Laatste nieuws


Oproep op CDA website voor terughalen vrouwen en kinderen

Christendemocraat.nl, 2 dec 2021

De website Christendemocraat.nl (een CDA website waarop achtergrond artikelen geplaatst worden) heeft een artikel van mij gepubliceerd waarin de CDA Kamerfractie wordt opgeroepen om de vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen uit Syrië. Het feit dat de redactie van de website dit artikel wilde plaatsen, bewijst dat de stemming binnen het CDA om begint te slaan, en dat meer mensen in de partijtop zich realiseren dat terughalen onvermijdelijk is.


Oplopende spanningen in kamp Roj

1 dec 2021

Vandaag binnengekomen berichten en video’s uit kamp Roj laten zien dat de gemoederen daar verhit raakten nadat een vrouw was gearresteerd en geslagen door Koerdische bewakers. Andere vrouwen die hiertegen protesteerden, werden ook geslagen. Hierdoor liepen de spanningen verder op en moesten de bewakers hulp inroepen van gepantserde voertuigen. Sinds de brand van 19 oktober zijn spanningen in kamp Roj toegenomen; ook in het “oude” deel dat voorheen relatief rustig was.


Terughalen vrouwen en kinderen inzet bij formatie

1 dec 2021

Op vragen van onze kant antwoorden CDA en D’66 dat zij op dit moment geen uitspraken kunnen doen over het terughalen van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië omdat dit een punt van onderhandeling is bij de lopende kabinetsformatie. Het is triest dat het ophalen van een handjevol kleine kinderen en hun moeders voor onze politici blijkbaar zó moeilijk ligt dat dit een onderhandelingspunt is bij de formatie. De Nederlandse veiligheidsdiensten en het OM zijn van mening dat terughalen van de vrouwen de enige manier is om hen te kunnen berechten, en ook dat een verder verblijf van de kinderen in de kampen nadelig is voor de Nederlandse veiligheid. Het is daarom moeilijk te begrijpen  waarom het huidige demissionaire kabinet niet kan besluiten de vrouwen en kinderen terug te halen, en dit onderwerp doorgeschoven moet worden tot ná de formatie. Het verlengt het zinloze verblijf van de kinderen in de kampen, met alle risico’s voor hun veiligheid.


Meisje (16) en twee vrouwen omgekomen bij ongeluk met tankauto, twee andere kinderen gewond

Save the Children, 29 nov 2021

Afgelopen maandag kwamen in al-Hol een Iraaks meisje van 16 en twee vrouwen om het leven toen een tankwagen hun tent omver reed. Twee andere kinderen raakten ernstig gewond. Tankwagens die gebruikt worden voor water aanvoer veroorzaken regelmatig ongelukken in de kampen. In november stierf een 10-jarig meisje uit Tajikistan na een aanrijding door een truck, en in oktober een 3-jarig Iraaks kind. Sinds november 2020 zijn er tenminste 6 kinderen omgekomen door aanrijdingen. Behalve de aanrijding brak er maandag brand uit in twee tenten. Brand is de meest voorkomende doodsoorzaak van kinderen. In al-Hol zijn dit jaar zijn al 13 kinderen door deze oorzaak om het leven gekomen.


Save the Children roept kabinet op om Nederlandse kinderen op te halen nu de winter nadert

Save the Children, 29 nov 2021

Save the Children Nederland roept het Nederlandse kabinet per direct op kinderen uit de IS-kampen nog voor de start van de winter te evacueren. De oproept volgt op het nieuws dat deze week een Noorse wees uit het kamp werd gerepatrieerd.

Noorwegen bood afgelopen week een kind van IS-ouders toegang tot Noorwegen. Het kind verloor beide ouders en woonde in een tijdelijk opvangcentrum ​​dat door Save the Children wordt gerund in het Al Hol-kamp. Eerder haalden Denemarken en Duitsland kinderen op. Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Het is een zegen dat nog een kind de kans krijgt om een nieuw leven te beginnen. Maar opnieuw breekt de winter aan en zitten honderden buitenlandse kinderen en hun moeders vast. We roepen de Nederlandse regering op het voorbeeld van Noorwegen te volgen en de resterende kinderen en hun moeders naar huis te brengen. Nederland heeft wettelijke verplichtingen naar deze kinderen, zoals ook is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Het is voor ons volkomen onaanvaardbaar dat een regering willens en wetens kinderen achterlaat in wat wordt bestempeld als een levende hel en hen straft voor iets dat ze niet hebben gedaan. We moeten ze terug naar huis brengen, voordat het te laat is.”


Amnesty eist repatriëring van 27.000 kinderen uit Syrië

Amnesty International, 30 nov 2021

Amnesty International doet vandaag een dringende oproep aan alle landen om hun ±25.000 kinderen terug te halen uit Syrië. In de afgelopen twee jaar hebben deze kinderen geen toegang gehad tot voedsel, schoon water, gezondheidszorg en onderwijs. De groei en ontwikkeling van deze kinderen is daardoor ernstig aangetast. Jongens vanaf 12 jaar worden gescheiden van hun moeders en overgebracht naar detentiecentra buiten het kamp. Amnesty verwijst naar het toenemend geweld in de kampen: in Al-Hol  zijn dit jaar al 79 mensen vermoord, waaronder drie kinderen. Daarnaast waren er nog eens 14 sterfgevallen van kinderen veroorzaakt door incidenten zoals branden. 

Het is goed dat Amnesty met deze oproep komt, hoewel de organisatie het niet heeft over het terughalen van de moeders. Eerder al reageerde Amnesty Nederland niet op onze oproep om de acties van ons Platform te ondersteunen. Bij Amnesty leeft – net als bij de Nederlandse kerken – blijkbaar de vrees dat donateurs afhaken wanneer er over de vrouwen gesproken wordt. Het is onduidelijk hoe Amnesty dan de kinderen wil repatriëren – zonder de moeders???


Shamina Begum voelt zich bedreigd door radicale moslimvrouwen in kamp Roj

MailOnline 29 nov 2021

In een interview met het Britse persagentschap MailOnline vertelt Shamina dat zij haar leven in kamp Roj niet zeker is doordat ze bekend staat als gematigde moslima (ze draagt westerse kleding). Ze verwijst naar de (vermoedelijke) brandstichting van de tent van haar Nederlandse vriendin Hafida. Dienst tent brandde enkele weken geleden af, kort nadat ze in een Nederlands TV programma had verteld dat ze niet langer achter de ideeën van IS stond. Of de brand van Hafida’s tent een gevolg was van brandstichting is onzeker, maar radicale vrouwen in kamp Roj hebben wel gedreigd dat ze alle tenten van “afvallige” vrouwen in brand zullen steken. Ook zonder opzettelijke brandstichting vliegen er al veel tenten in brand door ongelukken. Dit gebeurt vooral in de winter wanneer de vrouwen hun gasbranders niet alleen gebruiken om te koken maar ook om de tenten warm te houden. Tot nu toe zijn daarbij gelukkig nog geen Nederlandse kinderen omgekomen, maar de kans is groot dat dit de komende maanden alsnog gebeurt. De drie kinderen van Hafida konden op het nippertje uit haar  brandende tent gered worden.


Canadese moeder bevrijd uit kamp Roj en herenigd met dochter in Canada

CBC News, 23 nov 2021

Een Canadese vrouw die in 2014 vertrok naar het kalifaat, is teruggekeerd in Canada dankzij de inspanningen van de Amerikaanse oud-diplomaat Peter Galbraith. Deze diplomaat, die lange tijd gewerkt heeft in het gebied, heeft goede banden met de Syrische en Irakese Koerden. In maart dit jaar slaagde hij erin om het 5-jarig dochtertje van de vrouw  mee te nemen uit het kamp en haar over te brengen naar Canada. Daar verbleef zij de afgelopen maanden bij haar tante.  Blijkbaar was Galbraith er ook in geslaagd de vrouw vrij te krijgen uit het kamp, want in juni vroeg zij vanuit Erbil  een Canadees noodpaspoort aan om terug te kunnen keren naar Canada. Dit werd echter geweigerd door de Canadese autoriteiten. Pas na tussenkomst van een rechter kreeg zij haar paspoort en kon zij terugkeren naar Canada waar zij verenigd werd met haar dochter.  


Interview met Shamina Begum

Sky News, 22 nov 21

De met een Nederlander getrouwde Engelse Syriëganger Shamina Begum vertelt in een video interview waarom zij op 15- jarige leeftijd met drie vriendinnen uit Engeland vertrok naar het kalifaat. Dat deed ze niet uit afkeer van Engeland maar omdat haar een vals beeld van een islamitisch paradijs was voorgespiegeld. Zij is bereid om in Engeland terecht te staan, maar de regering daar heeft haar de Britse nationaliteit ontnomen. In een eerder interview met de BBC verklaarde zij al dat ze de rest van haar leven wil helpen om IS in Engeland te bestrijden.

Shamina is getrouwd met de Nederlander Yago Riedijk die in Syrië gevangen zit. Hij is in Nederland bij verstek tot 6 jaar veroordeeld. Hij heeft in een interview verklaard Syrië niet te zullen verlaten zonder zijn vrouw.


UNICEF statistieken over kinderen in Syrië

UNICEF Regionaal Kantoor, oktober 2021

Een gedetailleerd overzicht van de aantallen kinderen die nu nog verblijven in kampen in Syrië en de aantallen die intussen gerepatrieerd zijn door de nationale overheden.

Nederland scoort met 5 opgehaalde kinderen (waarvan 2 door Frankrijk) nog steeds erg laag op de lijst van landen die kinderen hebben teruggehaald (16e positie).


Gedicht voor de kinderen in Al-Roj

Vertaling van het Arabisch gedicht dat Roos Ouida afgelopen zaterdag 13 november 2021 voordroeg tijdens de demonstratie op de Dam

Daar in een eenzame hoek

Aan het einde van de donkere straat

Staat het onschuldig kind te trillen

Het is bang voor honger

Draait links en rechts.

Dit is een klacht over een trieste realiteit

Van de wreedheid van handen van ontvoering.

Een zachtmoedig kind herkent oorlogen niet.

Hij droomt nog steeds dat hij melk drinkt.

Gisteren nog knuffelde hij zijn moeder

En de tederheid van haar hart was vol zegen.

Maar plotseling verloor ze haar tederheid.

De blik op haar gezicht veranderde.

De zachte aanraking van haar hand verdween.

Plotseling is alles weg

Ach, hoe moeilijk is dit allemaal.

De zwartheid van de wereld om hem heen.

Hij roept: mama, waar ben je toch?

Waar is je liefde? kom moeder…

Ik mis je… knuffel me…

Haal me uit deze kwelling

Red mij van deze schande, dit verdriet…

Ik verloor alle hoop behalve in U, o God

Voor mij is er niets meer dan u

U bent toereikend; er is niemand anders.

Ze zijn weggegaan en lieten me lijden onder de pijn van het leven.

Hier spreekt een gebroken hart.

Waar zijn degenen die spraken over mensenrechten?

Is het kind een mens?

Wat is mijn schuld in deze oorlog?

Wat is mijn schuld dat ik alle deze angsten lijden moet?

Schamen jullie je niet?

veroorzakers van moord, intimidatie en hongersnood

Bij God klaag ik bij jullie aan, jullie hardvochtigen

Met mijn pen.


Demonstratie op de Dam, 13 november

Vandaag demonstreerde het Platform Kinderen terug uit het Kalifaat voor de 9e keer dit jaar voor het terughalen van de kinderen en hun moeders uit Syrië. De demonstratie werd gehouden samen met de Amsterdamse actiegroepen Breng ze veilig terug en Assadaaka. De opkomst was met ongeveer 30 deelnemers groter dan de vorige in Den Haag. Een van de deelneemsters las een Arabisch gedicht voor dat gaat over de band tussen moeder en kind. Zeer toepasselijk omdat westerse landen proberen de kinderen in Syrië te scheiden van hun moeders en ze alleen terug te halen. Ahmed el Mesri van de actiegroep Assadaaka vertaalde het gedicht voor de aanwezigen. Ad Corten van het Platform wees op de voortgang die er is geboekt sinds de eerste demonstratie in april dit jaar. De vraag is nu niet meer of de vrouwen en kinderen terugkomen, maar wanneer. Politici in Den Haag proberen het zo lang mogelijk uit te stellen, maar het tij begint te keren. Zelfs de NRC concludeerde gisteren dat verder uitstel zinloos is. De CDA-fractie in Tweede Kamer moet op het eerstkomend partijcongres uitleggen wat het gedaan heeft met de aangenomen resolutie. We hopen dat de progressieve partijen zoals PvdA, D’66 en VOLT zullen helpen het CDA over de streep te trekken.


Jihadgangers terughalen? ‘Het is eng, maar het moet’

NRC, 12 nov 2021

Beschrijving van de veranderde politieke situatie in Nederland waarbij het geleidelijk steeds duidelijker wordt dat het terughalen van IS-vrouwen en kinderen uit Syrië onvermijdelijk is. Experts in Nederland pleiten er al jaren voor dat te doen. Zo zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorismebestrijding in Leiden: „Als ik de minister was zou ik zeggen: slik die hele kleine zure appel nu eens in één keer door, dan heb je een grote kans dat je er nooit meer wat van hoort.” Volgens Bakker zijn de politie en sociale diensten in Nederland „uitstekend voorbereid om deze mensen in de gaten te houden.”

Dat geluid dringt meer in de politiek door, ook bij het CDA van Grapperhaus. Tijdens het partijcongres op 11 september stemde 55 procent van de CDA-leden voor een resolutie waarin het kabinet werd opgeroepen in elk geval een deel van de vrouwen en kinderen uit Noord-Syrië te repatriëren. Oud-CDA-Kamerlid Chris van Dam die de motie mede indiende, zei: „Ja, het is eng om deze mensen hierheen te halen, maar soms moet je je angst overwinnen om het juiste te doen.”


Nederland overlegt met Koerden over terughalen vijf vrouwen en elf kinderen

Algemeen Dagblad 9 nov 2021

Nederland overlegt met de Koerdische autoriteiten over het ophalen van vijf Nederlandse, vrouwelijke Syriëgangers en hun elf kinderen. Daarmee moet worden voorkomen dat de rechtszaken tegen de vrouwen worden beëindigd. Dat schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer. Het gaat om vijf vrouwen over wie de rechtbank in Rotterdam eerder bepaalde dat de overheid zich moet inspannen om hen terug te halen omdat de vrouwen hebben aangegeven bij hun eigen rechtszaak aanwezig te willen zijn. Gebeurt dat niet, dan worden de rechtszaken tegen hen mogelijk beëindigd. De minister bevestigd hiermee zijn uitlatingen van 29 september toen hij ook al in een brief aan de Kamer schreef dat er in voorgaande maanden contacten waren geweest met de Koerden over het terughalen van deze vijf vrouwen.


Video van kinderen in kamp Roj

Repatriate the Children Sweden, 8 nov 2021

Een Zweedse delegatie van Repatriate The Children heeft een video gemaakt tijdens een recent bezoek aan kamp Roj. In de video vertelt de Koerdische minister van Buitenlandse Zaken Omar Abdelkarim dat het de verantwoordelijkheid is van westelijke landen om de kinderen op te halen. De kinderen zijn onschuldig, en als ze langer in de kampen blijven, groeien ze op tot een nieuwe generatie jihadisten. Mensenrechten, vrede en veiligheid zijn met elkaar verbonden. Veel kinderen zijn al omgekomen of gekidnapt. De kinderen hebben recht op overleving en ontwikkeling. Kinderrechten zijn van toepassing op alle kinderen, ongeacht wat hun ouders gedaan hebben. Nu bestaat er nog de mogelijkheid om de kinderen terug te halen. We weten niet hoe lang dat nog duurt.


Verzoek om repatriëring Chadia opnieuw afgewezen

Rechtbank Den Haag, 3 nov 2021

De Haagse rechtbank heeft een nieuw verzoek van de ernstig zieke Chadia om gerepatrieerd te worden, opnieuw afgewezen. Het verzoek was ingediend nadat de Nederlandse overheid op 1 juni een Nederlandse vrouw en drie kinderen had teruggehaald uit Syrië. Daarmee was aangetoond dat repatriëren mogelijk was zonder grote gevaren voor Nederlandse hulpverleners, en ook zonder verstoring van diplomatieke verhoudingen met buurlanden.

De rechtbank oordeelt nu echter dat de belangen van de internationale betrekkingen en de veiligheidsrisico’s voor bij repatriëringsmissies betrokken personen zwaarder wegen dan het humanitaire belang om Chadia terug te halen.  Blijkbaar wegen ook voor de rechter humanitaire belangen minder zwaar dan de behoefte aan het straffen van de vrouwen.  


Australië denkt ook voorzichtig aan terughalen kinderen

Sydney Morning Herald, 3 nov 2021

In een geheime operatie zijn Australische ambtenaren naar kamp Roj gereisd om informatie te verzamelen over familieleden van IS strijders die vastzitten in dat kamp. In kamp Roj zitten naar schatting 20 Australische vrouwen met 40 kinderen. Tot nu toe was de Australische overheid niet bereid om te praten over repatriëring van deze vrouwen en kinderen.  

Hoewel de Australische regering het bezoek van de abtenaren aan kamp Roj niet wilde bevestigen, wordt de geheime operatie gezien als een eerste teken van de bereidheid van Australië om ook zijn vrouwen en kinderen terug te halen. In Australië groeit ook het besef dat de huidige situatie niet eeuwig kan duren, en dat men het voorbeeld moet volgen van Europese landen die al begonnen zijn met het terughalen van hun onderdanen.


Kamerdebat over Yezidi’s

Debat gemist, 27 okt 2021

De vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Justitie en Veiligheid hadden enkele deskundigen uitgenodigd om hen bij te praten over de dramatische situatie van de Yezidi’s na de genocide in 2014. De vergadering stond onder leiding van Geert Wilders, en zijn partijgenoot Markuszower leverde een belangrijke bijdrage aan de discussie. Hoewel het goed was dat het verhaal van de genocide op Yezidi’s  nog een keer duidelijk verteld werd aan de Kamerleden, ging de discussie al snel over de betrokkenheid van de IS-vrouwen, en de onwenselijkheid om hen naar Nederland te halen.

Opvallend was dat de grootste Nederlandse hulporganisatie die werkt met Yezidi’s, CORDAID, niet was uitgenodigd voor het gesprek. Deze organisatie is actief in het verlenen van geestelijke gezondheidszorg onder Yezidi’s. Verder hebben zij onlangs een uitvoerige studie gedaan naar de noden onder de Yezidi bevolking. De CORDAID projecten worden alleen gefinancierd met geld van donateurs en incidentele bijdragen van de VN, maar van de Nederlandse overheid ontvangen zij geen steun. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om daadwerkelijk bij te dragen aan de hulp aan Yezidi’s, en het was jammer dat dit onderwerp niet aan bod kwam tijdens de discussie.


Nederlandse vrouwen en kinderen in kamp Roj bedreigd door fanatieke IS-aanhangsters

Informatie van vrouwen in kamp Roj, 27 oktober 2021

Fanatieke IS-aanhangsters die recentelijk vanuit al-Hol zijn overgebracht maar kamp Roj bedreigen de Nederlandse vrouwen in dat kamp. Zij hebben een dreigbrief geschreven dat ze alle tenten van de Nederlandse vrouwen willen verbranden. Vorige week brandde al de tent af van de Nederlandse Hafida die eerder in een documentaire op de Nederlandse TV vertelde dat ze IS had afgezworen. Bij pogingen van fanatieke IS-vrouwen om het Nederlandse deel van het kamp in te komen, hebben ze al een (Koerdische) bewaker het ziekenhuis in geslagen. De Nederlandse vrouwen bewaken nu ’s nachts constant hun tenten. Vooral voor de kinderen is de constante dreiging van brandstichting een nachtmerrie.  


Duitse IS-vrouw veroordeeld tot 10 jaar

De Telegraaf, 25 okt 2021

Een Duitse IS-vrouw is in München veroordeeld tot tien jaar cel voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en de dood van een 5-jarige meisje van de Yezidi-gemeenschap. Het slachtoffertje stierf in Irak van de dorst in de brandende zon. Aanklagers zeiden dat het meisje door de echtgenoot als straf buiten werd vastgebonden, nadat ze ziek was geworden en in bed had geplast. Volgens de rechtbank is de vrouw medeplichtig aan de moord op het meisje door geen hulp te bieden.

Wanneer we de redenering van de rechtbank volgen, zouden ook Nederlandse Kamerleden die zich verzetten tegen repatriëring van kinderen uit Syrië aangeklaagd moeten worden. Die kinderen worden daar al drie jaar vastgehouden onder omstandigheden die volgens de VN neerkomen op marteling. Door geen hulp te bieden in de vorm van repatriëring zijn deze Kamerleden medeplichtig aan de jarenlange mishandeling van deze kinderen.


Beroemdheden in Frankrijk oefenen druk uit op regering om kinderen terug te halen

RFI, 19 okt 2021

Vijftig bekende Franse artiesten en kunstenaars zijn een campagne begonnen om kinderen in kamp Roj te sponsoren. De bedoeling is om hiermee druk uit te oefenen op de Franse regering. ‘De levensomstandigheden in het kamp zijn al erbarmelijk en de gedachte aan de naderende winter is angstaanjagend’, zegt actrice Sophia Aram, een van de organisatoren van de campagne. De campagne is niet alleen gericht op sponsoring van kinderen in het kamp maar organiseert ook brieven naar het Elysée en verschillende ministeries.

Sponsors ontvangen foto’s, geluidsopnamen en andere details van de kinderen die worden vastgehouden in het kamp. Aram zei dat het doel was om de families te vertellen dat “er nog een ander Frankrijk bestaat dan het Frankrijk dat weigert hen te repatriëren”. Tot nu toe zijn 35 kinderen, voornamelijk wezen, door Frankrijk gerepatrieerd. Parijs vindt dat de volwassenen ter plaatse moeten worden berecht.


Branden en chaos in kamp Al Roj

Breng ze veilig thuis, 25 okt 2021

De situatie in kamp Roj is merkbaar aan het verslechteren nu veel vrouwen beginnen te begrijpen dat zij en hun kinderen misschien nooit meer uit de kampen zullen komen. De afgelopen dagen zijn er drie branden uitgebroken. De eerste brand ontstond op dinsdag 19 oktober 2021. Hierbij raakten 12 mensen hun tenten en al hun bezittingen kwijt. Op 20 oktober 2021 vloog weer een aantal tenten in de brand. Ook hierbij raakten weer een aantal mensen al hun bezittingen kwijt. Drie Nederlandse kinderen konden ter nauwer nood gered worden. Naar aanleiding van nog een brand op 22 oktober 2021 kwam een aantal vrouwen in opstand en is gaan demonstreren, waar opnieuw chaos bij uitbrak.

De Nederlandse kinderen zijn onder dit geweld vooral heel erg angstig. Er is op geen enkele manier sprake van bijzondere zorg in het kamp, waardoor de kinderen hun trauma´s kunnen verwerken en te verwachten valt dat sommigen inmiddels beschadigd voor het leven zijn. Het is onvoorstelbaar dat de Nederlandse regering nog steeds niets doet om onze kinderen uit deze situatie te redden.


Repatriëring IS-vrouwen: lessen van de westelijke Balkan landen

Resolve network, 22 okt 2021

Landen in de westelijke Balkan hebben na de COVID crisis de repatriëring van vrouwen en kinderen uit Syrië hervat. Groepen van 19, 11 en 23 burgers zijn respectievelijk teruggehaald naar Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Dit gebeurde omdat de regeringen de morele verplichting voelden om lijdende vrouwen en kinderen terug te brengen. De landen besteden veel aandacht aan het helpen van de vrouwen bij hun re-integratie in de maatschappij. Het is opvallend dat de politieke bereidheid om vrouwen en kinderen (en zelfs mannen) terug te hemen in de westelijke Balkan aanzienlijk hoger is dan in de rijkere landen van de wereld.

Het beleid van deze landen is ook gebaseerd op de overweging dat niet-repatriëren aanzienlijk meer risico oplevert dan wél repatriëren. Niet-repatriëren voedt de afkeer van de mannen, vrouwen en kinderen in de kampen tegen hun thuisland, en vormt daarmee een ernstig veiligheidsrisico op langere termijn.


Weer twee tenten afgebrand in kamp Roj

Informatie van vrouwen in kamp Roj, 22 oktober 2021

Vandaag zijn er weer twee tenten afgebrand in kamp Roj. De branden worden blijkbaar opzettelijk veroorzaakt door vrouwen die paniek willen zaaien en dan in de verwarring proberen te ontsnappen uit het kamp. De Koerden en Amerikanen hebben de bewaking rond het kamp versterkt. De branden zijn vooral traumatisch voor de kinderen die angstig en huilend rondlopen.  


Zweden haalt 3 vrouwen en 8 kinderen op uit kamp Roj

Int. Network Repatriation, 20 oktober 2021

Koerdische autoriteiten hebben vandaag 3 Zweedse vrouwen en 8 kinderen uit kamp Roj overgedragen aan Zweedse hulpverleners. De vrouwen en kinderen zijn nu onderweg naar Erbil en zullen vandaar met een lijnvlucht terugkeren naar hun land. Vanwege de politieke tegenstand tegen repatriëring in hun land stellen de Zweedse autoriteiten dat de vrouwen door de Koerden worden uitgezet omdat zij niet berecht kunnen worden wegens gebrek aan bewijs voor oorlogsmisdaden. Doordat de vrouwen worden uitgezet, zo is de redenering, is de Zweedse regering verplicht ze terug te halen. Een andere constructie dan die welke in Nederland gebruikt wordt, maar die ook tot resultaat heeft dat er vrouwen en kinderen terugkomen.


Elf tenten afgebrand in kamp Roj

Informatie afkomstig van Nederlandse vrouwen in kamp Roj, 20 oktober 2021

Door kortsluiting zijn er gisteren 10 tenten afgebrand in kamp Roj. Vandaag is er een elfde tent afgebrand, ditmaal van een Nederlandse vrouw en haar kinderen. De oorzaak van deze brand is mogelijk brandstichting. De betreffende vrouw, Hafida, was enkele weken geleden te zien in een TV documentaire van Sinan Can. Optredens van Nederlandse vrouwen die IS hebben afgezworen, vallen niet in goede aarde bij fanatieke Marokkaanse en Tunesische vrouwen in de kampen die nog wel trouw zijn aan IS. De Nederlandse vrouwen in kamp Roj zijn wanhopig door het constante gevaar van al dan niet opzettelijk aangestoken branden. Brandblusapparatuur is slechts mondjesmaat aanwezig (één brandblusser op 4 tenten). Ditmaal waren er als door een wonder geen doden of gewonden, maar het is natuurlijk wachten tot er een keer iets helemaal mis gaat.


Engeland haalt drie kinderen op

Omar Abdulkarim, 19 okt 2021

De Koerdische minister van Buitenlandse Zaken maakte op Twitter bekend dat op 18 oktober drie Engelse IS-kinderen werden overgedragen aan een delegatie van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Onbekend is of het om weeskinderen gaat, of om kinderen die zijn afgestaan door de moeders. Engeland weigert pertinent om IS-vrouwen terug te nemen. De enige kans voor Engelse kinderen om terug te keren naar hun land, is wanneer de moeders vrijwillig afstand van ze doen. Hiermee worden de moeders voor een onmenselijk dilemma geplaatst. Normaal weigeren de Koerden om kinderen zonder hun moeders te laten gaan.  


Negatieve reacties op artikel in AD

Algemeen Dagblad 12 okt 2021

Het artikel in het AD van afgelopen maandag riep weer de gebruikelijke negatieve reacties op van de lezers. Veel Nederlanders vinden nog steeds dat de uitgereisde vrouwen niet teruggehaald mogen worden. De argumenten die aangevoerd worden zijn o.a. dat zij hun recht op Nederlanderschap verspeeld hebben; dat zij bij terugkeer een gevaar vormen voor onze veiligheid, en dat terughalen te duur is. Geen van deze argumenten is steekhoudend; zij zijn gebaseerd op onwetendheid en onverdraagzaamheid. Maar Nederlandse politici – ook in het CDA – houden nog steeds rekening met deze gevoelens in de samenleving. Zij hebben nooit moeite gedaan om hun achterban beter voor te lichten. Wat dat betreft kunnen zij een voorbeeld nemen aan hun collega’s in de Centraal Aziatische landen als Kazakstan en Oezbekistan die de bevolking middels een positieve campagne ertoe overgehaald hebben om in te stemmen met de terugkeer van een groot aantal vrouwen en kinderen.


CDA fractie in Tweede Kamer maakt nog geen haast met uitvoering resolutie

Ad Corten, 13 okt 2021

Naar aanleiding van de gisteren door de ondertekenaar van de resolutie verzonden mail aan Anne Kuik en haar fractiegenoten heeft Anne Kuik vandaag met mij contact opgenomen. Zij vertelde dat ze onze zorg over de kinderen in Syrië deelde, maar dat zij ook rekening moest houden met de 50% van de CDA leden die tegen de resolutie hadden gestemd (in werkelijkheid was dat 45%). Verder was de fractie druk bezig met de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord, en lag dit onderwerp gevoelig bij de coalitiepartners. Ik heb Anne verteld dat dit geen reden mocht zijn voor het CDA om zich niet te bezinnen over een nieuw standpunt t.a.v. van repatriëring. Pas wanneer je voor jezelf een helder standpunt hebt geformuleerd, kun je met anderen gaan onderhandelen.

Anne kwam weer terug op de noodzaak om eerst de Yezidi vrouwen en kinderen te helpen voordat we de Nederlandse vrouwen en kinderen terug konden halen. Op mijn vraag of zij alle Yezidi-vrouwen en kinderen naar Nederland wilde halen (het gaat om duizenden vrouwen en kinderen) moest zij bekennen dat zij daar nog niet over had nagedacht. Wanneer Nederland ooit mocht besluiten om een aantal Yezidi’s naar ons land te halen, zal dit jaren gaan duren voordat het gerealiseerd wordt. Zo lang kunnen we de Nederlandse kinderen in Syrië natuurlijk niet laten wachten.

Het is teleurstellend dat het CDA nog steeds vasthoudt aan haar eerdere standpunten, en dat het Yezidi argument ook nog steeds aangevoerd wordt om de repatriëring van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit te stellen. Het verzet tegen het terughalen van de vrouwen en kinderen is erg schadelijk voor de reputatie van het CDA als christelijke partij, en dit onderwerp verdient daarom meer aandacht dan het op dit ogenblik binnen de fractie krijgt.


Ondertekenaars CDA resolutie roepen de partij op tot actie

Ondertekenaars CDA resolutie, 12 okt 2021

De 25 ondertekenaars van de resolutie die op 11 september werd aangenomen op het CDA partijcongres, hebben de CDA Kamerfractie opgeroepen om gevolg te geven aan de oproep in de resolutie. Er is intussen een maand voorbijgegaan zonder dat de Kamerfractie gereageerd heeft, en wanneer er niet snel actie wordt ondernomen, dreigen de kinderen in Syrië de komende winter nog vast te zitten in de kampen.  In de brief, die verzonden is aan woordvoerster Anne Kuik en haar fractiegenoten, dringen de ondertekenaars erop aan dat het CDA de regering moet bewegen om de vrouwen en kinderen terug te halen uit humanitaire overwegingen, net zoals onze buurlanden dat doen. De juridische weg (wachten tot de regering door de rechter gedwongen wordt de vrouwen terug te halen) gaat erg veel tijd kosten. De kinderen in de kampen worden daar de dupe van. Repatriëring op humanitaire gronden is niet alleen de snelste manier om de vrouwen en kinderen terug te halen, maar ook de beste uit oogpunt van re-integratie. Wanneer de vrouwen alleen maar teruggehaald worden omdat zij anders hun straf dreigen te ontlopen, zullen zij altijd het gevoel houden dat ze teruggekeerd zijn in een vijandig land. Dat zal de re-integratie van henzelf, maar vooral ook van hun kinderen ernstig belemmeren.


Rechter legt regering nieuwe deadline op voor ophalen van IS-vrouwen uit Syrië

NOS, 11 okt 2021

Het demissionaire kabinet krijgt nog drie tot zes maanden de tijd om vijf Nederlandse IS-vrouwen op te halen uit een Koerdisch gevangenenkamp in Noordoost-Syrië. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat de rechtszaak tegen deze vrouwen wordt beëindigd. De zaak sleept al jaren voort.

De vrouwen willen van hun recht gebruikmaken om hun rechtszaak bij te wonen. Als dat niet geregeld kan worden vinden ze dat hun rechtszaken, die al sinds 2018 lopen, moeten worden beëindigd. De rechter stelde een paar maanden geleden al dat het kabinet goed moet kunnen uitleggen waarom ophalen niet mogelijk is. In totaal keek de rechter vandaag naar de zaken van 23 vrouwen. Dat gebeurde achter gesloten deuren.

De AIVD, de NCTV en het Openbaar Ministerie willen dat de vrouwen naar Nederland worden gebracht. Door ze hier te berechten kan er na hun straf toezicht op ze worden gehouden, is de argumentatie. Het is beter hen op te halen dan het risico te lopen dat ze onder de radar terugkeren naar Nederland, zeggen de veiligheidsexperts. Het merendeel van de Tweede Kamer ziet nog steeds het liefst dat de vrouwen in de regio worden berecht, in Syrië, Irak of voor een internationaal tribunaal. De kans dat dat gaat gebeuren is echter nihil.


Rechter besluit één IS-vrouw moet binnen 3 maanden terug zijn, vier andere binnen 6 maanden

Advocaat Seebrechts, 11 okt 2021

In de zaak die was aangespannen door vijf IS-vrouwen die eisen dat de NL regering hen terughaalt om zich te kunnen verdedigen, heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag bepaald dat één van de vrouwen over 3 maanden terug moet zijn in Nederland. Wanneer dat niet het geval is, zal de strafzaak tegen haar beëindigd worden. De vier andere vrouwen moeten over uiterlijk 6 maanden terug zijn in Nederland. Hoewel het duidelijk is dat de vrouwen en kinderen langs deze weg uiteindelijk wel terug zullen komen in Nederland, is het jammer dat de juridische procedures zoveel tijd vergen. Nu moeten de kinderen opnieuw een winter in Syrië doorstaan, en wordt er onnodig nog meer schade toegebracht aan hun jonge levens. Het is een schande dat Nederland de kinderen en hun moeders niet terughaalt om humanitaire redenen zoals onze buurlanden dat allemaal doen.  


Nederlandse IS-vrouwen blijven terugkeer eisen

AD/video 11 okt 2021

Video interview waarin Ad Corten de vraag beantwoordt waarom het Platform actie voert voor het terughalen van de kinderen. Verder wordt hem gevraagd of er wel voldoende bewijs is dat de vrouwen het IS-gedachtengoed hebben achtergelaten. En tenslotte wordt gevraagd hoe de toekomst  van de kinderen eruit ziet als hun moeders na terugkomst in Nederland de gevangenis in moeten.


Aan terughalen IS-vrouwen valt niet te ontkomen

Algemeen Dagblad, 11 okt 2021

Het lijkt niet langer de vraag óf de Nederlandse IS-vrouwen in Syrische detentiekampen terug worden gehaald naar Nederland, maar vooral wánneer dat gaat gebeuren. In juni haalde een Nederlandse delegatie al de eerste vrouw, Ilham B. uit Gouda, en haar twee jonge kinderen op. Afgelopen zomer sprak het ministerie van Justitie en Veiligheid verder met de Koerden, die de baas zijn in de kampen, over de overdacht van nog vijf vrouwen. En vorige week vlogen Duitsland en Denemarken 11 vrouwen met hun 34 kinderen terug.

Vandaag staat in de rechtbank Rotterdam weer een zitting gepland in een procedure over in totaal dertien vrouwen. Als Nederland niet haar best doet ze op te halen in Syrië en ze daarmee de gelegenheid geeft bij hun eigen strafproces aanwezig te zijn, dreigt de rechter opdracht te geven het dossier tegen de vrouwen te sluiten. Als dat gebeurt, ontlopen ze hun straf in Nederland.


Demonstratie Platform in Den Haag

Platform Kinderen terug uit het Kalifaat, 9 sep 2021

Vandaag demonstreerden leden van het platform voor de 6e keer dit jaar voor het terughalen van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië. De demonstratie werd gehouden in Den Haag op het Plein bij de ingang van de Tweede Kamer. Er was dit keer ruimschoots aandacht van pers (AD, ANP) en TV (Hart van Nederland). Hart van Nederland zond de reportage uit in zijn late uitzending van vandaag (aflevering 282). De reportage is ook te bekijken op deze schermopname van de TV.

In zijn toespraak wees Ad Corten op enkele verheugende ontwikkelingen van de afgelopen weken, zoals bijvoorbeeld het terughalen afgelopen woensdag door Duitsland en Denemarken van 11 vrouwen en 37 kinderen. Hiermee is opnieuw aangetoond dat terughalen op een veilige manier kan gebeuren, zeker wanneer de Amerikanen een handje helpen. Corten stond ook stil bij de resolutie die vier weken geleden werd aangenomen door het CDA congres. Daarin wordt de partij opgeroepen te kiezen vóór repatriëring van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië. Tot nu toe heeft de CDA Kamerfractie daar nog niet op gereageerd met als excuus de drukke werkzaamheden rond Prinsjesdag. Komende week zal de fractie opnieuw benaderd worden over dit onderwerp. Tegelijk zal SAVE THE CHILDREN ook actie gaan voeren met hun zojuist gepubliceerde rapport.


Persbericht Save the Children n.a.v. ophalen Duitse en Deense kinderen

Save the Children, 7 okt 2021

De organisatie Save the Children heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat Duitsland en Denemarken gisteren een groot aantal kinderen hebben opgehaald uit Syrië. De organisatie is echter teleurgesteld dat Denemarken geweigerd heeft om 5 andere kinderen terug te nemen waarvan de Deense nationaliteit inmiddels is afgenomen. Dit stelt de moeders voor de onmogelijke keuze om hun kinderen alleen naar Denemarken te laten vertrekken of ze bij zich te houden. De kinderen leven nog steeds onder barre omstandigheden in de kampen waar ze ’s winters steeds gevaar lopen te verbranden omdat de moeders de dunne tenten proberen te verwarmen met gastanks.


Duitsland en Denemarken halen groot aantal vrouwen en kinderen terug uit Syrië

Volkskrant 7 okt 2021

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde gisteravond dat zijn land 8 vrouwen en 23 kinderen had teruggehaald uit Syrië. Dit gebeurde met de steun van de Amerikaanse luchtmacht. Dit is de grootste Duitse repatriëringsoperatie tot nu toe. De repatriëring wordt gezien als een humanitaire operatie. Behalve de Duitse vrouwen en kinderen werden er ook drie Deense vrouwen met veertien kinderen meegenomen aan boord van het vliegtuig.

Nederland heeft tot nu toe pas één vrouw en drie kinderen teruggehaald. Ons land komt pas in actie wanneer de rechter dreigt de strafzaak tegen de vrouwen te staken. In kampen in Noordoost-Syrië zitten volgens inlichtingendienst AIVD nog circa 30 Nederlandse vrouwen en 75 kinderen vast.


Save the Children:  When am I going to start my life?

Save the Children, 23 sep 2021

Save the Children, de belangrijkste organisatie die hulp verleent in de kampen  in Syrië, heeft een uitgebreid rapport (50 pagina’s) uitgebracht dat de situatie beschrijft waarin de kinderen verkeren. Zeer lezenswaardig. Zie persbericht hieronder.


Save the Children: Door regering in de steek gelaten kinderen kwijnen weg in Syrische kampen

Save the Children, persbericht 23 sep 2021

Toelichting op het vandaag gepubliceerde rapport “When am I going to start my life?” waarin de hopeloze toestand beschreven wordt waarin de kinderen in de Syrische kampen verkeren. Save the Children wil dat de Nederlandse regering zich harder inzet om Nederlandse kinderen en hun moeders terug te halen. Eerder slaagde een Nederlandse delegatie erin om 5 kinderen te repatriëren. “Een mooi begin, maar het is verre van genoeg”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. “In de kampen verblijven momenteel nog steeds 75 kinderen met een Nederlandse afkomst. Hoe langer de kinderen in de kampen blijven, hoe groter de mentale en fysieke impact. Deze kinderen hebben hulp en bescherming nodig, want ze zijn allereerst slachtoffer en bovenal vooral nog kind.” Save the Children Nederland doet daarom opnieuw een dringend beroep op het demissionaire kabinet om hen te repatriëren en de kinderen hier te beschermen. Daarbij is berechting van de moeders noodzakelijk en moet, in het geval van Nederlandse moeders, hier plaatsvinden.


Kabinet werkt aan terughalen meer IS-vrouwen

Telegraaf, 29 sep 2021

Volkskrant 29 sep 2021

NRC 29 sep 2021

Het demissionaire kabinet heeft vorige maand de Koerdische autoriteiten in het noorden van Syrië gevraagd of zij bereid zijn om de repatriëring van vijf IS-vrouwen mogelijk te maken. Dit blijkt uit een vandaag verzonden brief van minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. De rechtbank in Rotterdam besliste in juli dat het kabinet nog drie maanden krijgt om de vijf vrouwen op te halen. Als de vrouwen niet worden opgehaald, dreigen rechtszaken te verlopen waardoor straffeloosheid op de loer ligt, aldus de Telegraaf. De kans bestaat dan dat ze ongemerkt alsnog naar Nederland komen, zonder dat vervolging dan nog mogelijk is.

Ook is er in augustus contact gelegd met de Syrische Koerden, met als doel te verkennen of er van hun zijde initiële bereidheid bestaat om repatriëring van in ieder geval de bedoelde vijf verdachten en hun kinderen te faciliteren”, schrijft Grapperhaus. „De inschatting is dat er verschillende gesprekken zullen moeten worden gevoerd om daar meer zekerheid over te verkrijgen.”


Rechtszaken in Frankrijk en Canada voor terughalen vrouwen en kinderen

Le Figaro, 29 sep 2021

Middle East Eye, 28 sep 2021

Canada en Frankrijk proberen hun vrouwen en kinderen terug te halen door een beroep te doen op mensenrechten. In Canada wordt een rechtszaak aangespannen door 11 families van gedetineerden bij het Federale Gerechtshof. En in Frankrijk hebben twee familieleden een zaak aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

In Nederland heeft de Hoge Raad in juli 2020 besloten dat de Staat niet verplicht is de vrouwen en kinderen terug te halen op basis van het Verdrag voor de Rechten van Het Kind. Familieleden hebben daarop besloten niet verder te procederen bij het Europese Hof, maar een andere weg te kiezen, nl. die van het recht van de vrouwen zich te verdedigen in Nederland. Deze route lijkt op dit moment wél zijn vruchten af te werpen. Het blijft echter beschamend dat Nederland wél bereid is de vrouwen terug te halen om ze te kunnen bestraffen, maar niet omwille van de kinderen die verkommeren in de kampen.  


Retour Kalifaat – de erfenis van een slagveld

BNNVARA, 27 sept 21

Sinan Can reist terug naar Syrië waar hij enkele gevangen IS-strijders interviewt in een Koerdische gevangenis. Daarnaast praat hij met een tweetal Nederlandse IS-vrouwen in kamp Roj en met twee Yezidi vrouwen die ook nog steeds in een Koerdisch kamp verblijven. De documentaire is deels zeer informatief en deels suggestief. De interviews met twee Nederlandse vrouwen, Hafida en Nawal, laten zien dat deze vrouwen het IS-gedachtegoed hebben afgezworen en zich vooral zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. Sinan probeert twijfel te zaaien over hun oprechtheid aan de hand van getuigenverklaringen van IS-strijders, maar erg overtuigend komt dat niet over. Het interview met de Yezidi-vrouwen laat zien dat de vrouwen zodanig gehecht zijn aan hun kinderen (ondanks het feit dat die het resultaat zijn van verkrachtingen door IS-strijders) dat ze hen niet in de steek willen laten door alleen terug te gaan naar hun dorpen (waar de kinderen niet geaccepteerd worden).

