Laatste nieuws


26 mei 

Beelden van demonstratie 21 mei 

Van Daan van Pagee ontvingen we nog enkele mooie video’s en foto’s van de afgelopen demonstratie.

Samenvatting demonstratie

Toespraak Rogier Schravendeel


24 mei 

Uitstel antwoord op Kamervragen D’66, CU en CDA over terughalen kinderen

Minister Yesilgöz schrijft aan de Kamer dat  zij de vragen van D’66 en CU (ingediend op 28 april) en die van het CDA (ingediend op 3 mei) niet binnen de gebruikelijke termijn kan beantwoorden “aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Zij streeft er  naar om de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden”.  

Het is bekend dat de minister niet warm loopt voor het terughalen van de vrouwen en kinderen (zie bericht van 22 mei). Dat verklaart mogelijk waarom zij geen haast maakt met het beantwoorden van de vragen.


24 mei

Nieuwe ontwikkelingen in België, Canada en Duitsland

Van Save the Children ontvingen we onderstaand overzicht van recente ontwikkelingen rond de terugkeer van ex-IS vrouwen in andere landen. Bemoedigend is dat de Duitse rechter niet meeging in de eis tot een zware straf voor een vrouw die op 15-jarige leeftijd vertrok naar Syrië, maar haar veroordeelde tot 2 jaar voorwaardelijk.

Foreign Families In NES

  • The Belgian Prime Minister Alexander De Croo has defended the repatriation of ISIS mothers and their children from camps in northeast Syria after criticism from Belgian parties, reported media outlets citing Belgium media. A Belgian team recently visited northeast Syria. They questioned Belgian ISIS women in the al-Roj camp and took DNA tests from children to check if they have Belgian parents.
  • On 19 May, Human Rights Watch issued a letter to Canadian Prime Minister urging him to repatriate an estimated four dozen Canadians ‘unlawfully detained’ in camps and prisons in northeast Syria for suspected links to the Islamic State in Iraq and Syria.
  • A 22-year-old German mother of two children, who left to join ISIS in Syria, has been sentenced to two-year suspended prison sentence. She wasn’t found guilty of complicity in crimes against humanity or genocide. She was detained in a camp in NES and was repatriated to Germany in 2020, according to media reports.

22 mei 

Yesilgöz blijft inzetten op zo zwaar mogelijk straffen van uitgereisde vrouwen

Op1, 20 mei, fragment 28.37 – 32.00

In de TV uitzending van Op1 van 20 mei benadrukte minister Yesilgöz opnieuw dat voor haar het zo zwaar mogelijk straffen “vrouwelijke terroristen” nog steeds het hoofddoel vormde van haar beleid. Terwijl de overige panelleden met gefronste wenkbrauwen toekeken, vertelde zij dat het regeringsbeleid nog steeds ongewijzigd was. Nederland gaat geen uitreizigers actief terughalen; het beleid bleef bericht op het afnemen van het Nederlanderschap, berechting in de regio, en verzamelen van bewijs om de vrouwen zo zwaar mogelijk te kunnen straffen.

De zichtbare haat van mevrouw Yesilgöz tegen de uitgereisde vrouwen is on-Nederlands en een minister onwaardig. Zij luistert kennelijk niet naar haar veiligheidsdiensten die aangeven dat terughalen van moeders en kinderen het beste is voor de nationale veiligheid. Zij lijkt ook niet te beseffen dat hard straffen van de vrouwen niet zal leiden tot verzoening en integratie, maar tot bevestiging van het jihadistisch gedachtengoed in ons land.


21 mei

Demonstratie Amsterdam met thema “Laat moeders hun kinderen behouden”

Vandaag demonstreerde het Platform Kinderen terug uit het Kalifaat in samenwerking met de actiegroep Breng ze veilig Thuis een demonstratie op de Dam met als thema Laat moeders hun kinderen behouden.

Vorige week bepaalde de rechtbank in Rotterdam dat de overgebleven 12 Nederlandse ex-IS vrouwen in Syrië, samen met hun 29 kinderen, binnen 4 maanden teruggehaald moesten worden. Hoewel dit op zich verheugend nieuws is, maken we ons zorgen over het lot van de kinderen die terugkomen (en de 11 kinderen die in februari al teruggekomen zijn). Het ziet ernaar uit dat ze definitief van hun moeders gescheiden zullen worden doordat die laatsten voor meerdere jaren de gevangenis in moeten. In Nederland dringt de politiek aan op zware straffen voor de vrouwen zonder rekening te houden met de belangen van de kinderen. De drang tot vergelding is een typisch Nederlandse houding. In de  landen om ons heen gekeken naar het belang van de kinderen en wordt ernaar gestreefd de kinderen zo kort mogelijk van hun moeders gescheiden te houden. Wij dringen er op aan dat dit ook in Nederland gebeurt, en wij hopen dat onze rechters zich niet laten beïnvloeden door de roep om vergelding van rechtse politici. 

Ad Corten hield een toespraak waarin hij aandrong op menselijkheid en vergevingsgezindheid t.a.v. de terugkerende vrouwen. Zij vertrokken niet naar Syrië om daar mensen te vermoorden maar om mensen te helpen. Laten we hen de kans geven om dat nu in Nederland te doen door hen hun kinderen te laten behouden, en hen niet voor vele jaren op te sluiten in de gevangenis.


17 mei 

België gaat weer IS-vrouwen en kinderen repatriëren uit Syrië

Het Laatste Nieuws, 16 mei 2022

Nadat België vorig jaar al zijn vrouwen en kinderen had teruggehaald uit kamp Roj zijn er het afgelopen jaar weer Belgische vrouwen vanuit kamp Al-Hol overgeplaatst naar kamp Roj. De Belgische regering is van plan om ook deze vrouwen en kinderen terug te halen, en heeft daartoe een missie naar Syrië gestuurd om DNA monsters te nemen (om vast te stellen dat de kinderen inderdaad tenminste één Belgische ouder hebben) en aan de moeders te vragen of zij bereid waren terug te keren naar België. Verder wordt bekeken of de vrouwen nog een veiligheidsrisico vormen. Om hoeveel vrouwen het gaat is niet duidelijk. Bij de vorige repatriering verbleven er nog 4 Belgische vrouwen in Al-Hol. Die zijn intussen allemaal overgebracht naar Roj.Maar mogeljk zijn daar nog meer Belgische vrowuen bijgekomen.

Van de 6 moeders die op 16 juli 2021 werden teruggehaald, ziten er nog 2 in de gevangenis. Twee andere werden  op voorwaarden vrijgelaten, en de laatste twee hebben hun staf al uitgezeten.  Volgens de Belgische veiligheidsdiensten is de terugkeer van Syriëstrijders tot nog toe nagenoeg probleemloos verlopen. Van de kleine 140 mannen en vrouwen die terug naar België kwamen, is al meer dan 10 procent uit de Gemeenschappelijke Gegevensbank (de vroegere OCAD-lijst) geschrapt. Dat kan gebeuren na een reeks van positieve evaluaties en in overleg met alle veiligheidsdiensten, wetend dat een blijvende notering op de lijst hun reïntegratiekansen verkleint. Moeders met kinderen blijken vaak zelfs de makkelijkste klanten, omdat de toekomst van hun kroost een extra motivatie vormt om zich terug naar de normen van onze samenleving te schikken.


14 mei 

Terughoudendheid in berichtgeving over uitspraak rechtbank waarschijnlijk vanwege vrees voor reactie Kamer

Het besluit van de rechtbank afgelopen woensdag om alle resterende vrouwen en kinderen uit kamp Roj terug te laten halen was natuurlijk een geweldige doorbraak; ook internationaal gezien. Daarom was het opvallend dat het nieuws donderdag nog niet naar buiten kwam. Pas nadat een oplettende journalist van het Noord-Hollands Dagblad op onderzoek was uitgegaan, bevestigde het OM donderdagmiddag de uitspraak. Vermoedelijk hield de terughoudendheid van het OM verband met de vrees dat de uitspraak tot ophef zou leiden bij de rechtse partijen in de Kamer.

Doordat het nieuws nu via een provinciale krant naar buiten kwam, hadden de landelijke bladen blijkbaar geen belangstelling meer voor het onderwerp. Tegen de tijd dat Kamerleden van VVD en PVV de komende dagen het nieuws vernemen, is het al weer uit de actualiteit en leidt het hopelijk niet meer tot felle reacties in de Kamer. In de Kamer tekent zich de laatste weken sowieso een meerderheid af voor terughalen nu CDA, D’66 en CU vragen hebben gesteld over repatriëring. Hopelijk beseft de VVD nu ook dat verder klagen over het terughalen van een handjevol vrouwen en getraumatiseerde kinderen niet goed is voor de reputatie van de partij.


13 mei 

Bericht in Noordhollands Dagblad over uitspraak rechtbank

Het Noordhollands Dagblad bracht het bericht over de uitspraak van de rechtbank vandaag uitgebreid op zijn voorpagina. Voor degenen die niet bij dit bericht kunnen vanwege de betaalmuur is hier een pdf te lezen van het artikel.  

De Telegraaf bracht het nieuws over de uitspraak van de rechtbank vandaag niet in zijn papieren editie.


13 mei 

Uitspraak rechtbank over terughalen 12 vrouwen bevestigd door rechtbank

Terwijl het gisteren verbazend stil bleef in de media, kwam De Telegraaf aan het eind van de dag met het bericht dat de rechter besloten had de 12 vrouwen met hun kinderen op te laten halen. Waarschijnlijk was de Telegraaf hier achter gekomen doordat er een journaliste van het Noord-Hollands Dagblad (gelieerd aan de Telegraaf) op de distributielijst van het Platform nieuws staat. Hierop heeft de NOS ’s avond laat nog opheldering gevraagd aan de rechtbank, die heeft toegegeven dat de vrouwen inderdaad opgehaald moeten worden. Waarom de rechtbank dit nieuws niet eerder naar buiten heeft gebracht, is onduidelijk.


11 mei 

RECHTER EIST REPATRIERING 12 VROUWEN BINNEN 4 MAANDEN

Zeer verheugend nieuws vandaag: de rechtbank in Den Haag heeft vandaag besloten dat de 12 vrouwen die nu nog in Syrië zitten, binnen 4 maanden moeten worden teruggehaald, samen met hun 29 kinderen. Dit tenzij de regering een hele goede reden heeft om dit niet te doen. Anders wordt de zaak tegen hen gesloten. De verwachting is dat ze in 2 groepen worden teruggehaald. De advocaat van de vrouwen vroeg of Chadia bij de eerste groep mocht zijn omdat ze ziek is. De rechter kon de regering echter niet voorschrijven welke vrouwen als eerste teruggehaald moeten worden.

De uitspraak van de rechtbank komt als een verrassing omdat eerder verwacht werd dat de rechtbank zou besluiten slechts een deel van de vrouwen terug te laten halen. Dit vanwege de eerder verwachte tegenstand in de Kamer wanneer besloten zou worden om alle vrouwen terug te laten halen. Gezien de Kamervragen die D’66, CU en CDA de afgelopen weken gesteld hebben, is er nu echter een meerderheid in de Kamer voor repatriering.

Het is verheugend dat de rechter ervoor gezorgd heeft dat het recht in Nederland zegeviert, zelfs wanneer regering en Kamer het daar niet zo nauw mee nemen. Hopelijk zal de grote stap die Nederland vandaag heeft gezet voor andere Europese landen (Frankrijk en het UK) aanleiding zijn om hun verzet tegen het terughalen van hun vrouwen ook op te geven.


11 mei 

OM eist acht jaar tegen Ilham B.

Algemeen Dagblad 11 mei,

Openbaar Ministerie 11 mei

Ilham B. stond vandaag voor de rechter om zich te verantwoorden voor haar betrokkenheid bij IS. Zij reisde in 2013 als 19-jarige af naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij haar Belgische man Bilal. Samen werden zij door de Koerden gevangen genomen bij de val van Raqqa in augustus 2017. Bilal is in Irak ter dood veroordeeld vanwege het gebruik van chemische wapens.  Volgens het OM had de nu 28-jarige Ilham deelgenomen aan twee terroristische organisaties (Jabhat- al-Nusra en IS) die verantwoordelijk zijn voor zeer veel gruwelijkheden. In juni 2021 werd Ilham samen met haar drie  kinderen als eerste Nederlandse vrouw opgehaald uit Syrië

De man van Ilham heeft tegenover de Amerikanen belastende verklaringen afgelegd over zijn vrouw Advocaat Dölle vindt deze verklaringen onbruikbaar omdat Bilal is gefolterd. ,,Acht jaar cel is bizar.” Ze vraagt om vrijspraak en anders berechting via het jeugdstrafrecht.

De rechtbank Rotterdam doet op 1 juni uitspraak.


10 mei  

Demonstratie in Amsterdam zaterdag 21 mei 

Er zijn de laatste weken tekenen dat de politiek schoorvoetend begint te bewegen. D’66, CU en CDA hebben Kamervragen gesteld over de toestand van de kinderen in Syrië, en het CDA heeft zelfs al gevraagd of er mogelijkheden zijn de terugkeer van de kinderen te bespoedigen. We moeten nu zorgen dat de Kamerleden voet bij stuk houden, en zich niet door de minister met een kluitje in het riet laten sturen. Daarom roepen we iedereen op om weer te komen demonstreren; ditmaal op de Dam in Amsterdam op zaterdag 21 mei om 14.00 uur.  We staan op de gebruikelijke plaats voor de ingang van de Nieuwe Kerk. Zoals bij eerdere evenementen in Amsterdam organiseren we deze demonstratie weer samen met de actiegroep Breng Ze Veilig Thuis.

We hebben net de vieringen van 4 en 5 mei achter de rug, waarbij we er aan herinnerd zijn wat er gebeurt wanneer mensen bij onrecht de andere kant op kijken. Laten wij deze fout niet maken en ons duidelijk uitspreken tegen het onrecht dat de Nederlandse regering de kinderen in Syrië al jarenlang aandoet.


3 mei 

Ook CDA stelt Kamervragen over repatriëring Nederlandse kinderen

Vandaag heeft ook het CDA bij monde van Anne Kuik vragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie over de Nederlandse kinderen in Syrië. De vragen komen grotendeels overeen met die welke vorige week gesteld zijn door D66 en CU. Het CDA gaat echter nog iets verder en vraagt “welke mogelijkheden de minister ziet om terugkeer van de kinderen te bespoedigen met het oog op zowel de nationale veiligheid als het welzijn van de betreffende kinderen”. Hierbij verwijst Anne Kuik naar de conclusie van de NCTV dat terughalen het beste is voor onze nationale veiligheid (zie ons bericht van 27 april).

Het is de vraag of de minister zich hierdoor laat vermurwen (zij is zoals bekend geen warm voorstander van terughalen van de vrouwen), maar het feit dat het CDA hierom vraagt, betekent een belangrijke koerswijziging van de deze partij. Voorheen hamerde de partij alleen op het straffen van de vrouwen en op hun berechting in de regio.


D’66 en CDA offeren Nederlandse kinderen in Syrië op voor lieve vrede met VVD

Trouw, 2 mei 2022

In een opinie artikel wijst Ad Corten op het feit dat D’66 en CDA zich op dit moment niet openlijk uit durven spreken voor terughalen van de kinderen uit Syrië omdat zij zich gebonden voelen aan het coalitie akkoord. De overweging is blijkbaar dat de kinderen te zijner tijd toch wel teruggehaald zullen worden en dat ze nu al zó lang in de kampen zitten dat een jaartje meer of minder weinig verschil uitmaakt. In werkelijkheid maakt een paar jaar langer in de kampen natuurlijk een enorm verschil. De in februari jl. teruggehaald kinderen bleken bij aankomst in Nederland al zwaar getraumatiseerd te zijn. Wanneer we de resterende kinderen nog langer in Syrië laten zitten, zullen voor hen de problemen nog groter worden.

In de papieren editie had het artikel een meer afgezwakte kop dan op het internet.


30 apr

Kamerfracties gewezen op waarschuwing NCTV voor risico’s bij uitstel repatriëring kinderen

In een persoonlijk brief aan de woordvoerders van diverse Kamerfracties (VVD, CDA, D’66, CU, PvdA, GroenLinks, SP en Denk) hebben we gewezen op de conclusie van de NTCV dat een langer verblijf van de kinderen in de kampen een risico kan inhouden voor onze nationale veiligheid. Voor de tegenstanders van terughalen (VVD en CDA) moet dat een reden zijn om hun positie te heroverwegen, en voorstanders kunnen het gebruiken als extra argument om aan te dringen op een snelle repatriëring. Als voorbeeld is hier de brief aan Barbara Kathmann, de woordvoerster van de PvdA fractie bijgevoegd.


29 apr

D’66 en CU stellen Kamervragen

Afgelopen week blijken de Kamerleden Hanneke van der Werf (D’66) en Mirjam Bikker (CU) een aantal schriftelijke vragen gesteld te hebben aan de minister van J&V en aan die van BuZa. De Kamerleden informeren o.a. naar de toestand van de kinderen in Syrië, en naar die van de reeds teruggekeerde kinderen. Ook informeren zij naar de mogelijkheid om de kinderen die nu nog in de kampen verblijven, op afstand les te geven. Hoewel het natuurlijk prijzenswaardig is dat deze partijen de kinderen op deze wijze weer in de aandacht van de Kamer brengen, is het jammer dat ze niet gewoon openlijk aan de ministers durven vragen om de kinderen met hun moeders zo snel mogelijk terug te halen. Hier wreekt zich het feit dat hun partijen in december hebben ingestemd met een coalitie akkoord waarin bepaald is dat het beleid t.a.v. “uitreizigers” niet gewijzigd zal worden. Nu vragen om repatriëring zou daardoor de woede van de VVD opwekken.


28 apr

NCTV doet mee aan demonisering van Samir Azzouz

Nadat BNNVARA in oktober 2010 Samir Azzouz wist te framen als een nog steeds gevaarlijke terrorist, gaat de NCTV in zijn laatste halfjaarlijkse rapportage daarin mee. Onder het hoofdstuk “recidive bij terrorismeveroordeelden” (pagina 11) wordt Samir (hoewel niet bij naam genoemd) opgevoerd als voorbeeld van een ex-gedetineerde die ook na zijn veroordeling en vrijlating actief bleef als onderdeel van de jihadistische beweging. Ik heb in een brief de NCTV erop gewezen dat Samir hiervoor weliswaar is aangeklaagd door het OM maar dat het zeer de vraag is of de rechter uiteindelijk zal concluderen dat hij werkelijk schuldig is aan het hem ten laste gelegde. Het opvoeren van Samir als voorbeeld van een onverbeterlijke terrorist is daarom op dit moment ongerechtvaardigd.


27 apr

Laatste NCTV rapport concludeert dat niet-terughalen van kinderen riskant is voor nationale veiligheid

De halfjaarlijkse rapporten van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) worden de laatste jaren iets milder over de risico’s van het terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrië. In voorgaande jaren werden deze risico’s nogal zwaar aangezet; zie ons rapport van maart vorig jaar. In het zojuist verschenen rapport van april 2022 wordt nu geconcludeerd dat “Bij de vrouwen over het algemeen de geweldsdreiging lager wordt ingeschat, omdat zij in de regel geen gevechtservaring hebben opgedaan en hun rol binnen jihadistische netwerken anders is dan die van mannen”. En ten aanzien van de kinderen wordt zelfs gesteld dat “de kinderen doorgaans nog jong zijn en de kans op vergaande radicalisering en indoctrinatie als gevolg van hun verblijf in het strijdgebied en de opvangkampen vooralsnog zeer beperkt is”. En verder dat ” Voortdurend verblijf in de opvangkampen kan bijdragen aan mogelijk trauma en risico op indoctrinatie. Dit maakt de eventuele dreiging die van hen op termijn uitgaat voor de nationale veiligheid in Nederland mogelijk groter”.

Vergeleken met de NCTV rapporten uit het verleden zijn dit tamelijk revolutionaire uitspraken. Eindelijk concludeert de NCTV nu ook dat terughalen van de kinderen het beste is voor onze nationale veiligheid.


Aantal opgehaalde IS-vrouwen wil in voorarrest blijven

Telegraaf, 22 april 2022

ROTTERDAM – Twee vrouwelijke Syriëgangers die begin februari met hun kinderen zijn opgehaald uit een vluchtelingenkamp in Syrië, willen in voorarrest blijven om te voorkomen dat ze na hun berechting opnieuw in de cel belanden om hun straf uit te zitten. Dat doen ze in het belang van de kinderen, zei hun advocaat vrijdagochtend in de rechtbank in Rotterdam tijdens de eerste openbare en inleidende zitting.

De advocaat van de 33-jarige Meryem S. en de 26-jarige Amber K., die beiden niet in de rechtbank aanwezig waren, zei dat de moeders niet willen dat de kinderen opnieuw afscheid moeten nemen als ze in de toekomst worden veroordeeld tot een celstraf. „Ze weten dat er een grote kans is dat ze best een tijdje moeten gaan zitten. Ze hebben al een keer afscheid moeten nemen van hun kinderen toen ze op Schiphol aankwamen en werden aangehouden. Dat willen ze hun kinderen geen tweede keer aandoen. Die kinderen voelen zich nu veilig”, aldus hun advocaat.


20 apr

RTC Zweden doet aanbevelingen voor de opvang van kinderen

De Zweedse afdeling van Return The Children (RTC) heeft een uitgebreid rapport gepubliceerd over de manier waarop de teruggekeerde kinderen het beste opgevangen kunnen worden. Essentieel daarbij is dat de kinderen niet van de moeders gescheiden worden. De moeders hebben tijdens de jaren in de kampen laten zien dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun kinderen; anders hadden de laatste de kampen niet overleefd. Zij hebben het belang van de kinderen gesteld boven hun eigen belang. Omgekeerd zijn voor de kinderen hun moeders het enige houvast wanneer ze aankomen in Zweden; het zijn de moeders die hen altijd beschermd hebben. Om te beoordelen of de moeders in staat zijn de kinderen goed op te voeden, moeten ze na aankomst samen worden opgevangen en geobserveerd.

Een Nederlandse vertaling van het (eerste deel van het ) rapport is hier te lezen.


16 apr

An update from RTC Sweden

De Zweedse afdeling van Return The Children publiceerde vandaag een update van de situatie rond de repatriëring van Zweedse vrouwen en kinderen. Sinds september vorig jaar heeft Zweden bijna al zijn vrouwen en kinderen geleidelijk teruggehaald. Dat gebeurde in groepjes van 2-3 gezinnen die in september, oktober, januari en maart werden opgehaald. De vrouwen en kinderen krijgen veel steun van overheidswege, en de kinderen herstellen op ongelofelijke wijze. Bij alle vrouwen werd gekeken of ze zich schuldig hadden gemaakt aan oorlogsmisdaden, maar tegen geen enkele is vervolging ingesteld en geen enkele is opgesloten. Bij aankomst in Zweden werden de kinderen gescheiden van de moeders, maar de meeste van hen zijn later weer herenigd met de moeders. RTC Zweden pleit ervoor om de kinderen bij aankomst niet te scheiden van de moeders, maar om hen gezamenlijk ergens onder te brengen zo lang er onderzoek loopt over de vraag waar de kinderen uiteindelijk ondergebracht worden.


16 apr

Yesilgöz geen oog voor belangen Nederlandse kinderen in Syrië

Enkele dagen geleden stuurde minister Yesilgöz een brief aan de Kamer met de halfjaarlijkse rapportage over “uitreizigers”. De nadruk in de brief ligt volledig op het straffen van de vrouwen. De minister schrijft dat “uitreizigers bewust en op vrijwillige basis ons land hebben verlaten om zich aan te sluiten bij een strijd die gericht is op het vernietigen van alles waar wij voor staan”. Hier klinkt weer de obsessie door van de minister met het straffen van vrouwen; een obsessie waarvan ze ook al blijk gaf als Kamerlid. Een generalisatie zoals de minister maakt, is natuurlijk ongegrond. In april 2020 concludeerde de advocaat-generaal van de Hoge Raad dat “sommige van de moeders wellicht weinig te verwijten viel, bijvoorbeeld omdat zij als jongvolwassenen niet werkelijk de keuze hadden om te weigeren hun man of partner op diens reis naar het kalifaat van IS te vergezellen”. Misschien is het goed wanneer premier Rutte de minister eraan herinnert dat wij in Nederland een scheiding der machten hebben, waarbij de rechter oordeelt of de vrouwen schuldig zijn en niet de minister.

Ernstiger nog is het dat de minister in haar brief geen woord wijdt aan de kinderen in Syrië. Zij schrijft dat bij het repatriëren van uitreizigers “het kabinet een brede afweging maakt waar verschillende belangen bij worden betrokken zoals het voorkomen van straffeloosheid, de veiligheid in het gebied, de internationale betrekkingen en de nationale veiligheid”. Er wordt in de hele brief met geen woord gerept over de belangen van de kinderen. Terwijl de landen om ons heen druk bezig zijn met het terughalen van vrouwen en kinderen om humanitaire redenen, spelen deze voor de Nederlandse regering blijkbaar geen enkele rol.

5 apr

VN experts diep bezorgd over vermiste en gewonde kinderen na aanval op Hasaka gevangenis in januari

UN Human Rights Office of the High Commissioner 1 april 2022

Sinds de aanval door IS op de gevangeis in Hasaka in januari worden er minstens 100 jongens vermist die in de gevangenis verbleven. Sommigen van hen waren niet ouder dan 10-12 jaar. De leiding van de gevangenis, die steeds had gevraagd om onmiddellijke repatriëring van alle buitenlanders, had een bijna onmogelijke taak om te zorgen voor de minderjarigen. De jongens werden vastgehouden in overvolle cellen met 20-25 gevangen. Na de aanval waren velen van hen gewond, en het is niet duidelijk wat er daarna met hen gebeurd is.


4 apr

Amerika blijft Koerden helpen bij repatriëring IS-strijders en familie

De nieuwe opperbevelhebber van US CENTCOM (troepen van de VS in het Midden-Oosten), generaal Kurilla, heeft weer herhaald dat de VS de Koerden moeten helpen bij het repatriëren van alle buitenlandse IS-strijders en familieleden die nu nog gevangen zitten in kampen in noordoost Syrië. Dit is trouwens al jaren het Amerikaanse beleid. Vorige week nog hielpen de Amerikanen Duitsland bij de repatriëring van 10 vrouwen en 27 kinderen.

30 mar

Duitsland haalt 10 vrouwen en 27 kinderen op uit Syrië

Der Spiegel, 30 mar 2022

Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag in samenwerking met de VS tien vrouwen en 27 kinderen opgehaald uit kamp Roj. De Amerikanen hebben de vrouwen en kinderen eerst naar een Amerikaanse militaire basis in Irak gevlogen, van waaruit zij met een Boeing 737-800 chartervliegtuig naar Frankfurt worden gebracht. Daar worden zij vanavond verwacht.


28 mar

Save the Children waarschuwt: ‘Repatriëring buitenlandse kinderen uit Syrische kampen kan nog wel 30 jaar duren’

Save the Children, 28 mar 2022

Als de repatriëring van buitenlandse kinderen uit de kampen in Noord Oost Syrie in het huidige tempo doorgaat, dan zal het zeker nog dertig jaar duren voordat alle kinderen naar huis zijn teruggekeerd. Dit is buiten de 18.000 Iraakse kinderen die ook in de kampen verblijven, gerekend.

De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk en onveilig, waarschuwt Save the Children. In 2021 stierven 74 kinderen in Al-Hol kamp. Acht kinderen werden vermoord. Vorige maand vond een schietincident in het bijgebouw van het kamp plaats: een kind werd hierbij vermoord en drie kinderen en drie vrouwen moesten naar het ziekenhuis. Slechts enkele weken geleden stierven een vrouw en haar kind bij een brand in het Al Hol-bijgebouw. Naast de 18.000 Iraakse kinderen leven er nog altijd ruim 7.300 minderjarigen uit 60 landen van over de hele wereld in beide kampen. Save the Children roept hun regeringen dringend op om hen, samen met hun families, te repatriëren.


26 mar

Demonstratie bij VVD-kantoor in Den Haag

Omdat de VVD  op dit moment de enige coalitie partij is die zich nog vierkant verzet tegen terughalen van de vrouwen en kinderen, hadden we ditmaal het VVD partijbureau uitgekozen als plaats voor onze maandelijkse demonstratie. De slogan voor de demonstratie was “Een gaaf land laat zijn kinderen niet in de steek”; verwijzend naar de opmerking van VVD partijleider Rutte dat we toch in zo’n gaaf land leven.

De opkomst was klein maar de demonstratie werd door de deelnemers wel als erg zinvol ervaren. Er werden ervaringen uitgewisseld tussen (groot)ouders waarvan de dochters en kleinkinderen onlangs waren teruggekeerd en degenen van wie hun dierbaren nog steeds in de kampen zaten.  Getracht werd een petitie aan te bieden aan het partijbestuur, maar helaas was er niemand op het kantoor aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen (ondanks onze voorafgaande kennisgeving). Daarom zal de petitie in de loop van de komende week alsnog persoonlijk op het partijbureau overhandigd worden.


24 mar

Oproep aan Sjoerdsma om zich aan zijn beloftes te houden

Vandaag hebben we een brief gestuurd aan D’66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma waarin wij hem herinneren aan de uitspraken die hij 2,5 jaar geleden deed over het terughalen van IS-kinderen, en waarin wij hem vragen zijn fractiegenoten op te roepen om deze kinderen niet in de steek te laten.


24 mar

Teleurstellend overleg met D’66

Ons overleg de afgelopen dagen met D’66 heeft geen concrete resultaten opgeleverd. Afgelopen maandag voerde Ad Corten een gesprek met Yared Stifanos, beleidsmedewerker voor Terrorisme en Veiligheid van de Tweede Kamerfractie van D66. Dit gesprek vond plaats naar aanleiding van ons verzoek aan D’66 om in de Kamer met een motie te komen om de vrouwen en kinderen terug te halen. Nu het CDA intern om is, zou een dergelijke motie binnen de coalitie op een meerderheid kunnen rekenen. Helaas was D’66 op dit moment niet van plan een dergelijke motie in te dienen omdat dit de toorn van de VVD zou oproepen. Gisteren leverde een gesprek van Rogier Schravendeel met Kamerlid Hanneke van der Werf ook geen resultaat. D’66 was niet bereid een motie in te dienen om de kinderen in Syrie les te geven omdat dit impliceerde dat de partij van plan was hen terug te halen naar Nederland.

De slappe houding van D’66 is teleurstellend omdat de partij in het verleden altijd gepleit heeft voor terughalen. Zo verklaarde Kamerlid Sjoerdsma in november 2019: ” Dat we niet onze zin krijgen op het punt van de IS-kinderen is frustrerend. Maar ik zal doorgaan tot D66 alsnog gelijk krijgt.”

We zullen de heer Sjoerdsma aanspreken op deze belofte en hem vragen om in de Kamer alsnog te pleiten voor een snelle repatriering.  


20 mar

Van Arnhem naar Assads martelcel

NRC 18 maart 2022

De NRC deed uitgebreid speurwerk naar een Nederlandse moslim uit Arnhem die in 2014 naar Libanon reisde om daar religieuze boeken te kopen voor zijn stichting in Nederland. Hij werd gekidnapt door Hezbollah en uitgeleverd aan het Assad regime in Syrië. Daar werd hij gedurende 5 jaar gemarteld in diverse gevangenissen totdat hij uiteindelijk in 2018 overleed. Al die tijd reageerde het Nederlandse ministerie van BuZa niet op dringende verzoeken van de familie om de man te helpen. Volgens het Syrische Netwerk voor Mensenrechten heeft het Assad regime sinds het begin van de opstand bijna 15.000 mensen doodgemarteld. Volgens anderen ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk nog vele malen hoger.

In dit verband is het interessant om te memoreren dat het CDA in 2019 in de Kamer voorstelde om voor de berechting van de Nederlandse IS-gangers in Syrië te gaan samenwerken met het Assad regime. Dit voorstel werd gedaan op 13 november, twee dagen nadat de rechtbank in Den Haag had besloten dat regering zich moest inspannen om de Nederlandse kinderen terug te halen uit de kampen in Syrië. Het CDA zag blijkbaar liever dat de moeders door Assad berecht werden dan dat ze teruggehaald werden naar Nederland.


16 mar

Weer Zweedse vrouwen en kinderen teruggehaald uit Syrië

Volgens Koerdische autoriteiten zijn op 14 maart weer twee Zweedse vrouwen en twee kinderen overgedragen aan een delegatie van het Zweedse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarschijnlijk hebben de Koerden de vrouwen en kinderen “uitgezet” waarna de Zweedse regering een excuus heeft om hen op te halen. De Koerden en Zweden werken op deze manier samen om de politieke tegenstand tegen repatriëring in Zweden te omzeilen.

Volgens officiële gegevens zijn er nu nog maar 3 Zweedse vrouwen en 6 kinderen in kamp Roj.


26 feb

Demonstratie in Den Haag voor terughalen resterende vrouwen en kinderen

De Russische inval in Oekraïne overschaduwde natuurlijk volkomen onze demonstratie in Den Haag en er was daardoor geen belangstelling van de pers. Toch was het erg nuttig om weer met de Lotgenoten bij elkaar te komen. We waren natuurlijk erg blij dat er de afgelopen maand al 5 vrouwen en 11 kinderen waren opgehaald, en we luisterden met grote belangstelling naar de verhalen van de ouders van een van de vrouwen. Met hun dochter en kleinkinderen bleek het gelukkig boven verwachting goed te gaan.

Maar we hebben vorig jaar beloofd dat we blijven demonstreren totdat alle vrouwen en kinderen zijn opgehaald, en dat doen we ook. Ad Corten hield een toespraak waarin hij de grote verontwaardiging van Nederlandse politici over het onrecht dat de Oekraïners wordt aangedaan, vergeleek met hun gering belangstelling voor het onrecht dat zij zelf de vrouwen en kinderen aandoen die nu nog in Syrië zitten. De Oekraïners kunnen wij moeilijk helpen, maar de vrouwen en kinderen  in Syrië kunnen we zó terughalen als we willen.  


23 feb

Westen riep uitbraakpoging IS-gevangenis over zichzelf  af

Judith Neurink, 3 feb 2022

Uitgebreid verhaal over complot theorieën over de rol van de Amerikanen bij het ontstaan van IS. Aan het slot wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid van westerse landen voor het terughalen van hun burgers om ze te berechten. Van de gevangenissen waarin de strijders verdwenen en de kampen waarin hun familieleden werden opgesloten is duidelijk, dat ze nooit bedoeld waren om zo lang stand te houden.

Maar de wereld had geen trek in het terugnemen van hun eigen onderdanen. Na de gevangenisuitbraak smeken de Syrische Koerden de wereld opnieuw om hulp. Het repatriëren deze week van vijf Nederlandse vrouwen en hun kinderen zal daar echter niet veel mee te maken hebben. Nederlandse rechters dwingen dat af door te dreigen de processen tegen hen te beëindigen als ze er niet zelf bij aanwezig zijn. En dat zou betekenen dat ze helemaal niet meer worden vervolgd, want je kunt niet twee keer voor hetzelfde worden berecht. Dat de vrouwen vrijkomen en dus ongestraft naar Nederland kunnen gaan gaat de overheid toch te ver. Maar in feite is dat wel de implicatie van het huidige beleid: uit deze gevangenissen en kampen zullen ISIS-leden blijven ontsnappen. En dan bereiken ze met behulp van valse paspoorten met echte visa Europa, en vormen een gevaar dat we niet onder controle hebben.


22 feb

Italiaanse journaliste Benetta Argentieri over misdaden IS-vrouwen

Kongra Star, 21 feb 2022; Fragment 56:29 – 1:02:26

Onder de vrouwen in al-Hol zitten veel fanatieke IS-aanhangsters. Zij hebben in het kamp een eigen Islamitische Staat opgericht. Westerse journalisten worden bedreigd, evenals vrouwen die IS hebben afgezworen. De laatsten worden vermoord of hun tent wordt in brand gestoken. Er zitten rond 10.000 Westerse vrouwen waarvan slechts een minderheid zich afgekeerd heeft van IS. De kinderen groeien op in een radicale IS-omgeving. Al-Hol is een tijdbom, en dat is de schuld van het Westen.


22 feb

Vrouwelijke commandant Koerdische strijdkrachten over repatriëring IS-vrouwen en kinderen  

Kongra Star, 21 feb 2022; fragment 10:28 – 36:00

Tijdens een ZOOM panel over de rol van vrouwen in het bevrijde Koerdisch gebied geeft de vrouwelijke Koerdische commandant Arzi Hesen haar visie op het terughalen van IS-vrouwen en kinderen door Westerse landen. Zij begrijpt niet dat het Westen de Koerden met de zorg voor deze mensen opzadelt terwijl de Koerden al zoveel  militaire en economische problemen aan hun hoofd hebben.

Veel van de gevangen IS-vrouwen hebben spijt over hun keuze voor IS. De Koerden kunnen hen niet onderbrengen in normale dorpen wegens geldgebrek. Het gevolg is dat de kinderen in de kampen blijven en radicaliseren. Wanneer kinderen ouder worden, hebben ze geen toekomst in Syrië en vallen ze onherroepelijk weer in handen van IS. Het Westen denkt dat het Koerdisch gebied nu veilig is, maar dat is onjuist. Er vinden voortdurend beschietingen plaats vanuit Turkije, en ook aanvallen door IS-cellen. IS wordt geleidelijk weer sterker in het gebied. Bij de aanval op de Hasaka gevangenis kwamen 121 Koerdische bewakers om. De Koerden verliezen nu nog steeds mensen doordat het westen weigert zijn IS-strijders terug te halen.


19 feb

Rechter straft vrouwelijke Syriëgangers steeds strenger

Trouw, 18 feb 22

De veroordeling van Angela B. tot 4,5 jaar gevangenis straf past in het patroon dat de rechter de laatste tijd hogere straffen oplegt aan teruggekeerde IS-vrouwen. Een mogelijke verklaring hiervoor is het huidige strafklimaat.

Het spreekt vanzelf dat vrouwen die in Syrië misdaden gepleegd hebben, daarvoor gestraft moeten worden. Maar de roep om hogere straffen lijkt in Nederland een obsessie te zijn van rechtse partijen als PVV, VVD en CDA. Deze partijen hebben zich tot nu toe verzet tegen het actief terughalen van de vrouwen met het argument dat de opgelegde straffen in Nederland te laag zouden zijn. De rechter lijkt nu aan deze drang tot hogere straffen tegemoet te komen.

Het is merkwaardig dat de rechter geen rekening houdt met de belangen van de kinderen die hun moeder jarenlang moeten missen. Nederland heeft de kinderen al ernstig onrecht aangedaan door hen  jarenlang in de ellende van de Koerdische kampen te laten zitten. Door nu de kinderen jarenlang van hun moeder te scheiden, zal de rancune van de kinderen tegen de Nederlandse staat alleen maar toenemen. Dit is niet goed voor de veiligheid van onze samenleving.

Met zijn standpunt dat straffen van de moeders belangrijker is dan het helpen van de kinderen, neemt Nederland in Europa een uitzonderingspositie in. De landen om ons heen zijn  allemaal al bezig hun kinderen, samen met de moeders terug te halen uit humanitaire overwegingen. Nederland haalt vrouwen alleen terug wanneer zij dreigen hun straf te ontlopen. Dat zegt iets over de verharding van de mentaliteit in onze samenleving

In tegenstelling tot de Nederlandse rechters achten de Koerden de IS-vrouwen niet schuldig aan oorlogsmisdaden. Syrische IS-vrouwen worden vrijgelaten en teruggestuurd naar hun dorpen waar zij worden opgevangen door hun gemeenschap.  


12 feb

UNICEF rapport over kinderen in Ghwayran gevangenis

UNICEF, 6 feb

De UNICEF vertegenwoordiger in Syria, Bo Viktor Nylund, beschrijft zijn ontmoeting met kinderen (minderjarig jongens) die de 10-daagse belegering van de Ghwayran gevangenis overleefd hebben. Hoewel de toestand in de gevangenis weer enigszins gestabiliseerd is, blijven de levensomstandigheden van de kinderen “ongelofelijk moeilijk”. De jongens, sommige pas 12 jaar,  hadden nooit in deze gevangenis ondergebracht mogen worden. UNICEF probeert met spoed veiligheid en zorg voor de jongens te regelen, terwijl ze tegelijk bij westerse landen aandringen op zo snel mogelijk terughalen van alle kinderen. Op dit moment gebeurt dat nog veel te langzaam.  


9 feb

EenVandaag over ophalen 5 IS-vrouwen en hun kinderen

Ik kwam vandaag pas deze uitzending tegen van 4 februari, de dag waarop de vijf vrouwen werden opgehaald.  Aan het woord komen o.a. Amber Klijn (een van de opgehaalde vrouwen), André Seebregts (advocaat van 4 vrouwen), Bibi van Ginkel (terrorisme expert) en Hans Jaap Melissen (oorlogsverslaggever). De laatste vertelt dat dat de Koerden geen mogelijkheden en ook geen interesse hebben om de resterende vrouwen te berechten. Zij beschouwen hen slechts als meelopers en niet als daders van oorlogsmisdaden


8 feb

Save the Children Statement on Child Death in Al Hol’s Annex

Statement by Sonia Khush, 8 feb

Responding to reports that at least one foreign child has been killed in a shooting incident in Al Hol’s Annex, Sonia Khush, Director of Save the Children’s Syria Response Office, said:  “Save the Children is appalled at the news that at least one child has been killed and others injured after security forces opened fire in Al Hol’s Annex. This latest incident is a stark reminder of the dangers that children face every day in the camp. Al Hol is no place for children.

“Their governments need to take them and their families home to safety immediately. Save the Children has already warned that failing to repatriate children risks leaving blood on their hands. How many more deaths do we need to see before they listen?”


8 feb

Eén kind omgekomen bij gevechten tussen IS-aanhangsters en Koerdische bewakers in al-Hol

Alarabiya News 7 feb

Nadat er gisteren al berichten binnenkwamen over doden bij een schietpartij in kamp al-Hol kwamen er vandaag verdere berichten over dit incident naar buiten. Het blijkt dat radicale IS-vrouwen in de “Annex” van kamp al-Hol getracht hebben een aantal vrouwelijke Koerdische bewakers te gijzelen. Dit leidde tot een schietpartij waarbij een kind van 10 jaar is omgekomen.

Het is duidelijk dat de sfeer in kamp al-Hol steeds grimmiger wordt, ook na de opstand in de gevangenis van Hasaka twee weken geleden. Het is daarom zeer urgent dat de kinderen daar weggehaald worden, inclusief hun moeders.


7 feb

Nog 20 Nederlandse vrouwen en 60 kinderen in Syrische kampen

Ministerie van Buitenlandse Zaken, 7 feb 22

Na de verheugende terugkeer van 5 vrouwen en 11 kinderen afgelopen woensdag kregen wij van verschillende kanten de vraag hoeveel Nederlandse vrouwen en kinderen er op dit moment nog worden vastgehouden in Koerdische detentiekampen. Ik heb daarover informatie opgevraagd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, en zij berichten dat het bij benadering gaat om ca. 20 Nederlandse vrouwen en 60 kinderen met een Nederlandse link. Zij kunnen helaas geen uitspraken doen over de precieze aantallen per kamp. Naast deze vrouwen en kinderen in de kampen, verblijven er ook nog een aantal in de Syrische plaats Idlib. Deze vrouwen zijn eerder ontsnapt uit kamp al-Hol. Over hun aantal heeft BuZa geen gegevens, en zij weten ook niet hoeveel van de vrouwen terug willen keren naar Nederland wanneer zij de kans krijgen. Op dit moment kunnen zij niet naar Turkije omdat de grensovergang gesloten is.


4 feb

IS kan vijf keer dood worden verklaard en toch weer de kop opsteken

Volkskrant, 4 feb 2022

Analyse van de kansen dat IS zich weer hergroepeert in Irak en Syrië. De Koerdische strijdkranten hebben geen tijd om alle gevangen IS-strijders goed te bewaken, zoals afgelopen week bleek.

“De SDF is al jaren boos dat westerse landen hun burgers niet ophalen uit de gevangeniskampen. De regering daar is een houtje-touwtjeregering, die kunnen onze burgers niet nog jarenlang vasthouden. De gevangenis waar die uitbraak plaatsvond was een voormalige school. Voor de regionale veiligheid zou het dus goed zijn als westerse landen hun mensen weghalen. Maar Nederland is daar nog niet erg happig op. Gisteren werd bekend dat vijf Nederlandse vrouwen en hun elf kinderen zijn opgehaald uit een SDF-kamp om in Nederland terecht te staan. Maar daar móést de regering wel handelen. Maar er zitten nog meer Nederlandse vrouwen in die kampen, we weten niet precies hoeveel omdat er voortdurend mensen ontsnappen. Zij en hun kinderen zijn waarschijnlijk getraumatiseerd. Iedereen die deze regio in de gaten houdt vindt dat zorgelijk.


4 feb

Minister Yesilgöz sluit komst van meer IS-vrouwen niet uit

Telegraaf, 4 februari 2022

Minister Yesilgöz sluit niet uit dat er meer IS-vrouwen worden opgehaald, nadat het kabinet er donderdag vijf, met elf kinderen, oppikte uit Syrië. „Afgelopen jaren is het voorgekomen, net als nu, en misschien de komende tijd nog een paar keer. Juist om te voorkomen dat ze er straffeloos vandoor kunnen.” De VVD-bewindsvrouw was daar als Kamerlid nog fel tegen, maar beweert zelf dat er niet veel is veranderd. „Er is niks veranderd aan mijn inzet, het kabinet haalt nog steeds IS-reizigers niet actief op.” Ze voert aan dat ophalen gebeurt onder druk van de rechter, al heeft het kabinet natuurlijk altijd nog zelf een keuze.

Blijkbaar heeft de minister het terughalen van de vrouwen niet tegen kunnen houden omdat de procedures daarvoor al lang voor haar aantreden waren gestart. De minister had dus weinig andere keus dan zich daarbij neer te leggen. Langzaam begint de aversie tegen het terughalen van de vrouwen weg te ebben. De woordkeuze van de Telegraaf spreekt ook boekdelen. Nu wordt er neutraal over IS-vrouwen gesproken, terwijl de krant vroeger altijd schamper sprak over “IS-bruiden”.


Nederland haalt vijf IS-vrouwen uit Syrië

Noord-Hollands Dagblad, 4 februari 2022

Goed achtergrond verhaal met veel details die niet in andere krantenartikelen staan.


3 feb

Nederland haalt vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen terug uit Syrië

NOS, 3 feb 22

Nederland heeft vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen opgehaald uit het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj in het noorden van Syrië. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Ze zijn vanochtend uit het kamp opgehaald, maar het is niet bekend waar ze op dit moment zijn. De terughaalactie is nog bezig. Nederland haalt de vrouwen terug om hen hier te vervolgen. Als ze niet voor april zouden terugkomen, zou de strafvervolging worden beëindigd en zouden de vrouwen niet meer berecht kunnen worden voor hun deelname aan terreurgroep IS.

Het NOS bericht bevat een video clip van een van de vaders, opgenomen in juni vorig jaar nadat de eerste Nederlandse vrouw was teruggehaald. Zijn dochter behoort tot de groep die vandaag is teruggehaald.


29 jan

Video demonstratie op de Dam

Van Daan van Pagée ontvingen we onderstaande video van de afgelopen demonstratie. Hij geeft een mooie impressie van de deelnemers en de sfeer tijdens de demonstratie.


29 jan

Veel belangstelling voor demonstratie op de Dam

Aan de demonstratie vanmiddag op de Dam werd deelgenomen door ongeveer 35 mensen; een recordaantal. Dit is een teken dat de vrouwen en kinderen in Syrië gelukkig nog niet vergeten zijn. Er werden toespraken gehouden door o.a. Rogier Schravendeel, Jaap van Laan, Jo van der Spek, Ahmed el Mesri en Ad Corten. Een van de deelneemsters las een Arabisch gedicht voor over kinderen die je niet in de steek kunt laten.

Na de toespraken maakten de deelnemers nog een rondgang over het Damplein, waarbij een van onze jonge deelneemsters de leiding nam en met de megafoon de mensen op het plein opriep om in actie te komen voor de kinderen in Syrië (zie onder).

Ahmed el Mesri tijdens zijn toespraak

29 jan

Aanslagen zoals op de Ghwayran-gevangenis zijn in de toekomst vaker te verwachten

Omroep MAX, 29 januari 8:45:

Fréderike Geerdink: “Een aanslag op de Ghwayran-gevangenis in de noordoost-Syrische stad Hasaka veroorzaakte vorige week een bloedbad. De aanval van IS-strijders is de grootste sinds het kalifaat drie jaar geleden viel. Inmiddels is de gevangenis weer onder controle. Maar volgens journalist Fréderike Geerdink kunnen we vaker dit soort aanslagen verwachten.”

Beluister hier de complete uitzending.


Brief aan CDA om hen te herinneren aan uitvoering resolutie partijcongres

Ad Corten, 27 jan 2022

Na de vergadering van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid op 26 januari moeten we helaas constateren dat het CDA geen haast maakt met de uitvoering van de in september aangenomen resolutie. Tijdens dit overleg repte het CDA met geen woord over de noodzaak tot terughalen van de vrouwen. Eerder al stemde het CDA in met het nieuwe coalitie akkoord waarin werd afgesproken dat het beleid uit de vorige periode voortgezet zou worden. Dus geen actief terughalen van vrouwen en kinderen, tenzij de rechter de regering daartoe dwingt.

In een notitie aan CDA voorzitter Hans Huibers heb ik nog een keer de argumenten bijeen gezet waarom het CDA snel van koers moet veranderen. Met iedere maand langer wachten wordt het probleem alleen maar groter, en daarmee de schuld van het CDA aan het onrecht dat de kinderen wordt aangedaan. Ik heb Huibers gevraagd om op korte termijn een overleg met de fractie te beleggen om van hen te vernemen waarom de resolutie niet wordt uitgevoerd.


27 jan

Zweden haalt weer twee vrouwen en vier kinderen op

Int. Network Repatriation, 27 januari 22

Vandaag werd bekend dat er weer enkele Zweedse vrouwen en kinderen zijn opgehaald uit kamp Roj. Zij worden op korte termijn naar Zweden overgebracht. Dit is de derde keer in korte tijd dat Zweedse vrouwen en kinderen worden opgehaald. De vorige groepen kwamen vorig jaar in september en oktober terug.

De Zweedse regering gebruikt het argument dat de vrouwen en kinderen door de Koerden worden “uitgezet”, en dat de regering geen andere keuze heeft dan ze op te halen. Dit doet ze om de rechtse kritiek op terughalen te pareren. Misschien is dit ook een optie voor de Nederlandse overheid? Maar die is – in tegenstelling tot de Zweedse – niet echt geïnteresseerd in repatriëring.


26 jan

VVD en D66 botsen over terughalen IS-vrouwen uit Syrië

ANP, 26 januari 2022

Coalitiepartijen VVD en D66 zijn in de Tweede Kamer in botsing gekomen over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Hanneke van der Werf (D66) vroeg het kabinet om te kijken of met andere landen geprobeerd kan worden om ze te repatriëren. Dat schoot VVD’er Ingrid Michon-Derkzen in het verkeerde keelgat. “Dit lees ik niet terug in het regeerakkoord”, zei de VVD’er. “Ik kan me voorstellen dat de minister hier niet op ingaat.” Ze voegde eraan toe dat de reactie van coalitiegenoot D66 haar zeer verbaasde. “Interessant dat de VVD zich opwerpt als woordvoerder van de minister”, reageerde Van der Werf hierop.

Deze discussie vond plaats tijdens de bijeenkomst van de vaste Kamercommissie voor Justitite en Veiligheid waarover hieronder al eerder werd bericht.


Kamercommissie houdt vast aan coalitie akkoord

Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid, 26 jan 22

Dit was de eerste keer dat Dilan Yesilgöz als minister tegenover de specialisten van de Tweede Kamer stond. De tegenstanders van terughalen domineerden het debat: Markuszower (PVV), Michon (VVD) en Ephraim (Groep Haga). Zij waren zeer tevreden met het coalitie akkoord waarin staat dat het beleid van de vorige  periode niet gewijzigd wordt. Vrouwen en kinderen worden dus alleen teruggehaald wanneer de rechter de regering daartoe dwingt. De regering zal zelf niet het initiatief nemen. Voorstanders van terughalen waren omzichtig in hun bewoordingen. Hanneke van der Werf (D’66) zei dat de vrouwen hun straf niet mochten ontlopen, en om die reden teruggehaald moesten worden. En ja, dan kunnen de kinderen ook mee terugkomen. Ook Farid Azarkan (DENK) pleitte voor terughalen. De andere voorstanders van terughalen, GroenLinks en PvdA, waren niet aanwezig. CDA Kamerlid Hilde Palland hamerde op het helpen van Yezidi’s.  Pas aan het eind zei ze dat de kinderen natuurlijk onschuldig waren. Verder gaf ze op geen enkele wijze gevolg aan de resolutie van het partijcongres van 11 september dat de fractie zich moest inspannen voor het terughalen van de vrouwen en kinderen.

De enige positieve noot van de vergadering was de opstelling van de minister zelf. Terwijl zij als Kamerlid in het verleden een zeer harde positie innam tegen terughalen van de vrouwen en kinderen, liet ze ditmaal als minister op geen enkele manier haar persoonlijke gevoelens doorschemeren. Ze hamerde erop dat zij alleen uit was op de veiligheid van Nederland. Daar kunnen we haar in de toekomst op aanspreken.


Noodkreten van jongens vanuit gevangenis in Hasaka

Human Rights Watch, 26 januari 2021

Letta Tayler van Human Rights Watch deelt op Twitter berichten die ze ontving van wanhopige jongens in de Ghweran gevangenis (bij Hasaka). Zij zitten daar opgesloten samen met mannelijke IS-strijders en hebben al 6 dagen geen eten of drinken gehad. Een aantal van de jongens is al gesneuveld bij de gevechten tussen IS-aanvallers van buiten, en Koerden die samen met Amerikanen de aanval proberen af te slaan.

Het lot van de jongens in de Ghweran gevangenis illustreert de ellende die ontstaan is doordat westerse landen weigeren hun eigen burgers, inclusief terug te halen uit Syrië.


25 jan

Belegering van gevangenis laat zien dat IS nog altijd een machtsfactor is in Syrië

Trouw, 25 jan 2022

De strijd tussen IS en Koerdische troepen rondom een gevangenis in het noordoosten van Syrië duurt al dagen. Er zijn ernstige zorgen over honderden kinderen die worden vastgehouden door de jihadisten.  Een groep van 150 tot 200 IS-leden heeft nog altijd een noordelijke vleugel van de gevangenis in handen waar honderden minderjarigen worden vastgehouden. Volgens hulporganisatie Unicef gaat het om zeker 850 kinderen, vanaf twaalf jaar oud.

Zij worden al jaren vastgehouden op verdenking van banden met IS; sommigen hadden ouders met IS-sympathieën, sommigen zouden onder dwang gerekruteerd zijn door IS. Volgens de SDF worden de minderjarigen nu door de IS-militanten gebruikt als menselijk schild, Unicef waarschuwt dat de kinderen ‘serieus gevaar’ lopen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft een spraakbericht in handen van een van de buitenlandse jongens die vastzitten in de gevangenisvleugel die in nog in handen is van IS. “Er zijn hier veel doden, veel gewonden”, vertelt hij. “Ik ben bang dat ik elk moment dood kan gaan.”

Letta Tayler, onderzoeker terrorismebestrijding bij Human Rights Watch, hekelt het feit dat veel van deze landen niet alleen vrouwen maar ook kinderen weigeren terug te halen. “Als er ook maar iets gebeurt met deze jongens tijdens deze gevangenisaanval, dan hebben de thuislanden van deze jongens kinderbloed aan hun handen”, twittert ze.


24 jan

Laatste deel IS-gevangenis in Syrië belegerd, oproep om kinderen te evacueren

Volkskrant, 24 jan

Pro-Westerse Syrische strijders proberen het laatste verzet te breken in een gevangenis waar IS-gevangenen in opstand zijn gekomen. Volgens het SDF hebben zo’n driehonderd gevangenen zich maandag overgegeven en wordt het laatste deel van de gevangenis belegerd dat nog in handen is van de jihadisten. Hulporganisaties deden tegelijk een oproep om zo snel mogelijk de kinderen te evacueren die ook in de gevangenis in Hasaka worden vastgehouden. Volgens Save the Children verbleven tussen de 700 en 850 jongens, die in 2019 werden aangehouden in het laatste IS-bolwerk in Syrië, in het complex toen IS-strijders het donderdag aanvielen. De organisatie meldt dat volgens getuigen meerdere kinderen bij de gevechten zijn gedood. De jongens in de Guweiran-gevangenis komen uit tal van landen, nadat hun ouders zich bij IS hadden aangesloten. Save the Children wil dat alle buitenlandse kinderen direct worden teruggehaald. De hulporganisatie helpt de jongens sinds twee jaar met onder andere voedsel.


24 jan

Oproep van SAVE THE CHIlDREN om 700 jongens te redden uit gevangenis Hasaka

Save the Children, 24 jan

In de gevangeis van Hasaka die afgelopen weekend is aangevallen door IS strijders zitten ook 700 jongens die groot gevaar lopen. Volgens berichten uit de gevangenis zijn er al enkele jongens gedood, waaronder een die via zijn mobieltje om hulp riep. Volgens de Koerdische bewakers gebruiken IS-strijders de jongens als menselijk schild. Sonia Khush, directeur van Save the Children in Syrië  zegt: “De verantwoordelijkheid voor alles dat met deze kinderen gebeurt, ligt ook bij buitenlandse regeringen die dachten dat ze hun kinderen in Syrië gewoon op konden geven. Het risico dat deze kinderen nu lopen om gewond of gedood te worden, volgt rechtsreeks uit de weigering van deze regeringen om hen terug te nemen. Alle buitenlandse kinderen moeten onmiddellijk gerepatrieerd worden, samen met de rest van hun gezin. De internationale gemeenschap mag niet het bloed van deze kinderen aan zijn handen hebben.


24 jan

Gevechten rond IS-gevangenis houden aan, ‘honderden jihadisten ontsnapt’

NOS 24 jan 2022

De strijd tussen Islamitische Staat en Koerdische bewakers van de troepenmacht SDF bij de gevangenis in Noordoost-Syrië waar IS-strijders vastzitten, houdt nog altijd aan. Enkele tientallen militanten hebben zich verschanst in een vleugel van de gevangenis en in aangrenzende gebouwen, meldt persbureau AP.

Een onbekend aantal jihadisten is ontsnapt. Minstens 27 door de VS gesteunde strijders van de SDF zijn gedood. Een SDF-woordvoerder zegt tegen AP dat IS-terroristen gisteren twee aanslagen hebben gepleegd op de gevangenis, de grootste IS-gevangenis in Syrië. Volgens hem zijn ze allebei afgeslagen.


24 jan

Unicef roept op tot terughalen van kinderen uit Koerdische gevangenissen en kampen

UNICEF, 23 januari 2022

In een reactie op de pogingen van IS om medestrijders te bevrijden uit Koerdische gevangenissen, roept UNICEF westerse landen op om hun kinderen zo snel mogelijk terug te halen uit deze gevangenissen. In de gevangenissen zitten 850 jongens, waarvan sommigen pas 12 jaar zijn. Hun leven loopt direct gevaar door de aanvallen van IS op de gevangenissen. Wanner het IS lukt om hen te bevrijden, worden ze weer ingelijfd bij IS.

Tegelijk roept UNICEF op om ook de vrouwen en jonge kinderen weg te halen uit de kampen Al-Hol en Roj. De kinderen daar lopen ook voortdurend gevaar, en ze lijden op dit moment onder de barre winter.


23 jan

Strijd rond Koerdische gevangenissen duurt voort

Rojava Information Center 23 januari

Er wordt nog steeds gevochten rond enkele Koerdische gevangenissen waarin IS-strijders zitten. Volgens het Koerdische leger waren meer dan 200 IS-strijders betrokken bij de aanval die al 6 maanden was voorbereid. Vermoed wordt dat de aanval gepland was door IS kopstukken die in Turkije zitten. De Koerden wijzen er op dat terwijl hun soldaten hun handen vol hadden aan de IS-aanvallers, het Turkse leger enkele Koerdische posten in het noorden onder vuur nam. Volgens hen is dat geen toeval.


23 jan

Aanval IS op Koerdische gevangenis om medestrijders te bevrijden

Volkskrant 23 januari 2022

IS-strijders en Koerdische militairen zijn in heftige gevechten verwikkeld rond een gevangenis in de stad Hasaka in het noordoosten van Syrië. Daar zitten duizenden IS-verdachten vast, waaronder een aantal kopstukken. De aanval van IS is een van de grootste sinds het zelfbenoemde kalifaat van de groep drie jaar geleden viel. Meer dan honderd strijders bestormden donderdagnacht de gevangenis om gevangen te bevrijden. Zij brachten een autobom tot ontploffing bij de ingang en hielpen tientallen gevangenen ontsnappen, melden ooggetuigen aan Reuters. Minstens zeventig gevangenen zouden dood zijn, de Koerdische strijders die het gebied bewaren verloren naar eigen zeggen zeventien mensen. De Koerden zeggen de aanval goeddeels te hebben afgeslagen. Wel geven ze toe dat rellende gevangenen een delen van de gevangenis hebben overgenomen. Ze proberen al het hele weekend met Amerikaanse luchtdekking de controle stap voor stap terug te krijgen. Het Pentagon bevestigt dat de Amerikanen luchtaanvallen hebben uitgevoerd.

De Koerden hebben bij deze aanval 17 van hun eigen mensen verloren. Dit is gebeurd doordat westerse landen weigeren hun eigen strijders terug te halen, en de Koerden opzadelen met deze last. Het wordt daarom dringend tijd dat Nederland zijn eigen burgers gaat terughalen, te beginnen met de vrouwen en kinderen.


23 januari 2022

Extreme kou door sneeuwstormen in vluchtelingenkampen Syrië

RTL late nieuws 21 januari, fragment vanaf 5.43 – 6.57

RTL zond op 21 januari beelden uit van de ontberingen van vluchtelingen in Syrië als gevolg van de sneeuwstormen in het gebied. De opnames zijn gemaakt in gewone vluchtelingenkampen, maar in het Koerdische kamp Roj waar de Nederlandse vrouwen en kinderen verblijven, is de situatie hetzelfde.  De vrouwen daar berichten dat het verschrikkelijk koud is door de sneeuwstormen. Voorlopig lijkt de kou aan te houden.


22 jan

Onderzoekscommissies: meer Nederlandse jihadisten betrokken bij misdaden tegen Jezidi’s

Algemeen Dagblad, 22 januari 2022

Het AD brengt een groot bericht dat er volgens twee particuliere onderzoekscommissies in Irak behalve Ojone I. nog andere Nederlanders betrokken zouden zijn geweest bij misdaden tegen Yezidi vrouwen. De organisaties willen daar verder geen inhoudelijke mededelingen over doen. Over Ojone I. werd al eerder bericht dat zij en haar man een Yezidi huishoudster mishandeld zouden hebben. Ojone is vorig jaar ontsnapt uit een Koerdisch kamp en haar huidige verblijfplaats is onbekend.

Het verhaal in het AD is weer een argument om alle Nederlandse vrouwen zo snel mogelijk terug te halen uit Syrië. Dat is de enige manier om te zorgen dat degenen onder hen die misdaden gepleegd hebben, hun straf niet kunnen ontlopen.  


22 jan

Belgische rapportage over terughalen vrouwen en kinderen

Terzake, 14 juni 2021

Op 14 juni vorig jaar zond de Belgische TV in het programma Terzake een gesprek uit met professor Gerrit Loots van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de bekende verslaggever Rudi Vranckx. Deze uitzending is het (nogmaals) bekijken zeker waard. Gerrit Loots vertelt op overtuigende wijze waarom het niet mogelijk is om de kinderen zonder de moeders op te halen. Rudi Vranckx probeert te verklaren waarom de westerse landen zo moeilijk doen over het terughalen van de vrouwen. Beide deskundigen zijn meermalen in de kampen geweest, en hun visie heeft vandaag nog niets aan actualiteit verloren


22 jan

Aanval van IS-strijders op Koerdische gevangenis

ANF nieuws 20 januari 2022

IS-strijders hebben geprobeerd met een aanval op een Koerdische gevangenis een aantal van hun opgesloten medestrijders te bevrijden. De operatie mislukte, en twee (volgens andere berichten vijf) aanvallers kwamen daarbij om het leven.

De Koerdische minister Omar Abdulkarim houdt de internationale gemeenschap verantwoordelijk voor de voortdurende aanvallen van achtergebleven IS-strijders in het gebied. Door gebrek aan steun brokkelt de Koerdische economie af, zeker nu ook de grensovergangen met Irak gesloten zijn. Daardoor krijgt IS de kans om zich te hergroeperen, en pogingen te ondernemen hun gevangen strijdmakkers te bevrijden uit de Koerdische gevangenissen.


21 jan

Eén kind dood en twee in hospitaal na sneeuwstorm in kampen Noord-Syrië

De kampen in Noord Syrië zijn gisteren getroffen door een zware sneeuwstorm waarbij de temperatuur daalde tot -10°. Bewakers in kamp Roj gaven de vrouwen opdracht om constant met bezems het dak van de tent omhoog te drukken zodat de sneeuw de tenten niet liet instorten.

Intussen is bekend dat minstens één kind is overleden aan de kou en dat twee andere moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Een filmpje van het persbureau Middle East Eye met beelden van de situatie in de kampen is hier te zien.


16 jan 2022

Children of the Enemy

2Doc Weekly, 20 jan 23.10 uur op NPO 2

Grootvader Patricio Galvez heeft 7 kleinkinderen in IS-gevangenkamp al-Hol. Hij start een actie om hen te redden en naar Zweden te brengen.

Zijn dochter Amanda trouwde met een Zweedse ISIS-terrorist. In 2014 vertrekken ze naar in Syrië om te strijden voor het kalifaat en in 2019 komen beiden om het leven. Hun 7 jonge kinderen zijn sindsdien geïnterneerd in gevangenkamp al-Hol als ‘Children of the Enemy’.

De Zweedse autoriteiten tonen weinig interesse om hen te bevrijden. Grootvader Patricio reist af naar het grensgebied van Syrië, in de hoop zijn ondervoede en ziekelijke kleinkinderen te redden en naar Zweden te brengen. Eenzame, frustrerende maanden volgen, waarin Patricio in een complex en verwarrend proces verzeild raakt.

Nu al te bekijken online


Brief aan minister Yesilgöz

13 januari 2022

De afgelopen weken is er in de media geen enkele aandacht besteed aan de vrouwen en kinderen in Syrië. Nederland is alleen bezig met navelstaren (corona, nieuwe kabinet) en kranten hebben geen interesse in aangeboden opinie artikelen.

Enkele VVD-kamerleden hebben wel gereageerd op de brieven, mails en ansichtkaarten die we hen hebben toegestuurd. Ook binnen de VVD moeten er natuurlijk fatsoenlijke mensen te vinden zijn. Uitgaande van deze gedachte hebben we een brief gestuurd aan de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, mevrouw Yesilgöz. Zij was als Kamerlid een fel tegenstander van terughalen, maar nu ze regeringsverantwoordelijkheid draagt, zal ze zich meer objectief moeten opstellen en luisteren naar wat haar ambtenaren adviseren.


Nieuwe minister van Justitie felle tegenstander van terughalen

30 dec 21

Vandaag werd bekend dat de VVD de huidige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz, naar voren schuift als nieuwe minister van Justitie en Veiligheid. Tijdens haar eerdere periode als Kamerlid profileerde Yeşilgöz zich als fel tegenstander van het terughalen van IS-vrouwen en kinderen. Zij pleitte herhaaldelijk voor het afnemen van het Nederlanderschap van IS-vrouwen, zelfs als die al onderweg waren naar Nederland. Voorbeelden hiervan zijn de TV uitzendingen van Pauw op15 oktober 2019 en van Op1 op 3 december 2020.

Als minister zal Yeşilgöz zich natuurlijk niet mogen laten leiden door haar persoonlijke afkeer van de IS-vrouwen maar zal ze rekening moeten houden met de mening van de Tweede Kamer. De emotionele afkeer van IS-vrouwen die Yeşilgöz eerder ten toon spreidde, past niet bij een redelijke en fatsoenlijke partij als de VVD; dat zal haar door de fractie duidelijk gemaakt moeten worden. Vandaar dat het extra belangrijk is dat we op dit moment de VVD Kamerfractie wijzen op de steeds sterker wordende  argumenten voor terughalen. Ook zullen we proberen de fractie wakker te schudden via onze ansichtkaarten actie.


Platform vraagt VVD Kamerleden om boodschap van Desmond Tutu ter harte te nemen

28 dec 2021

In een brief aan Mark Rutte en alle andere VVD Kamerleden vragen we hen om de boodschap van vergevingsgezindheid van de onlangs overleden bisschop Tutu ter harte te nemen. We wijzen erop dat Nederland vroeger een gidsland was voor de hele wereld op het gebied van mensenrechten. Nu laten we een handjevol onschuldige kinderen aan hun lot over. Dat is zeer on-Nederlands, en we beschadigen daarmee de reputatie van ons land. Erger nog, we dragen bij aan de verharding van onze maatschappij waarin iedereen tegenwoordig alleen nog maar bezig lijkt elkaar te veroordelen.

Laten we ons de boodschap van Desmond Tutu ter harte nemen, en beseffen dat vergevingsgezindheid de enige weg is om weer een Nederland te krijgen waar we samen trots op kunnen zijn. Een beschaafd land dat zich niet laat leiden door angst of haatgevoelens, maar door menselijkheid.


Kinderombudsvrouw dringt aan op terughalen kinderen

Kinderombudsvrouw, 28 dec 2021

De Nederlandse Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer heeft op 14 december een dringende brief geschreven aan demissionair Minister van Justitie Grapperhaus waarin zij de minister weer oproept de Nederlandse kinderen in Syrië terug te halen. Mevrouw Kalverboer: ‘De meeste kinderen die in de kampen verblijven zijn nog jong maar worden steeds ouder. Door repatriëring op zo kort mogelijke termijn hebben ze het beste perspectief op (re-)integratie in onze samenleving. Hoe langer gewacht wordt, hoe groter de kans op permanent schadelijke gevolgen voor hun ontwikkeling.

De brief is ook verzonden aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid.


Oproep wetenschappers voor consistent repatriëringsbeleid Europese landen

De Morgen, 28 dec 2021

Vooraanstaande onderzoekers in België, Nederland en Denemarken roepen de Europese regeringen op om één lijn te trekken bij het terughalen van hun vrouwen en kinderen uit Syrië. Zij beschouwen 2021 als een kantelmoment. België kondigde als eerste Europees land gecoördineerde repatriëringsoperaties aan voor alle Belgische kinderen én hun moeders in maart 2021. Andere Europese landen zijn het Belgisch voorbeeld gevolgd, zoals Denemarken, Zweden en Duitsland. Zo werden dit jaar ongeveer 27 vrouwen en 90 kinderen teruggebracht.

Toch verlopen de repatriëringen willekeurig en op nog te kleine schaal. “De uitzichtloosheid voor velen, en de ogenschijnlijke willekeur in de repatriëring van de Europese burgers, zal woede en wrok voeden bij degenen die in de kampen achterblijven, of die van hun nationaliteit zijn beroofd”. “Terwijl Europese landen zich vaak presenteren als de uitvinders en hoeders van universele mensenrechten voor iedereen, is deze situatie een lakmoesproef voor de verantwoordelijkheid die politici en bestuurders hebben op het gebied van humanitaire overwegingen en mensenrechten”.


Desmond Tutu

Vergevingsgezindheid was de kernboodschap van de gisteren overleden aartsbisschop Tutu. Iedereen in Nederland en in de hele wereld was onder de indruk van de manier waarop hij deze boodschap verkondigde. In Zuid-Afrika slaagde hij erin om de diepe wonden te helen die geslagen waren door het apartheidsregime. Mensen wisten elkaar de vreselijke dingen te vergeven die ze elkaar hadden aangedaan.

Hadden we in Nederland ook maar iemand als Tutu die mensen kon bewegen tot vergevingsgezindheid tegenover de IS-vrouwen. Natuurlijk hebben deze vrouwen een verkeerde keuze gemaakt; de een meer dan de ander. Maar de hardheid waarmee Nederlanders deze vrouwen veroordelen, helpt niet de misdaden van IS uit te wissen. Integendeel, door de vrouwen en kinderen zonder hoop in de kampen te laten zitten, kweken we nieuwe terroristen en wordt de cyclus van haat en vergelding alleen maar voortgezet.

Zelfs de kerken in Nederland en organisaties als Amnesty International tonen geen vergevingsgezindheid t.a.v. de vrouwen in Syrië. Is de boodschap van Desmond Tutu in Nederland helemaal aan dovemansoren verteld?


Finse regering steunde geheime school in al-Hol

CBC Radio, 22 december 2021

BBC News, 11 december 2021

De Finse overheid nam in 2019 het initiatief om een geheim lesprogramma op te zetten voor Finse kinderen in kamp al-Hol. Zij nodigde onderwijsdeskundige Ilona Taoimela uit om via WhatsApp berichten de kinderen basiskennis bij te brengen van taal, wiskunde, aardrijkskunde, Engels en geschiedenis. De basisgedachte was dat de kinderen uiteindelijk terug zouden keren naar Finland, en dat het goed was om hen via dit lesprogramma hierop voor te bereiden. Omdat de kinderen de lessen via smartphones volgden en smartphones in het kamp verboden waren, moest het programma ook geheim worden gehouden voor de Koerdische autoriteiten. Inmiddels is het programma gestaakt omdat de meeste Finse kinderen intussen zijn teruggehaald. De resterende verblijven nu in kamp Roj waar de controle op het bezit van smartphones veel strenger is.


VVD blijft tegen repatriëring

Ingrid Michon, 22 dec 21

Vandaag ontvingen we een antwoord van VVD woordvoerster Ingrid Michon op ons schrijven waarin we de VVD opriepen zijn zinloze verzet tegen het terughalen van de vrouwen en kinderen te staken nu duidelijk is dat deze uiteindelijk toch op last van de rechter teruggehaald zullen worden. Ingrid schreef dat het standpunt van de VVD niet gewijzigd was. Zij wees erop dat in het regeerakkoord de lijn van het huidige kabinet over terughalen van IS-vrouwen en kinderen is herbevestigd.

Het wordt de uitdaging voor de komende maanden om de VVD over te halen een meer menselijk standpunt te kiezen, en zich wat dat betreft te onderscheiden van PVV en Forum. Er moeten binnen de VVD ook mensen zijn die hechten aan humanitaire waarden. Ze nemen in ieder geval de moeite om ons beleefd te antwoorden.


Webseminar Fight for Humanity over vrouwen en kinderen in Syrië

Fight for Humanity, 22 dec 21

De in Zwitserland gevestigde mensenrechten organisatie Fight for Humanity hield vandaag een web seminar over de situatie van de vrouwen van IS-strijders en hun kinderen in Syrië. Een van de sprekers was Dr. Abdul Karim Omar van de Koerdische regering. Hij vertelde over het immense probleem van de vrouwen en kinderen waarmee de Koerden waren opgezadeld, en waarmee de internationale gemeenschap hen liet zitten.  Hij riep de westerse landen weer op de kinderen weghalen vóórdat ze radicaliseren; dat was de enige weg naar vrede in de regio. Wanneer wij de kinderen niet snel terughaalden, vielen ze weer in handen van IS dat zeer actief was zowel binnen als buiten de kampen. Mevrouw Cholpon (Bulan Instituut) vertelde hoe de Centraal Aziatische landen honderden vrouwen en kinderen hadden teruggehaald nadat de regering eerst een positieve voorlichtingscampagne had gehouden waardoor het draagvlak onder de bevolking was vergroot.


Rode Kruis stuurt Tweede Kamerleden brief in verband met commissiedebat Terrorisme/extremisme op 16 december

Rode Kruis Nederland, 13 december 21

Met het oog op de geplande vergadering van de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid over Terrorisme/extremisme op 16 december heeft het Rode Kruis opnieuw een oproep gedaan aan de fracties in de Tweede Kamer om de vrouwen en kinderen in Syrië zo snel mogelijk naar huis te halen. Wij zijn blij dat deze neutrale en gerespecteerde organisatie een zo duidelijk standpunt inneemt.

Eerder dit jaar riep het Rode Kruis in een persbericht de Nederlandse overheid ook al dringend op om de vrouwen en kinderen terug te halen. Ook publiceerde het een rapport van Rode Kruis-fysiotherapeut Guido Versloot  die de situatie in het vluchtelingenkamp Al Hol omschreef als de slechtste leefomstandigheden die hij ooit had gezien. In het kamp wonen vooral vrouwen en kinderen die geen enkele kant op kunnen. “Zelfs bij mensen die getroffen zijn door een oorlog of natuurramp zie je vaak nog een beetje hoop. Hier is geen enkele hoop.”

Intussen is bekend dat het voor 16 december geplande debat op het laatste moment verschoven is naar 26 januari. De reden hiervoor is niet bekend.


Zweden zoekt naar resterende vrouwen en kinderen in Syrië  

Int. Network Repatriation, 16 dec 21

Zweden heeft de afgelopen maanden flinke stappen gemaakt met het repatriëren van vrouwen en kinderen. Op 8 september werden 3 vrouwen en 6 kinderen teruggehaald, en op 21 oktober nog eens  3 vrouwen met 8 kinderen. Op dit moment wachten nog 7 vrouwen en 12 kinderen in kamp Roj op terugkeer. Intussen is de Zweedse afdeling van International Network Repatriation begonnen met het zoeken naar vrouwen en kinderen die in Syrië buiten de kampen verblijven, en die niet op de lijst van de Koerdische autoriteiten staan. Zij willen voorkomen dat deze vrouwen en kinderen vergeten worden bij het ophalen van de laatste Zweedse burgers uit het gebied.


Demonstratie voor komende zaterdag afgeblazen

Platform Kinderen terug uit het Kalifaat, 16 dec 21

Aansluitend op het overleg dat vanmiddag gevoerd is door een delegatie van familieleden van de vrouwen in Syrië met CDA partijvoorzitter Hans Huibers hebben we besloten om de voor zaterdag geplande demonstratie voor het CDA kantoor af te blazen. Eerder hadden we maandag al besloten de sit-in demonstratie deze week te beëindigen.

Tijdens het overleg vanmiddag was Huibers geïnteresseerd in de motieven van de dochters die waren uitgereisd. Hij luisterde aandachtig naar de verhalen van de familieleden, en hij toonde begrip voor hun bezorgdheid en frustratie. Hij vertelde dat hij geen toezeggingen kon doen omdat de besluitvorming binnen een partij bij de fractie ligt en niet bij de voorzitter. Er werd al overlegd binnen de fractie over de uitvoering van de resolutie van het congres van 11 september, maar dit overleg heeft een hogere prioriteit gekregen door onze acties van de afgelopen week.

Omdat het CDA nu met ons in gesprek is, heeft het geen zin om komende zaterdag nog met een groep mensen te gaan demonsteren voor het partijkantoor. Deze demonstratie was bedoeld om de aandacht te trekken van de partij, maar dat doel hebben we al bereikt. De komende maanden zullen we wel doorgaan met demonstraties, maar in afwachting van de verdere ontwikkelingen binnen het CDA zullen we onze pijlen voorlopig richten op de VVD.


Regeerakkoord over terughalen IS-vrouwen en kinderen

Coalitieakkoord 2021 – 2025, 15 december 21

De afgelopen weken kregen wij van Kamerleden van CDA en D’66 te horen dat zij geen uitspraken konden doen over het repatriëren van vrouwen en kinderen uit Syrië omdat dit onderdeel vormde van de formatie. Vandaar dat wij met grote belangstelling uitkeken naar het nieuwe regeerakkoord dat vandaag eindelijk werd gepresenteerd. Hierin staat alleen de volgende cryptische zin over repatriëring:

“De in de vorige periode ingeslagen weg met betrekking tot uitgereisde IS-ers, wordt voortgezet” (pagina 18, Radicalisering en extremisme).

Het is niet duidelijk wat hiermee bedoeld wordt, en misschien is dit wel de bedoeling. In het vorige regeerakkoord (2017) stond geen duidelijk beleid t.a.v. het wel of niet terughalen van Syriëgangers. In de praktijk spraken de coalitiepartijen af dat ze tegen terughalen van de vrouwen en kinderen waren. De afgelopen maanden is dit beleid gewijzigd, en gingen coalitiepartijen knarsetandend akkoord met het terughalen van vrouwen die anders dreigden hun straf te ontlopen. Blijkbaar is dit het beleid dat zal worden voortgezet. Dat betekent dus dat de regering niet zelf het initiatief zal nemen om de vrouwen en kinderen terug te halen, en dat de kinderen nog eens 4 jaar in de kampen moeten blijven tenzij de rechter opdracht geeft ook de resterende de moeders terug te halen.


Française (28) sterft door gebrek aan medische zorg in kamp Roj

Familles Unies, 15 dec 21

De vrouw had diabetes; was afhankelijk van insuline, en was al jaren ernstig ziek. Sinds begin 2019 had haar familie de Franse regering van haar toestand op de hoogte gebracht, en gevraagd om repatriëring van haar en haar dochtertje. Dit verzoek was gedurende drie jaar steeds herhaald.  Tevergeefs. In januari 2021 kwam een Franse delegatie 7 kinderen ophalen die waren gescheiden van hun moeders. De delegatie passeerde de tent van de zieke vrouw en haar dochtertje, maar liet de vrouw willens en wetens achter.

Op dinsdagochtend 14 december stierf de vrouw in het bijzijn van haar dochtertje (6). Zij werd begraven op een terreintje naast het kamp.  


Demonstratie voor CDA partijkantoor beëindigd na overleg met partijvoorzitter

Platform Kinderen terug uit Kalifaat , 13 dec 21

Vandaag was het de eerste dag van de voorgenomen estafette demonstratie voor het CDA partijkantoor in Den Haag. Drie deelnemers deelden pamfletten uit aan voorbijgangers en aan bezoekers van het kantoor. Aan het eind van de dag werden we onverwachts uitgenodigd voor een gesprek met de nieuwe partijvoorzitter Hans Huibers. Hij wilde graag geïnformeerd worden over het motief van onze actie. Wij hebben uitgelegd dat we teleurgesteld waren over het feit dat de Kamerfractie naar onze mening te weinig gedaan had met de in september aangenomen resolutie. Huibers gaf aan dat hij graag deze week nog wou praten met een delegatie van ouders en familieleden van de vrouwen in Syrië. Verder zullen we nauwer contact houden met de CDA woordvoerster Anne Kuik. Gezien deze bereidheid van het CDA om naar ons te luisteren, hebben we besloten de voor de rest van de week geplande demonstraties te cancelen.

 


Finland repatrieert moeder en vier kinderen uit al-Hol

Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken, 10 dec 21

Finland haalde vandaag een moeder en vier kinderen op uit Syrië. Het gezin verbleef tot nu toe in kamp al-Hol. Volgens het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Finse autoriteiten een grondwettelijke verplichting om de grondrechten van Finse burgers – vooral kinderen – die in de kampen worden vastgehouden, zoveel mogelijk te beschermen. De enige manier om de grondrechten van kinderen die in Syrië worden vastgehouden te beschermen, is door ze naar Finland te brengen. Sinds 2019 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in totaal 35 Finnen, 26 kinderen en negen volwassenen die in het kamp al-Hol vastzaten, gerepatrieerd. Een dozijn Finnen zit nog steeds in de Syrische kampen.

De kampen in het noordoosten van Syrië vormen een ernstig veiligheidsrisico op de lange termijn. Hoe langer de kinderen zonder bescherming en onderwijs in de kampen worden vastgehouden, hoe moeilijker het wordt om gewelddadig extremisme en radicalisering te bestrijden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is voornemens om de Finse kinderen die nog steeds in de kampen vastzitten, zoveel mogelijk te repatriëren.


Sit-in voor CDA partijkantoor Den Haag vanaf maandag 13 december

Platform Kinderen terug uit Kalifaat, 12 december 21

Zoals gisteren bleek op het CDA partijcongres, heeft de CDA Kamerfractie de afgelopen drie maanden geen enkele poging gedaan om invulling te geven aan de resolutie over het terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrië. Om hun teleurstelling hierover te uiten, beginnen familieleden en sympathisanten op maandag 13 december een estafette demonstratie voor het CDA partijkantoor in Den Haag. Hierbij zullen er minimaal twee mensen constant aanwezig zijn voor de ingang van het kantoor. Met borden en flyers zullen zij bezoekers en voorbijgangers  herinneren aan de benarde situatie van de vrouwen in kinderen in Syrië, en de onwil van de CDA fractie om daar iets aan te doen.


CDA maakt geen haast met terughalen IS-vrouwen en kinderen

CDA partijcongres 11 december

Op het vandaag gehouden CDA congres moest de Kamerfractie verslag uitbrengen van de  stand van zaken m.b.t. het terughalen van IS-vrouwen en kinderen uit Syrië. Het vorig congres van 11 september had de partij opgeroepen om zich in te zetten voor een snelle repatriëring. Uit het vandaag uitgebrachte verslag blijkt echter dat de Kamerfractie zich met een Jantje van Leiden van deze opdracht heeft afgemaakt. In plaats van het voorbeeld te volgen van buurlanden die al begonnen zijn met repatriëring, verschuilt de fractie zich achter enkele landen die daar nog geen begin mee gemaakt hebben. Ook wordt het oude argument herhaald dat terughalen te gevaarlijk zou zijn voor Nederlandse hulpverleners.

Voor de indieners van de resolutie is dit antwoord zeer teleurstellend. Er is bij de fractie duidelijk geen wil aanwezig om het beleid van de afgelopen jaren te wijzigen en zich actief te gaan inzetten voor repatriëring.  Voor de kinderen in Syrië is het nu al hun derde winter in de kampen, en hun lichamelijke en geestelijke gezondheid gaat steeds verder achteruit. Maar er is bij de CDA fractie blijkbaar geen besef van de urgentie van het probleem. Met het vandaag gegeven antwoord laat het CDA zien dat de partij t.a.v. de IS-vrouwen en kinderen nog steeds op de lijn zit van VVD en andere rechtse partijen, hoeveel mooie woorden over cultuurverandering en menselijkheid er vandaag ook gesproken zijn op het congres. 


OM verdenkt Samir Azzouz nog steeds van lidmaatschap terroristische organisatie

Brabants Dagblad, 10 dec 2021

Telegraaf 10 dec 2021

Volkskrant 10 dec 2021

Samir Azzouz stond vandaag weer voor de rechtbank in Rotterdam in verband met de aanklacht wegens vrijkopen van vrouwen van IS-strijders. In de ogen van het OM was dit het financieren  van een terroristische organisatie. Bij de vorige zitting in september breidde het OM de aanklacht uit tot lidmaatschap van een terroristische organisatie. Vandaag hield het OM vast aan deze aanklacht op grond van verklaringen van een Belgische IS strijder die in een Koerdische gevangenis ondervraagd was door de FBI. Volgens het OM heeft deze Belg tegen de Amerikanen verklaard dat Samir A. hem in 2016 vanuit Nederland om explosieven zou hebben gevraagd, mogelijk voor een aanslag. Om wat voor aanslag het zou gaan en waar die zou moeten worden gepleegd, zei het OM niet.  Justitie wil de zaak uitstellen voor meer onderzoek.

Tamara Buruma, de advocaat van Samir A., verzette zich tegen aanhouding van het onderzoek. Zij wilde dat de zaak rond het financieren van de terugkeer van de Nederlandse IS-vrouwen wel vandaag behandeld zou worden. Dat Samir A. contact had met mensen in Syrië is bekend, hij sprak er zelf over in de Nederlandse media. ,,Maar het is onlogisch dat hij vragen over explosieven zou stellen aan een Belgische jihadist in Syrië, en dan ook nog met de telefoon waarmee hij met veel meer mensen contact heeft gehad.” Ook is de verklaring van de Belg dat Samir op zoek zou zijn naar explosieven al jaren geleden door het OM onderzocht, het leidde niet tot vervolging van A. voor dat feit.

De rechtbank beschouwde Samir in ieder geval niet meer als staatsgevaarlijk. Hij blijft op vrije voeten in afwachting van de verdere behandeling van zijn zaak. Bovendien kreeg hij zijn paspoort terug zodat hij weer vrij kan reizen, ook naar het buitenland.


Engelse politie behandelde familieleden van uitreizigsters als misdadigers

The Guardian, 4 dec 2021

In een hoorzitting van het Britse parlement hebben familieleden van uitgereisde vrouwen getuigenissen afgelegd over de manier waarop zij door de politie behandeld werden nadat ze daar aanklopten om hulp na het vertrek van hun dochters of zusters. De politie behandelde hen als verdachten en doorzocht soms hun huizen. Nadat ze geconstateerd hadden dat de familieleden niets te verwijten viel, lieten ze hen aan hun lot over zonder hen enige hulp te bieden

Hun getuigenissen volgen op een rapport van Engelse organisatie Reprieve waarin werd vastgesteld dat twee derde van de vrouwen onder dwang vertrok naar de Syrië, vaak nadat ze gestrikt waren op datingsites. Uit het rapport blijkt dat veel meisjes jonger dan 18 jaar waren toen ze naar IS-gebied reisden en dat zij sindsdien hebben geleden onder uitbuiting, gedwongen huwelijken, verkrachting en huishoudelijke slavernij. Onder hen is een Brits meisje dat op 12-jarige leeftijd naar Syrië is gesmokkeld en vervolgens is verkracht en zwanger is gemaakt door een IS-strijder. Een van de meest spraakmakende Britse gevallen van kinderen die lid werden van IS, betreft drie Londense schoolmeisjes die 16, 16 en 15 jaar waren toen ze naar Syrië vertrokken. Onder hen was Shamima Begum (15) van wie intussen de Britse nationaliteit is afgenomen.

Alle families die getuigenissen aflegden, waren woedend over de manier waarop de Britse regering het principe van “onschuldig tot het tegendeel is bewezen” had gedumpt met betrekking tot hun kinderen; een beslissing die volgens hen de internationale reputatie van het VK in gevaar bracht.


Oproep op CDA website voor terughalen vrouwen en kinderen

Christendemocraat.nl, 2 dec 2021

De website Christendemocraat.nl (een CDA website waarop achtergrond artikelen geplaatst worden) heeft een artikel van mij gepubliceerd waarin de CDA Kamerfractie wordt opgeroepen om de vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen uit Syrië. Het feit dat de redactie van de website dit artikel wilde plaatsen, bewijst dat de stemming binnen het CDA om begint te slaan, en dat meer mensen in de partijtop zich realiseren dat terughalen onvermijdelijk is.


Oplopende spanningen in kamp Roj

1 dec 2021

Vandaag binnengekomen berichten en video’s uit kamp Roj laten zien dat de gemoederen daar verhit raakten nadat een vrouw was gearresteerd en geslagen door Koerdische bewakers. Andere vrouwen die hiertegen protesteerden, werden ook geslagen. Hierdoor liepen de spanningen verder op en moesten de bewakers hulp inroepen van gepantserde voertuigen. Sinds de brand van 19 oktober zijn spanningen in kamp Roj toegenomen; ook in het “oude” deel dat voorheen relatief rustig was.


Terughalen vrouwen en kinderen inzet bij formatie

1 dec 2021

Op vragen van onze kant antwoorden CDA en D’66 dat zij op dit moment geen uitspraken kunnen doen over het terughalen van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië omdat dit een punt van onderhandeling is bij de lopende kabinetsformatie. Het is triest dat het ophalen van een handjevol kleine kinderen en hun moeders voor onze politici blijkbaar zó moeilijk ligt dat dit een onderhandelingspunt is bij de formatie. De Nederlandse veiligheidsdiensten en het OM zijn van mening dat terughalen van de vrouwen de enige manier is om hen te kunnen berechten, en ook dat een verder verblijf van de kinderen in de kampen nadelig is voor de Nederlandse veiligheid. Het is daarom moeilijk te begrijpen  waarom het huidige demissionaire kabinet niet kan besluiten de vrouwen en kinderen terug te halen, en dit onderwerp doorgeschoven moet worden tot ná de formatie. Het verlengt het zinloze verblijf van de kinderen in de kampen, met alle risico’s voor hun veiligheid.


Meisje (16) en twee vrouwen omgekomen bij ongeluk met tankauto, twee andere kinderen gewond

Save the Children, 29 nov 2021

Afgelopen maandag kwamen in al-Hol een Iraaks meisje van 16 en twee vrouwen om het leven toen een tankwagen hun tent omver reed. Twee andere kinderen raakten ernstig gewond. Tankwagens die gebruikt worden voor water aanvoer veroorzaken regelmatig ongelukken in de kampen. In november stierf een 10-jarig meisje uit Tajikistan na een aanrijding door een truck, en in oktober een 3-jarig Iraaks kind. Sinds november 2020 zijn er tenminste 6 kinderen omgekomen door aanrijdingen. Behalve de aanrijding brak er maandag brand uit in twee tenten. Brand is de meest voorkomende doodsoorzaak van kinderen. In al-Hol zijn dit jaar zijn al 13 kinderen door deze oorzaak om het leven gekomen.


Save the Children roept kabinet op om Nederlandse kinderen op te halen nu de winter nadert

Save the Children, 29 nov 2021

Save the Children Nederland roept het Nederlandse kabinet per direct op kinderen uit de IS-kampen nog voor de start van de winter te evacueren. De oproept volgt op het nieuws dat deze week een Noorse wees uit het kamp werd gerepatrieerd.

Noorwegen bood afgelopen week een kind van IS-ouders toegang tot Noorwegen. Het kind verloor beide ouders en woonde in een tijdelijk opvangcentrum ​​dat door Save the Children wordt gerund in het Al Hol-kamp. Eerder haalden Denemarken en Duitsland kinderen op. Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Het is een zegen dat nog een kind de kans krijgt om een nieuw leven te beginnen. Maar opnieuw breekt de winter aan en zitten honderden buitenlandse kinderen en hun moeders vast. We roepen de Nederlandse regering op het voorbeeld van Noorwegen te volgen en de resterende kinderen en hun moeders naar huis te brengen. Nederland heeft wettelijke verplichtingen naar deze kinderen, zoals ook is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Het is voor ons volkomen onaanvaardbaar dat een regering willens en wetens kinderen achterlaat in wat wordt bestempeld als een levende hel en hen straft voor iets dat ze niet hebben gedaan. We moeten ze terug naar huis brengen, voordat het te laat is.”


Amnesty eist repatriëring van 27.000 kinderen uit Syrië

Amnesty International, 30 nov 2021

Amnesty International doet vandaag een dringende oproep aan alle landen om hun ±25.000 kinderen terug te halen uit Syrië. In de afgelopen twee jaar hebben deze kinderen geen toegang gehad tot voedsel, schoon water, gezondheidszorg en onderwijs. De groei en ontwikkeling van deze kinderen is daardoor ernstig aangetast. Jongens vanaf 12 jaar worden gescheiden van hun moeders en overgebracht naar detentiecentra buiten het kamp. Amnesty verwijst naar het toenemend geweld in de kampen: in Al-Hol  zijn dit jaar al 79 mensen vermoord, waaronder drie kinderen. Daarnaast waren er nog eens 14 sterfgevallen van kinderen veroorzaakt door incidenten zoals branden. 

Het is goed dat Amnesty met deze oproep komt, hoewel de organisatie het niet heeft over het terughalen van de moeders. Eerder al reageerde Amnesty Nederland niet op onze oproep om de acties van ons Platform te ondersteunen. Bij Amnesty leeft – net als bij de Nederlandse kerken – blijkbaar de vrees dat donateurs afhaken wanneer er over de vrouwen gesproken wordt. Het is onduidelijk hoe Amnesty dan de kinderen wil repatriëren – zonder de moeders???


Shamina Begum voelt zich bedreigd door radicale moslimvrouwen in kamp Roj

MailOnline 29 nov 2021

In een interview met het Britse persagentschap MailOnline vertelt Shamina dat zij haar leven in kamp Roj niet zeker is doordat ze bekend staat als gematigde moslima (ze draagt westerse kleding). Ze verwijst naar de (vermoedelijke) brandstichting van de tent van haar Nederlandse vriendin Hafida. Dienst tent brandde enkele weken geleden af, kort nadat ze in een Nederlands TV programma had verteld dat ze niet langer achter de ideeën van IS stond. Of de brand van Hafida’s tent een gevolg was van brandstichting is onzeker, maar radicale vrouwen in kamp Roj hebben wel gedreigd dat ze alle tenten van “afvallige” vrouwen in brand zullen steken. Ook zonder opzettelijke brandstichting vliegen er al veel tenten in brand door ongelukken. Dit gebeurt vooral in de winter wanneer de vrouwen hun gasbranders niet alleen gebruiken om te koken maar ook om de tenten warm te houden. Tot nu toe zijn daarbij gelukkig nog geen Nederlandse kinderen omgekomen, maar de kans is groot dat dit de komende maanden alsnog gebeurt. De drie kinderen van Hafida konden op het nippertje uit haar  brandende tent gered worden.


Canadese moeder bevrijd uit kamp Roj en herenigd met dochter in Canada

CBC News, 23 nov 2021

Een Canadese vrouw die in 2014 vertrok naar het kalifaat, is teruggekeerd in Canada dankzij de inspanningen van de Amerikaanse oud-diplomaat Peter Galbraith. Deze diplomaat, die lange tijd gewerkt heeft in het gebied, heeft goede banden met de Syrische en Irakese Koerden. In maart dit jaar slaagde hij erin om het 5-jarig dochtertje van de vrouw  mee te nemen uit het kamp en haar over te brengen naar Canada. Daar verbleef zij de afgelopen maanden bij haar tante.  Blijkbaar was Galbraith er ook in geslaagd de vrouw vrij te krijgen uit het kamp, want in juni vroeg zij vanuit Erbil  een Canadees noodpaspoort aan om terug te kunnen keren naar Canada. Dit werd echter geweigerd door de Canadese autoriteiten. Pas na tussenkomst van een rechter kreeg zij haar paspoort en kon zij terugkeren naar Canada waar zij verenigd werd met haar dochter.  


Interview met Shamina Begum

Sky News, 22 nov 21

De met een Nederlander getrouwde Engelse Syriëganger Shamina Begum vertelt in een video interview waarom zij op 15- jarige leeftijd met drie vriendinnen uit Engeland vertrok naar het kalifaat. Dat deed ze niet uit afkeer van Engeland maar omdat haar een vals beeld van een islamitisch paradijs was voorgespiegeld. Zij is bereid om in Engeland terecht te staan, maar de regering daar heeft haar de Britse nationaliteit ontnomen. In een eerder interview met de BBC verklaarde zij al dat ze de rest van haar leven wil helpen om IS in Engeland te bestrijden.

Shamina is getrouwd met de Nederlander Yago Riedijk die in Syrië gevangen zit. Hij is in Nederland bij verstek tot 6 jaar veroordeeld. Hij heeft in een interview verklaard Syrië niet te zullen verlaten zonder zijn vrouw.


UNICEF statistieken over kinderen in Syrië

UNICEF Regionaal Kantoor, oktober 2021

Een gedetailleerd overzicht van de aantallen kinderen die nu nog verblijven in kampen in Syrië en de aantallen die intussen gerepatrieerd zijn door de nationale overheden.

Nederland scoort met 5 opgehaalde kinderen (waarvan 2 door Frankrijk) nog steeds erg laag op de lijst van landen die kinderen hebben teruggehaald (16e positie).


Gedicht voor de kinderen in Al-Roj

Vertaling van het Arabisch gedicht dat Roos Ouida afgelopen zaterdag 13 november 2021 voordroeg tijdens de demonstratie op de Dam

Daar in een eenzame hoek

Aan het einde van de donkere straat

Staat het onschuldig kind te trillen

Het is bang voor honger

Draait links en rechts.

Dit is een klacht over een trieste realiteit

Van de wreedheid van handen van ontvoering.

Een zachtmoedig kind herkent oorlogen niet.

Hij droomt nog steeds dat hij melk drinkt.

Gisteren nog knuffelde hij zijn moeder

En de tederheid van haar hart was vol zegen.

Maar plotseling verloor ze haar tederheid.

De blik op haar gezicht veranderde.

De zachte aanraking van haar hand verdween.

Plotseling is alles weg

Ach, hoe moeilijk is dit allemaal.

De zwartheid van de wereld om hem heen.

Hij roept: mama, waar ben je toch?

Waar is je liefde? kom moeder…

Ik mis je… knuffel me…

Haal me uit deze kwelling

Red mij van deze schande, dit verdriet…

Ik verloor alle hoop behalve in U, o God

Voor mij is er niets meer dan u

U bent toereikend; er is niemand anders.

Ze zijn weggegaan en lieten me lijden onder de pijn van het leven.

Hier spreekt een gebroken hart.

Waar zijn degenen die spraken over mensenrechten?

Is het kind een mens?

Wat is mijn schuld in deze oorlog?

Wat is mijn schuld dat ik alle deze angsten lijden moet?

Schamen jullie je niet?

veroorzakers van moord, intimidatie en hongersnood

Bij God klaag ik bij jullie aan, jullie hardvochtigen

Met mijn pen.


Demonstratie op de Dam, 13 november

Vandaag demonstreerde het Platform Kinderen terug uit het Kalifaat voor de 9e keer dit jaar voor het terughalen van de kinderen en hun moeders uit Syrië. De demonstratie werd gehouden samen met de Amsterdamse actiegroepen Breng ze veilig terug en Assadaaka. De opkomst was met ongeveer 30 deelnemers groter dan de vorige in Den Haag. Een van de deelneemsters las een Arabisch gedicht voor dat gaat over de band tussen moeder en kind. Zeer toepasselijk omdat westerse landen proberen de kinderen in Syrië te scheiden van hun moeders en ze alleen terug te halen. Ahmed el Mesri van de actiegroep Assadaaka vertaalde het gedicht voor de aanwezigen. Ad Corten van het Platform wees op de voortgang die er is geboekt sinds de eerste demonstratie in april dit jaar. De vraag is nu niet meer of de vrouwen en kinderen terugkomen, maar wanneer. Politici in Den Haag proberen het zo lang mogelijk uit te stellen, maar het tij begint te keren. Zelfs de NRC concludeerde gisteren dat verder uitstel zinloos is. De CDA-fractie in Tweede Kamer moet op het eerstkomend partijcongres uitleggen wat het gedaan heeft met de aangenomen resolutie. We hopen dat de progressieve partijen zoals PvdA, D’66 en VOLT zullen helpen het CDA over de streep te trekken.


Jihadgangers terughalen? ‘Het is eng, maar het moet’

NRC, 12 nov 2021

Beschrijving van de veranderde politieke situatie in Nederland waarbij het geleidelijk steeds duidelijker wordt dat het terughalen van IS-vrouwen en kinderen uit Syrië onvermijdelijk is. Experts in Nederland pleiten er al jaren voor dat te doen. Zo zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorismebestrijding in Leiden: „Als ik de minister was zou ik zeggen: slik die hele kleine zure appel nu eens in één keer door, dan heb je een grote kans dat je er nooit meer wat van hoort.” Volgens Bakker zijn de politie en sociale diensten in Nederland „uitstekend voorbereid om deze mensen in de gaten te houden.”

Dat geluid dringt meer in de politiek door, ook bij het CDA van Grapperhaus. Tijdens het partijcongres op 11 september stemde 55 procent van de CDA-leden voor een resolutie waarin het kabinet werd opgeroepen in elk geval een deel van de vrouwen en kinderen uit Noord-Syrië te repatriëren. Oud-CDA-Kamerlid Chris van Dam die de motie mede indiende, zei: „Ja, het is eng om deze mensen hierheen te halen, maar soms moet je je angst overwinnen om het juiste te doen.”


Nederland overlegt met Koerden over terughalen vijf vrouwen en elf kinderen

Algemeen Dagblad 9 nov 2021

Nederland overlegt met de Koerdische autoriteiten over het ophalen van vijf Nederlandse, vrouwelijke Syriëgangers en hun elf kinderen. Daarmee moet worden voorkomen dat de rechtszaken tegen de vrouwen worden beëindigd. Dat schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer. Het gaat om vijf vrouwen over wie de rechtbank in Rotterdam eerder bepaalde dat de overheid zich moet inspannen om hen terug te halen omdat de vrouwen hebben aangegeven bij hun eigen rechtszaak aanwezig te willen zijn. Gebeurt dat niet, dan worden de rechtszaken tegen hen mogelijk beëindigd. De minister bevestigd hiermee zijn uitlatingen van 29 september toen hij ook al in een brief aan de Kamer schreef dat er in voorgaande maanden contacten waren geweest met de Koerden over het terughalen van deze vijf vrouwen.


Video van kinderen in kamp Roj

Repatriate the Children Sweden, 8 nov 2021

Een Zweedse delegatie van Repatriate The Children heeft een video gemaakt tijdens een recent bezoek aan kamp Roj. In de video vertelt de Koerdische minister van Buitenlandse Zaken Omar Abdelkarim dat het de verantwoordelijkheid is van westelijke landen om de kinderen op te halen. De kinderen zijn onschuldig, en als ze langer in de kampen blijven, groeien ze op tot een nieuwe generatie jihadisten. Mensenrechten, vrede en veiligheid zijn met elkaar verbonden. Veel kinderen zijn al omgekomen of gekidnapt. De kinderen hebben recht op overleving en ontwikkeling. Kinderrechten zijn van toepassing op alle kinderen, ongeacht wat hun ouders gedaan hebben. Nu bestaat er nog de mogelijkheid om de kinderen terug te halen. We weten niet hoe lang dat nog duurt.


Verzoek om repatriëring Chadia opnieuw afgewezen

Rechtbank Den Haag, 3 nov 2021

De Haagse rechtbank heeft een nieuw verzoek van de ernstig zieke Chadia om gerepatrieerd te worden, opnieuw afgewezen. Het verzoek was ingediend nadat de Nederlandse overheid op 1 juni een Nederlandse vrouw en drie kinderen had teruggehaald uit Syrië. Daarmee was aangetoond dat repatriëren mogelijk was zonder grote gevaren voor Nederlandse hulpverleners, en ook zonder verstoring van diplomatieke verhoudingen met buurlanden.

De rechtbank oordeelt nu echter dat de belangen van de internationale betrekkingen en de veiligheidsrisico’s voor bij repatriëringsmissies betrokken personen zwaarder wegen dan het humanitaire belang om Chadia terug te halen.  Blijkbaar wegen ook voor de rechter humanitaire belangen minder zwaar dan de behoefte aan het straffen van de vrouwen.  


Australië denkt ook voorzichtig aan terughalen kinderen

Sydney Morning Herald, 3 nov 2021

In een geheime operatie zijn Australische ambtenaren naar kamp Roj gereisd om informatie te verzamelen over familieleden van IS strijders die vastzitten in dat kamp. In kamp Roj zitten naar schatting 20 Australische vrouwen met 40 kinderen. Tot nu toe was de Australische overheid niet bereid om te praten over repatriëring van deze vrouwen en kinderen.  

Hoewel de Australische regering het bezoek van de abtenaren aan kamp Roj niet wilde bevestigen, wordt de geheime operatie gezien als een eerste teken van de bereidheid van Australië om ook zijn vrouwen en kinderen terug te halen. In Australië groeit ook het besef dat de huidige situatie niet eeuwig kan duren, en dat men het voorbeeld moet volgen van Europese landen die al begonnen zijn met het terughalen van hun onderdanen.


Kamerdebat over Yezidi’s

Debat gemist, 27 okt 2021

De vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Justitie en Veiligheid hadden enkele deskundigen uitgenodigd om hen bij te praten over de dramatische situatie van de Yezidi’s na de genocide in 2014. De vergadering stond onder leiding van Geert Wilders, en zijn partijgenoot Markuszower leverde een belangrijke bijdrage aan de discussie. Hoewel het goed was dat het verhaal van de genocide op Yezidi’s  nog een keer duidelijk verteld werd aan de Kamerleden, ging de discussie al snel over de betrokkenheid van de IS-vrouwen, en de onwenselijkheid om hen naar Nederland te halen.

Opvallend was dat de grootste Nederlandse hulporganisatie die werkt met Yezidi’s, CORDAID, niet was uitgenodigd voor het gesprek. Deze organisatie is actief in het verlenen van geestelijke gezondheidszorg onder Yezidi’s. Verder hebben zij onlangs een uitvoerige studie gedaan naar de noden onder de Yezidi bevolking. De CORDAID projecten worden alleen gefinancierd met geld van donateurs en incidentele bijdragen van de VN, maar van de Nederlandse overheid ontvangen zij geen steun. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om daadwerkelijk bij te dragen aan de hulp aan Yezidi’s, en het was jammer dat dit onderwerp niet aan bod kwam tijdens de discussie.


Nederlandse vrouwen en kinderen in kamp Roj bedreigd door fanatieke IS-aanhangsters

Informatie van vrouwen in kamp Roj, 27 oktober 2021

Fanatieke IS-aanhangsters die recentelijk vanuit al-Hol zijn overgebracht maar kamp Roj bedreigen de Nederlandse vrouwen in dat kamp. Zij hebben een dreigbrief geschreven dat ze alle tenten van de Nederlandse vrouwen willen verbranden. Vorige week brandde al de tent af van de Nederlandse Hafida die eerder in een documentaire op de Nederlandse TV vertelde dat ze IS had afgezworen. Bij pogingen van fanatieke IS-vrouwen om het Nederlandse deel van het kamp in te komen, hebben ze al een (Koerdische) bewaker het ziekenhuis in geslagen. De Nederlandse vrouwen bewaken nu ’s nachts constant hun tenten. Vooral voor de kinderen is de constante dreiging van brandstichting een nachtmerrie.  


Duitse IS-vrouw veroordeeld tot 10 jaar

De Telegraaf, 25 okt 2021

Een Duitse IS-vrouw is in München veroordeeld tot tien jaar cel voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en de dood van een 5-jarige meisje van de Yezidi-gemeenschap. Het slachtoffertje stierf in Irak van de dorst in de brandende zon. Aanklagers zeiden dat het meisje door de echtgenoot als straf buiten werd vastgebonden, nadat ze ziek was geworden en in bed had geplast. Volgens de rechtbank is de vrouw medeplichtig aan de moord op het meisje door geen hulp te bieden.

Wanneer we de redenering van de rechtbank volgen, zouden ook Nederlandse Kamerleden die zich verzetten tegen repatriëring van kinderen uit Syrië aangeklaagd moeten worden. Die kinderen worden daar al drie jaar vastgehouden onder omstandigheden die volgens de VN neerkomen op marteling. Door geen hulp te bieden in de vorm van repatriëring zijn deze Kamerleden medeplichtig aan de jarenlange mishandeling van deze kinderen.


Beroemdheden in Frankrijk oefenen druk uit op regering om kinderen terug te halen

RFI, 19 okt 2021

Vijftig bekende Franse artiesten en kunstenaars zijn een campagne begonnen om kinderen in kamp Roj te sponsoren. De bedoeling is om hiermee druk uit te oefenen op de Franse regering. ‘De levensomstandigheden in het kamp zijn al erbarmelijk en de gedachte aan de naderende winter is angstaanjagend’, zegt actrice Sophia Aram, een van de organisatoren van de campagne. De campagne is niet alleen gericht op sponsoring van kinderen in het kamp maar organiseert ook brieven naar het Elysée en verschillende ministeries.

Sponsors ontvangen foto’s, geluidsopnamen en andere details van de kinderen die worden vastgehouden in het kamp. Aram zei dat het doel was om de families te vertellen dat “er nog een ander Frankrijk bestaat dan het Frankrijk dat weigert hen te repatriëren”. Tot nu toe zijn 35 kinderen, voornamelijk wezen, door Frankrijk gerepatrieerd. Parijs vindt dat de volwassenen ter plaatse moeten worden berecht.


Branden en chaos in kamp Al Roj

Breng ze veilig thuis, 25 okt 2021

De situatie in kamp Roj is merkbaar aan het verslechteren nu veel vrouwen beginnen te begrijpen dat zij en hun kinderen misschien nooit meer uit de kampen zullen komen. De afgelopen dagen zijn er drie branden uitgebroken. De eerste brand ontstond op dinsdag 19 oktober 2021. Hierbij raakten 12 mensen hun tenten en al hun bezittingen kwijt. Op 20 oktober 2021 vloog weer een aantal tenten in de brand. Ook hierbij raakten weer een aantal mensen al hun bezittingen kwijt. Drie Nederlandse kinderen konden ter nauwer nood gered worden. Naar aanleiding van nog een brand op 22 oktober 2021 kwam een aantal vrouwen in opstand en is gaan demonstreren, waar opnieuw chaos bij uitbrak.

De Nederlandse kinderen zijn onder dit geweld vooral heel erg angstig. Er is op geen enkele manier sprake van bijzondere zorg in het kamp, waardoor de kinderen hun trauma´s kunnen verwerken en te verwachten valt dat sommigen inmiddels beschadigd voor het leven zijn. Het is onvoorstelbaar dat de Nederlandse regering nog steeds niets doet om onze kinderen uit deze situatie te redden.


Repatriëring IS-vrouwen: lessen van de westelijke Balkan landen

Resolve network, 22 okt 2021

Landen in de westelijke Balkan hebben na de COVID crisis de repatriëring van vrouwen en kinderen uit Syrië hervat. Groepen van 19, 11 en 23 burgers zijn respectievelijk teruggehaald naar Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Dit gebeurde omdat de regeringen de morele verplichting voelden om lijdende vrouwen en kinderen terug te brengen. De landen besteden veel aandacht aan het helpen van de vrouwen bij hun re-integratie in de maatschappij. Het is opvallend dat de politieke bereidheid om vrouwen en kinderen (en zelfs mannen) terug te hemen in de westelijke Balkan aanzienlijk hoger is dan in de rijkere landen van de wereld.

Het beleid van deze landen is ook gebaseerd op de overweging dat niet-repatriëren aanzienlijk meer risico oplevert dan wél repatriëren. Niet-repatriëren voedt de afkeer van de mannen, vrouwen en kinderen in de kampen tegen hun thuisland, en vormt daarmee een ernstig veiligheidsrisico op langere termijn.


Weer twee tenten afgebrand in kamp Roj

Informatie van vrouwen in kamp Roj, 22 oktober 2021

Vandaag zijn er weer twee tenten afgebrand in kamp Roj. De branden worden blijkbaar opzettelijk veroorzaakt door vrouwen die paniek willen zaaien en dan in de verwarring proberen te ontsnappen uit het kamp. De Koerden en Amerikanen hebben de bewaking rond het kamp versterkt. De branden zijn vooral traumatisch voor de kinderen die angstig en huilend rondlopen.  


Zweden haalt 3 vrouwen en 8 kinderen op uit kamp Roj

Int. Network Repatriation, 20 oktober 2021

Koerdische autoriteiten hebben vandaag 3 Zweedse vrouwen en 8 kinderen uit kamp Roj overgedragen aan Zweedse hulpverleners. De vrouwen en kinderen zijn nu onderweg naar Erbil en zullen vandaar met een lijnvlucht terugkeren naar hun land. Vanwege de politieke tegenstand tegen repatriëring in hun land stellen de Zweedse autoriteiten dat de vrouwen door de Koerden worden uitgezet omdat zij niet berecht kunnen worden wegens gebrek aan bewijs voor oorlogsmisdaden. Doordat de vrouwen worden uitgezet, zo is de redenering, is de Zweedse regering verplicht ze terug te halen. Een andere constructie dan die welke in Nederland gebruikt wordt, maar die ook tot resultaat heeft dat er vrouwen en kinderen terugkomen.


Elf tenten afgebrand in kamp Roj

Informatie afkomstig van Nederlandse vrouwen in kamp Roj, 20 oktober 2021

Door kortsluiting zijn er gisteren 10 tenten afgebrand in kamp Roj. Vandaag is er een elfde tent afgebrand, ditmaal van een Nederlandse vrouw en haar kinderen. De oorzaak van deze brand is mogelijk brandstichting. De betreffende vrouw, Hafida, was enkele weken geleden te zien in een TV documentaire van Sinan Can. Optredens van Nederlandse vrouwen die IS hebben afgezworen, vallen niet in goede aarde bij fanatieke Marokkaanse en Tunesische vrouwen in de kampen die nog wel trouw zijn aan IS. De Nederlandse vrouwen in kamp Roj zijn wanhopig door het constante gevaar van al dan niet opzettelijk aangestoken branden. Brandblusapparatuur is slechts mondjesmaat aanwezig (één brandblusser op 4 tenten). Ditmaal waren er als door een wonder geen doden of gewonden, maar het is natuurlijk wachten tot er een keer iets helemaal mis gaat.


Engeland haalt drie kinderen op

Omar Abdulkarim, 19 okt 2021

De Koerdische minister van Buitenlandse Zaken maakte op Twitter bekend dat op 18 oktober drie Engelse IS-kinderen werden overgedragen aan een delegatie van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Onbekend is of het om weeskinderen gaat, of om kinderen die zijn afgestaan door de moeders. Engeland weigert pertinent om IS-vrouwen terug te nemen. De enige kans voor Engelse kinderen om terug te keren naar hun land, is wanneer de moeders vrijwillig afstand van ze doen. Hiermee worden de moeders voor een onmenselijk dilemma geplaatst. Normaal weigeren de Koerden om kinderen zonder hun moeders te laten gaan.  


Negatieve reacties op artikel in AD

Algemeen Dagblad 12 okt 2021

Het artikel in het AD van afgelopen maandag riep weer de gebruikelijke negatieve reacties op van de lezers. Veel Nederlanders vinden nog steeds dat de uitgereisde vrouwen niet teruggehaald mogen worden. De argumenten die aangevoerd worden zijn o.a. dat zij hun recht op Nederlanderschap verspeeld hebben; dat zij bij terugkeer een gevaar vormen voor onze veiligheid, en dat terughalen te duur is. Geen van deze argumenten is steekhoudend; zij zijn gebaseerd op onwetendheid en onverdraagzaamheid. Maar Nederlandse politici – ook in het CDA – houden nog steeds rekening met deze gevoelens in de samenleving. Zij hebben nooit moeite gedaan om hun achterban beter voor te lichten. Wat dat betreft kunnen zij een voorbeeld nemen aan hun collega’s in de Centraal Aziatische landen als Kazakstan en Oezbekistan die de bevolking middels een positieve campagne ertoe overgehaald hebben om in te stemmen met de terugkeer van een groot aantal vrouwen en kinderen.


CDA fractie in Tweede Kamer maakt nog geen haast met uitvoering resolutie

Ad Corten, 13 okt 2021

Naar aanleiding van de gisteren door de ondertekenaar van de resolutie verzonden mail aan Anne Kuik en haar fractiegenoten heeft Anne Kuik vandaag met mij contact opgenomen. Zij vertelde dat ze onze zorg over de kinderen in Syrië deelde, maar dat zij ook rekening moest houden met de 50% van de CDA leden die tegen de resolutie hadden gestemd (in werkelijkheid was dat 45%). Verder was de fractie druk bezig met de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord, en lag dit onderwerp gevoelig bij de coalitiepartners. Ik heb Anne verteld dat dit geen reden mocht zijn voor het CDA om zich niet te bezinnen over een nieuw standpunt t.a.v. van repatriëring. Pas wanneer je voor jezelf een helder standpunt hebt geformuleerd, kun je met anderen gaan onderhandelen.

Anne kwam weer terug op de noodzaak om eerst de Yezidi vrouwen en kinderen te helpen voordat we de Nederlandse vrouwen en kinderen terug konden halen. Op mijn vraag of zij alle Yezidi-vrouwen en kinderen naar Nederland wilde halen (het gaat om duizenden vrouwen en kinderen) moest zij bekennen dat zij daar nog niet over had nagedacht. Wanneer Nederland ooit mocht besluiten om een aantal Yezidi’s naar ons land te halen, zal dit jaren gaan duren voordat het gerealiseerd wordt. Zo lang kunnen we de Nederlandse kinderen in Syrië natuurlijk niet laten wachten.

Het is teleurstellend dat het CDA nog steeds vasthoudt aan haar eerdere standpunten, en dat het Yezidi argument ook nog steeds aangevoerd wordt om de repatriëring van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit te stellen. Het verzet tegen het terughalen van de vrouwen en kinderen is erg schadelijk voor de reputatie van het CDA als christelijke partij, en dit onderwerp verdient daarom meer aandacht dan het op dit ogenblik binnen de fractie krijgt.


Ondertekenaars CDA resolutie roepen de partij op tot actie

Ondertekenaars CDA resolutie, 12 okt 2021

De 25 ondertekenaars van de resolutie die op 11 september werd aangenomen op het CDA partijcongres, hebben de CDA Kamerfractie opgeroepen om gevolg te geven aan de oproep in de resolutie. Er is intussen een maand voorbijgegaan zonder dat de Kamerfractie gereageerd heeft, en wanneer er niet snel actie wordt ondernomen, dreigen de kinderen in Syrië de komende winter nog vast te zitten in de kampen.  In de brief, die verzonden is aan woordvoerster Anne Kuik en haar fractiegenoten, dringen de ondertekenaars erop aan dat het CDA de regering moet bewegen om de vrouwen en kinderen terug te halen uit humanitaire overwegingen, net zoals onze buurlanden dat doen. De juridische weg (wachten tot de regering door de rechter gedwongen wordt de vrouwen terug te halen) gaat erg veel tijd kosten. De kinderen in de kampen worden daar de dupe van. Repatriëring op humanitaire gronden is niet alleen de snelste manier om de vrouwen en kinderen terug te halen, maar ook de beste uit oogpunt van re-integratie. Wanneer de vrouwen alleen maar teruggehaald worden omdat zij anders hun straf dreigen te ontlopen, zullen zij altijd het gevoel houden dat ze teruggekeerd zijn in een vijandig land. Dat zal de re-integratie van henzelf, maar vooral ook van hun kinderen ernstig belemmeren.


Rechter legt regering nieuwe deadline op voor ophalen van IS-vrouwen uit Syrië

NOS, 11 okt 2021

Het demissionaire kabinet krijgt nog drie tot zes maanden de tijd om vijf Nederlandse IS-vrouwen op te halen uit een Koerdisch gevangenenkamp in Noordoost-Syrië. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat de rechtszaak tegen deze vrouwen wordt beëindigd. De zaak sleept al jaren voort.

De vrouwen willen van hun recht gebruikmaken om hun rechtszaak bij te wonen. Als dat niet geregeld kan worden vinden ze dat hun rechtszaken, die al sinds 2018 lopen, moeten worden beëindigd. De rechter stelde een paar maanden geleden al dat het kabinet goed moet kunnen uitleggen waarom ophalen niet mogelijk is. In totaal keek de rechter vandaag naar de zaken van 23 vrouwen. Dat gebeurde achter gesloten deuren.

De AIVD, de NCTV en het Openbaar Ministerie willen dat de vrouwen naar Nederland worden gebracht. Door ze hier te berechten kan er na hun straf toezicht op ze worden gehouden, is de argumentatie. Het is beter hen op te halen dan het risico te lopen dat ze onder de radar terugkeren naar Nederland, zeggen de veiligheidsexperts. Het merendeel van de Tweede Kamer ziet nog steeds het liefst dat de vrouwen in de regio worden berecht, in Syrië, Irak of voor een internationaal tribunaal. De kans dat dat gaat gebeuren is echter nihil.


Rechter besluit één IS-vrouw moet binnen 3 maanden terug zijn, vier andere binnen 6 maanden

Advocaat Seebrechts, 11 okt 2021

In de zaak die was aangespannen door vijf IS-vrouwen die eisen dat de NL regering hen terughaalt om zich te kunnen verdedigen, heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald dat één van de vrouwen over 3 maanden terug moet zijn in Nederland. Wanneer dat niet het geval is, zal de strafzaak tegen haar beëindigd worden. De vier andere vrouwen moeten over uiterlijk 6 maanden terug zijn in Nederland. Hoewel het duidelijk is dat de vrouwen en kinderen langs deze weg uiteindelijk wel terug zullen komen in Nederland, is het jammer dat de juridische procedures zoveel tijd vergen. Nu moeten de kinderen opnieuw een winter in Syrië doorstaan, en wordt er onnodig nog meer schade toegebracht aan hun jonge levens. Het is een schande dat Nederland de kinderen en hun moeders niet terughaalt om humanitaire redenen zoals onze buurlanden dat allemaal doen.  


Nederlandse IS-vrouwen blijven terugkeer eisen

AD/video 11 okt 2021

Video interview waarin Ad Corten de vraag beantwoordt waarom het Platform actie voert voor het terughalen van de kinderen. Verder wordt hem gevraagd of er wel voldoende bewijs is dat de vrouwen het IS-gedachtengoed hebben achtergelaten. En tenslotte wordt gevraagd hoe de toekomst  van de kinderen eruit ziet als hun moeders na terugkomst in Nederland de gevangenis in moeten.


Aan terughalen IS-vrouwen valt niet te ontkomen

Algemeen Dagblad, 11 okt 2021

Het lijkt niet langer de vraag óf de Nederlandse IS-vrouwen in Syrische detentiekampen terug worden gehaald naar Nederland, maar vooral wánneer dat gaat gebeuren. In juni haalde een Nederlandse delegatie al de eerste vrouw, Ilham B. uit Gouda, en haar twee jonge kinderen op. Afgelopen zomer sprak het ministerie van Justitie en Veiligheid verder met de Koerden, die de baas zijn in de kampen, over de overdacht van nog vijf vrouwen. En vorige week vlogen Duitsland en Denemarken 11 vrouwen met hun 34 kinderen terug.

Vandaag staat in de rechtbank Rotterdam weer een zitting gepland in een procedure over in totaal dertien vrouwen. Als Nederland niet haar best doet ze op te halen in Syrië en ze daarmee de gelegenheid geeft bij hun eigen strafproces aanwezig te zijn, dreigt de rechter opdracht te geven het dossier tegen de vrouwen te sluiten. Als dat gebeurt, ontlopen ze hun straf in Nederland.


Demonstratie Platform in Den Haag

Platform Kinderen terug uit het Kalifaat, 9 sep 2021

Vandaag demonstreerden leden van het platform voor de 6e keer dit jaar voor het terughalen van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië. De demonstratie werd gehouden in Den Haag op het Plein bij de ingang van de Tweede Kamer. Er was dit keer ruimschoots aandacht van pers (AD, ANP) en TV (Hart van Nederland). Hart van Nederland zond de reportage uit in zijn late uitzending van vandaag (aflevering 282). De reportage is ook te bekijken op deze schermopname van de TV.

In zijn toespraak wees Ad Corten op enkele verheugende ontwikkelingen van de afgelopen weken, zoals bijvoorbeeld het terughalen afgelopen woensdag door Duitsland en Denemarken van 11 vrouwen en 37 kinderen. Hiermee is opnieuw aangetoond dat terughalen op een veilige manier kan gebeuren, zeker wanneer de Amerikanen een handje helpen. Corten stond ook stil bij de resolutie die vier weken geleden werd aangenomen door het CDA congres. Daarin wordt de partij opgeroepen te kiezen vóór repatriëring van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië. Tot nu toe heeft de CDA Kamerfractie daar nog niet op gereageerd met als excuus de drukke werkzaamheden rond Prinsjesdag. Komende week zal de fractie opnieuw benaderd worden over dit onderwerp. Tegelijk zal SAVE THE CHILDREN ook actie gaan voeren met hun zojuist gepubliceerde rapport.


Persbericht Save the Children n.a.v. ophalen Duitse en Deense kinderen

Save the Children, 7 okt 2021

De organisatie Save the Children heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat Duitsland en Denemarken gisteren een groot aantal kinderen hebben opgehaald uit Syrië. De organisatie is echter teleurgesteld dat Denemarken geweigerd heeft om 5 andere kinderen terug te nemen waarvan de Deense nationaliteit inmiddels is afgenomen. Dit stelt de moeders voor de onmogelijke keuze om hun kinderen alleen naar Denemarken te laten vertrekken of ze bij zich te houden. De kinderen leven nog steeds onder barre omstandigheden in de kampen waar ze ’s winters steeds gevaar lopen te verbranden omdat de moeders de dunne tenten proberen te verwarmen met gastanks.


Duitsland en Denemarken halen groot aantal vrouwen en kinderen terug uit Syrië

Volkskrant 7 okt 2021

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde gisteravond dat zijn land 8 vrouwen en 23 kinderen had teruggehaald uit Syrië. Dit gebeurde met de steun van de Amerikaanse luchtmacht. Dit is de grootste Duitse repatriëringsoperatie tot nu toe. De repatriëring wordt gezien als een humanitaire operatie. Behalve de Duitse vrouwen en kinderen werden er ook drie Deense vrouwen met veertien kinderen meegenomen aan boord van het vliegtuig.

Nederland heeft tot nu toe pas één vrouw en drie kinderen teruggehaald. Ons land komt pas in actie wanneer de rechter dreigt de strafzaak tegen de vrouwen te staken. In kampen in Noordoost-Syrië zitten volgens inlichtingendienst AIVD nog circa 30 Nederlandse vrouwen en 75 kinderen vast.


Save the Children:  When am I going to start my life?

Save the Children, 23 sep 2021

Save the Children, de belangrijkste organisatie die hulp verleent in de kampen  in Syrië, heeft een uitgebreid rapport (50 pagina’s) uitgebracht dat de situatie beschrijft waarin de kinderen verkeren. Zeer lezenswaardig. Zie persbericht hieronder.


Save the Children: Door regering in de steek gelaten kinderen kwijnen weg in Syrische kampen

Save the Children, persbericht 23 sep 2021

Toelichting op het vandaag gepubliceerde rapport “When am I going to start my life?” waarin de hopeloze toestand beschreven wordt waarin de kinderen in de Syrische kampen verkeren. Save the Children wil dat de Nederlandse regering zich harder inzet om Nederlandse kinderen en hun moeders terug te halen. Eerder slaagde een Nederlandse delegatie erin om 5 kinderen te repatriëren. “Een mooi begin, maar het is verre van genoeg”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. “In de kampen verblijven momenteel nog steeds 75 kinderen met een Nederlandse afkomst. Hoe langer de kinderen in de kampen blijven, hoe groter de mentale en fysieke impact. Deze kinderen hebben hulp en bescherming nodig, want ze zijn allereerst slachtoffer en bovenal vooral nog kind.” Save the Children Nederland doet daarom opnieuw een dringend beroep op het demissionaire kabinet om hen te repatriëren en de kinderen hier te beschermen. Daarbij is berechting van de moeders noodzakelijk en moet, in het geval van Nederlandse moeders, hier plaatsvinden.


Kabinet werkt aan terughalen meer IS-vrouwen

Telegraaf, 29 sep 2021

Volkskrant 29 sep 2021

NRC 29 sep 2021

Het demissionaire kabinet heeft vorige maand de Koerdische autoriteiten in het noorden van Syrië gevraagd of zij bereid zijn om de repatriëring van vijf IS-vrouwen mogelijk te maken. Dit blijkt uit een vandaag verzonden brief van minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. De rechtbank in Rotterdam besliste in juli dat het kabinet nog drie maanden krijgt om de vijf vrouwen op te halen. Als de vrouwen niet worden opgehaald, dreigen rechtszaken te verlopen waardoor straffeloosheid op de loer ligt, aldus de Telegraaf. De kans bestaat dan dat ze ongemerkt alsnog naar Nederland komen, zonder dat vervolging dan nog mogelijk is.

Ook is er in augustus contact gelegd met de Syrische Koerden, met als doel te verkennen of er van hun zijde initiële bereidheid bestaat om repatriëring van in ieder geval de bedoelde vijf verdachten en hun kinderen te faciliteren”, schrijft Grapperhaus. „De inschatting is dat er verschillende gesprekken zullen moeten worden gevoerd om daar meer zekerheid over te verkrijgen.”


Rechtszaken in Frankrijk en Canada voor terughalen vrouwen en kinderen

Le Figaro, 29 sep 2021

Middle East Eye, 28 sep 2021

Canada en Frankrijk proberen hun vrouwen en kinderen terug te halen door een beroep te doen op mensenrechten. In Canada wordt een rechtszaak aangespannen door 11 families van gedetineerden bij het Federale Gerechtshof. En in Frankrijk hebben twee familieleden een zaak aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

In Nederland heeft de Hoge Raad in juli 2020 besloten dat de Staat niet verplicht is de vrouwen en kinderen terug te halen op basis van het Verdrag voor de Rechten van Het Kind. Familieleden hebben daarop besloten niet verder te procederen bij het Europese Hof, maar een andere weg te kiezen, nl. die van het recht van de vrouwen zich te verdedigen in Nederland. Deze route lijkt op dit moment wél zijn vruchten af te werpen. Het blijft echter beschamend dat Nederland wél bereid is de vrouwen terug te halen om ze te kunnen bestraffen, maar niet omwille van de kinderen die verkommeren in de kampen.  


Retour Kalifaat – de erfenis van een slagveld

BNNVARA, 27 sept 21

Sinan Can reist terug naar Syrië waar hij enkele gevangen IS-strijders interviewt in een Koerdische gevangenis. Daarnaast praat hij met een tweetal Nederlandse IS-vrouwen in kamp Roj en met twee Yezidi vrouwen die ook nog steeds in een Koerdisch kamp verblijven. De documentaire is deels zeer informatief en deels suggestief. De interviews met twee Nederlandse vrouwen, Hafida en Nawal, laten zien dat deze vrouwen het IS-gedachtegoed hebben afgezworen en zich vooral zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. Sinan probeert twijfel te zaaien over hun oprechtheid aan de hand van getuigenverklaringen van IS-strijders, maar erg overtuigend komt dat niet over. Het interview met de Yezidi-vrouwen laat zien dat de vrouwen zodanig gehecht zijn aan hun kinderen (ondanks het feit dat die het resultaat zijn van verkrachtingen door IS-strijders) dat ze hen niet in de steek willen laten door alleen terug te gaan naar hun dorpen (waar de kinderen niet geaccepteerd worden).

De interviews met de mannelijke strijders (een Belg, een Deen en een Zweed) wekken geen sympathie omdat de mannen weigeren schuld te bekennen. Bedacht moet echter worden dat de mannen zich vrijwillig hadden aangemeld voor het interview en duidelijk tot het pro-IS kamp behoorden. Mannen die niet meer achter IS staan weigeren uiteraard dit uit te spreken omdat ze dan worden afgemaakt in de gevangenis waar ze met honderden op elkaar zitten. Het is vreemd dat Sinan niet gesproken heeft met Nederlandse IS-strijders. Hij zegt dat hij mannen heeft geïnterviewd uit de landen die de meeste jihadisten leverden, maar dat is niet waar. De meeste jihadisten kwamen uit Frankrijk (1300), Engeland (600) en Duitsland (400). De aantallen uit Zweden (150) en Denemarken (110) waren zelfs lager dan die uit Nederland (300). Waarom verdraait Sinan de feiten? Wilden de Nederlanders niet met hem spreken? Vertrouwden zij hem niet? Wisten zij dat Sinan zou proberen hen als extra gevaarlijk te portretteren?

Hoewel de reportages van Sinan Can op het eerste gezicht objectief lijken, streeft de verslaggever in werkelijkheid naar hoge kijkcijfers. Dat doet hij door zijn reportages te doorspekken met gruwelijke beelden die tegemoetkomen aan de hang naar sensatie bij de kijkers. Ook probeert hij zijn gesprekspartners op een bepaalde manier te framen waardoor de indruk ontstaat dat zij nog steeds erg gevaarlijk zijn. Dit was bijvoorbeeld het geval bij zijn documentaire over Samir Azzouz (Staatsvijand nr. 1) die in oktober 2020 werd uitgezonden. Hierin suggereerde hij dat het interview in de gevangenis was opgenomen, terwijl dit in werkelijkheid gebeurd was in het kantoor van Samir op het moment dat die nog op vrije voeten was. Ook suggereerde hij dat de persoon in de opname Samir Azzouz was, terwijl dit in werkelijkheid een ingehuurde figurant was. Door te suggereren dat Samir en terugkerende uitreizigers nog steeds gevaarlijk zijn, vermindert hij het draagvlak voor de repatriëring van vrouwen en kinderen.  


Gemiddeld sterven twee kinderen per week in kamp al-Hol

Al Monitor 23 sep 2021

Deutsche Welle 23 sep 2021

Van de 163 mensen die dit jaar tot nu toe in het Al-Hol-kamp zijn omgekomen, waren 62 kinderen, aldus Save the Children in een nieuw rapport. Van januari tot half augustus werden 79 inwoners vermoord, onder wie drie kinderen die werden doodgeschoten. Branden, inclusief die veroorzaakt door fornuizen en kachels die worden gebruikt om te koken en warm te houden, zijn de meest voorkomende doodsoorzaak voor kinderen in Al-Hol. Van januari tot september 2021 kwamen 13 kinderen om bij branden. Andere belangrijke oorzaken van vermijdbare sterfgevallen zijn onder meer slecht water en sanitaire voorzieningen, ondervoeding en een gebrek aan gezondheidszorg.


Dit jaar al 62 kinderen overleden in kampen al-Hol en Roj  

Kleine Zeitung, 23 sep 2021

De organisatie Save the Children maakte vandaag bekend dat er dit jaar tot nu toe 62 kinderen overleden zijn aan geweld, ziekte en ongevallen in de vluchtelingenkampen in Roj en Al-Hol. Volgens hun gegevens leven er in totaal 40.000 kinderen uit 60 verschillende landen onder catastrofale omstandigheden in de kampen. Westerse landen zoals Frankrijk en Engeland halen slechts mondjesmaat hun kinderen terug. Veruit de meeste kinderen zijn tot nu toe teruggehaald door Oezbekistan, Kosovo, Kazachstan en Rusland.

Volgens Save the Children zijn dit jaar alleen al in Al-Hol in totaal 73 mensen vermoord, waaronder twee kinderen. Mensen lopen risico door ondervoeding, ziekte, slechte sanitaire voorzieningen en branden. De Koerdische autoriteiten die het gebied beheersen, hebben herhaaldelijk verklaard dat ze niet in staat zijn om processen te organiseren voor alle gedetineerde buitenlandse verdachten.


Rapport Bulan Instituut over situatie kinderen in Syrië

Bulan Institute sept 2021

Het Zwitserse Bulan Instituut (een organisatie voor bevordering van vrede in centraal en zuidelijk Azië en in Eurazië) heeft een uitvoerig rapport (75 pagina’s) uitgebracht over de situatie van de kinderen in de Syrische kampen. Eén van de interessante delen van het rapport is de beschrijving van de manier waarop de regeringen van Oezbekistan, Tajikistan en Kazakhstan hun bevolking rijp gemaakt hebben voor de terugkeer van de vrouwen en kinderen (pag. 58-60). Zij hebben benadrukt dat de kinderen onschuldige slachtoffers waren van de oorlog, en dat in veel gevallen de vrouwen waren meegegaan in onwetendheid of uit gehoorzaamheid aan hun man. Door de bevolking op deze manier voor te lichten, bestond er in deze landen de bereidheid om grote aantallen kinderen en moeders terug te nemen. Een beleid dus waar West-Europese regeringen een voorbeeld aan kunnen nemen.


Interview Rogier Schravendeel (Breng Onze Kinderen Veilig Thuis)

Knooppunt TV 20 sept 2021

Rogier Schravendeel geeft een uitleg over de situatie van de kinderen in Syrië en zijn project om speelgoed in te zamelen voor de kinderen daarginds. De Nederlandse regering heeft aangegeven dat ze niet in staat is om het transport van het speelgoed te organiseren omdat het in Syrië te gevaarlijk is. Het feit echter dat ze in juni een vrouw en enkele kinderen opgehaald hebben, geeft aan dat dit geen goed argument is.


VN Syrië Commissie wijst op onrecht dat kinderen van IS-strijders wordt aangedaan

UN Human Rights Council , 14 sept 2021

De VN Commissie voor Syrië constateert een opleving in geweld en gevechten in Syrië en concludeert dat het land nog te onveilig is om vluchtelingen terug te sturen. De Commissie wijst nadrukkelijk op het onrecht dat duizenden ex-IS vrouwen en kinderen onwettig worden geïnterneerd in kampen in het noordoosten van Syrië en aan hun lot overgelaten in omstandigheden die kunnen neerkomen op wrede of onmenselijke behandeling. De buitenlandse kinderen worden van hun vrijheid beroofd, omdat hun thuisland weigert hen te repatriëren. De meeste zijn jonger dan 12 jaar. Niemand beschuldigt hen van misdaden, maar toch worden ze al meer dan drie jaar vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden, beroofd van hun recht op onderwijs, spel en goede gezondheidszorg. “Deze kinderen moeten ook worden beschermd in overeenstemming met de internationale mensenrechten en het humanitair recht. Bescherming kan nooit inhouden dat kinderen voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. De eerste remedie voor onwettige detentie is vrijlating”, merkte voorzitter Paulo Pinheiro op. “Kinderen straffen voor de zonden van hun ouders kan niet worden gerechtvaardigd.”


CDA congres stemt vóór terughalen IS-vrouwen en kinderen

Algemeen Dagblad 11 sep 2021

Trouw, 11 sept 2021

Het CDA partijcongres nam vandaag een resolutie aan die de partij oproept om te kiezen vóór repatriëring van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië. De partij moet er bij de regering op aandringen om in samenwerking met onze buurlanden de vrouwen en kinderen nog voor de komende winter terug te halen. De resolutie werd aangenomen ondanks een negatief advies van het partijbestuur. Afgewacht moet worden wat het aannemen van de resolutie in de praktijk gaat betekenen. CDA woordvoerster Anne Kuik was de afgelopen maanden nog fel tégen terughalen, en het zal voor haar lastig zijn om nu ineens 180 graden van koers te veranderen. Bovendien moet het CDA rekening houden met zijn zeer conservatieve kiezers waar het percentage voorstanders van terughalen waarschijnlijk veel lager zal liggen. Toch is het aannemen van de resolutie een teken dat het CDA begint te bewegen, en zich in komende debatten moeilijk meer kan uitspreken tégen terughalen wanneer andere partijen met initiatieven in die richting komen.


Chris van Dam steunt resolutie voor terughalen IS-kinderen ondanks negatief advies van CDA partijbestuur

Chris van Dam, 9 sep 2021

Chris van Dam maakte vanochtend op Twitter bekend dat hij op het partijcongres van komende zaterdag de resolutie van 25 CDA-leden zal steunen die de partij vragen haar verzet te staken tegen  het terughalen van IS-kinderen en hun moeders. De kwestie ligt gevoelig binnen het CDA omdat de partij tot nu toe een fervent tegenstander was van repatriëring, en daarmee de tegenstanders in de Tweede Kamer aan een meerderheid hielp. Als gevolg daarvan is Nederland op dit moment het enige land in West Europa dat nog niet begonnen is met het terughalen van zijn vrouwen en kinderen.

Het partijbestuur heeft een negatief preadvies gegeven voor deze resolutie.


Koerden brengen 300 radicale families over naar kamp Roj

Al Monitor 7 sep 2021

De Koerden blijken onlangs 300 extremistische vrouwen met hun kinderen te hebben overgebracht van al-Hol naar kamp Roj. Dit bevestigt eerdere berichten van Nederlandse vrouwen in kamp Roj over een op handen zijnde verhuizing van extremistische vrouwen naar kamp Roj.

De extremistische vrouwen worden echter overgebracht naar een afgescheiden deel van kamp Roj om te voorkomen dat zij wraakacties gaan uitvoeren op gederadicaliseerde westerse vrouwen in het oude deel van kamp Roj.

De reden voor de verhuizing is dat de radicale vrouwen in het grote kamp al-Hol nauwelijks te controleren waren. Door hen over te brengen naar een kleiner en beter bewaakt kamp hopen de Koerden ook meer zicht te kunnen houden op deze groep van gevaarlijke vrouwen.


Video’s demonstratie Amsterdam 4 september

Van de demonstratie op 4 september zijn een aantal filmpjes gemaakt door Martijn Suurenbroek van KNOOPPUNT TV. De volgende toespraken zijn te bekijken:

Ahmed el Mesri

Rogier Schravendeel

Ad Corten

Deze drie filmpjes worden de komende week ‘at random’ door SALTO TV uitgezonden.


Moeders en kinderen aangekomen in Zweden

International Repatriation Network, 6 sep 2021

De Zweedse vrouwen en kinderen die gisteren werden opgehaald uit kamp Roj zijn vanmiddag aangekomen in Zweden. De repatriëring is een groot succes voor de Zweedse tak van de actiegroep Return The Children.  Verwacht wordt dat de resterende vrouwen en kinderen binnenkort zullen volgen.


Breaking News: Zweden is begonnen met repatrieren

RTC Sweden, 5 sep 2021

Zweden is vandaag begonnen met het ophalen van de eerste vrouwen en kinderen uit kamp Roj. Dit is een mijlpaal want tot nu toe was Zweden (samen met Noorwegen) het enige Scandinavische land dat nog niet begonnen was met repatriëring. Volgens berichten uit kamp Roj gaat het om drie vrouwen en 6 kinderen die vandaag zijn opgehaald en die nu onderweg zijn naar Zweden.


Demonstratie Amsterdam

4 september 2021

Zaterdag 4 september stonden leden van het platform Kinderen terug uit Kalifaat  samen met leden van de Amsterdamse actiegroep Breng Ze Veilig Thuis weer op de Dam om aandacht te vragen voor de terugkeer van de kinderen en hun moeders uit Syrië. Het thema van de demonstratie was dit keer “Breng ze veilig thuis vóór de winter”. Sprekers waren Ahmed el Mesri (Assadaaka), Rogier Schravendeel (Breng ze veilig thuis) en Ad Corten (Platform Kinderen terug uit het Kalifaat, CDA’ers voor terughalen kinderen). Alle sprekers drongen er op aan om de kinderen in ieder geval nog vóór de komende winter terug te halen naar Nederland. We kunnen het als beschaafd land niet maken om ze daar nóg een winter in de kou te laten zitten. Ad Corten wees opnieuw op de rol die het CDA speelt bij het tegenhouden van repatriëring. Hij gaat op 11 september een resolutie indienen op het CDA partijcongres om de partij te bewegen zijn verzet te staken. Zijn toespraak is hier te lezen.


Waiting is not an option – rapport van Repatriate the Children Sweden

Repatriate The Children Sweden, 2 sep 2021

In een uitvoerig rapport beschrijft Repatriate The Children Sweden de ervaringen van een Zweedse delegatie die deze zomer een bezoek bracht aan kamp Roj. De Europese kinderen in dit kamp groeien op zonder toekomst en dreigen uiteindelijk in handen te vallen van IS wanneer hun thuislanden niet snel besluiten ze op te halen. Een groot deel van de 80 Zweedse kinderen die in 2019 nog in de Koerdische kampen verbleven, zijn intussen niet meer terug te vinden. Mogelijk zijn zij gekaapt door IS om opgeleid te worden in IS trainingskampen. De bewaking van de kampen waarin de vrouwen en kinderen verblijven, is een zware last voor de Koerden. De Koerden hebben gespeeld met de gedachte om de vrouwen zelf te berechten, maar zij hebben dit idee laten varen omdat ze onvoldoende hulp van buiten krijgen, en ze ook wel andere dingen aan hun hoofd hebben. Bovendien zijn ze van mening dat de meeste vrouwen sowieso niet schuldig zijn aan oorlogsmisdagen. Het rapport vertelt het mooie verhaal van een Zweedse grootvader die na het omkomen van zijn dochter in Syrië een grootschalige campagne begon voor het terughalen van zijn zeven kleinkinderen. Uiteindelijk gaf de Zweedse regering hiervoor toestemming. De kinderen zijn nu twee jaar in Zweden en groeien voorspoedig op tot normale Zweedse kinderen.


Reportage over Deense kinderen in Syrië

Repatriate The Children, 1 sep 2021

Een team van de Deense actiegroep Repatriate The Children Denmark (RTC) maakte een reportage over de Deense kinderen in kamp al-Hol en kamp Roj. Het gaat in totaal om ongeveer 25 kinderen die nu verblijven in kamp Roj. De Deense overheid is van plan om een aantal van de kinderen en hun moeders binnenkort op te halen. Dit geldt echter alleen voor vrouwen die nog de Deense nationaliteit hebben. Van sommige vrouwen is de Deense nationaliteit afgenomen terwijl ze in Syrië zaten. De Deense regering wil hun kinderen alleen repatriëren als de moeders daar vrijwillig afstand van doen. Dat plaatst de moeders voor een onmogelijk dilemma.     


CDA-congres stemt over lot kinderen in Syrië

Noord Hollands Dagblad, 31 aug 2021

Op 11 september wordt op het CDA congres in ’s Hertogenbosch gestemd over een resolutie die de partij oproept haar verzet tegen repatriëring van IS-vrouwen en hun kinderen te staken. Wanneer het CDA zijn standpunt wijzigt, is er in regering en Tweede Kamer een meerderheid voor terughalen. De indieners van de resolutie vinden dat de houding van het CDA in strijd is met de christendemocratische uitgangspunten van de partij. Op het komend congres zal kritisch gekeken worden naar de inhoudelijke koers van de partij de afgelopen tijd, en dit is een goede gelegenheid om het onderwerp van de kinderen in Syrië aan te kaarten.  


Resolutie voor congres op 11 september ingediend bij CDA

19 aug 2021

Met de ontvangst van nog een laatste steunbetuiging gisteren kwam de teller eindelijk op 25; het minimum aantal leden om een resolutie te kunnen indienen. Vandaag konden we zodoende de tekst van de resolutie en namen van alle ondertekenaars opsturen naar het CDA.  

Waarschijnlijk zullen de resoluties al in de dagen vóór de plenaire vergadering op 11 september in digitale sessies behandeld worden. Informatie daarover volgt zodra hierover meer bekend is.

Op het komend congres zullen niet alleen de resultaten van de verkiezingen worden geëvalueerd, maar wordt er ook gesproken wordt over inhoudelijk programma van het CDA. Veel leden vinden dat de partij een te rechtse koers vaart. Onze resolutie is kans om daar wat aan te doen.


24 Steunbetuigingen voor CDA resolutie; nog een te kort

15 aug 2021

Het artikel in Trouw van afgelopen donderdag heeft nog een aantal nieuwe steunbetuigingen voor de resolutie opgeleverd. De teller staat nu op 24, en het vereiste aantal is 25. Hopelijk kunnen we komende dagen nog minstens één CDA’er overhalen om zijn naam ook onder de resolutie te zetten.

Opvallend is dat er weinig of geen CDA kaderleden de resolutie durven te ondertekenen. Blijkbaar zijn ze bevreesd dat dit hun carrièrekansen binnen het CDA negatief zal beïnvloeden. Binnen de partij heerst er kennelijk een groepsdwang waardoor mensen op sleutelposities zich gedwongen voelen de partijlijn te volgen. Wat er gebeurt met dissidenten, weten we uit de ervaringen van Pieter Omtzigt.

Veel reacties op het artikel van Trouw waren van oud-CDA leden die de afgelopen jaren hun lidmaatschap hadden opgezegd vanwege de rechtse koers van de partij. Zij kunnen daardoor de resolutie niet ondertekenen, maar hun morele steun is wel belangrijk.


CDA moet verzet tegen terughalen van vrouwen en kinderen staken

Trouw, 12 augustus 2021

Het is verbazingwekkend dat het CDA nog steeds het gezelschap kiest van VVD, PVV en Forum; de partijen die zich blijven verzetten tegen terughalen van de Nederlandse vrouwen en kinderen. Van het CDA zou je verwachten dat zijn christelijke uitgangspunten een extra reden zijn om zich in te zetten voor terughalen; in ieder geval van de kinderen. Maar de drang om de vrouwen te straffen is blijkbaar sterker dan de behoefte om de kinderen te redden. Een aantal kritische CDA-leden is daarom van plan op het partijcongres van 11 september een resolutie in te dienen waarin de partij wordt opgeroepen haar weerstand te staken. De initiatiefnemers hopen onder de 40.000 CDA-leden tenminste 25 mensen te vinden die barmhartigheid belangrijker vinden dan vergelding, en daarom de resolutie willen ondertekenen.


Amerikaans weesmeisje gered uit kamp Roj

Buzzfeednews, 2 augustus 2021

Een 8-jarig Amerikaans weesmeisje is dankzij de hulp van de Amerikaanse oud-diplomaat Peter Galbraith uit kamp Roj gehaald en verblijft nu op een veilige plaats in Noord-Syrië. Galbraith heeft al eerder een Canadese moeder en haar kind uit een van de Koerdische kampen gehaald. Dankzij zijn contact met deze Canadese vrouw wist hij van het bestaan van het Amerikaanse weesmeisje waarvan beide ouders waren omgekomen in de oorlog in Syrië. Het meisje was al enkele jaren onder de hoede genomen door Somalische vrouwen die nog trouw waren aan IS. Het meisje moest van hen de verplichte zwarte kleding en nikab dragen om haar verborgen te houden voor de Koerdische bewakers. Op 17 juli was het meisje door Koerdische soldaten bevrijd en overgebracht naar een veilige locatie buiten het kamp. Zij wacht nu op terugkeer naar de VS.  


Platform demonstreert voor 5e keer

Zaterdag 7 augustus demonstreerden leden van het Platform opnieuw voor het CDA kantoor in Den Haag. Er was weer voor deze locatie gekozen omdat het CDA de partij is die het terughalen van de vrouwen en kinderen blokkeert. Het CDA is daarmee verantwoordelijk voor het feit dat Nederland het enige land is in West Europa dat nog niet begonnen is met het vrijwillig repatriëren van zijn vrouwen en kinderen. Terwijl het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 16 juni duidelijk heeft aangegeven dat berechting in de regio geen optie is, negeert het CDA deze informatie en blijft het hameren op het houden van een internationaal tribunaal in de regio. Ook negeert het CDA de adviezen van NCTV en AIVD dat terughalen het beste is voor de nationale veiligheid. Het voornaamste argument van het CDA om zich te blijven verzetten tegen terughalen, is vergelding. De partij vreest (net als PVV, Forum en VVD) dat de vrouwen er bij berechting in Nederland met een te lage straf van af komen. Ze wil daarom dat de vrouwen als extra straf zo lang mogelijk in de Koerdische kampen moeten blijven. Dat daarmee ook de kinderen gestraft worden, speelt voor de partij blijkbaar geen rol. Voor het CDA is het straffen van de vrouwen kennelijk belangrijker dan het redden van de kinderen.


OM eist vier jaar cel tegen Siobhan W.

Algemeen Dagblad, 5 aug

Het OM eist 4 jaar cel (waarvan één voorwaardelijk) tegen de teruggekeerde vrouwelijke Syriëganger Siobhan W. uit Den Haag. De 27-jarige vrouw keerde eind vorig jaar op eigen gelegenheid terug in Nederland na een verblijf van 6 jaar in Syrië. Siobhan was een vriendin van de al eerder teruggekeerde Laura H. Zij kende Laura al voor haar vertrek naar Syrië, en eenmaal in Syrië  probeerde ze samen met haar te ontsnappen uit het kalifaat. Die poging mislukte echter. De rechtbank betoogde dat zij tijdens een interview in 2018 met een Belgische journalist had aangegeven nog steeds achter de idealen van IS te staan. Siobhan vertelde nu echter dat ze geen andere keuze had dan te doen alsof, omdat anders haar leven gevaar liep.


Nederlandse vrouwen in kamp Roj vrezen voor eigen veiligheid

WhatsApp berichten uit kamp Roj, 2 aug

Volgens gisteren ontvangen informatie uit Syrië maken Nederlandse vrouwen in kamp Roj zich ernstige zorgen over de komst van Marokkaanse en Tunesische vrouwen die nog steeds trouw zijn aan IS. Twee jaar geleden hebben de Koerden naar aanleiding van voortdurende geweldsincidenten in kamp al-Hol de Nederlandse vrouwen uit dat kamp overgebracht naar het kleinere kamp Roj waar ze geen gevaar te duchten hadden van fanatieke IS-aanhangsters.  Nu de situatie in kamp al-Hol voor de Koerden steeds minder beheersbaar wordt, hebben ze besloten ook Marokkaanse en Tunesische vrouwen vanuit al-Hol over te brengen naar kamp Roj. De Nederlandse vrouwen in kamp Roj vrezen nu voor hun veiligheid. Zij hebben al geruime tijd afstand genomen van IS, en staan daarom bekend als “overlopers”. Zij vrezen voor wraakacties van de Marokkaanse en Tunesische vrouwen die nog steeds trouwe aanhangsters zijn van IS.


Franse ombudsman dient klacht in bij VN-comité voor de Rechten van het Kind

Défenseur des droits, 27 juli 2021

De Franse “Défenseur des droits”, enigszins te vergelijken met de Nederlandse ombudsman, heeft bij het VN comité voor de Rechten van het Kind een drietal klachten ingediend namens (groot)ouders van Franse vrouwen en kinderen in de kampen in Syrië. Deze klachten stellen schendingen van de grondrechten van het kind aan de kaak, in het bijzonder het recht op leven, het recht op bescherming en het recht om niet te worden onderworpen aan onmenselijke en vernederende behandeling. Het comité heeft de klachten ontvankelijk verklaard, na te hebben overwogen dat de kinderen in kwestie inderdaad onder de jurisdictie van de Franse Staat vielen. Laatstgenoemde zal daarom aansprakelijk kunnen worden gesteld als het comité in zijn komende beslissingen van oordeel is dat de rechten van deze kinderen zijn geschonden en dat de staat zijn verplichtingen uit hoofde van het verdrag niet is nagekomen.


Nieuw-Zeeland haalt Australische vrouw met twee kinderen terug

BBC, 26 juli 2021

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat haar land een 26-jarige IS-vrouw en haar twee kinderen gaat ophalen uit Turkije. De vrouw was door het Turkse leger gearresteerd toen ze vanuit Syrië naar Turkije probeerde te vluchten.

De vrouw die in Australië was opgegroeid, had oorspronkelijk zowel de Australische als Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Australië heeft haar echter haar Australische nationaliteit ontnomen omdat ze daar als een “vijand van het land” beschouwd wordt. De Nieuw-Zeelandse premier beschuldigde daarop Australië van het ontduiken van zijn verantwoordelijkheid, en haar regering heeft nu besloten de vrouw en haar kinderen zelf terug te halen.

Het Nieuw-Zeelandse gebaar is een belangrijke stap omdat tot nu toe alle landen van het Britse Gemenebest (inclusief Canada en Australië) een zeer terughoudend beleid voerden, kennelijk op aandrang vanuit Londen. Nieuw-Zeeland heeft zich nu onttrokken aan de regie vanuit Londen en besloten zelfstandig een meer humaan beleid te gaan voeren.


Finland haalt vrouw met twee kinderen op

Kurdistan24.net, 16 juli 2021

Vandaag haalde Finland een vrouw op met twee kinderen als onderdeel van het Finse beleid om kinderen te redden uit de gewelddadige detentiekampen. De Finse ambassadeur Jussi Tanner verklaarde dat het niet alleen ging om een humanitaire missie maar ook om te zorgen dat de kinderen niet zouden radicaliseren in de kampen waar ze leven onder IS-invloed. Hij dankte de Koerdische autoriteiten voor hun zeer professionele medewerking.

Finland geeft prioriteit aan repatriëring van de kinderen uit oogpunt van internationaal recht. Voor de Finnen is het vanzelfsprekend dat bij repatriëring van de kinderen ook de moeders meekomen.


Meerdere landen bezig met repatriëren van vrouwen en kinderen

WhatsApp berichten uit kamp Roj, 16 juli 2021

Volgens vandaag ontvangen berichten zijn er naast de 6 Belgische vrouwen en 10 kinderen ook een Finse vrouw met twee kinderen opgehaald. Verder kregen de kampen vandaag bezoek van een delegatie uit Kosovo die aankondigde dat er de komende dagen vrouwen van hun land zullen worden opgehaald. Volgens de laatste berichten is er vandaag is er al één vrouw uit Kosovo opgehaald.


Zes Belgische vrouwen en een tiental kinderen opgehaald uit kamp Roj

Céline Martelet op Twitter, 16 juli 2021

Bovenstaande bron meldt dat er vanochtend 6 Belgische vrouwen en een tiental kinderen zijn opgehaald uit kamp Roj. Dit zou betekenen dat België begonnen is met de voorgenomen repatriëring van zijn vrouwen en kinderen uit Syrië.


Samir A. weer op vrije voeten

Telegraaf, 15 juli 2021

NRC, 15 juli 2021

Een tegenslag voor het Openbaar Ministerie: Samir A. mag van de rechter zijn proces in vrijheid afwachten. Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het OM maakte daar bekend dat zij nu Samir A. wil vervolgen als lid van terreurbeweging IS (voorheen was de aanklacht alleen het financieren van een terroristische organisatie). Hij zou volgens het O.M. namens IS een dozijn IS-vrouwen en kinderen hebben laten ontsnappen uit Syrische kampen. De rechtbank volgde het OM vooralsnog niet in die stelling en besloot dat Samir de rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Samir zat intussen al meer dan een jaar in voorarrest zonder dat er enig bewijs was dat hij geld stuurde aan IS voor terroristische activiteiten. Advocate Tamara Buruma zegt dat Samir helemaal niet deelnam aan IS. Volgens haar deed hij gewoon wat Nederland tot op heden nalaat: vrouwen en kinderen in veiligheid brengen uit de erbarmelijke omstandigheden in de kampen. Samir hielp 27 kinderen en tien vrouwen wegkomen. Een deel is teruggekeerd naar Europa en gaat daarmee juist in tegen de richtlijn van IS.

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoenden aanwijzingen waren dat Samir A. op dit moment nog een gevaar vormt voor de Nederlandse samenleving, en dat er daarom geen gronden waren om hem nog langer in voorarrest te houden. Zijn strafzaak komt nu in behandeling op 10 december.  


Documentaire ‘The return – Life after ISIS’ uitgezonden door VPRO op 13 juli

Documentaire terugkijken op TVblik.nl

Commentaar Metronieuws 13 juli 2021

Commentaar Algemeen Dagblad 13 juli 2021

In deze documentaire krijgen de westerse vrouwen die nog steeds verblijven in het Koerdisch kamp Roj eindelijk een gezicht.  Ze praten openlijk over de wijze waarop ze door IS propaganda misleid zijn om naar Syrië af te reizen, en hoe ze daarmee in een val liepen waaruit ontsnappen onmogelijk was. Bijzonder schrijnend is het verhaal van de Britse Shamima Begum die als 15-jarig meisje met twee schoolvriendjes afreisde naar Syrië, daar trouwde met een Nederlandse IS-strijder en drie kinderen kreeg die allemaal stierven door oorlogsgeweld of gebrek aan medische zorg. Haar Britse nationaliteit is haar intussen ontnomen. Ze heeft nu alleen nog de Bengaalse nationaliteit maar terugkeren naar Oost Pakistan kan ze niet omdat haar daar de doodstraf wacht. Haar verhaal is typerend voor de onmenselijke houding van westerse landen – inclusief Nederland – ten aanzien van de uitgereisde vrouwen en hun kinderen.


Dinsdag 13 juli bij VPRO de documentaire The Return – Life After ISIS

Komende dinsdag 13 juli zendt de VPRO om 22.55 uur op NPO 2 de documentaire uit “The Return – Life After ISIS”. Deze Spaanse documentaire handelt over Westerse geradicaliseerde IS-vrouwen met kinderen die na de val van ISIS geïnterneerd zijn in het Koerdische kamp Roj. Canada, de VS, het VK, Duitsland en Nederland willen hen niet terug hebben.

Mensen die de film gezien hebben vinden het een absolute aanrader.


André Seebregts over het terughalen van IS-vrouwen

NPO radio1, 9 juli 2021

Afgelopen dinsdag besloot de rechter het kabinet een deadline van drie maanden te stellen om vijf IS-vrouwen op te halen. André Seebregts, advocaat van deze, en nog 7 andere IS-vrouwen, legt voor Radio 1 uit wat dit voor consequenties heeft.


Europese Raad spreekt zich uit voor repatriëring

Europese Raad, 2 juli 2021

In een zaak die was aangespannen door enkele Franse burgers spreekt de Commissaris voor de Mensenrechten van de Europese Raad zich onomwonden uit voor repatriëring van alle vrouwen en kinderen uit Syrië.

De commissaris is van mening dat onderdanen van de staten die partij zijn bij het verdrag die in deze kampen worden vastgehouden onder de jurisdictie van die staten vallen en dat de heersende gezondheids- en veiligheidssituatie in de kampen het leven en de lichamelijke en geestelijke gezondheid van degenen die daar worden vastgehouden, in het bijzonder kinderen in gevaar brengen . Een dergelijke situatie kan niet verenigbaar zijn met het verbod op foltering of onmenselijke of vernederende behandeling zoals neergelegd in artikel 3 van het Verdrag. Dit betreft het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), dat door alle lidstaten is getekend.


BELANGRIJK: Rechter stelt kabinet deadline voor het ophalen van vijf IS-vrouwen

NOS, 6 juli 2021

De rechter stelt het kabinet een harde deadline van drie maanden in de zaak over het ophalen van vijf Nederlandse IS-vrouwen. De vrouwen willen al sinds 2018 dat hun strafzaak wordt beëindigd omdat ze niet bij hun rechtszaak in Nederland aanwezig kunnen zijn. De rechter geeft het kabinet nu nog drie maanden de tijd om te laten zien dat alles in het werk wordt gesteld om de vrouwen op te halen.

Als de vrouwen over drie maanden niet in Nederland zijn, moet het kabinet goed kunnen uitleggen waarom ophalen niet mogelijk was. Anders dreigen de strafzaken gesloten te worden. Er is dan geen hoger beroep meer mogelijk en de vrouwen kunnen nooit meer worden vervolgd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De rechtbank boog zich vandaag over dertien verzoeken. De acht andere verzoeken, die pas vandaag zijn ingediend, worden langer aangehouden. In die gevallen krijgt het kabinet dus meer tijd voordat er een nieuwe zitting is. Wat er gebeurt met de vijf vrouwen die hun zaak al in 2018 indienden, zal daarop ook van invloed zijn.


Demonstratie Den Haag goed verlopen

Den Haag, 3 juli 2021

Vandaag hield het Platform kinderen terug uit het Kalifaat opnieuw een demonstratie in Den Haag; ditmaal op het Plein bij de ingang van de Tweede Kamer. Een kleine groep familieleden en sympathisanten luisterden naar de toespraak van Ad Corten en wisselden informatie uit. Voornaamste onderwerp van gesprek was het debat dat twee dagen eerder in de Tweede Kamer gehouden was, en waarin de rechtse partijen weer alles uit de kast hadden gehaald om de afkeer van de vrouwen te vergroten. Maar ondanks de scheldpartijen van de rechtse partijen bestond toch de indruk dat de weerstand in de Kamer tegen het terughalen langzaam begint te verminderen en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de resterende vrouwen en kinderen teruggehaald zullen worden.  


Protest tegen ophalen IS-vrouwen verstomt

Telegraaf, 2 juli 2021

Noord-Hollands Dagblad, 2 juli 2021

De deur blijft op een kier voor IS-vrouwen die terug naar Nederland willen komen. De Tweede Kamer sputtert weliswaar tegen en oppert enkele alternatieven, maar onder de streep wordt niet uitgesloten dat in navolging van Ilham B. meer jihadisten worden opgehaald. Begin juni zetten de VVD en het CDA nog de hakken in het zand. Nu toonden ze meer begrip voor het standpunt van het demissionaire kabinet om de IS-vrouwen in sommige gevallen toch op te halen omdat strafzaken anders dreigden te verlopen.

De artikelen in Telegraaf en NHD zijn praktisch identiek.


Turkije wil dat Nederland zijn IS’ers ophaalt

NRC 1 juli 2021

Niet alleen in kampen in Syrië, ook in Turkije zitten Syriëgangers, volgens de AIVD op dit moment zo’n 25 volwassenen en 55 kinderen met een Nederlandse link. Turkije dringt er bij Nederland op aan hen op te halen. In sommige gevallen loopt dat spaak, onder meer omdat Nederland soms de nationaliteit van Syriëgangers intrekt – tot ergernis van Ankara. „We zijn gefrustreerd”, onderstreept een Turkse overheidsfunctionaris, die vanwege protocollen niet met zijn naam in de krant mag. „Andere landen zeggen: ‘als deze IS’ers terugkomen, is dat een risico voor ons.’ Maar als ze in de regio blijven, zijn ze nog gevaarlijker. Niet alleen voor Turkije, maar ook voor Europa.” Onder andere de VVD pleit ervoor het Nederlanderschap van Syriëgangers veel vaker in te trekken. Een vorm van wegkijken, aldus de Turkse functionaris „Je kunt wel iemands paspoort intrekken, het probleem blijft bestaan. Deze mensen vinden vaak valse documenten om alsnog te kunnen reizen, ook naar Europa.”


Kamer spreekt zich uit tegen terughalen IS-vrouwen

Trouw, 1 juli 2021

Goede samenvatting van het plenaire debat over het terughalen van IS-vrouwen. Het debat werd vooral gekenmerkt door de laag-bij-de-grondse opmerkingen van PVV woordvoerder Markuszower waar de rest van de Kamer zich van distantieerde, en die voor de GroenLinks vertegenwoordigster reden waren om weg te lopen uit het debat. Ondanks het feit dat een meerderheid van de Kamer zich fel verzette tegen terughalen van de vrouwen, hield de regering vast aan haar standpunt dat terughalen soms onvermijdelijk is om straffeloosheid te voorkomen.


De Koerden over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen

Nieuwsuur, 1 juli 2021

In een nabeschouwing van het plenaire debat in de Kamer over het terughalen van IS-vrouwen laat Nieuwsuur ook de commandant van het Koerdische leger, Farhad Shami, aan het woord. Die vertelt dat er in de Koerdische kampen twee soorten vrouwen zitten: overtuigde jihadisten die zich weer aan willen sluiten bij IS, en spijtoptanten die terug willen naar hun eigen land. Het Koerdische leger beschikt over gedetailleerde informatie over de vrouwen. De Nederlandse vrouwen behoren  volgens hem allemaal tot de tweede groep. Het gaat om 30 vrouwen met 75 kinderen. De Koerden begrijpen niet dat Nederland zich alleen druk maakt over het risico dat vrouwen vormen voor Nederland. Wanneer ze gedwongen worden in de regio te blijven, vormen ze een veel groter gevaar voor de regio zelf. Hij vindt het standpunt van Nederland erg kortzichtig.


Debat Tweede Kamer over terughalen IS-vrouwen op 1 juli 2021

Eerste deel

Tweede deel

De rechtse partijen in de Kamer leefden zich uit in een lynchpartij van de Nederlandse vrouwen in Syrië. De gruweldaden van IS werden in detail beschreven, en gesteld werd dat de Nederlandse IS-vrouwen daaraan even schuldig waren als de mannen. De PVV was het meest extreem in zijn uitingen, maar ook VVD, CDA Forum en klein rechts deden mee aan de veroordelingen. De partijen stelden dat de vrouwen nooit meer terug mochten keren naar Nederland; dat hen het Nederlands staatsburgerschap ontnomen moest worden, en dat er een minimum straf ingesteld moest worden voor deelname aan een terroristische organisatie.

Een positieve houding t.a.v. de terugkeer van de vrouwen werd ingenomen door D’66, PvdA, GroenLinks (liep later weg uit het debat), Denk en Volt. Het CDA hield zich tamelijk rustig tijdens het debat. De voornaamste bijdrage was de 4-minuten spreekbeurt van Anne Kuik aan het begint van het tweede deel van het debat.

In hun repliek aan de Kamer hielden ministers Grapperhaus en Kaag hun rug recht. Terughalen zal in incidentele gevallen noodzakelijk zijn om straffeloosheid te voorkomen. Mogelijkheden tot berechting in de regio zijn uitvoerig onderzocht, maar alle pogingen daartoe zijn op niets uitgelopen.


VS dringen er bij Frankrijk en Engeland op aan om hun IS-strijders terug te halen uit Irak en Syrië

The Guardian, 28 juni 2021

Tijdens een topconferentie van de internationale coalitie tegen IS verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de voortdurende detentie van voormalige IS-strijders in Iraakse en Syrische kampen gewoon onhoudbaar is en niet oneindig kan blijven bestaan. “De Verenigde Staten blijven er bij landen – inclusief coalitiepartners – op aandringen hun burgers te repatriëren, te rehabiliteren en, waar van toepassing, te vervolgen.”

Blinken prees Italië, zijn gastheer, als een van de weinige West-Europese landen die zijn burgers repatriëren, en prees ook de inspanningen van Centraal-Aziatische landen zoals Kazachstan, die volgens hem 600 strijders en hun familieleden hadden teruggebracht en in rehabilitatieprogramma’s hadden ondergebracht.


Save the Children roept regering op om alle Nederlandse kinderen op te halen uit Syrië

Save the Children, 23 juni 2021

Niet alleen de 3 kinderen hadden in het weekend van 5 juni uit het al Roj kamp moeten worden opgehaald, het kabinet had ook de 72 andere kinderen met een Nederlandse link naar Nederland moeten halen.  Save the Children doet daarom alsnog een klemmend beroep op het kabinet deze kinderen hier te beschermen en hen hier naartoe te halen. Berechting van de moeders is noodzakelijk en moet – als het om Nederlandse moeders gaat – hier plaatsvinden. “Het vertrek van de drie kinderen uit het kamp is een doorbraak. We zijn verheugd dat het kabinet nu eindelijk stappen heeft genomen, maar het is verre van genoeg. We roepen het kabinet op nu door te pakken.”


Stevige aanvaring Wilders met regeringspartijen over terughalen Ilham B.

YouTube 23 juni 2021

Tijdens een debat over de formatie op 23 juni in de Tweede Kamer deelde Wilders terloops een sneer uit aan Sigrid Kaag over het terughalen van een “terrorist” uit Syrië. Dit leidde tot een ontsporing van het debat en felle verwijten over en weer tussen Wilders aan de ene kant en Rutte, Kaag en Hoekstra aan de andere kant. Uiteindelijk eindigde het in zeer felle woorden tussen Hoekstra en Wilders.

De conclusie van dit debat is dat de liefde tussen CDA en PVV aardig bekoeld is. De vraag is hoe dit zal doorwerken in het komend plenaire debat over het terughalen van Syriëgangers (1 juli). Zal het CDA dan weer de zijde kiezen van Wilders (zoals het tot nog toe gedaan heeft), of zal de recente ruzie het CDA toch stimuleren zich ook op dit punt te distantiëren van de PVV?


Nederlandse overheidsdiensten unaniem van mening dat repatriëring het beste is voor de nationale veiligheid

Tweede Kamer, 16 jun 2021

In een “ronde tafel gesprek” werden leden van de Vaste  Kamercommissie Veiligheid door deskundigen bijgepraat over de risico’s van wél of niet repatriëren van vrouwen en kinderen uit Syrië. De AIVD, het Openbaar Ministerie en de NTCV en het Ministerie van Buitenlandse Zaken waren unaniem van mening dat terughalen het beste is uit oogpunt van nationale veiligheid. Alle pogingen om uitreizigers te laten berechten door een internationaal tribunaal in de regio zijn op niets uitgelopen. Terughalen naar Nederland is nu nog de enige manier om de vrouwen te berechten. Dit mag rustig een doorbraak genoemd worden omdat tot nu toe AIVD en NCTV zich nooit in het openbaar hadden uitgesproken vóór terughalen. Ook de standpunten van het OM en het Ministerie van BuZa waren nieuw; tot nu toe hielden die vast aan het standpunt dat terughalen te gevaarlijk was voor de overheidsdiensten. Van de vier uitgenodigde deskundigen hielden Annelies Moors en Christophe Paulussen een krachtig pleidooi voor terughalen. Zij voerden hierbij ook het argument aan dat de kinderen onschuldig zijn en gered moeten worden uit de kampen. De twee anderen deskundigen (Ruud Koopmans en professor Ellian) bleven pleiten voor een berechting in de regio.   


NRC pleit voor actief terughalen vrouwen en kinderen uit Syrië

NRC, 12 juni 2021

In een hoofdartikel somt de NRC een aantal belangrijke argumenten op waarom de Nederlandse regering de kop niet langer in het zand moet steken maar moet beginnen met het actief repatriëren van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Tot nu toe wil een meerderheid van de Kamer dat de vrouwen in de regio zelf berecht worden, en het kabinet ijvert al jaren voor de oprichting van internationale tribunalen. Dat gaat echter niet lukken, en Nederlandse rechtbanken dreigen – in navolging van de zaak tegen Ilham B. – ook de zaken tegen andere IS-vrouwen te staken wanneer zij niet naar Nederland gehaald worden om zich hier te kunnen verdedigen. Het tot nu toe gehanteerde argument dat terughalen te gevaarlijk zou zijn voor de betrokken diplomaten, is ontkracht nadat Nederland vorige week Ilham B. terug haalde. Andere Europese landen hebben al honderden kinderen en vrouwen opgehaald, dus waarom zou Nederland dat ook niet kunnen.  


Opnieuw demonstratie voor terughalen kinderen bij CDA kantoor in Den Haag

12 juni 2021

Vandaag was er opnieuw een demonstratie bij het CDA kantoor in Den Haag voor het terughalen van kinderen en hun moeders uit Syrië. Het Platform Kinderen terug uit het Kalifaat had afgelopen week besloten tot het houden van deze ad hoc demonstratie naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen. Vorige week haalde de Nederlandse regering een vrouw en drie kinderen op uit Syrië. Daarmee bewees zij dat ophalen veilig kan gebeuren, en dat het excuus van het afgelopen jaar dat terughalen te gevaarlijk was, slechts een smoesje was. Behalve de VVD en extreemrechts reageerde ook het CDA zeer verbolgen op de actie van de regering. Vandaar dat besloten werd de demonstratie weer voor het CDA kantoor te houden om de partij te confronteren met zijn onchristelijke houding. In dit verband verwees Ad Corten in zijn toespraak naar het Bijbelverhaal van de overspelige vrouw. Dat is op dit moment duidelijk van toepassing op de houding van het CDA t.a.v. de IS-vrouwen. CDA’ers voelen zich blijkbaar zó rechtschapen dat zij menen het recht te hebben om vrouwen te stenigen die op jonge leeftijd één keer een verkeerde keuze hebben gemaakt. En daar zijn ze nu al drie jaar mee bezig. Zijn er in het CDA dan helemaal geen mensen die zelf wel eens een fout gemaakt hebben? 


Scandinavische landen treffen voorbereidingen voor het terughalen van hun vrouwen en kinderen

Zweedse radio, 9 juni 2021

Aftenposten, 10 juni 2021

Zweedse en Noorse media maken melding van plannen van hun regeringen om hun burgers dit najaar terug te halen uit Syrië. Eerder maakten Finland en Denemarken al plannen bekend in deze richting. Finland begon zelfs al in december vorig jaar met het ophalen van enkele vrouwen en kinderen.

Opmerking: Verdere details worden niet vrijgegeven door de Noorse en Zweedse regeringen. Dit gebeurt om de veiligheid niet in gevaar te brengen van de hulpverleners en ook van de vrouwen en kinderen die moeten worden opgehaald. Het ophalen door Nederland afgelopen weekend van een Nederlandse vrouw en drie kinderen was ook in het grootste geheim voorbereid. De signalen die we nu krijgen uit Scandinavische landen geven wel aan dat er achter de schermen druk gewerkt wordt.


Overleg tussen Koerden en EU + VS over de IS-gevangenen en de situatie in kamp al-Hol

ANHA, 8 juni 2021

De uitkomst van een ZOOM vergadering waarop over de situatie van de IS-gevangenen werd gesproken, en vooral over kamp al-Hol. Voor Nederland niet erg interessant omdat wij geen vrouwen en kinderen meer hebben in dat kamp. Interessant is dat de Koerden nu officieel met de EU en VS praten. Er deed ook een Nederlandse afgevaardigde deel aan het overleg. De Koerden deden weer een oproep op de westerse landen om hun kinderen terug te halen en ook de vrouwen die geen misdaden gepleegd hebben. Volgens de definitie van de Koerden behoren daartoe alle vrouwen, met uitzondering van de leden van de religieuze politie. Voor zover bekend waren geen Nederlandse vrouwen lid daarvan, dus in de ogen van de Koerden zijn alle Nederlandse vrouwen onschuldig.


Interview met vader van uitgereisde vrouw op NOS journaal

NOS journaal van 20.00 uur op 8 juni 2021 (kijken vanaf 15 minuten 45 seconden na begin)

In een emotioneel interview schetst Bert Klijn, vader van een uitgereisde vrouw en grootvader van haar twee dochtertjes, het verdriet van de achtergebleven (groot)ouders. Zijn dochter Amber was 20 jaar en erg naïef toen ze vertrok naar Syrië. Bert begrijpt nog steeds niet hoe ze daartoe is gekomen. Hij en zijn vrouw zijn door de Raad voor de Kinderbescherming aangewezen als pleegouders in het geval Amber en haar dochtertjes terugkomen in Nederland. De kinderkamer staat al twee jaar klaar maar al het wachten is tot nu toe tevergeefs geweest.

In dezelfde uitzending verklaart CDA woordvoerster Anne Kuik in de Tweede Kamer dat het voor het CDA van belang is dat deze ‘haters’ (de vrouwen in Syrië) dáár bestraft worden. Zij snapt niet hoe het kan dat deze vrouwen nu wél opgehaald worden.


Over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen

NPO1 radio Podcast De Dag #856, 8 juni 2021

Interessant interview met oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen die vele Nederlandse vrouwen in Syrië interviewde. Veel van de vrouwen waren jong en naïef toen ze vertrokken naar Syrië, en zij zijn intussen wel klaar met IS. Anderen zijn nog steeds aanhangers van het IS-gedachtegoed. Dat komt ook door de sfeer in de kampen die in feite nog mini-kalifaatjes zijn, en waar het moeilijk is om los te komen van IS. De afgelopen 2 jaar is er geen enkele vooruitgang geboekt bij het terughalen van de vrouwen en kinderen. Dat komt deels door de corona crisis, maar deels ook doordat de regering het wel prima vindt dat de vrouwen daar opgeborgen zitten in de kampen.  De regering is bang dat de vrouwen er na terugkeer in Nederland met een relatief lichte straf (3-5 jaar) van af komen, en ze laat ze daarom als een soort ‘voorarrest’ voor onbepaalde tijd in Syrië zitten. Het argument dat ophalen erg gevaarlijk is, noemt Melissen een lachertje en een drogreden om de vrouwen daar te laten zitten. De Koerden willen al jaren van de vrouwen af. Wanneer wij ze niet actief ophalen, is de kans groot dat de Koerden uiteindelijk de vrouwen gewoon laten gaan.


Tendentieuze berichtgeving in De Telegraaf

De Telegraaf, 7 juni 2021, pagina 1, pagina 2-3

De Telegraaf bracht gisteren het nieuws over de repatriëring van Ilham B. op de wijze die we van dit blad gewend zijn: met verontwaardigde koppen en de nadruk op het veiligheidsrisico van teruggehaalde vrouwen. In december drong de krant er juist nog op aan dat Ilham teruggehaald moest worden omdat ze anders haar straf dreigde te ontlopen. De krant is alleen geïnteresseerd in het scheppen van verontwaardiging en het ophitsen van het Nederlandse publiek. Helaas hebben de artikelen van de Telegraaf een brede verspreiding doordat ze ook worden overgenomen door de regionale kranten van Mediahuis.


Hoe vangen we de kinderen van Syriëgangers op?

De Nieuws BV, 8 juni 2021

Marion van San, auteur van het boek Kalifaatontvluchters, en Maarten van de Donk, radicaliseringsexpert, geven hun visie op de opvang van teruggekeerde kinderen. Het blijkt dat jonge kinderen zich snel aanpassen aan Nederlandse omstandigheden. Belangrijk is dat ze opgevangen worden in een warme omgeving, zowel in het pleegezin als op school. Mogelijk krijgen de kinderen tijdens de puberteit nog last van trauma’s, en het is daarom belangrijk dat ze begeleiding blijven krijgen. In België weigerden scholen soms de kinderen op te nemen vanwege weerstand bij ouders van andere kinderen. Dit hangt samen met de negatieven publiciteit rond de kinderen in de media (“tikkende tijdbommen”). België gaat binnenkort grote aantallen kinderen met hun moeders terughalen, en ook in Nederland is het te verwachten dat de kinderen op den duur teruggehaald (moeten) worden. Het is alleen jammer dat dit nog zoveel tijd gaat kosten en dat de kinderen al die tijd nog in de kampen moeten blijven.


Advocaat: Nederland zal nog acht IS-vrouwen moeten ophalen uit Syrië

Trouw, 7 juni 2021

Nederland zal nog acht IS-vrouwen en hun kinderen moeten ophalen uit Syrië, óf de strafzaak tegen hen spoedig moeten beëindigen, zegt hun advocaat André Seebregts. De komst van een Nederlandse IS-vrouw naar Nederland dit weekend bewijst dat het mogelijk is vrouwen en hun kinderen uit Koerdische opvangkampen in Syrië te halen. De regering stond jarenlang op het standpunt dat het te gevaarlijk is Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen terug te halen uit het door burgeroorlog geteisterde Syrië. “Hoe gevaarlijk is het nu eigenlijk? vraagt advocaat Seebregts. Zelf bezocht hij kamp Al-Hol, waar Ilham B. vastzat. De acht vrouwen en hun (ongeveer) 25 kinderen die Seebregts bijstaat, zitten al jaren in ander Koerdisch opvangkamp. Ook zij willen bij hun strafzaak aanwezig zijn. Seebregts zal maandag opnieuw verzoeken hun strafvervolging te beëindigen als ze niet hierheen worden gehaald.


” Wij willen ze hier niet”

Noord Hollands Dagblad, 7 juni 2021

Politieke partijen op de rechterflank zijn fel tegen het naar Nederland halen van IS-strijders. Ze hebben er immers zelf voor gekozen om naar Syrië te vertrekken. Dat ze nu soms onder erbarmelijke omstandigheden in Koerdische detentiekampen zitten kan op weinig empathie rekenen. De nationale veiligheid speelt bij de afweging een belangrijke rol. Terreurverdachten binnen de landsgrenzen halen is risicovol, oordeelden de veiligheidsdiensten al eerder.

Bij coalitiepartijen VVD en CDA valt dan ook flink wat chagrijn en onrust te bespeuren. „Deze uitreizigers hebben ons land heel bewust verlaten om lid te worden van een organisatie die genocide pleegde. Ze krijgen nu een vliegticket naar Nederland uit een gebied dat ze in puin achterlaten”, gruwelt CDA-Kamerlid Anne Kuik.

Advocaat en hoogleraar Internationaal Recht Geert-Jan Knoops denkt dat de andere IS-vrouwen nu eveneens kans maken om een soortgelijk terughaaltraject bij de rechter af te dwingen. „Het kan namelijk niet zo zijn dat er alleen vrouwen worden opgehaald als het de Staat goed uitkomt”, stelt hij. „Je krijgt dan een heel gekke situatie. Als de overheid daadwerkelijk deze Syriëganger heeft opgehaald vanwege een strafzaak, dan blijven de vrouwen die in strafrechtelijke zin niks verweten kan worden achter. Dat is niet de bedoeling”, vindt hij.

Volgens de laatste cijfers van de inlichtingendienst AIVD zijn er 110 uitgereisde Nederlandse volwassenen in Syrië. Daarvan is een derde vrouw. In Turkije zijn er nog eens 25. In Koerdische kampen of gevangenissen zitten 45 volwassenen, dertig volwassenen zitten bij strijdgroepen, 35 anderen zijn ’elders’.


Vrouwelijke IS-ganger uit Syrië opgehaald om strafproces door te laten gaan

Volkskrant 5 juni 2021

De vrouw is Ilham B. (27) uit Gouda, die samen met haar twee kinderen terug reist. Het derde kind, zo liet minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) zaterdagavond in een brief aan de Tweede Kamer weten, is het slachtoffer van ‘internationale kinderontvoering’. De rechtbank in Rotterdam dreigde eerder de strafzaak tegen B. te beëindigen omdat de Nederlandse overheid haar niet in staat stelde om haar proces bij te wonen. Grapperhaus liet daarop vorig jaar weten bereid te zijn tot ‘actieve repatriëring’. Het geduld van de rechtbank was bijna op: als Ilham niet binnenkort naar Nederland was gebracht, dan zou zij vrijuit gaan.

Om de gevangenen naar Nederland over te brengen ‘heeft een speciale operatie plaatsgevonden onder zeer complex omstandigheden’, schrijft Grapperhaus. Bij aankomst in Nederland zal Ilham B. direct worden aangehouden. De kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

In kampen in Noordoost-Syrië zitten volgens inlichtingendienst AIVD nog circa 30 Nederlandse vrouwen en 75 kinderen vast. Meer dan 10 vrouwen zijn inmiddels ontsnapt, blijkt uit cijfers die minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) het afgelopen jaar met de Tweede Kamer deelde. Zij zijn ondergedoken in de Syrische provincie Idlib – waar de jihadisten nog steeds aan de macht zijn – of in Turkije.


Uitzending Nieuwsuur over terugkeer van IS-vrouwen

Nieuwsuur, 5 juni 2021

In Nieuwsuur werd uitgebreid aandacht besteed aan de overdracht vandaag van Ilham B. aan een Nederlandse delegatie. De ministers Kaag en Grapperhaus verklaren in een brief aan de Kamer dat het om een uitzonderlijke gelegenheid ging, en dat de speciale operatie onder zeer complexe omstandigheden was uitgevoerd. Tamara Buruma, de advocate van Iljham B., vertelde dat Nederland dit al veel eerder had kunnen doen maar dat de regering zich tot nu toe altijd verzet had. In een oud filmfragment verklaart premier Rutte dat hij nul medelijden had met de moeders en vaders van de kinderen.

Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen vertelde dat de Koerden altijd al aangedrongen hebben op repatriëring omdat zij de vrouwen niet gaan berechten en zo snel mogelijk van hen af willen. Wanneer Nederland ze niet ophaalt, bestaat de kans dat de Koerden de vrouwen uiteindelijk gewoon vrij zullen laten. Op dit moment heeft de Nederlandse regering nog zicht op 25 vrouwen; de rest is ontsnapt en van de radar verdwenen. De kinderen groeien in de kampen op in een radicale omgeving. Dit is ook waar de Koerden voor waarschuwen.  


Opgehaalde Nederlandse vrouw is Iljam B. uit Gouda

Trouw, 5 juni 2021

Volkskrant, 5 juni 2021

Ook andere kranten berichten intussen over de overdracht aan een Nederlandse delegatie van een vrouw en haar twee kinderen. Het blijkt te gaan om Ilham B. uit Gouda, die vorig jaar een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat waarin zij het recht opeiste om zich in Nederland te mogen verweren tegen de aanklachten die tegen haar waren ingebracht. De rechtbank in Rotterdam stelde haar destijds in het gelijk, en gaf de Nederlandse staat een half jaar de tijd om haar terug te halen. Anders zou de zaak tegen haar geseponeerd worden. In dat geval zou zij niet later nog eens voor hetzelfde misdrijf aangeklaagd kunnen worden. Het motief om haar terug te halen, is dus de vrees van de Nederlandse overheid dat zij haar straf zou ontlopen. De weg ligt nu open voor de andere Nederlandse vrouwen om dezelfde procedure te volgen.  

VVD en extreemrechts hebben zoals verwacht hun ongenoegen uitgesproken tegen de beleidswijziging van de Nederlandse overheid. ChristenUnie en D’66 vinden het een goed besluit om de vrouw en haar kinderen terug te halen. Naast Ilham B. en haar twee kinderen is nog een ander meisje overgedragen dat is afgestaan door haar moeder die achterblijft in het kamp.


Nederlandse delegatie in Syrië om IS-vrouw en kinderen op te halen

Algemeen Dagblad, 5 juni 2021

Een Nederlandse delegatie is in Noord-Syrië  om een Nederlandse Syriëganger terug te halen. Het lijkt te gaan om een vrouw, haar twee jonge kinderen en een kind van andere ouders. Dat melden verschillende Koerdische media. Die officiële overdracht heeft zaterdagochtend plaatsgevonden.

De betrokken ministeries in Nederland zeiden vanochtend ‘niets over de zaak te kunnen zeggen’.  Het actief ophalen van een vrouw en enkele kinderen betekent een belangrijke koerswijziging van de Nederlandse regering. Tot nu toe was het beleid dat Nederland zelf geen vrouwen en kinderen uit Syrië ging ophalen. In juni 2019 werd een uitzondering gemaakt voor twee weeskinderen  (2 en 4 jaar oud) die al 6 maanden verwaarloosd rondliepen in kamp al-Hol. Deze kinderen konden meereizen met een Frans konvooi dat Franse kinderen ophaalde. De terugkeer van deze twee kinderen veroorzaakte veel verontwaardiging in de Tweede Kamer bij VVD, extreemrechts en CDA. Ministers Blok haastte zich toen om te Kamer te verzekeren dat dit een eenmalige uitzondering zou blijven.


Lotgenoten spreken zich uit tijdens demonstratie bij CDA kantoor

Bij de gisteren gehouden demonstratie in Den Haag hebben enkele familieleden zich voor het eerst in het openbaar uitgesproken. Bert Klijn hield een toespraak waarin hij het verdriet van de ouders en grootouders onder woorden bracht, en de regering – inclusief het CDA – verweet de andere kant uit te kijken uit angst voor de kiezers. Annelies de Man, de moeder van Amber, vertelde dat ze zich door deze demonstraties het dichtst bij haar dochter en kleindochters voelde, wat haar troost gaf. De toespraken van Bert, Annelies en Ad Corten zijn intussen opgestuurd naar de voorzitter van het CDA en aan Anne Kuik, de woordvoerster voor het CDA in de Tweede Kamer.

Ditmaal was het CDA kantoor voorbereid op onze komst, en ze hadden dranghekken laten plaatsen voor de ingang. Een beetje overbodig gezien het vriendelijke karakter van de actie. Voorafgaand aan de demonstratie kwamen CDA voorzitter Marnix van Rij en partijmedewerker Joost Breas nog een praatje met ons maken. Zij weten nu dat we actie zullen blijven voeren totdat de kinderen en hun moeders terug zijn. 


Zandstormen, tyfus en watertekort in Koerdische kampen

De Verloren Stem, 27 mei 2021

De Facebook pagina De Verloren Stem brengt dagelijks berichten over de ontberingen van de vrouwen en kinderen in de Koerdische kampen. Het laatste nieuws is dat er weer (buik)tyfus is uitgebroken in kamp Roj. Een aantal vrouwen en kinderen hebben de ziekte opgelopen. Twee van de zieke vrouwen zijn afkomstig uit en Nederland en Duitsland. De infectie wordt overgedragen via besmet voedsel en drinkwater.

Eerder deze maand werd kamp al-Hol geteisterd door een zandstorm die meerdere tenten verwoestte.  Ook was er twee dagen lang geen water te krijgen in het kamp terwijl de temperatuur overdag opliep tot boven de 40°.


Inzamelingsactie Breng ze veilig thuis

Onze Amsterdamse medestrijders van de groep Breng ze veilig thuis zijn een inzamelingsactie gestart om speelgoed en medicijnen te kunnen kopen voor de Nederlandse kinderen in kamp Roj. De actie wordt gesteund door diverse Amsterdamse kerken. Met kinderrechtenorganisaties en Artsen zonder Grenzen zal bekeken worden hoe het speelgoed in kamp Roj gebracht kan worden. De bedoeling is om de kinderen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er in Nederland aan ze gedacht wordt.


Videobeelden van demonstratie op de Dam op 22 mei  

Van onze demonstratie op de Dam staan nu een aantal video’s online.

Voordat de demonstratie begon, moesten we eerst met de politie overleggen waar we konden staan en wat we mochten doen.  

De toespraak van Rogier Schravendeel, gefilmd door Jo van der Spek, is in zijn geheel hier te bekijken.

Verder heeft Martijn Suurenbroek van Knooppunt TV een compilatie gemaakt van de verschillende sprekers.

En deze video waarin o.a. Ahmed el Mesri aan het woord komt, is gemaakt door MinBiladi TV.


Human Rights Watch roept Scandinavische landen op om burgers terug te halen uit Syrië

Human Rights Watch, 26 mei 2021

Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden moeten hun burgers die onrechtmatig onder levensbedreigende omstandigheden in Syrië worden vastgehouden onmiddellijk repatriëren, zei Human Rights Watch vandaag in een brief aan de vier regeringen. Onder de 164 Scandinavische burgers zijn 114 kinderen, waarvan meer dan de helft jonger dan 6 jaar.

Geen van de buitenlandse gevangen in de Koerdische kampen is voor een rechter gedaagd om de wettigheid en noodzaak van hun detentie vast te stellen, zoals vereist door het internationaal recht. Honderden mensen, waaronder kinderen, zijn omgekomen in deze detentiecentra, waaronder tientallen alleen al in 2021.

“De Scandinavische landen hebben de mogelijkheid om een ​​einde te maken aan de onwettige detentie en het gruwelijke lijden van hun burgers, de meesten van hen kinderen die het slachtoffer waren van ISIS”, zegt Letta Tayler, associate crisis- en conflictdirecteur bij Human Rights Watch. “Nu deze gedetineerden een derde jaar van onbepaalde hechtenis ingaan, klinken de excuses van hun regeringen om niets te doen steeds zwakker.”


Franse actiegroep stuurt 10.000 ansichtkaarten aan president Macron

De Franse actiegroep Collectif des Familles Unies heeft 10.000 ansichtkaarten laten drukken met tekeningen gemaakt door Franse kinderen in de kampen in Syrië. Deze kaarten worden verspreid onder sympathisanten die de kaarten persoonlijk kunnen opsturen aan president Macron.

Het platform is plan een dergelijke actie ook in Nederland te gaan voeren. We hebben daartoe contact opgenomen met de Franse groep om te vragen of we hun afbeeldingen ook mogen gebruiken (naast die van onze eigen Nederlandse kinderen).


Demonstratie op de Dam voor terughalen kinderen en moeders uit Syrië

Noord Hollands Dagblad, 22 mei 2021

Zaterdag 22 mei was er weer een demonstratie voor het terughalen van de kinderen en hun moeders uit Syrië. Ditmaal was de demonstratie op de Dam in Amsterdam, en hij werd gezamenlijk georganiseerd door de Amsterdamse actiegroep Breng Ze Veilig Thuis, en het platform Kinderen Terug Uit Het Kalifaat. Sprekers waren o.a. Rogier Schravendeel (Breng ze veilig thuis), Jaap van Luin (Platform). Ahmed el Mesri (Vereniging Assadaaka),  Jo van der Spek (M2M) en Ad Corten (Platform). De opkomst was met ongeveer 30 demonstranten weer een stukje hoger dan de vorige keer. De sprekers wezen op het feit dat Nederland nu het laatste land is in Europa dat weigert zijn kinderen en hun moeders terug te halen. Tot nu toe bungelde Nederland samen met Denemarken onderaan de lijst, maar ook Denemarken heeft vorige week besloten om zijn kinderen en hun moeders terug te halen. In Nederland is er zoals bekend nog steeds geen politieke meerderheid voor terughalen door de opstelling van het CDA.


Denemarken gaat vrouwen en kinderen terughalen uit Syrische kampen

Reuters, 18 mei 2021

Het internationaal persagentschap Reuters brengt nu ook het bericht dat de Deense regering een drastische koerswijziging heeft gemaakt en besloten heeft om behalve de kinderen ook hun moeders te repatriëren. Dit is gebeurd op advies van de Deense Veiligheid en Inlichtingendienst (de Deense NCTV).

Dit bericht komt overeen met wat het Deense TV station Nyheder twee dagen geleden publiceerde. De Engelse versie van Reuters is alleen makkelijker te lezen dan de Deense versie van Nyheder TV.

Opvallend is dat de Deense regering zijn besluit baseert op het advies van zijn inlichtingendienst. De Nederlandse NCTV kwam in mei 2018 ook al tot de conclusie dat terughalen het beste was voor de nationale veiligheid. De toenmalige NCTV baas Dick Schoof heeft dit advies echter niet doorgegeven aan regering en Tweede Kamer. Het gevolg was dat de kinderen  toen niet teruggehaald werden, en dat ze drie jaar langer werden blootgesteld aan de ontberingen van de kampen en de invloed van IS.


Demonstratie zaterdag 22 mei Amsterdam

Op 22 mei gaan we weer demonstreren voor het terughalen van Nederlandse kinderen uit Syrië. Ditmaal neemt de groep “Breng ze veilig thuis” het voortouw. Tijdens de demonstratie zal er gesproken worden door onder andere:

  • Ad Corten, Platform Kinderen terug uit het kalifaat
  • Jaap van Luin, Platform Kinderen terug uit het kalifaat
  • Ahmed el Mesri, Vereniging Assadaaka
  • Rogier Schravendeel, Breng ze veilig thuis
  • Jo van der Spek, M2M
  • Ouders van kinderen in Noord Syrië

Verder zal de lokale TV zender KNOOPPUNT TV verslag doen van de demonstratie.

De demonstratie begint om 14.00 op de Dam bij het nationaal monument. Mensen die van plan zijn om deel te nemen worden vriendelijk verzocht zich aan te melden bij adcorten@gmail.com.  Dan kunnen ze tijdig verwittigd worden wanneer er op het laatste moment wijzigingen komen in plaats of tijd.


Deense regering zal kinderen en moeders uit gevangenkampen in Syrië naar huis halen

Nyheder TV 18 mei 2021

De Deense regering is overstag gegaan en stemt er nu mee in om behalve kinderen ook moeders terug naar Denemarken te halen. Dat zeiden minister van Justitie Nick Hækkerup (S), minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod (S) en minister van Sociale Zaken en Ouderen Astrid Krag (S) dinsdagavond tijdens een persconferentie.

De houding van de regering ten opzichte van de buitenlandse strijders is niet veranderd. Ze zijn in alle opzichten ongewenst in Denemarken, maar PET is van mening dat het het meest geschikt zou zijn om de drie vrouwen met het Deense staatsburgerschap en hun kinderen te evacueren. Dit is een beoordeling waar de regering naar handelt omdat we voor de veiligheid van de Denen willen zorgen, zegt Nick Hækkerup.

Er zijn in totaal 19 kinderen en zes moeders in de kampen, van wie er drie de Deense nationaliteit hebben. De regering zal aanbieden om de drie moeders en hun in totaal 14 kinderen te evacueren.

De overige vijf kinderen krijgen ook evacuatie aangeboden, maar zonder hun moeders, die hun Deense staatsburgerschap is ontnomen. De toestemming van de moeders is vereist om die kinderen te evacueren.


Belgische samenleving bereidt zich voor op de repatriëring van kinderen uit Syrië

Medias de Bruxelles, 18 mei 2021

De Belgische regering treft voorbereidingen voor de repatriëring van 37 kinderen en 10 moeders. Vrouwen gaan eerst naar een detentiecentrum, maar de kinderen niet. Zodra ze op Belgische bodem aankomen, zullen ze worden opgevangen door de rechtbanken die hen als minderjarige in gevaar zullen verklaren. Daarna gaan ze een paar dagen naar het ziekenhuis.” Deze keer zullen ze kunnen worden onderzocht, omdat velen gebreken zullen hebben gezien hun levensomstandigheden”, legt Thomas Renard, onderzoeker aan het Egmont Instituut, uit. Zo kunnen ze ook contact opnemen met hun familie in België en bepalen of ze hen in goede omstandigheden kunnen huisvesten. Zo niet, dan kunnen ze bij een pleeggezin worden geplaatst. Ze zullen ook papieren en een identiteit moeten krijgen, wat essentieel is om toegang te krijgen tot de sociale zekerheid of zelfs tot school. “Op dit moment zijn er in 2019 zes kinderen teruggekeerd. Twee jaar later is er geen probleem van radicalisering, zoals sommigen misschien dachten. Dit zijn veelal kinderen die oorlog hebben meegemaakt, die veerkracht tonen en proberen zichzelf weer op te bouwen.


We moeten IS-terroristen voor het gerecht brengen – anders lopen we het risico nieuwe te kweken

US Institute of Peace, 11 mei 2021

Terwijl sommigen ervoor pleiten om IS-aanhangers hun nationaliteit te ontnemen en ze voor altijd de terugkeer naar hun eigen land te ontzeggen, is de enige echte oplossing het repatriëren van deze mensen en ze in hun eigen land berechten. Dit is de conclusie van een Franse journalist die een jaar als gijzelaar gevangen werd gehouden door IS. Hij interviewde honderden IS-aanhangers in Franse gevangenissen, en pleit voor het repatriëren van alle westerse burgers uit Syrië. Degenen die oorlogsmisdaden hebben bedreven, moeten berecht en bestraft worden, en hun vrouwen en kinderen moeten geholpen worden om weer te integreren in onze maatschappij. Wanneer wij de terugkeerders met vijandschap bejegenen, is dat een overwinning voor de jihadisten die er juist op uit zijn om vijandigheid en islamofobie te kweken in onze maatschappij.  


Tien tenten afgebrand in kamp al-Hol

De Verloren Stem, 12 mei 2021

Een video van De Verloren Stem laat de radeloze paniek zien van vrouwen en kinderen in kamp al-Hol bij het afbranden van tien tenten. Gelukkig vielen er bij deze brand voor zover bekend geen doden of gewonden. Het gebeurt vaker dat een tent afbrandt doordat een gasfles omvalt of door spelende kinderen, maar een brand van deze omvang is uitzonderlijk. Het laat zien onder welke gevaarlijke omstandigheden de vrouwen in de kampen constant moeten leven.  


Twee jaar geëist voor meenemen kinderen naar Syrië

NH Dagblad 7 mei 2021

Voor het eerst wordt een Nederlandse vrouw vervolgd omdat ze haar kinderen heeft meegenomen naar het strijdgebied in Syrië. Justitie eist twee jaar cel tegen Loubna W. uit Emmen. „Ze heeft haar taken als moeder ernstig verzaakt”, stelt de officier van justitie. Toen de moeder in 2016 met haar Duitse man naar Syrië vertrok, waren de kinderen tussen de twee maanden en acht jaar. Justitie rekent het de vrouw zwaar aan dat ze hen ’bewust meenam naar een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld’. In augustus vorig jaar keerde de vrouw via Turkije terug naar Nederland. Ze zit inmiddels ruim acht maanden vast in de speciale afdeling voor vrouwelijke terrorismegedetineerden in Zwolle.

Dit bericht stond ook in de Telegraaf onder de titel ” ’Jihadbruid’ Loubna W. had AK-47 in woonkamer waar haar kinderen speelde”


Canadese regering bekijkt mogelijkheid repatriëring

CBC radio 5 mei 2021

Net als Nederland en Zweden stond Canada tot nu toe op het standpunt dat terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrië te gevaarlijk was. Nu komt er beweging in dit standpunt. Tijdens de voorbereiding van de G7 conferentie vertelde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Marc Garneau, dat Canada nu de mogelijkheid bekijkt om zijn ongeveer 50 burgers terug te halen. Andere landen zoals de VS, Frankrijk en Duitsland hebben al burgers teruggehaald, en Canada gaat nu overleggen met andere G7 landen wat de mogelijkheden zijn.


Zweedse milieupartij wil ook moeders ophalen

Sveriges radio 5 mei 2021

Zweden stelde zich tot nu toe op het standpunt dat kinderen van IS-vrouwen eventueel wel opgehaald kunnen worden, maar de moeders niet. Die moeten volgens de Zweedse regering ter plaatse berecht worden (hetzelfde standpunt als Nederland). Dit heeft geleid tot een patstelling omdat de Koerden de kinderen niet willen scheiden van de moeders.  De Zweedse milieupartij (een minderheid in de regering) dringt er nu op aan dat Zweden ook bereid moet zijn moeders terug te nemen omdat er anders geen oplossing is voor de repatriëring van de kinderen.  


TV interview met André Seebregts en Thomas Rueb over terughalen vrouwen en kinderen

De Nieuws BV, 3 mei 2021 (Fragment van 5:40 – 15:15)

In een interview op NPO1 geven Thomas Rueb (auteur van het boek Laura H.) en André Seebregts (advocaat van een aantal vrouwen in Syrië) commentaar op het feit dat de NCTV zich in zijn advisering aan de minister en Tweede Kamer heeft laten beïnvloeden door de politieke wensen van beide partijen. Wanneer er naar de werkelijke adviezen van de NCTV deskundigen gekeken wordt, is het zonneklaar dat het voor de nationale veiligheid beter is om de vrouwen actief op te halen in plaats van te wachten tot zij uit de kampen ontsnappen en van de radar verdwijnen. Opvallend is dat beide deskundigen het veiligheidsaspect als belangrijkste motief noemen voor terughalen, en niet het humanitaire motief. Dat laatste motief blijkt de meeste mensen niet (meer) aan te spreken.


The return: Life after ISIS

Loud and Clear review, 17 maart 2021

CBC News, 30 april 2021

De Spaanse filmproducente Alba Sotorra Clua hoopt met haar nieuwe documentaire “The Return: Life After ISIS” begrip te kweken  voor westerse vrouwen en meisjes die zich bij IS aansloten en later spijt kregen van hun keuze. Zij hoopt dat haar film zal helpen de haat in het Westen tegen deze vrouwen te overwinnen, en bij zal dragen tot hun repatriëring. Er komen een aantal vrouwen aan het woord die vertellen hij zij ertoe kwamen zich bij IS aan te sluiten, en hoe zij achteraf spijt kregen van hun keuze. De film benadrukt de trauma’s die de vrouwen hebben opgelopen door het leven in de gevangenkampen, en de voortdurende afwijzing van hun verzoeken om terug te keren naar hun eigen land. De film werd voor het eerst vertoond op 17 maart op het SXSW film festival.


Oezbekistan haalt 24 vrouwen en 68 kinderen op

Tweet van Abdulkarim Omar, 30 april 2021

Abdulkarim Omar, de minister van buitenlandse zaken van de autonome Koerdische regio in Noord Syrië (AANES) twittert dat  24 vrouwen en 68 kinderen overhandigd zijn aan een officiële delegatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oezbekistan door het ondertekenen van een officieel document door beide partijen.

Waar blijft Nederland? Vinden wij het ophalen nog steeds te gevaarlijk?


Actie bij partijbureau CDA om IS-kinderen: ’Dat we hier staan, vinden ze gênant’

Noord-Hollands Dagblad, 30 april 2021

Het klinkt misschien onlogisch: een CDA’er die demonstreert ’tegen’ het CDA. Maar Ad Corten uit Uitgeest is vast van plan om elke maand actie te voeren op de stoep van het partijbureau in Den Haag. Net zo lang tot een groep Nederlandse vrouwen en kinderen wordt opgehaald uit Syrië.

Het CDA heeft volgens Corten – initiatiefnemer van het Platform kinderen terug uit kalifaat en het comité CDA’ers voor terughalen IS-kinderen – de sleutel in handen. ,,Een nette partij’’, zegt hij zelf. Hij kan er met zijn hoofd niet bij dat het CDA zich over dit onderwerp in het kamp van de rechtse partijen plaatst.

,,Op grond van de eigen christendemocratische principes zou mijn partij voor het terughalen van deze vrouwen en kinderen moeten zijn’’, zegt hij. ,,Wanneer het CDA om zou gaan, is er een meerderheid in de Tweede Kamer.’’


27 kinderen in kampen in Noordoost-Syrië komen in aanmerking om DNA-test af te leggen

Nieuwsblad België, 27 april 2021

In de Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië bevinden zich 27 kinderen die in aanmerking zouden komen om een DNA-test af te leggen, om zo de biologische afstamming van die kinderen vast te leggen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. Ze beklemtoonde dat de Nationale Veiligheidsraad daarnaast veel belang hecht aan wat gebeurt met deze personen na hun terugkeer naar België. “Denk maar niet dat we tijd verliezen”, zei Wilmès.

De repatriëring van Belgische kinderen die zich momenteel in Syrië bevinden, blijft een prioriteit voor de Belgische regering, klonk het. Verschillende commissieleden hadden de ministers vragen gesteld over de repatriëring van kinderen, en eventueel hun moeders, zoals begin maart aangekondigd door premier Alexander De Croo. Uit veiligheidsoverwegingen zei de minister geen details te kunnen geven over de praktische modaliteiten en timing van een mogelijke repatriëring. Na die terugkeer zal het aan de bevoegde ministers en overheidsdiensten zijn om ervoor te zorgen dat zij opgevolgd worden, en dat met de lange termijn in het achterhoofd. Er zijn op dit moment al kinderen uit Syrië teruggekeerd. Volgens de informatie die Wilmès in de Kamercommissie deelde, verloopt dat redelijk goed.


De NCTV: autonome terreurbestrijder of loopjongen van de minister

NRC, 26 april 2021

De NCTV (Nationaal coördinator terrorisme en veiligheid) blijkt in zijn adviezen aan de regering rekening te houden met de politieke wensen van de regering. Een van de voorbeelden daarvan is het evaluatie rapport over de veiligheidsrisico’s van het terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrië. De eerste versie van dit rapport, gemaakt in mei 2018 door ambtenaren van de NCTV, concludeerde de nationale veiligheid het beste gediend was met het terughalen van de vrouwen en kinderen. De toenmalige NCTV-baas Dick Schoof dacht dat dit niet het advies was waarop zijn minister zat te wachten. Hij legde het rapport in de la en stuurde in plaats daarvan een ander rapport aan de minister met een neutrale opsomming van de voor- en nadelen van repatriëring. Op basis daarvan oordeelde minister Grapperhaus dat de kinderen niet teruggehaald konden worden.

De conclusie van dit artikel is dat de vrouwen en kinderen al drie jaar geleden gerepatrieerd hadden kunnen worden wanneer de NCTV het werkelijke advies van zijn deskundigen aan de minister had gepresenteerd.

(Met dank aan Facebook Moslims in Dialoog / Telegram De Verloren Stem)

Opmerking: Wij hebben zelf enkele weken geleden ook een analyse gepubliceerd van de NCTV rapporten van de afgelopen 5 jaar. Daarin vroegen we ons af waarom de NCTV niet met een duidelijke conclusie kwam welke optie het beste was: wel of niet terughalen. Nu weten we dus waarom.


Nederland haalde zijn IS-vrouwen niet op. Nu ontsnappen ze

NRC, 26 april 2021

Naar aanleiding van de verdwijning van Ojone I. uit kamp al-Hol (zie eerdere NRC bericht van 14 april) komt de krant nu met een achtergrond artikel over de ontsnapping afgelopen jaar van meerdere vrouwen uit kamp al-Hol en de risico’s daarvan voor de Nederlandse samenleving. Conclusie is dat door de nalatigheid van de Nederlandse overheid om actief de vrouwen en kinderen te repatriëren het probleem intussen steeds groter wordt. Verschillende deskundigen geven aan hoe kortzichtig het beleid van de NL overheid tot nu toe geweest is, en hoe belangrijk het is dat daar snel verandering in komt.


Discussie in Denemarken over repatriëring van 4-jarig meisje met PTSS

Berlingske, 23 april 2021

In Denemarken is een felle discussie opgelaaid over de plannen tot repatriëring van een 4-jarig meisje dat lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Volgens alle deskundigen die het meisje onderzocht hebben moet het zo snel mogelijk teruggehaald worden naar Denemarken voor behandeling. Intussen heeft de Deense regering door een groep deskundigen laten onderzoeken of dit  mogelijk is zonder ook haar moeder en vijfjarige grote broer mee te nemen. De deskundigen zijn unaniem van oordeel dat dit zeer nadelig zou zijn voor het herstel van het kind.

Begin 2019 beloofde de Deense regering om de vrouw en haar twee kinderen te helpen terugkeren naar Denemarken. Maar na de parlementsverkiezingen van 2019 kwam er een rechtse regering aan de macht die besloot dat vrouwen en kinderen niet teruggehaald zouden worden. Volgens de advocaat van de vrouw zijn in Denemarken nu ” de wet, de conventies en de rechtsstaat in een bloedige strijd gewikkeld met het politieke populisme.”


Laatste Nederlandse vrouw verdwenen uit kamp al-Hol

NRC, 14 april 2021

De Nederlandse Ojone I., een vrouwelijke Syriëganger die getrouwd was met een kopstuk van Islamitische Staat (IS), is verdwenen uit het Al-Hol vluchtelingenkamp in Noordoost-Syrië. Dat meldt de Deense publieke omroep DR op basis van een intern kampdocument dat ook door NRC is ingezien. In dit document staat achter haar naam en die van haar 5-jarige zoon en 3-jarige dochter inmiddels het woord ‘non-actief’, wat erop wijst dat de drie zich niet meer in het kamp bevinden. Het lijkt erop dat de 24-jarige is ontsnapt of weg gesmokkeld. Waarheen precies, is vooralsnog onbekend. Volgens André Seebregts, de advocaat van meerdere zogenaamde ‘IS-vrouwen’, zijn er „voor zover bekend” sinds enkele maanden überhaupt geen Nederlandse vrouwen meer in Al-Hol. Dat I. nu op vrije voeten is, is volgens advocaat Seebregts des te wranger daar zijzelf eerder aangaf naar Nederland te willen terugkeren. I. was één van de 23 vrouwen die eind 2019 een kort geding tegen de staat aanspanden om te eisen dat Nederland zou helpen bij terugkeer. Vorige zomer bepaalde de Hoge Raad dat de overheid hier niet toe verplicht is. „Een gemiste kans”, aldus Seebregts. „Nederland had deze vrouwen op een gecontroleerde manier kunnen terughalen en hen hier kunnen berechten. Het scenario dat zich nu ontvouwt, is in niemands belang.”

Volgens Seebregts zitten er nu alleen nog zo’n 10 Nederlandse vrouwen met hun kinderen in Koerdische gevangenschap. Zij zitten in kamp Roj van waaruit ontsnappen veel moeilijker is.


Belgische moeders in Syrië willen kinderen afstaan voor repatriëring

Het Laatste Nieuws, 12 april 2021

Twee moeders in Syrië vragen België om dringend hun kinderen te repatriëren, ook zonder zichzelf. De moeders doen hun oproep nadat hun tent is afgebrand, en te midden van een corona-uitbraak in kamp Roj, in het noordoosten van Syrië. Het gaat om een moeder (51) en dochter (30) die samen nog 3 kinderen hebben in het kamp. Een zoontje van de dochter werd al in december teruggehaald naar België. Bij de brand konden de vrouwen en kinderen ontkomen maar de kinderen zijn nog in shock. De paniek is zo groot dat de vrouwen België vragen om hun drie kinderen zo snel mogelijk te repatriëren, zelfs zonder henzelf.


Artikel over 15-jarige Deense jongen die teruggehaald werd uit kamp al-Hol

Extra Bladet, 4 april 2021

Interview in de Deense krant Extra Bladet met de 15-jarige Deense jongen die in 2019 gerepatrieerd werd uit kamp al-Hol. Het artikel, waarvan de hoofdzaken al gerapporteerd werden door De Verloren Stem op 7 april, geeft verdere details van de jongen die medio 2019 door de Deense overheid werd teruggehaald uit Syrië. Het feit dat Extra Bladet nu met dit verhaal komt, wijst op een toegenomen belangstelling voor het onderwerp in Denemarken. Tot nu toe is Denemarken, samen met Nederland, een van de meest terughoudende landen waar het gaat om het repatriëren van vrouwen en kinderen. Het artikel, dat geïllustreerd is met tal van foto’s, geeft een beschrijving van de ellende die de jongen heeft meegemaakt, en van de barre omstandigheden in kamp al-Hol waar op dit moment nog steeds zijn moeder en zeven broertjes en zusjes verblijven. De jongen vraagt zich af waarom kinderen eerst in levensgevaar moeten komen voordat ze teruggehaald worden. Voor degenen die moeite hebben met het Deens is hier een vertaling te vinden van het artikel (met dank aan Google Translate).


Nederlandse vrouw besmet met corona

De Verloren Stem, 9 april 2021

De 52-jarige Nederlandse vrouw die met zware brandwonden in kamp Roj ligt, is positief getest op corona. Ze is in quarantaine geplaatst en mag haar tent niet uit. Ze is niet behandeld voor aan haar brandwonden en haar gezondheid wordt nu verder bedreigd door corona. Afgelopen week verwierp het gerechtshof in Den Haag haar hoger beroep tegen het besluit dat de Nederlandse staat niet verplicht is haar terug te halen. De vrouw zit met haar dochter en twee kleinkinderen al jaren vast in het kamp.


Corona in kamp Roj (2)

Informatie uit kamp Roj , 9 april 2021

Het kamp Roj is voor 5 dagen in lock down vanwege de corona besmettingen. Volgens de laatste berichten zijn 7-8 vrouwen in quarantaine, terwijl hun 14 kinderen opgevangen worden door andere vrouwen. Mondkapjes worden niet gebruikt. Onbekend is of ze niet beschikbaar zijn of dat het gebruik verboden is.


Verslag van de 15 jarige Ibrahim uit Denemarken

De Verloren Stem, 7 april 2021

Ibrahim is het enige Deense kind dat tot nu toe is teruggekeerd. Hij werd in 2019 gerepatrieerd enkele maanden nadat hij zwaar gewond was geraakt bij de slag om Baghouz. Daarna zat hij drie maanden zonder medische zorg in al-Hol. Vanwege zijn kritieke toestand besloot de Deense regering hem terug te halen. Zijn moeder en broers en zusjes moest hij achter laten in al-Hol. Hij is verlamd aan zijn benen en zit in een rolstoel. Hij vertelt over de verschrikkelijke omstandigheden in al-Hol en hij maakt zich ernstig zorgen om zijn moeders en broers en zusjes. Hij vraagt zich af waarom kinderen eerst in een kritieke situatie moeten komen voordat ze worden gerepatrieerd.  


Repatriëring van IS-strijders volgens experts sleutel tot het stoppen van radicalisering

Frontline, 6 apr 2021

Het Amerikaanse TV programma “Frontline” heeft gekeken naar de houding t.a.v. repatriëring van IS-strijders in de 10 landen waaruit de meeste buitenlandse IS-strijders afkomstig waren. De meeste buitenlanders waren afkomstig uit landen in het Midden-Oosten. De meeste van deze landen zijn wel bereid vrouwen en kinderen terug te halen, maar staan huiverig tegen het terughalen van mannelijke strijders. Van de West-Europese landen staan alleen Frankrijk en Duitsland in de internationale top-tien. Frankrijk is huiverig voor terughalen vanwege de bloedige IS-aanslagen in dat land. Duitsland maakt nu een begin met het terughalen van vrouwen en kinderen. In het licht van mogelijke veiligheidsrisico’s pleit de Duitse Hannah Neumann (Europarlement) voor een actievere rol van Duitsland. “Op een bepaald moment zullen deze mensen uiteindelijk ontsnappen, of worden vrijgelaten. Zelfs een Koerdische regering kan ze daar niet gedurende 10 tot 20 jaar houden. Ze hebben geen de-radicalisering programma ondergaan. Ze zijn vrij zwevend. We weten niet hoe ze zijn of waar ze zijn. Vanuit beveiligingsoogpunt is niets doen de slechtste van alle opties”.


Voorarrest twee teruggekeerde vrouwen verlengd

NL.nu, 6 apr 2021

De rechtbank in Rotterdam heeft het voorarrest verlengd van twee vrouwen die eind vorig jaar terugkeerden uit Syrië. Angela B., die zich uit eigen beweging meldde bij een Nederlandse post in Turkije, noemt haar vertrek naar Syrië in 2014 achteraf een naïeve actie. De andere vrouw, Audrey C., werd door Turkse militairen gearresteerd toen ze vanuit Syrië naar Turkije probeerde te vluchten. Zij werd na een tijdelijke gevangenschap in Turkije uitgezet naar Nederland.


Corona in kamp Roj

De Verloren Stem, 5 apr 2021

Het aantal corona gevallen in het kamp al Roj neemt met de dag toe. Veel van de vrouwen zijn ziek en vertonen symptomen van corona. De vrouwen met corona worden in aparte tenten geplaatst. De kinderen mogen niet met hun moeders mee in de tenten en worden opgevangen door andere vrouwen. Door deze maatregel verbergen vrouwen met corona hun symptomen in de hoop dat ze niet gescheiden worden van hun kinderen.


Berichten uit de kampen via De Verloren Stem

De Verloren Stem, 3 apr 2021

Het Telegram kanaal De Verloren Stem publiceerde de afgelopen dagen diverse berichten en foto’s van de Koerdische zuiveringsoperaties in kamp al-Hol. Ook zijn er foto’s van een brand in kamp Roj waarbij de tent van een Belgische vrouw volledig werd vernield en die van een Nederlandse vrouw beschadigd. De brand zorgde voor grote paniek in het kamp. Ook zijn er nu minstens 6 coronagevallen zijn in kamp Roj.

N.B. voor de meest recente berichten door scrollen naar onderen.  


Grootschalige anti-IS-operatie in Syrisch vluchtelingenkamp, tientallen opgepakt

NOS, 2 apr 2021

In het Syrische vluchtelingenkamp al-Hol zijn deze week meer dan zeventig mensen opgepakt. Duizenden Koerdische militairen, die de controle hebben over het kamp, zijn bezig met een grootscheepse veiligheidsoperatie. Het doel is om sympathisanten van terreurgroep Islamitische Staat op te pakken.

In het kamp verblijven tientallen Europese Syriëgangers. Peter Maurer hoofd van het Internationale Rode Kruis maakt zich grote zorgen. “Ik ben geschokt door de omstandigheden. Het is schandalig dat de internationale gemeenschap een kamp als dit laat voortbestaan”, zei hij tijdens een bezoek aan al-Hol vorige week.

Lange tijd verbleven er in het kamp ook Nederlandse vrouwen en kinderen, maar die blijken te zijn vertrokken. “Het lijkt erop dat er op dit moment helemaal geen Nederlandse vrouwen meer zijn”, zegt advocaat André Seebregts. “Een deel van de vrouwen is overgeplaatst naar een ander kamp, een deel is weggelopen en een enkeling is teruggekomen naar Nederland.”

Vladimir Voronkov, hoofd contraterreur van de VN, riep de internationale gemeenschap op om in ieder geval de kinderen te repatriëren. Zij lopen gevaar verder te radicaliseren als ze in Al-Hol blijven, omringd door IS-aanhangers en zonder enige vorm van normaal onderwijs of redelijk toekomstperspectief.

Ook Seebregts doet die oproep. “De kinderen valt niets te verwijten en lopen veel gevaar. De enige reden dat het nu niet gebeurt is politieke onwil, maar het is zeker mogelijk.” Hij verwijst naar België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, landen die kinderen wel actief terughalen.


125 vermeende IS-leden in de boeien geslagen in Syrisch vluchtelingenkamp

Algemeen Dagblad, 2 apr 2021

Koerdische strijdkrachten in Syrië hebben vrijdag bekendgemaakt tijdens een veiligheidsoperatie in het vluchtelingenkamp al-Hol 125 veronderstelde leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te hebben gearresteerd. In het kamp hebben zich onlangs een serie moorden en veiligheidsincidenten voorgedaan. In Al-Hol verblijven ook nog enkele Nederlandse Syriëgangsters.

Een woordvoerder van de Koerdische politie verklaarde dat ondanks de arrestaties ‘het gevaar nog niet is geweken’. Het ‘zal aanhouden zolang de internationale gemeenschap het kamp niet als een ernstig internationaal probleem beschouwt, waarvoor zij gepaste oplossingen moet aandragen.’


Nederland is niet verplicht een Nederlandse vrouw uit Noord-Syrië te repatriëren

Rechtspraak.nl, 30 maart 2021

Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse staat niet verplicht is een zwaar zieke Nederlandse vrouw op te halen uit kamp al-Hol. Het (gebruikelijke) argument is dat de situatie ter plaatse te gevaarlijk is om Nederlandse hulpverleners daarheen te sturen om de vrouw op te halen.

Het hof gaat daarbij voorbij aan het feit dat het Rode Kruis en het Amerikaanse leger al eerder hebben aangeboden om te assisteren bij het repatriëren van Nederlandse burgers. Zo lang er in Nederland geen politieke wil is om vrouwen en kinderen terug te halen, gaat de rechter de overheid daar blijkbaar ook niet toe dwingen.

Een eerder verslag van de situatie van de vrouw is te vinden op de Facebookpagina van Moslims in Dialoog van 11 december 2020.


Veiligheidsrisico’s van wel of niet terughalen IS-vrouwen en kinderen: dringend behoefte aan nieuwe evaluatie door NCTV

Kinderenteruguitkalifaat, 30 maart 2021

De Nederlandse veiligheidsdiensten NCTV en AIVD hebben de afgelopen jaren uitvoerig gewaarschuwd voor de risico’s van het terughalen van vrouwen en kinderen van IS-strijders uit Syrië, terwijl er nauwelijks gekeken is naar de risico’s van het niet terughalen. Dit terwijl veel organisaties nu juist waarschuwen dat de kinderen in de kampen radicaliseren wanneer wij ze niet snel terughalen. De laatste evaluatie van de NCTV van de risico’s van wel en niet terughalen dateert van drie jaar geleden en is gebaseerd op verouderde informatie. Er dringend behoefte aan een nieuwe evaluatie met een duidelijke conclusie welke optie voor Nederland het minst gevaarlijk is.


Nieuwe oproep Koerdische bevelhebber aan buitenlandse regeringen om hun burgers op te halen uit al-Hol

Twitter, 29 maart 2021

De opperbevelhebber van de Koerdische strijdkrachten Mazloum Abdî schrijft vandaag dat zijn troepen een humanitaire en veiligheidsoperatie begonnen zijn in kamp al-Hol om IS misdadigers te arresteren en burgers te beschermen. Hij doet opnieuw een beroep op andere landen om hun burgers terug te halen en om meer humanitaire hulp te geven om de toestand in het kamp te verbeteren.


Voorzitter van het ICRC bezoekt al-Hol en veroordeelt het falen van de wereld om burgers te repatriëren

Rudaw, 27 maart 2021

De voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) bezocht deze week al-Hol kamp in het noordoosten van Syrië (Rojava), waar hij er bij de internationale gemeenschap op aandrong samen te werken om praktische oplossingen te vinden voor wat te doen met de duizenden mensen uit over de hele wereld die in het kamp wonen.

“Dit is echt de plek waar de hoop zal sterven. Het is een van de grootste, zo niet de grootste kinderbeschermingscrisis waarmee we vandaag worden geconfronteerd, ”zei Peter Maurer in een video die in het kamp werd opgenomen en op vrijdag werd gepubliceerd.


Duizenden buitenlanders onrechtmatig vastgehouden in NO Syrië

Human Rights Watch, 23 maart 2021

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wijst in een uitgebreid persbericht op de schrijnende toestand van de vrouwen en kinderen die worden vastgehouden in Koerdische kampen. Volgens de organisatie gaan “Mannen, vrouwen en kinderen van over de hele wereld een derde jaar van onwettige detentie in onder levensbedreigende omstandigheden in het noordoosten van Syrië binnen, terwijl hun regeringen de andere kant op kijken. Regeringen zouden moeten helpen om gedetineerden die verdacht worden van ernstige misdrijven eerlijk te vervolgen en alle anderen vrij te laten, niet om een ​​nieuw Guantanamo te creëren.” Volgens de organisatie zijn regeringen die actief bijdragen aan deze beledigende opsluiting mogelijk medeplichtig aan de onwettige detentie en collectieve bestraffing van duizenden mensen, de meesten van hen vrouwen en jonge kinderen.


Europees Hof voor de Rechten van de Mens neemt twee zaken in behandeling

Sebastien Touze, 22 maart 2021

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft twee zaken in behandeling genomen met betrekking tot het verzoek om repatriëring van Franse onderdanen die met hun kinderen in een kamp in Syrië worden vastgehouden. De Franse ouders van de vrouwen hebben deze zaak ingediend nadat hun mogelijkheden in Frankrijk waren uitgeput. Eerder dienden Zweedse ouders al een klacht in bij het EHRM


Belgische NCTV pleit voor terughalen vrouwen en kinderen

OCAD, 5 maart 2021

In België heeft het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) begin deze maand verklaard dat een gecontroleerde terugkeer van vrouwen en kinderen de beste garantie biedt voor de nationale veiligheid. Volgens de dienst is de invloed van terreurgroep IS in de kampen nog steeds groot. “Als we niets doen, blijven deze kampen een broeihaard voor radicalisering. Een stabiele en veilige omgeving voor de kinderen vergroot hun kans op een betere toekomst in onze samenleving.”

De OCAD is de Belgische tegenhanger van onze NCTV.


Haal onze kinderen wel uit de Syrische kampen

Algemeen Dagblad, 20 maart 2021

Defence for Children vindt dat de Nederlandse overheid geen rekening houdt met de rechten en belangen van de kinderen in Syrië. Zij vinden dat onze overheid wel degelijk de plicht heeft om deze kinderen te beschermen nu hun ouders dit niet kunnen. Mirjam Blaak, directeur van de organisatie, doet een noodoproep aan de formerende partijen om het onderwerp mee te nemen in het formatie akkoord en te zorgen dat de kinderen opgehaald worden.


Koerden arresteren 10 IS-aanhangers in al-Hol kamp

Kurdistan 24, 19 maart 2021

Koerdische speciale troepen in samenwerking met de internationale coalitie hebben afgelopen week 10 IS-verdachten aangehouden in kamp al-Hol. De aanhouding volgde op het toenemend geweld in het kamp waar 42 mensen vermoord zijn sinds begin januari. De veiligheidssituatie in het kamp is een bron van grote zorg voor de Koerdische autoriteiten.   Het artikel wijst op de oproep van  Koerdische autoriteiten afgelopen donderdag aan de internationale gemeenschap om zijn vrouwen en kinderen terug te halen.


Oproep Koerden aan internationale gemeenschap om kinderen en hun moeders te repatriëren uit kamp al-Hol

AANES, 18 maart 2021

Het zelfbestuur van de Koerdische regio in Syrië (AANES) roept de internationale gemeenschap opnieuw op om hun kinderen en de moeders op te halen uit kamp al-Hol. De kinderen moeten uit de “radicale sfeer” van de kampen gehaald worden en de kans krijgen op een normaal leven. AANES heeft altijd de internationale regels gevolgd dat kinderen niet gescheiden mogen worden van de moeders. Men heeft daarom al verschillende keren de internationale gemeenschap opgeroepen om moeders te repatriëren die slachtoffer waren van IS en tegen wie geen bewijs bestond van misdaden. Het antwoord was echter teleurstellend, en veel landen willen alleen de kinderen zonder hun moeders terughalen.


Oproep van Amerikaanse diplomaat aan de wereld om kinderen op te halen uit Syrië

CBC news, 16 maart 2021

Een Amerikaanse diplomaat die erin geslaagd is om een 4-jaar oud Canadees meisje op te halen uit al-Hol doet een beroep op de wereld om de overige kinderen zo snel mogelijk terug te halen. De Canadese regering heeft tot nu toe geen enkel initiatief daartoe genomen. De moeder van het meisje is in het kamp achtergebleven. Het bericht bevat een interview met enkele Canadese moeders in kamp al-Hol die in zware tweestrijd staan of zij hun kinderen willen afstaan in het geval dat de enige manier is om hen in veiligheid te brengen. Sommige moeders verklaren dat zij niet verder kunnen leven zonder hun kinderen. Wanneer zij hun kinderen afstaan, is er voor hen weinig hoop meer op terugkeer omdat de Canadese regering weigert om vrouwen terug te nemen.


Vervolging van ISIS-strijders door de autonome regering van Noord- en Oost-Syrië

International Centre for Counter-Terorism, 16 maart 2021

Een rapport van het in Den Haag gevestigde ICCT waarin gekeken wordt naar de plannen van de Koerden om zelf IS-strijders te gaan berechten. Dit lijkt de enige optie omdat berechting in Syrië en Irak op bezwaren stuit (marteling en doodstraf), en een internationaal tribunaal niet in zicht is. De Koerden moeten echter een enorm aantal zaken behandelen, en in het tempo waarin dit momenteel gebeurt, zal het 13 jaar duren voordat ze aan buitenlandse strijders toekomen.

Intussen wordt de situatie voor de vrouwen en kinderen in de kampen volgens de VN steeds onhoudbaarder doordat “de toegenomen aanwezigheid van ISIS-gerelateerde dreiging in de smerige kampen geleid heeft tot meer geweld, sterfgevallen door ongevallen en de moord op 12 personen in januari”.


Dozens of French children await repatriation from jihadist camps in Syria

France 24, 23 maart 2021

Een Engelstalige video van de Franse TV zender France 24 waarin kinderen en moeders aan het woord komen die al jaren opgesloten zitten in een modderig kamp in Syrië. Frankrijk wil tot nu toe alleen kinderen terugnemen, en dan nog alleen in speciale gevallen. Aan het woord komen moeders die vrijwillig afstand hebben gedaan van hun kinderen om die laatste een kans te geven op een normaal leven in Frankrijk. Zelf mogen ze niet terugkomen, o.a. omdat sommigen van hen zich hebben laten gebruiken in propaganda filmpjes voor IS. Zij vragen zich af wat voor gevaar zij vormen voor hun thuisland. De video werp te de vraag op of de gedwongen scheiding van moeders en kinderen niet zal leiden tot verbittering en daarmee tot werkelijke veiligheidsrisico’s voor Frankrijk.


Zweedse IS-vrouwen keren terug naar huis na een jaar opsluiting in beruchte Syrische gevangenis

SVT Nyheter, 5 maart 2021

Twee Zweedse vrouwen en hun kinderen die ruim een jaar waren opgesloten in de beruchte Adra-gevangenis buiten Damascus zijn vandaag teruggekeerd in Zweden en zijn naar hun woonplaats Borås gebracht. De vrouwen waren indertijd ontsnapt uit kamp al-Hol maar daarna gevangen genomen door soldaten van Assad. De gevangenis bij Damascus waar ze een jaar hebben doorgebracht is berucht vanwege mishandeling en marteling. Familieleden van de vrouwen hebben elke maand geld naar hen gestuurd omdat de gevangenis hen niet van voedsel en voorraden heeft voorzien. Het incident laat zien welke risico’s vrouwen lopen die op eigen kracht uit de Koerdische kampen proberen te ontsnappen. De Zweedse regering benadrukt dat zij niet zelf de vrouwen heeft opgehaald maar dat ze door het Syrische regime zijn uitgezet.


Belgium to repatriate all children under 12 from Syria camps: foreign ministry

Rudaw, 4 maart 2021

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover het Koerdisch persbureau RUDAW bevestigd dat de Belgische regering de komende weken meer vrouwen en kinderen gaat terughalen uit de Koerdische kampen naar aanleiding van de verslechterde veiligheidssituatie. Na een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad op 4 maart gaat de regering kinderen tot 12 jaar “actief terughalen”.  De repatriëring van kinderen van 12-18 jaar, alsmede van de moeders, zal van geval tot geval bekeken worden. Het artikel bevat verdere informatie over de aantallen vrouwen en kinderen, en verklaringen van o.a. UNICEF en Artsen Zonder Grenzen.


België wil kinderen tot 12 jaar repatriëren uit IS-gevangenenkamp, IS-vrouwen worden “geval per geval bekeken”

VRT Nieuws België, 4 maart 2021

RTBF, 4 maart 2041

België wil de kinderen van IS-vrouwen tot 12 jaar laten terugkeren uit Syrische IS-gevangenenkampen. Dat heeft premier De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer. Voordien lag de leeftijdsgrens op 10 jaar. Dinsdag werd duidelijk dat er enkele Belgische IS-vrouwen en hun kinderen in het Syrisch IS-gevangenenkamp Al-Hol spoorloos zijn. Enkele Belgische artsen zeiden dat het kamp in handen van IS is gevallen. Ook opvallend: de regering denkt er aan om de IS-vrouwen zelf ook naar ons land te halen, al wordt dat “geval per geval bekeken”.


Syriëgangers hun nationaliteit ontnemen is wegduiken voor verantwoordelijkheid

Volkskrant, 2 maart 2021

Haal uitgereisde staatsburgers terug en berecht ze hier, want hun nationaliteit afpakken is niet effectief, betogen Christophe Paulussen en Laura van Waas. De Australische en Engelse regeringen proberen Syriëgangers buiten het land te houden (of te zetten) door hen hun nationaliteit te ontnemen. Dit vanwege veiligheidsredenen.  Ook Nederland trekt de nationale veiligheidskaart bij het afnemen van de nationaliteit van Syriëgangers. Maar is deze maatregel wel effectief? Het kabinet probeert dit beleid te rechtvaardigen door een beroep te doen op onze collectieve afkeer van de daden die aan een terreurorganisatie als IS worden toegeschreven. Het verbannen van een staatsburger uit de samenleving heeft misschien wel een krachtige symboliek, maar daarmee verdwijnt hij of zij niet van de aardbol. Een overheid die zich hard wil maken tegen straffeloosheid moet zich daarom niet laten verleiden tot deze maatregel.


Medewerker Artsen zonder Grenzen vermoord in Syrisch kamp Al-Hol

NOS, 2 maart 2021

Vorige maand is in het Syrische vluchtelingenkamp Al-Hol een medewerker van Artsen zonder Grenzen (AzG) gedood. De medische hulporganisatie geeft de identiteit en de nationaliteit van het slachtoffer niet vrij. Naar de omstandigheden waaronder de medewerker, op een vrije dag, in zijn of haar tent werd omgebracht wordt onderzoek gedaan. Artsen zonder Grenzen wijst op de zeer gespannen en gevaarlijke omstandigheden in het kamp, waar veel (oud)-aanhangers van Islamitische Staat zijn ondergebracht, onder wie ook Nederlanders. Twee op de drie kampbewoners zijn kinderen.  De situatie verslechtert snel, aldus de organisatie: sinds januari zijn er al dertig mensen vermoord. De meeste slachtoffers worden gedood door wapengeweld of door messteken. Ook lopen vrouwen en kinderen ’toevallig’ schotwonden op bij een vuurgevecht tussen kampbewoners. Na de dood van de medewerker heeft Artsen zonder Grenzen vanwege de risico’s besloten niet langer medische hulp te verlenen in de tenten van de bewoners, maar alleen in de kliniek van het kamp te werken.


Duizenden Syrische IS-vrouwen en kinderen vrijgelaten uit kamp al-Hol.

Volkskrant, 28 februari 2021

De Koerden zijn begonnen de Syrische vrouwen en kinderen uit het kamp al-Hol vrij te laten. Dit plan was maanden geleden al aangekondigd. De voornaamst reden voor de vrijlating is dat de Koerden de Arabische bevolking in de door hen bezette gebieden te vriend willen houden. Deze Arabieren drongen al lang aan op de vrijlating van hun dochters en kleinkinderen die uit de dorpen in het gebied afkomstig zijn. De vrouwen en kinderen gaan dus terug naar hun eigen dorpen waar ze door familie met open armen ontvangen worden. De meesten van hen zijn nog steeds aanhangers van de IS-ideologie. Zij beschouwen de Amerikanen die hun steden kapot gebombardeerd hebben, als veel erger dan IS.

Een tweede reden voor de Koerden om de Syrische vrouwen en kinderen te laten gaan, is dat de bewaking van al-Hol voor hen een steeds zwaardere last wordt door de overbevolking en de onveiligheid in het kamp dat uitgegroeid is tot een mini-kalifaat.

Ook te lezen als pdf


UNICEF roept op tot de veilige re-integratie en repatriëring van alle kinderen in het al-Hol-kamp

Unicef, 28 februari 2021

Ten minste drie kinderen kwamen om het leven en nog eens 15 raakten gisteravond gewond toen er brand uitbrak in het al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. In en rond het al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië zijn er, naast vele duizenden Syrische kinderen, meer dan 22.000 buitenlandse kinderen van minstens 60 nationaliteiten die wegkwijnen in kampen en gevangenissen. De detentie van kinderen is een laatste redmiddel en zou zo kort mogelijk moeten zijn. Kinderen mogen niet worden vastgehouden uitsluitend op grond van vermoede familiebanden met gewapende groepen of het lidmaatschap van familieleden in gewapende groepen. We roepen alle lidstaten op om kinderen – die hun staatsburgers zijn of geboren uit hun onderdanen – civiele documenten te verstrekken om staatloosheid te voorkomen. Dit is in overeenstemming met de belangen van het kind en in overeenstemming met internationale normen.


Toespraak directeur Save the Children voor VN Veiligheidsraad

Save the Children, 25 februari 2021

In een toespraak tot de VN Veiligheidsraad heeft Sonia Khush, directeur van de organisatie “Save the Children” in Syrië, gewezen op het feit dat 2 miljoen kinderen in Noord-Syrië in vluchtelingenkampen verblijven en geen toegang hebben tot onderwijs, voldoende voedsel en medische zorg. Zijn vraagt speciale aandacht voor de kinderen in de gevangenkampen al-Hol en Roj waar meer dan 10.000 vrouwen en kinderen verblijven uit alle landen van de wereld. De kinderen hebben gespecialiseerde hulp nodig om te herstellen van de meedogenloze ervaring om de eerste slachtoffers van IS te zijn, fysiek en mentaal, en om te helpen weer normaal te worden. Het soort ondersteuning dat ze nodig hebben, is onmogelijk te bieden in een plaats als Al Hol. Daarom dringen we er bij alle lidstaten op aan om deze uiterst kwetsbare kinderen samen met hun gezinnen naar hun land van herkomst te repatriëren.


Samir A. blijft in voorarrest voor financieren terrorisme

Nieuws.Nl, 23 februari 2021

Samir A. blijft in voorarrest op verdenking van het financieren van terrorisme. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten tijdens een inleidende zitting in het strafproces tegen de 34-jarige Rotterdammer. Het OM verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Het OM beschuldigt A. ervan dat hij met behulp van een zogeheten hawalabankier 33 IS-vrouwen geld stuurde of hielp ontsnappen uit kampen in Syrië. Van hen staan er 22 op de nationale sanctielijst terrorisme.

Samir wilde dinsdag niet naar de rechtbank komen. Zijn advocaat Tamara Buruma vroeg de rechtbank met het oog op de naderende ramadan in april het voorarrest van A. op te heffen of te schorsen, maar de rechtbank ging hier niet in mee. Buruma wees onder meer op het belang van de drie kinderen die hun vader enorm missen en vanwege coronamaatregelen niet meer bij hem op bezoek mogen. Maar de rechtbank benadrukt de ernst van de verdenking, de aard ervan en de omvang. De persoonlijke omstandigheden van A. wegen hier niet tegenop.


Franse vrouwen in al-Hol beginnen hongerstaking om hun regering onder druk te zetten

New York Times, 21 februari 2021

In een wanhopige oproep aan de Franse regering begonnen zo’n 10 Franse vrouwen die zich bij de Islamitische Staat aansloten en nu in detentiekampen in Syrië worden vastgehouden, op zaterdag met een hongerstaking, uit protest tegen de weigering van de regering om hen naar huis te brengen voor berechting. De vrouwen behoren tot de tientallen Franse moeders en hun ongeveer 200 kinderen die al minstens twee jaar door Koerdische troepen zijn vastgehouden in smerige kampen en zich in een staat van legaal ongewisse bevinden. “We besloten om te stoppen met eten, ongeacht de risico’s, totdat we de juiste mensen hebben ontmoet om antwoorden te krijgen over onze toekomst”, zei een van de vrouwen in een gesproken bericht aan de New York Times.


Zweedse vrouwen en kinderen in Syrische kampen stappen naar het Europese Hof

Dagens Juridik, 19 februari 2021

Zweedse advocaten die een aantal vrouwen en kinderen in het Roj-kamp vertegenwoordigen, dienen vandaag een klacht in tegen Zweden bij het Europese Hof van Justitie.

De onmenselijke omstandigheden in de kampen al-Hol en Roj in het noordoosten van Syrië zijn al lang bekend. Een recent gepubliceerd rapport van Rights & Security International stelt dat zowel gevangenisbewaarders als andere gevangenen vrouwen en kinderen blootstellen aan zowel fysiek als seksueel geweld. Bovendien worden de kampen gekenmerkt door een gebrek aan basisvoedselproducten, slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende medische zorg. Minstens negen Europese kinderen zijn omgekomen in de kampen van ondervoeding, uitdroging, oorlogsgewonden en – in één geval – nadat ze waren overreden door een van de militaire voertuigen. Speciaal VN-gezant Fionnuala Ni Aolain heeft beschreven dat de erbarmelijke omstandigheden in de kampen gelijkgesteld kunnen worden met marteling.


Rutte ondermijnt onze rechtsstaat door Syriëgangers niet te repatriëren

Parool, 11 februari 2021

Twee Nederlandse academici wijzen erop dat de Nederlandse regering de principes van de rechtsstaat terzijde schuift door te weigeren om Syriëgangers terug te halen. Dit is in strijd met zowel het recht van de kinderen op bescherming als het recht van de vrouwen op een eerlijk proces. De weigering om de ouders en hun kinderen terug te halen ondermijnt ook de veiligheid van de burgers in Nederland.


Regering Biden steunt repatriëring ‘jihadisten’

Alarabiya News,10 februari 2021

De waarnemend Amerikaanse  ambassadeur voor speciale politieke zaken, Jeffrey DeLaurentis, heeft aangekondigd dat de regering Biden van mening is dat de VS ‘jihadisten’ en hun gezinnen moet terughalen uit Syrië om weerstand te bieden aan de dreiging van IS. De globale dreiging van IS zal toenemen wanneer de internationale gemeenschap zijn burgers niet terughaalt uit Syrië. Afgezien van het feit dat terughalen de beste optie is uit veiligheidsoogpunt, is het gewoon ook het enige juiste om te doen.

Het standpunt van de nieuwe Amerikaanse regering is niet verwonderlijk omdat de regering Trump ook al voorstander was van het terughalen van IS strijders.


VN-experts dringen er bij 57 staten op aan om vrouwen en kinderen te repatriëren uit smerige kampen in Syrië

UN OHCHR, 8 februari 2021

Deskundigen van de VN uiten hun ernstige bezorgdheid over de verslechterende veiligheid en humanitaire situatie in de kampen Al Hol- en Roj in Syrië. Zij dringen er bij 57 landen op aan om hun onderdanen onmiddellijk te repatriëren. “Het aantal betrokken landen en de erbarmelijke humanitaire omstandigheden in de kampen onderstrepen de noodzaak van collectieve en onmiddellijke actie om onherstelbare schade te voorkomen aan de personen die zich daar in een kwetsbare situatie bevinden “, aldus de experts. “Duizenden mensen die in de kampen worden vastgehouden, worden blootgesteld aan geweld, uitbuiting, misbruik en ontbering in omstandigheden die neerkomen op marteling of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing volgens het internationaal recht. Een onbekend aantal is al overleden als gevolg van de omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden.”


Bernard De Vos: “Het niet repatriëren van deze kinderen kan ertoe leiden dat ze wrok jegens België ontwikkelen

Middle East Eye, 2 februari 2021

In januari 2020 opgenomen interview met Bernard De Vos, Algemene Afgevaardigde voor de Rechten van het Kind in België. In juni 2019 nam De Vos deel aan de Belgische missie naar drie kampen in Syrië. Sindsdien waarschuwt hij voor de “extreme levensbedreigende situatie” waarin de kinderen in de kampen zich bevinden. Het standpunt van de Belgische regering (januari 2020) is dat de kinderen moeten worden gerepatrieerd, maar zonder de moeders. Dit is niet bespreekbaar met de Koerdische autoriteiten, die willen dat Europese staten al hun onderdanen repatriëren. Gezien de jonge leeftijd van de kinderen vormen ze bij repatriëring geen bedreiging voor de samenleving. Anderzijds kan niets doen ertoe leiden dat de kinderen een wrok jegens België ontwikkelen, wat een vruchtbare voedingsbodem zou kunnen vormen voor rekrutering door de jihadistische groeperingen die nog steeds actief zijn in deze gebieden en in de kampen.


VN vragen lidstaten dringend om 27.000 kinderen te evacueren uit kamp al-Hol

Al Jazeera, 30 januari 2021

Het hoofd van de VN afdeling voor counterterrorisme, Vladimir Voronkov vertelde vrijdag tijdens een informele bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad dat “de gruwelijke situatie van de kinderen in al-Hol een van de meest urgente kwesties in de wereld is”. De 27.000 kinderen “blijven gestrand, aan hun lot overgelaten”, kwetsbaar om te worden aangevallen door ISIL-handhavers, “en lopen het risico op radicalisering binnen het kamp”, zei hij.

Voronkov zei dat een aantal landen – waaronder Rusland en Kazachstan die de virtuele bijeenkomst hebben bijeengeroepen – “gezamenlijk bijna 1.000 kinderen en hun familieleden hebben gerepatrieerd”. De ervaringen van de terugkeerders worden gebundeld “en wat we tot nu toe zien, is dat de vrees voor veiligheidsrisico’s ongegrond is”.


Weer Nederlandse IS-vrouw met kinderen aangehouden op Schiphol

Algemeen Dagblad, 29 januari 2021

Een Nederlandse IS-vrouw is op 27 januari samen met haar drie kinderen vanuit Turkije overgebracht naar Nederland waar zij bij aankomst is aangehouden. Het gaat waarschijnlijk om de 29 jarige Audrey C. uit Den Haag die in 2013 was vertrokken naar Syrië. Zij werd samen met haar man en kinderen in december 2019 in Turkije opgepakt nadat ze vanuit Syrië dat land waren binnengekomen. Haar man Fouad Akrich is een bekende Belgische Syriëganger die in november 2020 door Turkije werd uitgezet naar België.


The Challenge of Foreign Fighters: Repatriating and Prosecuting ISIS Detainees

Middle East Institute, 27 januari 2021

Veel van de uitreizigers uit westerse landen in 2013 behoorden tot minderheidsgroepen die zich in eigen land gediscrimineerd voelden. Nu hun thuislanden weigeren hen terug te nemen, neemt dit gevoel van discriminatie verder toe. Sommige westerse landen ontnemen ex IS-aanhangers zelfs hun nationaliteit en dumpen hen in landen waar ze nog nooit geweest zijn. Dit beleid versterkt het gevoel bij deze mensen dat ze nergens gewenst zijn. De schrijfster Vera Mironova pleit voor snel terughalen van de gevangen naar hun thuislanden om te voorkomen dat ze ontsnappen en uit het zicht raken van de veiligheidsdiensten. Zij vreest dat weigering van westerse landen om hun burgers terug te halen zal leiden tot verdere radicalisering.

In de Syrische kampen hebben moeders minstens $ 300-500/maand extra nodig om voldoende voedsel voor zichzelf en hun kinderen te kunnen kopen. Vrouwen die openlijk hun steun aan IS blijven betuigen, krijgen van IS per maand $ 1000-2000. Vrouwen die zich gedistantieerd hebben van IS  zijn afhankelijk van geldzendingen van familie in de thuislanden.


New York Times podcast over kalifaat gebaseerd op verzinsels

Middle East Eye, 15 januari 2021

Een populaire podcast van de New York Times getiteld ‘Caliphate’ blijkt gebaseerd te zijn op verzinsels van een in Canada wonende  Pakistaan. Deze man maakte verslaggevers van de NYT wijs dat hij in Syrië gevochten had voor IS en daarbij twee mensen had vermoord. De verhalen van de man leidden tot een storm van verontwaardiging in Canada, met als gevolg dat plannen voor de repatriëring van Canadese IS-vrouwen en kinderen uit Syrië in de la verdwenen. Intussen heeft de krant toegegeven dat zij haar gegevens onvoldoende had gecontroleerd, en is de betreffende verslaggeefster van haar post ontheven. Deze affaire laat zien hoe nadelig de sensatiezucht van de media kan uitpakken voor de kansen op terugkeer van de vrouwen en kinderen uit Syrië.  


Verenigde Naties bezorgd over verslechterende veiligheid in kamp al-Hol

OCHA 21 januari 2021

Vertegenwoordigers van de VN rapporteren 12 moorden in kamp al-Hol tussen 1-16 januari. Het gaat daarbij om Syrische en Irakese gevangen, waaronder een vrouwelijke vluchteling. Een andere gevangene werd zwaargewond bij een gewelddadige aanval. Deze gebeurtenissen wijzen op een steeds meer onhoudbare veiligheidssituatie in het kamp. De toename van geweld in het kamp brengt ook de levering van hulp door de VN en humanitaire organisaties in gevaar.  


Orthopedisch chirurg Bart Conix over zijn bezoek aan de kampen

Voice, 22 januari 2021

Een zojuist gepubliceerd verslag van een bezoek van de Belgische chirurg Bart Conix aan drie Syrische kampen in juni 2019. De watervoorziening was beneden elk peil waardoor alle kinderen en de meeste moeders leden aan chronische diarree. Zeventig procent van de kinderen was chronisch ondervoed wat leidde tot blijvende achterstand in hun lichamelijke ontwikkeling. Conix beschrijft schrijnende gevallen van niet verzorgde wonden en de diepe mentale impact van het voortdurende gevaar op de kinderen, vooral in kamp al-Hol. Het bezoek aan de kampen vond anderhalf jaar geleden plaats, maar er is geen reden om aan te nemen dat de situatie intussen verbeterd is. Integendeel.


12 januari 2021

Europa heeft nu zijn eigen Guantanamo Bay

Vice News 12 januari 2021

Een handzame samenvatting door Vice News van het lijvige “Guantanamo rapport” (72 pagina’s) dat op 25 november 2020 gepubliceerd werd door Rights & Security International.  Het artikel laat een Franse vader aan het woord die 4 kleinkinderen heeft in kamp Roj. De Franse regering stond in 2019 op het punt alle vrouwen en kinderen terug te halen, maar liet het plan varen toen uit peilingen bleek dat hiervoor geen draagvlak was onder de bevolking. Nu wordt er van geval tot geval bekeken welke kinderen er het slechtst aan toe zijn, en worden er slechts sporadisch kinderen opgehaald.   


15 januari 2021

België haalt ontvoerd kind terug uit kamp in Syrië

Gepubliceerd door Brabant Dagblad op 25 december 2020

België heeft op eerste kerstdag een 9-jarige jongen uit Syrië gerepatrieerd. De moeder had het kind in 2014 tegen de wil van de vader meegenomen naar Syrië, waar ze zich wilde aansluiten bij radicaalislamitische IS-strijders in hun eigen staat (kalifaat). Het kind is op verzoek van de moeder weggehaald uit een gevangenenkamp in Roj, aan de  Syrisch-Turkse grens. Moeder en kind zaten daar samen vast, maar de moeder was bang dat haar zoon op termijn op zou worden genomen in een Koerdische strijdgroep, die de baas zijn in het gebied.

Dit is de eerste keer dat de Belgische regering actief een kind terughaalt uit Syrië


Frankrijk haalt 7 kinderen terug uit Syrië

Anadolu Agency, 13 januari 2021

Afgelopen week zijn 7 extra kwetsbare kinderen door Frankrijk opgehaald uit Syrië. Dit brengt het totaal aan gerepatrieerde wezen en zieke kinderen sinds 2019 op 35. Daarnaast zijn al eerder 200 Franse IS-strijders en familieleden teruggehaald die aangehouden waren in Turkije.  

In Frankrijk bestaat net als in Nederland grote politieke weerstand tegen het terughalen van vrouwen en kinderen. In het geval van hulpbehoevende kinderen wordt per geval bekeken of er noodzaak is ze terug te halen. Frankrijk onderneemt dus – in tegenstelling tot Nederland – wel actie bij het terughalen van schrijnende gevallen. De Nederlandse regering houdt tot nu toe vol dat ophalen van kinderen of zieke vrouwen te gevaarlijk is voor Nederlandse hulpverleners.


Marokkaanse vrouwen in kamp al-Hol wachten op terugkeer naar huis

Asharq Al-Awsat , 10 januari 2021

De in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al-Awsat beschrijft hoe Marokkaanse vrouwen in kamp al-Hol wachten op een visum om naar huis te kunnen terugkeren. Volgens de Facebook pagina Moslims in Dialoog wil Marokko al zijn onderdanen zo snel mogelijk terughalen. Eerder heeft topambtenaar Abdelhak Khiame op een persconferentie gezegd dat de 280 vrouwen en 391 kinderen geen terroristen zijn en nergens de schuld van kunnen krijgen. Ook heeft hij gezegd dat de terugkeer van de mannelijke strijders zou “verwelkomen”, maar in hun geval “hen aan de strafwet zal onderwerpen”.

In het bovengenoemde artikel beschrijft een 40-jarige Marokkaanse in kamp al-Hol hoe zij in 2013 tegen haar wil door haar man gedwongen werd om mee te gaan naar Turkije en daarna naar Syrië. Hoewel zij zelf sterk gekant was tegen de deelname van haar man aan de gewapende strijd, driegde deze de kinderen van haar af te nemen wanneer zij niet met hem mee ging.


De transformatie van Angela B.

VPRO radio, 9 januari 2021

Interessante radio uitzending van een uur met daarin een interview met de moeder en zus van Angela B. (een jaar geleden opgenomen); een gesprek met terrorisme expert Bibi van Ginkel over de verschillende aanklachten tegen Syriëgangers, en interviews met kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en de directrice van de gevangenis in Zwolle waar vrouwen worden ondergebracht die veroordeeld zijn voor terrorisme. De laatste vertelde over de speciale programma’s die gericht zijn op herintreding van de vrouwen. Alles staat al klaar in Nederland om de vrouwen en kinderen zo goed mogelijk op te vangen. Ze moeten nu alleen nog hierheen gehaald worden. En daartoe ontbreekt de politieke wil.


Teruggekeerde jihadbruid Angela B. uit Soesterberg getrouwd met berucht IS-kopstuk

Noord-Hollands Dagblad, 11 januari 2021

In dit artikel wordt uitvoerig ingegaan op de oorlogsmisdrijven van de mannen waarmee Angela B. getrouwd was in Syrië. Het artikel is kennelijk gericht op d e sensatielust van de lezers, en het vergroot waarschijnlijk de afkeer van het Nederlandse publiek van Angela B en andere IS-vrouwen. Het draagt daardoor niet bij aan een snelle terugkeer van de andere vrouwen en kinderen.  In het artikel wordt met geen woord gerept over het positieve feit dat het zoontje van Angela nu veilig terug is in Nederland


Nederland laat onschuldige kinderen van IS-strijders onder valse voorwendselen aan hun lot over

Trouw, 11 januari 2021

Minister Grapperhaus vindt de toestand van de kinderen bijzonder zorgwekkend, maar terughalen is volgens hem erg complex vanwege veiligheidsrisico’s voor hulpverleners en onze verhouding met andere landen. Deze bezwaren gelden blijkbaar niet voor de Duitsers en Finnen die voor de kerst een aantal IS-vrouwen en -kinderen uit de Koerdische kampen teruggehaald. De Nederlandse houding is een typisch geval van “waar geen wil is, is geen weg”.  


Syriëganger Angela B. vastgezet in Nederland

NOS Nieuws, 7 januari 2021

Syriëganger Angela B. is op 5 januari onder begeleiding van de marechaussee naar Nederland gevlogen, waar ze is aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Haar zoontje is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Angela B. vertrok in 2014 vanuit Soesterberg naar het strijdgebied in Syrië om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat. Ze trouwde er met een strijder en kreeg een dochter en een zoon. De dochter is inmiddels omgekomen, net als haar man. Na de val van IS kwam B. terecht in een gevangenenkamp, waaruit ze afgelopen zomer met een groep Nederlandse IS-vrouwen ontsnapte, waarna ze in Turkije terechtkwam. Onlangs meldde ze zich met haar 3-jarige zoon bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.


Ontsnapte IS-bruid wil niet terug naar Nederland

Algemeen Dagblad, 5 januari 2021

Eén van de Nederlandse vrouwen die deze zomer ontsnapt zijn uit kamp al-Hol doet anoniem haar verhaal in het AD. Zij heeft zelf via een inzamelingsactie op internet het geld bijeen weten te brengen voor haar ontsnapping (€ 8600). Ze woont nu in Idlib, als tweede vrouw van de man die haar heeft helpen te ontsnappen. Veel mannen in Idlib die op zoek zijn naar een vrouw komen op deze manier aan een vrouw (en aan geld). De vrouw wil niet terug naar Nederland omdat ze niet van haar dochter gescheiden wil worden, ook omdat ze nog steeds de radicale islam aanhangt. De Nederlandse vrouwen in Idlib kennen elkaar maar hebben onderling weinig contact. Hun bestaan is onzeker omdat de enclave Idlib omringd is door Syrische troepen die elk moment op het sein van Assad tot de aanval over kunnen gaan.


9 Ukrainians return home from Syrian refugee camps

KievPost, 5 januari 2021

Twee moeders met 7 kinderen werden op 31 december gerepatrieerd uit  Syrië. Dit gebeurde nadat familieleden hierop aan hadden gedrongen bij de Oekraïense regering. In juni 2019 waren de voorbereidingen hiervoor al begonnen, maar het werk was vertraagd door de corona epidemie. Het plaatsvervangend hoofd van het bureau van de president verklaarde dat de bevrijde vrouwen en kinderen “in een verschrikkelijke conditie verkeerden”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met het kantoor van de president, zal zijn uiterste best doen om ook de resterende Oekraïense burgers terug te halen


Belgisch medisch team gaat DNA monsters nemen van kinderen in Syrische kampen

Families for Repatriation International , 2 januari 2021

Medical team led by Prof G. Loots VUB will travel to NE Syria camps to collect DNA on children. Requested from the Court + authorised by Belgian government. A light at the end of the tunnel for Belgian children repatriation ?

FRI (Families for Repatriation International) is een nieuwe groep, opgericht in oktober 2020, die de ontwikkelingen rond de terugkeer van IS-vrouwen en kinderen dagelijks rapporteert op Twitter.


De Verloren Stem – aflevering 2. Leefomstandigheden Nederlandse vrouwen en kinderen in al-Hol

Moslims in Dialoog, 4 januari 2021

Een tweede video over de situatie in kamp al-Hol, gemaakt door de bewoners. Met behulp van naar binnen gesmokkelde telefoons (zwaar verboden) worden opnamen gemaakt en berichten naar Nederland gestuurd. Een beschrijving van de ontberingen tijdens  de winter wanneer tenten overstromen en alle bezittingen drijfnat worden. De vrouwen zijn doodsbang dat hun oudere jongens van 13-15 jaar worden afgepakt en naar speciale kampen worden gebracht. Daarom durven ze geen voedselpakketten op te halen die uitgedeeld worden door hulporganisaties, en leven ze alleen op brood. Financiële hulp van familie in Nederland voor het kopen van extra voedsel is streng verboden.

https://www.facebook.com/313367889339039/videos/203692778055818


Women and children continue to suffer in northeast Syria’s Al Hol camp

Artsen zonder grenzen, 16 mei 2019

Dit verslag van Artsen Zonder Grenzen uit 2019 beschrijft de situatie in kamp al-Hol enkele maanden na de aankomst begin 2019 van grote aantallen gevangen vrouwen en kinderen na de val van het laatste bolwerk van IS. De vrouwen en kinderen arriveerden in ernstig verzwakte toestand nadat ze maanden in de frontlinie hadden doorgebracht. De meesten zaten onder de modder, velen raakten gewond of leden aan een ziekte. Mensen hadden duidelijk honger en veel kinderen waren ondervoed.

Hoewel dit verslag al van ruim anderhalf jaar geleden dateert is het nog relevant vanwege de objectieve beschrijving van de situatie in kamp al-Hol. De Europese vrouwen en kinderen zitten opgesloten in een aparte afdeling van het kamp, de zogenaamde Annex. Hier hebben ze minder bewegingsvrijheid en minder toegang tot hulpdiensten. Een vertaling van het persbericht door Moslims in Dialoog staat hier