Standpunten coalitiepartijen

VVD: Voor de VVD was het lange tijd onbespreekbaar dat de kinderen teruggehaald zouden worden naar Nederland. In oktober 2019 veranderde de partij van koers, en gaf Kamerlid Dilan Yesilgöz aan dat kinderen wel teruggehaald konden worden wanneer de ouders een levenslange gevangenisstraf hadden gekregen of dood waren. Helaas is terughalen van de moeders voor de VVD ook op dit moment nog steeds onbespreekbaar. In een TV programma op 3 december 2020 verklaarde mevrouw Yesilgöz dat alle IS-vrouwen de Nederlandse nationaliteit ontnomen moest worden, zelfs wanneer zij al onder begeleiding van de marechaussee al op het vliegtuig naar Nederland zaten.  


CDA: Het CDA zit op dezelfde lijn als de VVD. De kinderen kunnen niet teruggehaald worden omdat we dan ook de moeders mee terug moeten nemen. En die zijn zonder uitzondering allemaal schuldig aan genocide. Kinderen kunnen hoogstens eventueel worden teruggehaald wanneer onomstotelijk vast staat dat beide ouders overleden zijn. De ouders kunnen alleen in de regio berecht worden omdat daar de bewijzen liggen voor hun misdaden, en ook om de plaatselijke bevolking genoegdoening te geven voor het onrecht dat hen is aangedaan. Wanneer berechting in Irak of door de Koerden onmogelijk is, moet Nederland maar banden aanknopen met het Assad regime om berechting in Syrie mogelijk te maken. CDA woordvoerder Van Helvert vertelde in een interview met de Telegraaf in april 2019 dat het CDA zich ergerde aan de aandacht voor IS-weduwen en -kinderen. Hij denkt dat het een IS-complot is om de vrouwen extra zielig in beeld te brengen zodat ze teruggehaald worden en hier in Nederland het werk van IS kunnen voortzetten. Hij wil niet dat er vrouwen naar Nederland komen die net een lesje keel afsnijden van IS hebben gehad.

D’66: Het D66 congres nam in november 2019 een resolutie aan dat moeders en kinderen moeten teruggehaald worden naar Nederland om hier de volwassenen te berechten en de kinderen op te vangen. De resolutie werd ondersteund door  het partijbestuur.  Woordvoerder Sjoerd Sjoerdsma heeft al enkele malen in de Kamer gepleit voor terughalen van de moeders en kinderen.

CU: De ChristenUnie is intern verdeeld over het terughalen van de kinderen. In april 2018 stelde Kamerlid Stieneke van der Graaf dat de kinderen niet eindeloos in de kampen konden blijven. Een jaar later zei Kamerlid Joël Voordewind dat berechting van de vrouwen moest plaatsvinden in de regio, maar dat volgens in samenwerking met het Rode Kruis een oplossing gezocht kon worden voor alleenstaande kinderen en ook voor heel jonge kinderen. In juli 2019 verklaarde partijleider Segers zich tégen het terughalen van IS-kinderen. Enkele dagen later werd dit weer afgezwakt en verklaarde hij dat kinderen teruggehaald konden worden in het geval de ouders hun ouderlijk gezag opgaven of een lange gevangenisstraf uitzaten . En in november 2019 koos de ChristenUnie de kant van D’66 in een Kamerdebat over terughalen van de kinderen .