De interviews met de mannelijke strijders (een Belg, een Deen en een Zweed) wekken geen sympathie omdat de mannen weigeren schuld te bekennen. Bedacht moet echter worden dat de mannen zich vrijwillig hadden aangemeld voor het interview en duidelijk tot het pro-IS kamp behoorden. Mannen die niet meer achter IS staan weigeren uiteraard dit uit te spreken omdat ze dan worden afgemaakt in de gevangenis waar ze met honderden op elkaar zitten. Het is vreemd dat Sinan niet gesproken heeft met Nederlandse IS-strijders. Hij zegt dat hij mannen heeft geïnterviewd uit de landen die de meeste jihadisten leverden, maar dat is niet waar. De meeste jihadisten kwamen uit Frankrijk (1300), Engeland (600) en Duitsland (400). De aantallen uit Zweden (150) en Denemarken (110) waren zelfs lager dan die uit Nederland (300). Waarom verdraait Sinan de feiten? Wilden de Nederlanders niet met hem spreken? Vertrouwden zij hem niet? Wisten zij dat Sinan zou proberen hen als extra gevaarlijk te portretteren?

Hoewel de reportages van Sinan Can op het eerste gezicht objectief lijken, streeft de verslaggever in werkelijkheid naar hoge kijkcijfers. Dat doet hij door zijn reportages te doorspekken met gruwelijke beelden die tegemoetkomen aan de hang naar sensatie bij de kijkers. Ook probeert hij zijn gesprekspartners op een bepaalde manier te framen waardoor de indruk ontstaat dat zij nog steeds erg gevaarlijk zijn. Dit was bijvoorbeeld het geval bij zijn documentaire over Samir Azzouz (Staatsvijand nr. 1) die in oktober 2020 werd uitgezonden. Hierin suggereerde hij dat het interview in de gevangenis was opgenomen, terwijl dit in werkelijkheid gebeurd was in het kantoor van Samir op het moment dat die nog op vrije voeten was. Ook suggereerde hij dat de persoon in de opname Samir Azzouz was, terwijl dit in werkelijkheid een ingehuurde figurant was. Door te suggereren dat Samir en terugkerende uitreizigers nog steeds gevaarlijk zijn, vermindert hij het draagvlak voor de repatriëring van vrouwen en kinderen.  


Gemiddeld sterven twee kinderen per week in kamp al-Hol

Al Monitor 23 sep 2021

Deutsche Welle 23 sep 2021

Van de 163 mensen die dit jaar tot nu toe in het Al-Hol-kamp zijn omgekomen, waren 62 kinderen, aldus Save the Children in een nieuw rapport. Van januari tot half augustus werden 79 inwoners vermoord, onder wie drie kinderen die werden doodgeschoten. Branden, inclusief die veroorzaakt door fornuizen en kachels die worden gebruikt om te koken en warm te houden, zijn de meest voorkomende doodsoorzaak voor kinderen in Al-Hol. Van januari tot september 2021 kwamen 13 kinderen om bij branden. Andere belangrijke oorzaken van vermijdbare sterfgevallen zijn onder meer slecht water en sanitaire voorzieningen, ondervoeding en een gebrek aan gezondheidszorg.


Dit jaar al 62 kinderen overleden in kampen al-Hol en Roj  

Kleine Zeitung, 23 sep 2021

De organisatie Save the Children maakte vandaag bekend dat er dit jaar tot nu toe 62 kinderen overleden zijn aan geweld, ziekte en ongevallen in de vluchtelingenkampen in Roj en Al-Hol. Volgens hun gegevens leven er in totaal 40.000 kinderen uit 60 verschillende landen onder catastrofale omstandigheden in de kampen. Westerse landen zoals Frankrijk en Engeland halen slechts mondjesmaat hun kinderen terug. Veruit de meeste kinderen zijn tot nu toe teruggehaald door Oezbekistan, Kosovo, Kazachstan en Rusland.

Volgens Save the Children zijn dit jaar alleen al in Al-Hol in totaal 73 mensen vermoord, waaronder twee kinderen. Mensen lopen risico door ondervoeding, ziekte, slechte sanitaire voorzieningen en branden. De Koerdische autoriteiten die het gebied beheersen, hebben herhaaldelijk verklaard dat ze niet in staat zijn om processen te organiseren voor alle gedetineerde buitenlandse verdachten.


Rapport Bulan Instituut over situatie kinderen in Syrië

Bulan Institute sept 2021

Het Zwitserse Bulan Instituut (een organisatie voor bevordering van vrede in centraal en zuidelijk Azië en in Eurazië) heeft een uitvoerig rapport (75 pagina’s) uitgebracht over de situatie van de kinderen in de Syrische kampen. Eén van de interessante delen van het rapport is de beschrijving van de manier waarop de regeringen van Oezbekistan, Tajikistan en Kazakhstan hun bevolking rijp gemaakt hebben voor de terugkeer van de vrouwen en kinderen (pag. 58-60). Zij hebben benadrukt dat de kinderen onschuldige slachtoffers waren van de oorlog, en dat in veel gevallen de vrouwen waren meegegaan in onwetendheid of uit gehoorzaamheid aan hun man. Door de bevolking op deze manier voor te lichten, bestond er in deze landen de bereidheid om grote aantallen kinderen en moeders terug te nemen. Een beleid dus waar West-Europese regeringen een voorbeeld aan kunnen nemen.


Interview Rogier Schravendeel (Breng Onze Kinderen Veilig Thuis)

Knooppunt TV 20 sept 2021

Rogier Schravendeel geeft een uitleg over de situatie van de kinderen in Syrië en zijn project om speelgoed in te zamelen voor de kinderen daarginds. De Nederlandse regering heeft aangegeven dat ze niet in staat is om het transport van het speelgoed te organiseren omdat het in Syrië te gevaarlijk is. Het feit echter dat ze in juni een vrouw en enkele kinderen opgehaald hebben, geeft aan dat dit geen goed argument is.


VN Syrië Commissie wijst op onrecht dat kinderen van IS-strijders wordt aangedaan

UN Human Rights Council , 14 sept 2021

De VN Commissie voor Syrië constateert een opleving in geweld en gevechten in Syrië en concludeert dat het land nog te onveilig is om vluchtelingen terug te sturen. De Commissie wijst nadrukkelijk op het onrecht dat duizenden ex-IS vrouwen en kinderen onwettig worden geïnterneerd in kampen in het noordoosten van Syrië en aan hun lot overgelaten in omstandigheden die kunnen neerkomen op wrede of onmenselijke behandeling. De buitenlandse kinderen worden van hun vrijheid beroofd, omdat hun thuisland weigert hen te repatriëren. De meeste zijn jonger dan 12 jaar. Niemand beschuldigt hen van misdaden, maar toch worden ze al meer dan drie jaar vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden, beroofd van hun recht op onderwijs, spel en goede gezondheidszorg. “Deze kinderen moeten ook worden beschermd in overeenstemming met de internationale mensenrechten en het humanitair recht. Bescherming kan nooit inhouden dat kinderen voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. De eerste remedie voor onwettige detentie is vrijlating”, merkte voorzitter Paulo Pinheiro op. “Kinderen straffen voor de zonden van hun ouders kan niet worden gerechtvaardigd.”


CDA congres stemt vóór terughalen IS-vrouwen en kinderen

Algemeen Dagblad 11 sep 2021

Trouw, 11 sept 2021

Het CDA partijcongres nam vandaag een resolutie aan die de partij oproept om te kiezen vóór repatriëring van de Nederlandse vrouwen en kinderen uit Syrië. De partij moet er bij de regering op aandringen om in samenwerking met onze buurlanden de vrouwen en kinderen nog voor de komende winter terug te halen. De resolutie werd aangenomen ondanks een negatief advies van het partijbestuur. Afgewacht moet worden wat het aannemen van de resolutie in de praktijk gaat betekenen. CDA woordvoerster Anne Kuik was de afgelopen maanden nog fel tégen terughalen, en het zal voor haar lastig zijn om nu ineens 180 graden van koers te veranderen. Bovendien moet het CDA rekening houden met zijn zeer conservatieve kiezers waar het percentage voorstanders van terughalen waarschijnlijk veel lager zal liggen. Toch is het aannemen van de resolutie een teken dat het CDA begint te bewegen, en zich in komende debatten moeilijk meer kan uitspreken tégen terughalen wanneer andere partijen met initiatieven in die richting komen.


Chris van Dam steunt resolutie voor terughalen IS-kinderen ondanks negatief advies van CDA partijbestuur

Chris van Dam, 9 sep 2021

Chris van Dam maakte vanochtend op Twitter bekend dat hij op het partijcongres van komende zaterdag de resolutie van 25 CDA-leden zal steunen die de partij vragen haar verzet te staken tegen  het terughalen van IS-kinderen en hun moeders. De kwestie ligt gevoelig binnen het CDA omdat de partij tot nu toe een fervent tegenstander was van repatriëring, en daarmee de tegenstanders in de Tweede Kamer aan een meerderheid hielp. Als gevolg daarvan is Nederland op dit moment het enige land in West Europa dat nog niet begonnen is met het terughalen van zijn vrouwen en kinderen.

Het partijbestuur heeft een negatief preadvies gegeven voor deze resolutie.


Koerden brengen 300 radicale families over naar kamp Roj

Al Monitor 7 sep 2021

De Koerden blijken onlangs 300 extremistische vrouwen met hun kinderen te hebben overgebracht van al-Hol naar kamp Roj. Dit bevestigt eerdere berichten van Nederlandse vrouwen in kamp Roj over een op handen zijnde verhuizing van extremistische vrouwen naar kamp Roj.

De extremistische vrouwen worden echter overgebracht naar een afgescheiden deel van kamp Roj om te voorkomen dat zij wraakacties gaan uitvoeren op gederadicaliseerde westerse vrouwen in het oude deel van kamp Roj.

De reden voor de verhuizing is dat de radicale vrouwen in het grote kamp al-Hol nauwelijks te controleren waren. Door hen over te brengen naar een kleiner en beter bewaakt kamp hopen de Koerden ook meer zicht te kunnen houden op deze groep van gevaarlijke vrouwen.


Video’s demonstratie Amsterdam 4 september

Van de demonstratie op 4 september zijn een aantal filmpjes gemaakt door Martijn Suurenbroek van KNOOPPUNT TV. De volgende toespraken zijn te bekijken:

Ahmed el Mesri

Rogier Schravendeel

Ad Corten

Deze drie filmpjes worden de komende week ‘at random’ door SALTO TV uitgezonden.


Moeders en kinderen aangekomen in Zweden

International Repatriation Network, 6 sep 2021

De Zweedse vrouwen en kinderen die gisteren werden opgehaald uit kamp Roj zijn vanmiddag aangekomen in Zweden. De repatriëring is een groot succes voor de Zweedse tak van de actiegroep Return The Children.  Verwacht wordt dat de resterende vrouwen en kinderen binnenkort zullen volgen.


Breaking News: Zweden is begonnen met repatrieren

RTC Sweden, 5 sep 2021

Zweden is vandaag begonnen met het ophalen van de eerste vrouwen en kinderen uit kamp Roj. Dit is een mijlpaal want tot nu toe was Zweden (samen met Noorwegen) het enige Scandinavische land dat nog niet begonnen was met repatriëring. Volgens berichten uit kamp Roj gaat het om drie vrouwen en 6 kinderen die vandaag zijn opgehaald en die nu onderweg zijn naar Zweden.


Demonstratie Amsterdam

4 september 2021

Zaterdag 4 september stonden leden van het platform Kinderen terug uit Kalifaat  samen met leden van de Amsterdamse actiegroep Breng Ze Veilig Thuis weer op de Dam om aandacht te vragen voor de terugkeer van de kinderen en hun moeders uit Syrië. Het thema van de demonstratie was dit keer “Breng ze veilig thuis vóór de winter”. Sprekers waren Ahmed el Mesri (Assadaaka), Rogier Schravendeel (Breng ze veilig thuis) en Ad Corten (Platform Kinderen terug uit het Kalifaat, CDA’ers voor terughalen kinderen). Alle sprekers drongen er op aan om de kinderen in ieder geval nog vóór de komende winter terug te halen naar Nederland. We kunnen het als beschaafd land niet maken om ze daar nóg een winter in de kou te laten zitten. Ad Corten wees opnieuw op de rol die het CDA speelt bij het tegenhouden van repatriëring. Hij gaat op 11 september een resolutie indienen op het CDA partijcongres om de partij te bewegen zijn verzet te staken. Zijn toespraak is hier te lezen.


Waiting is not an option – rapport van Repatriate the Children Sweden

Repatriate The Children Sweden, 2 sep 2021

In een uitvoerig rapport beschrijft Repatriate The Children Sweden de ervaringen van een Zweedse delegatie die deze zomer een bezoek bracht aan kamp Roj. De Europese kinderen in dit kamp groeien op zonder toekomst en dreigen uiteindelijk in handen te vallen van IS wanneer hun thuislanden niet snel besluiten ze op te halen. Een groot deel van de 80 Zweedse kinderen die in 2019 nog in de Koerdische kampen verbleven, zijn intussen niet meer terug te vinden. Mogelijk zijn zij gekaapt door IS om opgeleid te worden in IS trainingskampen. De bewaking van de kampen waarin de vrouwen en kinderen verblijven, is een zware last voor de Koerden. De Koerden hebben gespeeld met de gedachte om de vrouwen zelf te berechten, maar zij hebben dit idee laten varen omdat ze onvoldoende hulp van buiten krijgen, en ze ook wel andere dingen aan hun hoofd hebben. Bovendien zijn ze van mening dat de meeste vrouwen sowieso niet schuldig zijn aan oorlogsmisdagen. Het rapport vertelt het mooie verhaal van een Zweedse grootvader die na het omkomen van zijn dochter in Syrië een grootschalige campagne begon voor het terughalen van zijn zeven kleinkinderen. Uiteindelijk gaf de Zweedse regering hiervoor toestemming. De kinderen zijn nu twee jaar in Zweden en groeien voorspoedig op tot normale Zweedse kinderen.


Reportage over Deense kinderen in Syrië

Repatriate The Children, 1 sep 2021

Een team van de Deense actiegroep Repatriate The Children Denmark (RTC) maakte een reportage over de Deense kinderen in kamp al-Hol en kamp Roj. Het gaat in totaal om ongeveer 25 kinderen die nu verblijven in kamp Roj. De Deense overheid is van plan om een aantal van de kinderen en hun moeders binnenkort op te halen. Dit geldt echter alleen voor vrouwen die nog de Deense nationaliteit hebben. Van sommige vrouwen is de Deense nationaliteit afgenomen terwijl ze in Syrië zaten. De Deense regering wil hun kinderen alleen repatriëren als de moeders daar vrijwillig afstand van doen. Dat plaatst de moeders voor een onmogelijk dilemma.     


CDA-congres stemt over lot kinderen in Syrië

Noord Hollands Dagblad, 31 aug 2021

Op 11 september wordt op het CDA congres in ’s Hertogenbosch gestemd over een resolutie die de partij oproept haar verzet tegen repatriëring van IS-vrouwen en hun kinderen te staken. Wanneer het CDA zijn standpunt wijzigt, is er in regering en Tweede Kamer een meerderheid voor terughalen. De indieners van de resolutie vinden dat de houding van het CDA in strijd is met de christendemocratische uitgangspunten van de partij. Op het komend congres zal kritisch gekeken worden naar de inhoudelijke koers van de partij de afgelopen tijd, en dit is een goede gelegenheid om het onderwerp van de kinderen in Syrië aan te kaarten.  


Resolutie voor congres op 11 september ingediend bij CDA

19 aug 2021

Met de ontvangst van nog een laatste steunbetuiging gisteren kwam de teller eindelijk op 25; het minimum aantal leden om een resolutie te kunnen indienen. Vandaag konden we zodoende de tekst van de resolutie en namen van alle ondertekenaars opsturen naar het CDA.  

Waarschijnlijk zullen de resoluties al in de dagen vóór de plenaire vergadering op 11 september in digitale sessies behandeld worden. Informatie daarover volgt zodra hierover meer bekend is.

Op het komend congres zullen niet alleen de resultaten van de verkiezingen worden geëvalueerd, maar wordt er ook gesproken wordt over inhoudelijk programma van het CDA. Veel leden vinden dat de partij een te rechtse koers vaart. Onze resolutie is kans om daar wat aan te doen.


24 Steunbetuigingen voor CDA resolutie; nog een te kort

15 aug 2021

Het artikel in Trouw van afgelopen donderdag heeft nog een aantal nieuwe steunbetuigingen voor de resolutie opgeleverd. De teller staat nu op 24, en het vereiste aantal is 25. Hopelijk kunnen we komende dagen nog minstens één CDA’er overhalen om zijn naam ook onder de resolutie te zetten.

Opvallend is dat er weinig of geen CDA kaderleden de resolutie durven te ondertekenen. Blijkbaar zijn ze bevreesd dat dit hun carrièrekansen binnen het CDA negatief zal beïnvloeden. Binnen de partij heerst er kennelijk een groepsdwang waardoor mensen op sleutelposities zich gedwongen voelen de partijlijn te volgen. Wat er gebeurt met dissidenten, weten we uit de ervaringen van Pieter Omtzigt.

Veel reacties op het artikel van Trouw waren van oud-CDA leden die de afgelopen jaren hun lidmaatschap hadden opgezegd vanwege de rechtse koers van de partij. Zij kunnen daardoor de resolutie niet ondertekenen, maar hun morele steun is wel belangrijk.


CDA moet verzet tegen terughalen van vrouwen en kinderen staken

Trouw, 12 augustus 2021

Het is verbazingwekkend dat het CDA nog steeds het gezelschap kiest van VVD, PVV en Forum; de partijen die zich blijven verzetten tegen terughalen van de Nederlandse vrouwen en kinderen. Van het CDA zou je verwachten dat zijn christelijke uitgangspunten een extra reden zijn om zich in te zetten voor terughalen; in ieder geval van de kinderen. Maar de drang om de vrouwen te straffen is blijkbaar sterker dan de behoefte om de kinderen te redden. Een aantal kritische CDA-leden is daarom van plan op het partijcongres van 11 september een resolutie in te dienen waarin de partij wordt opgeroepen haar weerstand te staken. De initiatiefnemers hopen onder de 40.000 CDA-leden tenminste 25 mensen te vinden die barmhartigheid belangrijker vinden dan vergelding, en daarom de resolutie willen ondertekenen.


Amerikaans weesmeisje gered uit kamp Roj

Buzzfeednews, 2 augustus 2021

Een 8-jarig Amerikaans weesmeisje is dankzij de hulp van de Amerikaanse oud-diplomaat Peter Galbraith uit kamp Roj gehaald en verblijft nu op een veilige plaats in Noord-Syrië. Galbraith heeft al eerder een Canadese moeder en haar kind uit een van de Koerdische kampen gehaald. Dankzij zijn contact met deze Canadese vrouw wist hij van het bestaan van het Amerikaanse weesmeisje waarvan beide ouders waren omgekomen in de oorlog in Syrië. Het meisje was al enkele jaren onder de hoede genomen door Somalische vrouwen die nog trouw waren aan IS. Het meisje moest van hen de verplichte zwarte kleding en nikab dragen om haar verborgen te houden voor de Koerdische bewakers. Op 17 juli was het meisje door Koerdische soldaten bevrijd en overgebracht naar een veilige locatie buiten het kamp. Zij wacht nu op terugkeer naar de VS.  


Platform demonstreert voor 5e keer

Zaterdag 7 augustus demonstreerden leden van het Platform opnieuw voor het CDA kantoor in Den Haag. Er was weer voor deze locatie gekozen omdat het CDA de partij is die het terughalen van de vrouwen en kinderen blokkeert. Het CDA is daarmee verantwoordelijk voor het feit dat Nederland het enige land is in West Europa dat nog niet begonnen is met het vrijwillig repatriëren van zijn vrouwen en kinderen. Terwijl het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 16 juni duidelijk heeft aangegeven dat berechting in de regio geen optie is, negeert het CDA deze informatie en blijft het hameren op het houden van een internationaal tribunaal in de regio. Ook negeert het CDA de adviezen van NCTV en AIVD dat terughalen het beste is voor de nationale veiligheid. Het voornaamste argument van het CDA om zich te blijven verzetten tegen terughalen, is vergelding. De partij vreest (net als PVV, Forum en VVD) dat de vrouwen er bij berechting in Nederland met een te lage straf van af komen. Ze wil daarom dat de vrouwen als extra straf zo lang mogelijk in de Koerdische kampen moeten blijven. Dat daarmee ook de kinderen gestraft worden, speelt voor de partij blijkbaar geen rol. Voor het CDA is het straffen van de vrouwen kennelijk belangrijker dan het redden van de kinderen.


OM eist vier jaar cel tegen Siobhan W.

Algemeen Dagblad, 5 aug

Het OM eist 4 jaar cel (waarvan één voorwaardelijk) tegen de teruggekeerde vrouwelijke Syriëganger Siobhan W. uit Den Haag. De 27-jarige vrouw keerde eind vorig jaar op eigen gelegenheid terug in Nederland na een verblijf van 6 jaar in Syrië. Siobhan was een vriendin van de al eerder teruggekeerde Laura H. Zij kende Laura al voor haar vertrek naar Syrië, en eenmaal in Syrië  probeerde ze samen met haar te ontsnappen uit het kalifaat. Die poging mislukte echter. De rechtbank betoogde dat zij tijdens een interview in 2018 met een Belgische journalist had aangegeven nog steeds achter de idealen van IS te staan. Siobhan vertelde nu echter dat ze geen andere keuze had dan te doen alsof, omdat anders haar leven gevaar liep.


Nederlandse vrouwen in kamp Roj vrezen voor eigen veiligheid

WhatsApp berichten uit kamp Roj, 2 aug

Volgens gisteren ontvangen informatie uit Syrië maken Nederlandse vrouwen in kamp Roj zich ernstige zorgen over de komst van Marokkaanse en Tunesische vrouwen die nog steeds trouw zijn aan IS. Twee jaar geleden hebben de Koerden naar aanleiding van voortdurende geweldsincidenten in kamp al-Hol de Nederlandse vrouwen uit dat kamp overgebracht naar het kleinere kamp Roj waar ze geen gevaar te duchten hadden van fanatieke IS-aanhangsters.  Nu de situatie in kamp al-Hol voor de Koerden steeds minder beheersbaar wordt, hebben ze besloten ook Marokkaanse en Tunesische vrouwen vanuit al-Hol over te brengen naar kamp Roj. De Nederlandse vrouwen in kamp Roj vrezen nu voor hun veiligheid. Zij hebben al geruime tijd afstand genomen van IS, en staan daarom bekend als “overlopers”. Zij vrezen voor wraakacties van de Marokkaanse en Tunesische vrouwen die nog steeds trouwe aanhangsters zijn van IS.


Franse ombudsman dient klacht in bij VN-comité voor de Rechten van het Kind

Défenseur des droits, 27 juli 2021

De Franse “Défenseur des droits”, enigszins te vergelijken met de Nederlandse ombudsman, heeft bij het VN comité voor de Rechten van het Kind een drietal klachten ingediend namens (groot)ouders van Franse vrouwen en kinderen in de kampen in Syrië. Deze klachten stellen schendingen van de grondrechten van het kind aan de kaak, in het bijzonder het recht op leven, het recht op bescherming en het recht om niet te worden onderworpen aan onmenselijke en vernederende behandeling. Het comité heeft de klachten ontvankelijk verklaard, na te hebben overwogen dat de kinderen in kwestie inderdaad onder de jurisdictie van de Franse Staat vielen. Laatstgenoemde zal daarom aansprakelijk kunnen worden gesteld als het comité in zijn komende beslissingen van oordeel is dat de rechten van deze kinderen zijn geschonden en dat de staat zijn verplichtingen uit hoofde van het verdrag niet is nagekomen.


Nieuw-Zeeland haalt Australische vrouw met twee kinderen terug

BBC, 26 juli 2021

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft aangekondigd dat haar land een 26-jarige IS-vrouw en haar twee kinderen gaat ophalen uit Turkije. De vrouw was door het Turkse leger gearresteerd toen ze vanuit Syrië naar Turkije probeerde te vluchten.

De vrouw die in Australië was opgegroeid, had oorspronkelijk zowel de Australische als Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Australië heeft haar echter haar Australische nationaliteit ontnomen omdat ze daar als een “vijand van het land” beschouwd wordt. De Nieuw-Zeelandse premier beschuldigde daarop Australië van het ontduiken van zijn verantwoordelijkheid, en haar regering heeft nu besloten de vrouw en haar kinderen zelf terug te halen.

Het Nieuw-Zeelandse gebaar is een belangrijke stap omdat tot nu toe alle landen van het Britse Gemenebest (inclusief Canada en Australië) een zeer terughoudend beleid voerden, kennelijk op aandrang vanuit Londen. Nieuw-Zeeland heeft zich nu onttrokken aan de regie vanuit Londen en besloten zelfstandig een meer humaan beleid te gaan voeren.


Finland haalt vrouw met twee kinderen op

Kurdistan24.net, 16 juli 2021

Vandaag haalde Finland een vrouw op met twee kinderen als onderdeel van het Finse beleid om kinderen te redden uit de gewelddadige detentiekampen. De Finse ambassadeur Jussi Tanner verklaarde dat het niet alleen ging om een humanitaire missie maar ook om te zorgen dat de kinderen niet zouden radicaliseren in de kampen waar ze leven onder IS-invloed. Hij dankte de Koerdische autoriteiten voor hun zeer professionele medewerking.

Finland geeft prioriteit aan repatriëring van de kinderen uit oogpunt van internationaal recht. Voor de Finnen is het vanzelfsprekend dat bij repatriëring van de kinderen ook de moeders meekomen.


Meerdere landen bezig met repatriëren van vrouwen en kinderen

WhatsApp berichten uit kamp Roj, 16 juli 2021

Volgens vandaag ontvangen berichten zijn er naast de 6 Belgische vrouwen en 10 kinderen ook een Finse vrouw met twee kinderen opgehaald. Verder kregen de kampen vandaag bezoek van een delegatie uit Kosovo die aankondigde dat er de komende dagen vrouwen van hun land zullen worden opgehaald. Volgens de laatste berichten is er vandaag is er al één vrouw uit Kosovo opgehaald.


Zes Belgische vrouwen en een tiental kinderen opgehaald uit kamp Roj

Céline Martelet op Twitter, 16 juli 2021

Bovenstaande bron meldt dat er vanochtend 6 Belgische vrouwen en een tiental kinderen zijn opgehaald uit kamp Roj. Dit zou betekenen dat België begonnen is met de voorgenomen repatriëring van zijn vrouwen en kinderen uit Syrië.


Samir A. weer op vrije voeten

Telegraaf, 15 juli 2021

NRC, 15 juli 2021

Een tegenslag voor het Openbaar Ministerie: Samir A. mag van de rechter zijn proces in vrijheid afwachten. Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het OM maakte daar bekend dat zij nu Samir A. wil vervolgen als lid van terreurbeweging IS (voorheen was de aanklacht alleen het financieren van een terroristische organisatie). Hij zou volgens het O.M. namens IS een dozijn IS-vrouwen en kinderen hebben laten ontsnappen uit Syrische kampen. De rechtbank volgde het OM vooralsnog niet in die stelling en besloot dat Samir de rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Samir zat intussen al meer dan een jaar in voorarrest zonder dat er enig bewijs was dat hij geld stuurde aan IS voor terroristische activiteiten. Advocate Tamara Buruma zegt dat Samir helemaal niet deelnam aan IS. Volgens haar deed hij gewoon wat Nederland tot op heden nalaat: vrouwen en kinderen in veiligheid brengen uit de erbarmelijke omstandigheden in de kampen. Samir hielp 27 kinderen en tien vrouwen wegkomen. Een deel is teruggekeerd naar Europa en gaat daarmee juist in tegen de richtlijn van IS.

De rechtbank oordeelde dat er onvoldoenden aanwijzingen waren dat Samir A. op dit moment nog een gevaar vormt voor de Nederlandse samenleving, en dat er daarom geen gronden waren om hem nog langer in voorarrest te houden. Zijn strafzaak komt nu in behandeling op 10 december.  


Documentaire ‘The return – Life after ISIS’ uitgezonden door VPRO op 13 juli

Documentaire terugkijken op TVblik.nl

Commentaar Metronieuws 13 juli 2021

Commentaar Algemeen Dagblad 13 juli 2021

In deze documentaire krijgen de westerse vrouwen die nog steeds verblijven in het Koerdisch kamp Roj eindelijk een gezicht.  Ze praten openlijk over de wijze waarop ze door IS propaganda misleid zijn om naar Syrië af te reizen, en hoe ze daarmee in een val liepen waaruit ontsnappen onmogelijk was. Bijzonder schrijnend is het verhaal van de Britse Shamima Begum die als 15-jarig meisje met twee schoolvriendjes afreisde naar Syrië, daar trouwde met een Nederlandse IS-strijder en drie kinderen kreeg die allemaal stierven door oorlogsgeweld of gebrek aan medische zorg. Haar Britse nationaliteit is haar intussen ontnomen. Ze heeft nu alleen nog de Bengaalse nationaliteit maar terugkeren naar Oost Pakistan kan ze niet omdat haar daar de doodstraf wacht. Haar verhaal is typerend voor de onmenselijke houding van westerse landen – inclusief Nederland – ten aanzien van de uitgereisde vrouwen en hun kinderen.


Dinsdag 13 juli bij VPRO de documentaire The Return – Life After ISIS

Komende dinsdag 13 juli zendt de VPRO om 22.55 uur op NPO 2 de documentaire uit “The Return – Life After ISIS”. Deze Spaanse documentaire handelt over Westerse geradicaliseerde IS-vrouwen met kinderen die na de val van ISIS geïnterneerd zijn in het Koerdische kamp Roj. Canada, de VS, het VK, Duitsland en Nederland willen hen niet terug hebben.

Mensen die de film gezien hebben vinden het een absolute aanrader.


André Seebregts over het terughalen van IS-vrouwen

NPO radio1, 9 juli 2021

Afgelopen dinsdag besloot de rechter het kabinet een deadline van drie maanden te stellen om vijf IS-vrouwen op te halen. André Seebregts, advocaat van deze, en nog 7 andere IS-vrouwen, legt voor Radio 1 uit wat dit voor consequenties heeft.


Europese Raad spreekt zich uit voor repatriëring

Europese Raad, 2 juli 2021

In een zaak die was aangespannen door enkele Franse burgers spreekt de Commissaris voor de Mensenrechten van de Europese Raad zich onomwonden uit voor repatriëring van alle vrouwen en kinderen uit Syrië.

De commissaris is van mening dat onderdanen van de staten die partij zijn bij het verdrag die in deze kampen worden vastgehouden onder de jurisdictie van die staten vallen en dat de heersende gezondheids- en veiligheidssituatie in de kampen het leven en de lichamelijke en geestelijke gezondheid van degenen die daar worden vastgehouden, in het bijzonder kinderen in gevaar brengen . Een dergelijke situatie kan niet verenigbaar zijn met het verbod op foltering of onmenselijke of vernederende behandeling zoals neergelegd in artikel 3 van het Verdrag. Dit betreft het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), dat door alle lidstaten is getekend.


BELANGRIJK: Rechter stelt kabinet deadline voor het ophalen van vijf IS-vrouwen

NOS, 6 juli 2021

De rechter stelt het kabinet een harde deadline van drie maanden in de zaak over het ophalen van vijf Nederlandse IS-vrouwen. De vrouwen willen al sinds 2018 dat hun strafzaak wordt beëindigd omdat ze niet bij hun rechtszaak in Nederland aanwezig kunnen zijn. De rechter geeft het kabinet nu nog drie maanden de tijd om te laten zien dat alles in het werk wordt gesteld om de vrouwen op te halen.

Als de vrouwen over drie maanden niet in Nederland zijn, moet het kabinet goed kunnen uitleggen waarom ophalen niet mogelijk was. Anders dreigen de strafzaken gesloten te worden. Er is dan geen hoger beroep meer mogelijk en de vrouwen kunnen nooit meer worden vervolgd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De rechtbank boog zich vandaag over dertien verzoeken. De acht andere verzoeken, die pas vandaag zijn ingediend, worden langer aangehouden. In die gevallen krijgt het kabinet dus meer tijd voordat er een nieuwe zitting is. Wat er gebeurt met de vijf vrouwen die hun zaak al in 2018 indienden, zal daarop ook van invloed zijn.


Demonstratie Den Haag goed verlopen

Den Haag, 3 juli 2021

Vandaag hield het Platform kinderen terug uit het Kalifaat opnieuw een demonstratie in Den Haag; ditmaal op het Plein bij de ingang van de Tweede Kamer. Een kleine groep familieleden en sympathisanten luisterden naar de toespraak van Ad Corten en wisselden informatie uit. Voornaamste onderwerp van gesprek was het debat dat twee dagen eerder in de Tweede Kamer gehouden was, en waarin de rechtse partijen weer alles uit de kast hadden gehaald om de afkeer van de vrouwen te vergroten. Maar ondanks de scheldpartijen van de rechtse partijen bestond toch de indruk dat de weerstand in de Kamer tegen het terughalen langzaam begint te verminderen en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de resterende vrouwen en kinderen teruggehaald zullen worden.  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210703_144152-1-1024x768.jpg

Protest tegen ophalen IS-vrouwen verstomt

Telegraaf, 2 juli 2021

Noord-Hollands Dagblad, 2 juli 2021

De deur blijft op een kier voor IS-vrouwen die terug naar Nederland willen komen. De Tweede Kamer sputtert weliswaar tegen en oppert enkele alternatieven, maar onder de streep wordt niet uitgesloten dat in navolging van Ilham B. meer jihadisten worden opgehaald. Begin juni zetten de VVD en het CDA nog de hakken in het zand. Nu toonden ze meer begrip voor het standpunt van het demissionaire kabinet om de IS-vrouwen in sommige gevallen toch op te halen omdat strafzaken anders dreigden te verlopen.

De artikelen in Telegraaf en NHD zijn praktisch identiek.


Turkije wil dat Nederland zijn IS’ers ophaalt

NRC 1 juli 2021

Niet alleen in kampen in Syrië, ook in Turkije zitten Syriëgangers, volgens de AIVD op dit moment zo’n 25 volwassenen en 55 kinderen met een Nederlandse link. Turkije dringt er bij Nederland op aan hen op te halen. In sommige gevallen loopt dat spaak, onder meer omdat Nederland soms de nationaliteit van Syriëgangers intrekt – tot ergernis van Ankara. „We zijn gefrustreerd”, onderstreept een Turkse overheidsfunctionaris, die vanwege protocollen niet met zijn naam in de krant mag. „Andere landen zeggen: ‘als deze IS’ers terugkomen, is dat een risico voor ons.’ Maar als ze in de regio blijven, zijn ze nog gevaarlijker. Niet alleen voor Turkije, maar ook voor Europa.” Onder andere de VVD pleit ervoor het Nederlanderschap van Syriëgangers veel vaker in te trekken. Een vorm van wegkijken, aldus de Turkse functionaris „Je kunt wel iemands paspoort intrekken, het probleem blijft bestaan. Deze mensen vinden vaak valse documenten om alsnog te kunnen reizen, ook naar Europa.”


Kamer spreekt zich uit tegen terughalen IS-vrouwen

Trouw, 1 juli 2021

Goede samenvatting van het plenaire debat over het terughalen van IS-vrouwen. Het debat werd vooral gekenmerkt door de laag-bij-de-grondse opmerkingen van PVV woordvoerder Markuszower waar de rest van de Kamer zich van distantieerde, en die voor de GroenLinks vertegenwoordigster reden waren om weg te lopen uit het debat. Ondanks het feit dat een meerderheid van de Kamer zich fel verzette tegen terughalen van de vrouwen, hield de regering vast aan haar standpunt dat terughalen soms onvermijdelijk is om straffeloosheid te voorkomen.


De Koerden over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen

Nieuwsuur, 1 juli 2021

In een nabeschouwing van het plenaire debat in de Kamer over het terughalen van IS-vrouwen laat Nieuwsuur ook de commandant van het Koerdische leger, Farhad Shami, aan het woord. Die vertelt dat er in de Koerdische kampen twee soorten vrouwen zitten: overtuigde jihadisten die zich weer aan willen sluiten bij IS, en spijtoptanten die terug willen naar hun eigen land. Het Koerdische leger beschikt over gedetailleerde informatie over de vrouwen. De Nederlandse vrouwen behoren  volgens hem allemaal tot de tweede groep. Het gaat om 30 vrouwen met 75 kinderen. De Koerden begrijpen niet dat Nederland zich alleen druk maakt over het risico dat vrouwen vormen voor Nederland. Wanneer ze gedwongen worden in de regio te blijven, vormen ze een veel groter gevaar voor de regio zelf. Hij vindt het standpunt van Nederland erg kortzichtig.


Debat Tweede Kamer over terughalen IS-vrouwen op 1 juli 2021

Eerste deel

Tweede deel

De rechtse partijen in de Kamer leefden zich uit in een lynchpartij van de Nederlandse vrouwen in Syrië. De gruweldaden van IS werden in detail beschreven, en gesteld werd dat de Nederlandse IS-vrouwen daaraan even schuldig waren als de mannen. De PVV was het meest extreem in zijn uitingen, maar ook VVD, CDA Forum en klein rechts deden mee aan de veroordelingen. De partijen stelden dat de vrouwen nooit meer terug mochten keren naar Nederland; dat hen het Nederlands staatsburgerschap ontnomen moest worden, en dat er een minimum straf ingesteld moest worden voor deelname aan een terroristische organisatie.

Een positieve houding t.a.v. de terugkeer van de vrouwen werd ingenomen door D’66, PvdA, GroenLinks (liep later weg uit het debat), Denk en Volt. Het CDA hield zich tamelijk rustig tijdens het debat. De voornaamste bijdrage was de 4-minuten spreekbeurt van Anne Kuik aan het begint van het tweede deel van het debat.

In hun repliek aan de Kamer hielden ministers Grapperhaus en Kaag hun rug recht. Terughalen zal in incidentele gevallen noodzakelijk zijn om straffeloosheid te voorkomen. Mogelijkheden tot berechting in de regio zijn uitvoerig onderzocht, maar alle pogingen daartoe zijn op niets uitgelopen.


VS dringen er bij Frankrijk en Engeland op aan om hun IS-strijders terug te halen uit Irak en Syrië

The Guardian, 28 juni 2021

Tijdens een topconferentie van de internationale coalitie tegen IS verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de voortdurende detentie van voormalige IS-strijders in Iraakse en Syrische kampen gewoon onhoudbaar is en niet oneindig kan blijven bestaan. “De Verenigde Staten blijven er bij landen – inclusief coalitiepartners – op aandringen hun burgers te repatriëren, te rehabiliteren en, waar van toepassing, te vervolgen.”

Blinken prees Italië, zijn gastheer, als een van de weinige West-Europese landen die zijn burgers repatriëren, en prees ook de inspanningen van Centraal-Aziatische landen zoals Kazachstan, die volgens hem 600 strijders en hun familieleden hadden teruggebracht en in rehabilitatieprogramma’s hadden ondergebracht.


Save the Children roept regering op om alle Nederlandse kinderen op te halen uit Syrië

Save the Children, 23 juni 2021

Niet alleen de 3 kinderen hadden in het weekend van 5 juni uit het al Roj kamp moeten worden opgehaald, het kabinet had ook de 72 andere kinderen met een Nederlandse link naar Nederland moeten halen.  Save the Children doet daarom alsnog een klemmend beroep op het kabinet deze kinderen hier te beschermen en hen hier naartoe te halen. Berechting van de moeders is noodzakelijk en moet – als het om Nederlandse moeders gaat – hier plaatsvinden. “Het vertrek van de drie kinderen uit het kamp is een doorbraak. We zijn verheugd dat het kabinet nu eindelijk stappen heeft genomen, maar het is verre van genoeg. We roepen het kabinet op nu door te pakken.”


Stevige aanvaring Wilders met regeringspartijen over terughalen Ilham B.

YouTube 23 juni 2021

Tijdens een debat over de formatie op 23 juni in de Tweede Kamer deelde Wilders terloops een sneer uit aan Sigrid Kaag over het terughalen van een “terrorist” uit Syrië. Dit leidde tot een ontsporing van het debat en felle verwijten over en weer tussen Wilders aan de ene kant en Rutte, Kaag en Hoekstra aan de andere kant. Uiteindelijk eindigde het in zeer felle woorden tussen Hoekstra en Wilders.

De conclusie van dit debat is dat de liefde tussen CDA en PVV aardig bekoeld is. De vraag is hoe dit zal doorwerken in het komend plenaire debat over het terughalen van Syriëgangers (1 juli). Zal het CDA dan weer de zijde kiezen van Wilders (zoals het tot nog toe gedaan heeft), of zal de recente ruzie het CDA toch stimuleren zich ook op dit punt te distantiëren van de PVV?


Nederlandse overheidsdiensten unaniem van mening dat repatriëring het beste is voor de nationale veiligheid

Tweede Kamer, 16 jun 2021

In een “ronde tafel gesprek” werden leden van de Vaste  Kamercommissie Veiligheid door deskundigen bijgepraat over de risico’s van wél of niet repatriëren van vrouwen en kinderen uit Syrië. De AIVD, het Openbaar Ministerie en de NTCV en het Ministerie van Buitenlandse Zaken waren unaniem van mening dat terughalen het beste is uit oogpunt van nationale veiligheid. Alle pogingen om uitreizigers te laten berechten door een internationaal tribunaal in de regio zijn op niets uitgelopen. Terughalen naar Nederland is nu nog de enige manier om de vrouwen te berechten. Dit mag rustig een doorbraak genoemd worden omdat tot nu toe AIVD en NCTV zich nooit in het openbaar hadden uitgesproken vóór terughalen. Ook de standpunten van het OM en het Ministerie van BuZa waren nieuw; tot nu toe hielden die vast aan het standpunt dat terughalen te gevaarlijk was voor de overheidsdiensten. Van de vier uitgenodigde deskundigen hielden Annelies Moors en Christophe Paulussen een krachtig pleidooi voor terughalen. Zij voerden hierbij ook het argument aan dat de kinderen onschuldig zijn en gered moeten worden uit de kampen. De twee anderen deskundigen (Ruud Koopmans en professor Ellian) bleven pleiten voor een berechting in de regio.   


NRC pleit voor actief terughalen vrouwen en kinderen uit Syrië

NRC, 12 juni 2021

In een hoofdartikel somt de NRC een aantal belangrijke argumenten op waarom de Nederlandse regering de kop niet langer in het zand moet steken maar moet beginnen met het actief repatriëren van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Tot nu toe wil een meerderheid van de Kamer dat de vrouwen in de regio zelf berecht worden, en het kabinet ijvert al jaren voor de oprichting van internationale tribunalen. Dat gaat echter niet lukken, en Nederlandse rechtbanken dreigen – in navolging van de zaak tegen Ilham B. – ook de zaken tegen andere IS-vrouwen te staken wanneer zij niet naar Nederland gehaald worden om zich hier te kunnen verdedigen. Het tot nu toe gehanteerde argument dat terughalen te gevaarlijk zou zijn voor de betrokken diplomaten, is ontkracht nadat Nederland vorige week Ilham B. terug haalde. Andere Europese landen hebben al honderden kinderen en vrouwen opgehaald, dus waarom zou Nederland dat ook niet kunnen.  


Opnieuw demonstratie voor terughalen kinderen bij CDA kantoor in Den Haag

12 juni 2021

Vandaag was er opnieuw een demonstratie bij het CDA kantoor in Den Haag voor het terughalen van kinderen en hun moeders uit Syrië. Het Platform Kinderen terug uit het Kalifaat had afgelopen week besloten tot het houden van deze ad hoc demonstratie naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen. Vorige week haalde de Nederlandse regering een vrouw en drie kinderen op uit Syrië. Daarmee bewees zij dat ophalen veilig kan gebeuren, en dat het excuus van het afgelopen jaar dat terughalen te gevaarlijk was, slechts een smoesje was. Behalve de VVD en extreemrechts reageerde ook het CDA zeer verbolgen op de actie van de regering. Vandaar dat besloten werd de demonstratie weer voor het CDA kantoor te houden om de partij te confronteren met zijn onchristelijke houding. In dit verband verwees Ad Corten in zijn toespraak naar het Bijbelverhaal van de overspelige vrouw. Dat is op dit moment duidelijk van toepassing op de houding van het CDA t.a.v. de IS-vrouwen. CDA’ers voelen zich blijkbaar zó rechtschapen dat zij menen het recht te hebben om vrouwen te stenigen die op jonge leeftijd één keer een verkeerde keuze hebben gemaakt. En daar zijn ze nu al drie jaar mee bezig. Zijn er in het CDA dan helemaal geen mensen die zelf wel eens een fout gemaakt hebben? 


Scandinavische landen treffen voorbereidingen voor het terughalen van hun vrouwen en kinderen

Zweedse radio, 9 juni 2021

Aftenposten, 10 juni 2021

Zweedse en Noorse media maken melding van plannen van hun regeringen om hun burgers dit najaar terug te halen uit Syrië. Eerder maakten Finland en Denemarken al plannen bekend in deze richting. Finland begon zelfs al in december vorig jaar met het ophalen van enkele vrouwen en kinderen.

Opmerking: Verdere details worden niet vrijgegeven door de Noorse en Zweedse regeringen. Dit gebeurt om de veiligheid niet in gevaar te brengen van de hulpverleners en ook van de vrouwen en kinderen die moeten worden opgehaald. Het ophalen door Nederland afgelopen weekend van een Nederlandse vrouw en drie kinderen was ook in het grootste geheim voorbereid. De signalen die we nu krijgen uit Scandinavische landen geven wel aan dat er achter de schermen druk gewerkt wordt.


Overleg tussen Koerden en EU + VS over de IS-gevangenen en de situatie in kamp al-Hol

ANHA, 8 juni 2021

De uitkomst van een ZOOM vergadering waarop over de situatie van de IS-gevangenen werd gesproken, en vooral over kamp al-Hol. Voor Nederland niet erg interessant omdat wij geen vrouwen en kinderen meer hebben in dat kamp. Interessant is dat de Koerden nu officieel met de EU en VS praten. Er deed ook een Nederlandse afgevaardigde deel aan het overleg. De Koerden deden weer een oproep op de westerse landen om hun kinderen terug te halen en ook de vrouwen die geen misdaden gepleegd hebben. Volgens de definitie van de Koerden behoren daartoe alle vrouwen, met uitzondering van de leden van de religieuze politie. Voor zover bekend waren geen Nederlandse vrouwen lid daarvan, dus in de ogen van de Koerden zijn alle Nederlandse vrouwen onschuldig.


Interview met vader van uitgereisde vrouw op NOS journaal

NOS journaal van 20.00 uur op 8 juni 2021 (kijken vanaf 15 minuten 45 seconden na begin)

In een emotioneel interview schetst Bert Klijn, vader van een uitgereisde vrouw en grootvader van haar twee dochtertjes, het verdriet van de achtergebleven (groot)ouders. Zijn dochter Amber was 20 jaar en erg naïef toen ze vertrok naar Syrië. Bert begrijpt nog steeds niet hoe ze daartoe is gekomen. Hij en zijn vrouw zijn door de Raad voor de Kinderbescherming aangewezen als pleegouders in het geval Amber en haar dochtertjes terugkomen in Nederland. De kinderkamer staat al twee jaar klaar maar al het wachten is tot nu toe tevergeefs geweest.

In dezelfde uitzending verklaart CDA woordvoerster Anne Kuik in de Tweede Kamer dat het voor het CDA van belang is dat deze ‘haters’ (de vrouwen in Syrië) dáár bestraft worden. Zij snapt niet hoe het kan dat deze vrouwen nu wél opgehaald worden.


Over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen

NPO1 radio Podcast De Dag #856, 8 juni 2021

Interessant interview met oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen die vele Nederlandse vrouwen in Syrië interviewde. Veel van de vrouwen waren jong en naïef toen ze vertrokken naar Syrië, en zij zijn intussen wel klaar met IS. Anderen zijn nog steeds aanhangers van het IS-gedachtegoed. Dat komt ook door de sfeer in de kampen die in feite nog mini-kalifaatjes zijn, en waar het moeilijk is om los te komen van IS. De afgelopen 2 jaar is er geen enkele vooruitgang geboekt bij het terughalen van de vrouwen en kinderen. Dat komt deels door de corona crisis, maar deels ook doordat de regering het wel prima vindt dat de vrouwen daar opgeborgen zitten in de kampen.  De regering is bang dat de vrouwen er na terugkeer in Nederland met een relatief lichte straf (3-5 jaar) van af komen, en ze laat ze daarom als een soort ‘voorarrest’ voor onbepaalde tijd in Syrië zitten. Het argument dat ophalen erg gevaarlijk is, noemt Melissen een lachertje en een drogreden om de vrouwen daar te laten zitten. De Koerden willen al jaren van de vrouwen af. Wanneer wij ze niet actief ophalen, is de kans groot dat de Koerden uiteindelijk de vrouwen gewoon laten gaan.


Tendentieuze berichtgeving in De Telegraaf

De Telegraaf, 7 juni 2021, pagina 1, pagina 2-3

De Telegraaf bracht gisteren het nieuws over de repatriëring van Ilham B. op de wijze die we van dit blad gewend zijn: met verontwaardigde koppen en de nadruk op het veiligheidsrisico van teruggehaalde vrouwen. In december drong de krant er juist nog op aan dat Ilham teruggehaald moest worden omdat ze anders haar straf dreigde te ontlopen. De krant is alleen geïnteresseerd in het scheppen van verontwaardiging en het ophitsen van het Nederlandse publiek. Helaas hebben de artikelen van de Telegraaf een brede verspreiding doordat ze ook worden overgenomen door de regionale kranten van Mediahuis.


Hoe vangen we de kinderen van Syriëgangers op?

De Nieuws BV, 8 juni 2021

Marion van San, auteur van het boek Kalifaatontvluchters, en Maarten van de Donk, radicaliseringsexpert, geven hun visie op de opvang van teruggekeerde kinderen. Het blijkt dat jonge kinderen zich snel aanpassen aan Nederlandse omstandigheden. Belangrijk is dat ze opgevangen worden in een warme omgeving, zowel in het pleegezin als op school. Mogelijk krijgen de kinderen tijdens de puberteit nog last van trauma’s, en het is daarom belangrijk dat ze begeleiding blijven krijgen. In België weigerden scholen soms de kinderen op te nemen vanwege weerstand bij ouders van andere kinderen. Dit hangt samen met de negatieven publiciteit rond de kinderen in de media (“tikkende tijdbommen”). België gaat binnenkort grote aantallen kinderen met hun moeders terughalen, en ook in Nederland is het te verwachten dat de kinderen op den duur teruggehaald (moeten) worden. Het is alleen jammer dat dit nog zoveel tijd gaat kosten en dat de kinderen al die tijd nog in de kampen moeten blijven.


Advocaat: Nederland zal nog acht IS-vrouwen moeten ophalen uit Syrië

Trouw, 7 juni 2021

Nederland zal nog acht IS-vrouwen en hun kinderen moeten ophalen uit Syrië, óf de strafzaak tegen hen spoedig moeten beëindigen, zegt hun advocaat André Seebregts. De komst van een Nederlandse IS-vrouw naar Nederland dit weekend bewijst dat het mogelijk is vrouwen en hun kinderen uit Koerdische opvangkampen in Syrië te halen. De regering stond jarenlang op het standpunt dat het te gevaarlijk is Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen terug te halen uit het door burgeroorlog geteisterde Syrië. “Hoe gevaarlijk is het nu eigenlijk? vraagt advocaat Seebregts. Zelf bezocht hij kamp Al-Hol, waar Ilham B. vastzat. De acht vrouwen en hun (ongeveer) 25 kinderen die Seebregts bijstaat, zitten al jaren in ander Koerdisch opvangkamp. Ook zij willen bij hun strafzaak aanwezig zijn. Seebregts zal maandag opnieuw verzoeken hun strafvervolging te beëindigen als ze niet hierheen worden gehaald.


” Wij willen ze hier niet”

Noord Hollands Dagblad, 7 juni 2021

Politieke partijen op de rechterflank zijn fel tegen het naar Nederland halen van IS-strijders. Ze hebben er immers zelf voor gekozen om naar Syrië te vertrekken. Dat ze nu soms onder erbarmelijke omstandigheden in Koerdische detentiekampen zitten kan op weinig empathie rekenen. De nationale veiligheid speelt bij de afweging een belangrijke rol. Terreurverdachten binnen de landsgrenzen halen is risicovol, oordeelden de veiligheidsdiensten al eerder.

Bij coalitiepartijen VVD en CDA valt dan ook flink wat chagrijn en onrust te bespeuren. „Deze uitreizigers hebben ons land heel bewust verlaten om lid te worden van een organisatie die genocide pleegde. Ze krijgen nu een vliegticket naar Nederland uit een gebied dat ze in puin achterlaten”, gruwelt CDA-Kamerlid Anne Kuik.

Advocaat en hoogleraar Internationaal Recht Geert-Jan Knoops denkt dat de andere IS-vrouwen nu eveneens kans maken om een soortgelijk terughaaltraject bij de rechter af te dwingen. „Het kan namelijk niet zo zijn dat er alleen vrouwen worden opgehaald als het de Staat goed uitkomt”, stelt hij. „Je krijgt dan een heel gekke situatie. Als de overheid daadwerkelijk deze Syriëganger heeft opgehaald vanwege een strafzaak, dan blijven de vrouwen die in strafrechtelijke zin niks verweten kan worden achter. Dat is niet de bedoeling”, vindt hij.

Volgens de laatste cijfers van de inlichtingendienst AIVD zijn er 110 uitgereisde Nederlandse volwassenen in Syrië. Daarvan is een derde vrouw. In Turkije zijn er nog eens 25. In Koerdische kampen of gevangenissen zitten 45 volwassenen, dertig volwassenen zitten bij strijdgroepen, 35 anderen zijn ’elders’.


Vrouwelijke IS-ganger uit Syrië opgehaald om strafproces door te laten gaan

Volkskrant 5 juni 2021

De vrouw is Ilham B. (27) uit Gouda, die samen met haar twee kinderen terug reist. Het derde kind, zo liet minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) zaterdagavond in een brief aan de Tweede Kamer weten, is het slachtoffer van ‘internationale kinderontvoering’. De rechtbank in Rotterdam dreigde eerder de strafzaak tegen B. te beëindigen omdat de Nederlandse overheid haar niet in staat stelde om haar proces bij te wonen. Grapperhaus liet daarop vorig jaar weten bereid te zijn tot ‘actieve repatriëring’. Het geduld van de rechtbank was bijna op: als Ilham niet binnenkort naar Nederland was gebracht, dan zou zij vrijuit gaan.

Om de gevangenen naar Nederland over te brengen ‘heeft een speciale operatie plaatsgevonden onder zeer complex omstandigheden’, schrijft Grapperhaus. Bij aankomst in Nederland zal Ilham B. direct worden aangehouden. De kinderen worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

In kampen in Noordoost-Syrië zitten volgens inlichtingendienst AIVD nog circa 30 Nederlandse vrouwen en 75 kinderen vast. Meer dan 10 vrouwen zijn inmiddels ontsnapt, blijkt uit cijfers die minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) het afgelopen jaar met de Tweede Kamer deelde. Zij zijn ondergedoken in de Syrische provincie Idlib – waar de jihadisten nog steeds aan de macht zijn – of in Turkije.


Uitzending Nieuwsuur over terugkeer van IS-vrouwen

Nieuwsuur, 5 juni 2021

In Nieuwsuur werd uitgebreid aandacht besteed aan de overdracht vandaag van Ilham B. aan een Nederlandse delegatie. De ministers Kaag en Grapperhaus verklaren in een brief aan de Kamer dat het om een uitzonderlijke gelegenheid ging, en dat de speciale operatie onder zeer complexe omstandigheden was uitgevoerd. Tamara Buruma, de advocate van Iljham B., vertelde dat Nederland dit al veel eerder had kunnen doen maar dat de regering zich tot nu toe altijd verzet had. In een oud filmfragment verklaart premier Rutte dat hij nul medelijden had met de moeders en vaders van de kinderen.

Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen vertelde dat de Koerden altijd al aangedrongen hebben op repatriëring omdat zij de vrouwen niet gaan berechten en zo snel mogelijk van hen af willen. Wanneer Nederland ze niet ophaalt, bestaat de kans dat de Koerden de vrouwen uiteindelijk gewoon vrij zullen laten. Op dit moment heeft de Nederlandse regering nog zicht op 25 vrouwen; de rest is ontsnapt en van de radar verdwenen. De kinderen groeien in de kampen op in een radicale omgeving. Dit is ook waar de Koerden voor waarschuwen.  


Opgehaalde Nederlandse vrouw is Iljam B. uit Gouda

Trouw, 5 juni 2021

Volkskrant, 5 juni 2021

Ook andere kranten berichten intussen over de overdracht aan een Nederlandse delegatie van een vrouw en haar twee kinderen. Het blijkt te gaan om Ilham B. uit Gouda, die vorig jaar een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat waarin zij het recht opeiste om zich in Nederland te mogen verweren tegen de aanklachten die tegen haar waren ingebracht. De rechtbank in Rotterdam stelde haar destijds in het gelijk, en gaf de Nederlandse staat een half jaar de tijd om haar terug te halen. Anders zou de zaak tegen haar geseponeerd worden. In dat geval zou zij niet later nog eens voor hetzelfde misdrijf aangeklaagd kunnen worden. Het motief om haar terug te halen, is dus de vrees van de Nederlandse overheid dat zij haar straf zou ontlopen. De weg ligt nu open voor de andere Nederlandse vrouwen om dezelfde procedure te volgen.  

VVD en extreemrechts hebben zoals verwacht hun ongenoegen uitgesproken tegen de beleidswijziging van de Nederlandse overheid. ChristenUnie en D’66 vinden het een goed besluit om de vrouw en haar kinderen terug te halen. Naast Ilham B. en haar twee kinderen is nog een ander meisje overgedragen dat is afgestaan door haar moeder die achterblijft in het kamp.


Nederlandse delegatie in Syrië om IS-vrouw en kinderen op te halen

Algemeen Dagblad, 5 juni 2021

Een Nederlandse delegatie is in Noord-Syrië  om een Nederlandse Syriëganger terug te halen. Het lijkt te gaan om een vrouw, haar twee jonge kinderen en een kind van andere ouders. Dat melden verschillende Koerdische media. Die officiële overdracht heeft zaterdagochtend plaatsgevonden.

