Categorieën
Uncategorized

Angela B. nog steeds vast

Afgelopen week werd het voorarrest verlengd van Angela B. die in december terugkeerde in Nederland. Ondanks haar eerdere steunbetuigingen aan IS, blijkt zij nu tot de conclusie gekomen te zijn dat haar toekomst en die van haar kinderen in Nederland ligt. Zij heeft er veel voor over gehad om naar Nederland terug te keren; ze weet dat ze hier voor jaren de gevangenis in moet, en al die tijd haar kinderen zal moeten missen. Maar zij heeft dat er allemaal voor over gehad; haar kinderen zijn nu in ieder geval in veiligheid

Andere vrouwen in Syrië zouden ook dolgraag terugkeren naar Nederland. Maar de Nederlandse regering zegt dat ze alleen worden opgehaald als ze met hun kinderen een Nederlandse diplomatieke post in Turkije weten te bereiken. De regering dwingt de vrouwen dus om zelf te ontsnappen, terwijl ze dit tegelijk onmogelijk maakt door het sturen van geld te verbieden. En zelfs als de vrouwen weten te ontsnappen uit de kampen, is de tocht naar Turkije uiterst riskant. Diverse vouwen zijn bij hun vluchtpoging al opgepakt en voor lange tijd in Turkse of Syrische gevangenissen verdwenen.  

Het argument van de regering dat ophalen van de vrouwen en kinderen vanuit Syrië te gevaarlijk is, wordt weerlegd door onze buurlanden die daar blijkbaar geen moeite mee hebben. Bovendien hebben Nederlandse journalisten, hulpverleners en ambtenaren de kampen de afgelopen jaren al regelmatig bezocht; daarmee aantonend dat het argument van de regering niet serieus is. De houding van onze regering is daarmee laf en hypocriet; een beschaafd land onwaardig.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *