Video’s, TV- en radio uitzendingen

De transformatie van Angela B.

VPRO radio, 9 januari 2021

Interessante radio uitzending van een uur (een jaar geleden opgenomen) met daarin een interview met de moeder en zus van Angela B; een gesprek met terrorisme expert Bibi van Ginkel over de verschillende aanklachten tegen Syriëgangers, en interviews met kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en de directrice van de gevangenis in Zwolle waar vrouwen worden ondergebracht die veroordeeld zijn voor terrorisme. De laatste vertelde over de speciale programma’s die gericht zijn op herintreding van de vrouwen. Alles staat al klaar in Nederland om de vrouwen en kinderen zo goed mogelijk op te vangen. Ze moeten nu alleen nog hierheen gehaald worden. En daartoe ontbreekt de politieke wil.


De Verloren Stem – aflevering 2. Leefomstandigheden Nederlandse vrouwen en kinderen in al-Hol

Moslims in Dialoog, 4 januari 2021

Moslims in Dialoog, 3 januari 2021

Een tweede video over de situatie in kamp al-Hol, gemaakt door de bewoners. Met behulp van naar binnen gesmokkelde telefoons (zwaar verboden) worden opnamen gemaakt en berichten naar Nederland gestuurd. Een beschrijving van de ontberingen tijdens  de winter wanneer tenten overstromen en alle bezittingen drijfnat worden. De vrouwen zijn doodsbang dat hun oudere jongens van 13-15 jaar worden afgepakt en naar speciale kampen worden gebracht. Daarom durven ze geen voedselpakketten op te halen die uitgedeeld worden door hulporganisaties, en leven ze alleen op brood. Financiële hulp van familie in Nederland voor het kopen van extravoedsel is streng verboden.


De Verloren Stem – aflevering 1. Nederlandse vrouw met zware brandwonden in kamp al-Roj

Moslims in Dialoog, 27 dec 2020

Een video met het ooggetuigenverslag van een gasexplosie eerder dit jaar waarbij een Nederlandse grootmoeder (de moeder van de vrouw die het verslag uitbrengt) zwaar gewond raakte. Er werd direct een verzoek om hulp verstuurd aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken maar die kon niets doen. Ook werd tevergeefs een rechtszaak aangespannen tegen de NL. Zelfs het opsturen van geld voor de broodnodige medicijnen werd verboden. De Nederlandse MIVD, die voorheen regelmatig de kampen bezocht, laat zich niet meer zien. De NL regering lijkt er zich bij te hebben neergelegd dat de vrouwen en kinderen gewoon doodgaan in de kampen.  


Documentairemaker Sinan Can en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz over het gevaar van terugkerende IS-vrouwen

NPO OP1, 3 december 2020

Documentairemaker Sinan Can waarschuwt dat steeds meer uitgereisde IS-vrouwen onderweg terug zijn naar Nederland. Bij Op1 bespreekt hij dit met Tweede Kamerlid voor de VVD Dilan Yeşilgöz – Zegerius. Zij vindt het een vreselijke gedachte en wil de wet aanpassen om hen alsnog te kunnen weren.


Vrouwelijke Nederlandse Syriëganger wil terug naar Nederland

NPO radio1, 27 november 2020

Discussie tussen strafrecht advocaat Tamara Buruma (verdedigt Samir A.) en VVD Kamerlid Dilan Yeşilgöz. De laatste wil de IS vrouwen nooit meer terug laten keren naar Nederland, en desnoods hun nationaliteit afpakken. Opvallend is dat er tijdens het gesprek met geen woord gerept werd over de kinderen die natuurlijk het grootste slachtoffer zijn. 


Staatsvijand nr. 1 

BNNVARA, 19 oktober 2020

Interview met Samir A. door Sinan Can, opgenomen in November 2019. In het interview vertelt Samir dat hij geld inzamelt voor smokkelaars die vrouwen en kinderen van bevriende Nederlandse IS-strijders helpen ontvluchten uit de kampen in Syrië. Hij beschouwt dit als zijn religieuze plicht, en ook als een ereschuld aan zijn omgekomen vrienden. Hoewel hij nog steeds actief is in het milieu van moslim fundamentalisten ziet hij het plegen van aanslagen niet meer als middel om zijn doel (een samenleving gebaseerd op de sharia) te bereiken. Opvallend is de manier waarop het interview met Samir in beeld gebracht is. Op alle mogelijke manieren wordt gesuggereerd dat het interview in de gevangenis is opgenomen, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was. Ook is de conclusie dat Samir nog steeds een centrale rol lijkt te spelen in het internationale jihadisme, is nergens op gebaseerd. Blijkbaar heeft BNNVARA ter wille van de kijkcijfers het verhaal wat spannender willen maken dan het was.


Duizenden IS-vrouwen verlaten Koerdisch kamp zonder berechting

NPO Radio1 5 okt 2020

Interview met oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen die zelf in kamp Al Hol is geweest en de situatie in noordoost Syrië goed kent. De Koerden zijn het zat om het beruchte Al Hol kamp nog langer te beheren en te bewaken. Er zijn voortdurend problemen met fanatieke IS-vrouwen die de andere vrouwen terroriseren. De Koerden willen nu 25.000 Syriërs, meest vrouwen en kinderen, vrijlaten zonder dat die berecht zijn. Die mogen terugkeren naar hun gemeenschappen in Noordoost Syrië. Stamoudsten in dit gebied dringen al langer aan op de terugkeer van “hun” vrouwen. Het besluit van de Koerden is ook bedoeld om druk te zetten op de westerse landen om hun eigen onderdanen terug te halen. Het verkapte dreigement is dat de Koerden anders ook deze vrouwen vrijlaten zodat ze op eigen kracht kunnen terugkeren naar hun thuisland. Van een berechting in de regio kan geen sprake zijn omdat de Koerden niet over genoeg rechters beschikken.


Exclusive: Europe’s Children of ISIS

Euronews 27 sep 2020

Indringende reportage met veel interviews met kinderen in kamp al-Hol. De reportage geeft de kinderen een gezicht; hij laat zien dat het gewone kinderen zijn, net als onze kinderen hier  in Nederland. Geen kinderen waarvoor wij bang hoeven zijn of die we kunnen haten. Zij koesteren de hoop dat zij ooit nog een keer naar hun ouders of grootouders in Europa mogen, en een toekomst krijgen net als alle andere kinderen. 


Moeten we IS vrouwen en kinderen ophalen of niet?

EO Nieuwlicht 3 juni 2019

Interviews met een viertal deskundigen waaronder Martijn van Helvert (CDA). Die laatste legt uit wat het CDA standpunt is t.a.v. de IS-vrouwen en kinderen. De tekst van het interview met Van Helvert is hier te lezen.


De verloren kinderen van het Kalifaat

BNNVARA 26 maart 2018

Hartverscheurende documentaire van Sinan Can over een reis naar Syrië die hij maakte samen met Houssein, de vader van een uitgereisde vrouw. Zij bezoeken Raqqa; de plaats vaar het zoontje van Houssein is omgekomen. Ook mag Houssein even zijn dochter ontmoeten en zijn twee kleindochters vasthouden. Van meenemen naar Nederland kan echter geen sprake zijn.