De betrokken ministeries in Nederland zeiden vanochtend ‘niets over de zaak te kunnen zeggen’.  Het actief ophalen van een vrouw en enkele kinderen betekent een belangrijke koerswijziging van de Nederlandse regering. Tot nu toe was het beleid dat Nederland zelf geen vrouwen en kinderen uit Syrië ging ophalen. In juni 2019 werd een uitzondering gemaakt voor twee weeskinderen  (2 en 4 jaar oud) die al 6 maanden verwaarloosd rondliepen in kamp al-Hol. Deze kinderen konden meereizen met een Frans konvooi dat Franse kinderen ophaalde. De terugkeer van deze twee kinderen veroorzaakte veel verontwaardiging in de Tweede Kamer bij VVD, extreemrechts en CDA. Ministers Blok haastte zich toen om te Kamer te verzekeren dat dit een eenmalige uitzondering zou blijven.


Lotgenoten spreken zich uit tijdens demonstratie bij CDA kantoor

Bij de gisteren gehouden demonstratie in Den Haag hebben enkele familieleden zich voor het eerst in het openbaar uitgesproken. Bert Klijn hield een toespraak waarin hij het verdriet van de ouders en grootouders onder woorden bracht, en de regering – inclusief het CDA – verweet de andere kant uit te kijken uit angst voor de kiezers. Annelies de Man, de moeder van Amber, vertelde dat ze zich door deze demonstraties het dichtst bij haar dochter en kleindochters voelde, wat haar troost gaf. De toespraken van Bert, Annelies en Ad Corten zijn intussen opgestuurd naar de voorzitter van het CDA en aan Anne Kuik, de woordvoerster voor het CDA in de Tweede Kamer.

Ditmaal was het CDA kantoor voorbereid op onze komst, en ze hadden dranghekken laten plaatsen voor de ingang. Een beetje overbodig gezien het vriendelijke karakter van de actie. Voorafgaand aan de demonstratie kwamen CDA voorzitter Marnix van Rij en partijmedewerker Joost Breas nog een praatje met ons maken. Zij weten nu dat we actie zullen blijven voeren totdat de kinderen en hun moeders terug zijn. 


Zandstormen, tyfus en watertekort in Koerdische kampen

De Verloren Stem, 27 mei 2021

De Facebook pagina De Verloren Stem brengt dagelijks berichten over de ontberingen van de vrouwen en kinderen in de Koerdische kampen. Het laatste nieuws is dat er weer (buik)tyfus is uitgebroken in kamp Roj. Een aantal vrouwen en kinderen hebben de ziekte opgelopen. Twee van de zieke vrouwen zijn afkomstig uit en Nederland en Duitsland. De infectie wordt overgedragen via besmet voedsel en drinkwater.

Eerder deze maand werd kamp al-Hol geteisterd door een zandstorm die meerdere tenten verwoestte.  Ook was er twee dagen lang geen water te krijgen in het kamp terwijl de temperatuur overdag opliep tot boven de 40°.


Inzamelingsactie Breng ze veilig thuis

Onze Amsterdamse medestrijders van de groep Breng ze veilig thuis zijn een inzamelingsactie gestart om speelgoed en medicijnen te kunnen kopen voor de Nederlandse kinderen in kamp Roj. De actie wordt gesteund door diverse Amsterdamse kerken. Met kinderrechtenorganisaties en Artsen zonder Grenzen zal bekeken worden hoe het speelgoed in kamp Roj gebracht kan worden. De bedoeling is om de kinderen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er in Nederland aan ze gedacht wordt.


Videobeelden van demonstratie op de Dam op 22 mei  

Van onze demonstratie op de Dam staan nu een aantal video’s online.

Voordat de demonstratie begon, moesten we eerst met de politie overleggen waar we konden staan en wat we mochten doen.  

De toespraak van Rogier Schravendeel, gefilmd door Jo van der Spek, is in zijn geheel hier te bekijken.

Verder heeft Martijn Suurenbroek van Knooppunt TV een compilatie gemaakt van de verschillende sprekers.

En deze video waarin o.a. Ahmed el Mesri aan het woord komt, is gemaakt door MinBiladi TV.


Human Rights Watch roept Scandinavische landen op om burgers terug te halen uit Syrië

Human Rights Watch, 26 mei 2021

Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden moeten hun burgers die onrechtmatig onder levensbedreigende omstandigheden in Syrië worden vastgehouden onmiddellijk repatriëren, zei Human Rights Watch vandaag in een brief aan de vier regeringen. Onder de 164 Scandinavische burgers zijn 114 kinderen, waarvan meer dan de helft jonger dan 6 jaar.

Geen van de buitenlandse gevangen in de Koerdische kampen is voor een rechter gedaagd om de wettigheid en noodzaak van hun detentie vast te stellen, zoals vereist door het internationaal recht. Honderden mensen, waaronder kinderen, zijn omgekomen in deze detentiecentra, waaronder tientallen alleen al in 2021.

“De Scandinavische landen hebben de mogelijkheid om een ​​einde te maken aan de onwettige detentie en het gruwelijke lijden van hun burgers, de meesten van hen kinderen die het slachtoffer waren van ISIS”, zegt Letta Tayler, associate crisis- en conflictdirecteur bij Human Rights Watch. “Nu deze gedetineerden een derde jaar van onbepaalde hechtenis ingaan, klinken de excuses van hun regeringen om niets te doen steeds zwakker.”


Franse actiegroep stuurt 10.000 ansichtkaarten aan president Macron

De Franse actiegroep Collectif des Familles Unies heeft 10.000 ansichtkaarten laten drukken met tekeningen gemaakt door Franse kinderen in de kampen in Syrië. Deze kaarten worden verspreid onder sympathisanten die de kaarten persoonlijk kunnen opsturen aan president Macron.

Het platform is plan een dergelijke actie ook in Nederland te gaan voeren. We hebben daartoe contact opgenomen met de Franse groep om te vragen of we hun afbeeldingen ook mogen gebruiken (naast die van onze eigen Nederlandse kinderen).


Demonstratie op de Dam voor terughalen kinderen en moeders uit Syrië

Noord Hollands Dagblad, 22 mei 2021

Zaterdag 22 mei was er weer een demonstratie voor het terughalen van de kinderen en hun moeders uit Syrië. Ditmaal was de demonstratie op de Dam in Amsterdam, en hij werd gezamenlijk georganiseerd door de Amsterdamse actiegroep Breng Ze Veilig Thuis, en het platform Kinderen Terug Uit Het Kalifaat. Sprekers waren o.a. Rogier Schravendeel (Breng ze veilig thuis), Jaap van Luin (Platform). Ahmed el Mesri (Vereniging Assadaaka),  Jo van der Spek (M2M) en Ad Corten (Platform). De opkomst was met ongeveer 30 demonstranten weer een stukje hoger dan de vorige keer. De sprekers wezen op het feit dat Nederland nu het laatste land is in Europa dat weigert zijn kinderen en hun moeders terug te halen. Tot nu toe bungelde Nederland samen met Denemarken onderaan de lijst, maar ook Denemarken heeft vorige week besloten om zijn kinderen en hun moeders terug te halen. In Nederland is er zoals bekend nog steeds geen politieke meerderheid voor terughalen door de opstelling van het CDA.


Denemarken gaat vrouwen en kinderen terughalen uit Syrische kampen

Reuters, 18 mei 2021

Het internationaal persagentschap Reuters brengt nu ook het bericht dat de Deense regering een drastische koerswijziging heeft gemaakt en besloten heeft om behalve de kinderen ook hun moeders te repatriëren. Dit is gebeurd op advies van de Deense Veiligheid en Inlichtingendienst (de Deense NCTV).

Dit bericht komt overeen met wat het Deense TV station Nyheder twee dagen geleden publiceerde. De Engelse versie van Reuters is alleen makkelijker te lezen dan de Deense versie van Nyheder TV.

Opvallend is dat de Deense regering zijn besluit baseert op het advies van zijn inlichtingendienst. De Nederlandse NCTV kwam in mei 2018 ook al tot de conclusie dat terughalen het beste was voor de nationale veiligheid. De toenmalige NCTV baas Dick Schoof heeft dit advies echter niet doorgegeven aan regering en Tweede Kamer. Het gevolg was dat de kinderen  toen niet teruggehaald werden, en dat ze drie jaar langer werden blootgesteld aan de ontberingen van de kampen en de invloed van IS.


Demonstratie zaterdag 22 mei Amsterdam

Op 22 mei gaan we weer demonstreren voor het terughalen van Nederlandse kinderen uit Syrië. Ditmaal neemt de groep “Breng ze veilig thuis” het voortouw. Tijdens de demonstratie zal er gesproken worden door onder andere:

  • Ad Corten, Platform Kinderen terug uit het kalifaat
  • Jaap van Luin, Platform Kinderen terug uit het kalifaat
  • Ahmed el Mesri, Vereniging Assadaaka
  • Rogier Schravendeel, Breng ze veilig thuis
  • Jo van der Spek, M2M
  • Ouders van kinderen in Noord Syrië

Verder zal de lokale TV zender KNOOPPUNT TV verslag doen van de demonstratie.

De demonstratie begint om 14.00 op de Dam bij het nationaal monument. Mensen die van plan zijn om deel te nemen worden vriendelijk verzocht zich aan te melden bij adcorten@gmail.com.  Dan kunnen ze tijdig verwittigd worden wanneer er op het laatste moment wijzigingen komen in plaats of tijd.


Deense regering zal kinderen en moeders uit gevangenkampen in Syrië naar huis halen

Nyheder TV 18 mei 2021

De Deense regering is overstag gegaan en stemt er nu mee in om behalve kinderen ook moeders terug naar Denemarken te halen. Dat zeiden minister van Justitie Nick Hækkerup (S), minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod (S) en minister van Sociale Zaken en Ouderen Astrid Krag (S) dinsdagavond tijdens een persconferentie.

De houding van de regering ten opzichte van de buitenlandse strijders is niet veranderd. Ze zijn in alle opzichten ongewenst in Denemarken, maar PET is van mening dat het het meest geschikt zou zijn om de drie vrouwen met het Deense staatsburgerschap en hun kinderen te evacueren. Dit is een beoordeling waar de regering naar handelt omdat we voor de veiligheid van de Denen willen zorgen, zegt Nick Hækkerup.

Er zijn in totaal 19 kinderen en zes moeders in de kampen, van wie er drie de Deense nationaliteit hebben. De regering zal aanbieden om de drie moeders en hun in totaal 14 kinderen te evacueren.

De overige vijf kinderen krijgen ook evacuatie aangeboden, maar zonder hun moeders, die hun Deense staatsburgerschap is ontnomen. De toestemming van de moeders is vereist om die kinderen te evacueren.


Belgische samenleving bereidt zich voor op de repatriëring van kinderen uit Syrië

Medias de Bruxelles, 18 mei 2021

De Belgische regering treft voorbereidingen voor de repatriëring van 37 kinderen en 10 moeders. Vrouwen gaan eerst naar een detentiecentrum, maar de kinderen niet. Zodra ze op Belgische bodem aankomen, zullen ze worden opgevangen door de rechtbanken die hen als minderjarige in gevaar zullen verklaren. Daarna gaan ze een paar dagen naar het ziekenhuis.” Deze keer zullen ze kunnen worden onderzocht, omdat velen gebreken zullen hebben gezien hun levensomstandigheden”, legt Thomas Renard, onderzoeker aan het Egmont Instituut, uit. Zo kunnen ze ook contact opnemen met hun familie in België en bepalen of ze hen in goede omstandigheden kunnen huisvesten. Zo niet, dan kunnen ze bij een pleeggezin worden geplaatst. Ze zullen ook papieren en een identiteit moeten krijgen, wat essentieel is om toegang te krijgen tot de sociale zekerheid of zelfs tot school. “Op dit moment zijn er in 2019 zes kinderen teruggekeerd. Twee jaar later is er geen probleem van radicalisering, zoals sommigen misschien dachten. Dit zijn veelal kinderen die oorlog hebben meegemaakt, die veerkracht tonen en proberen zichzelf weer op te bouwen.


We moeten IS-terroristen voor het gerecht brengen – anders lopen we het risico nieuwe te kweken

US Institute of Peace, 11 mei 2021

Terwijl sommigen ervoor pleiten om IS-aanhangers hun nationaliteit te ontnemen en ze voor altijd de terugkeer naar hun eigen land te ontzeggen, is de enige echte oplossing het repatriëren van deze mensen en ze in hun eigen land berechten. Dit is de conclusie van een Franse journalist die een jaar als gijzelaar gevangen werd gehouden door IS. Hij interviewde honderden IS-aanhangers in Franse gevangenissen, en pleit voor het repatriëren van alle westerse burgers uit Syrië. Degenen die oorlogsmisdaden hebben bedreven, moeten berecht en bestraft worden, en hun vrouwen en kinderen moeten geholpen worden om weer te integreren in onze maatschappij. Wanneer wij de terugkeerders met vijandschap bejegenen, is dat een overwinning voor de jihadisten die er juist op uit zijn om vijandigheid en islamofobie te kweken in onze maatschappij.  


Tien tenten afgebrand in kamp al-Hol

De Verloren Stem, 12 mei 2021

Een video van De Verloren Stem laat de radeloze paniek zien van vrouwen en kinderen in kamp al-Hol bij het afbranden van tien tenten. Gelukkig vielen er bij deze brand voor zover bekend geen doden of gewonden. Het gebeurt vaker dat een tent afbrandt doordat een gasfles omvalt of door spelende kinderen, maar een brand van deze omvang is uitzonderlijk. Het laat zien onder welke gevaarlijke omstandigheden de vrouwen in de kampen constant moeten leven.  


Twee jaar geëist voor meenemen kinderen naar Syrië

NH Dagblad 7 mei 2021

Voor het eerst wordt een Nederlandse vrouw vervolgd omdat ze haar kinderen heeft meegenomen naar het strijdgebied in Syrië. Justitie eist twee jaar cel tegen Loubna W. uit Emmen. „Ze heeft haar taken als moeder ernstig verzaakt”, stelt de officier van justitie. Toen de moeder in 2016 met haar Duitse man naar Syrië vertrok, waren de kinderen tussen de twee maanden en acht jaar. Justitie rekent het de vrouw zwaar aan dat ze hen ’bewust meenam naar een van de gevaarlijkste gebieden ter wereld’. In augustus vorig jaar keerde de vrouw via Turkije terug naar Nederland. Ze zit inmiddels ruim acht maanden vast in de speciale afdeling voor vrouwelijke terrorismegedetineerden in Zwolle.

Dit bericht stond ook in de Telegraaf onder de titel ” ’Jihadbruid’ Loubna W. had AK-47 in woonkamer waar haar kinderen speelde”


Canadese regering bekijkt mogelijkheid repatriëring

CBC radio 5 mei 2021

Net als Nederland en Zweden stond Canada tot nu toe op het standpunt dat terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrië te gevaarlijk was. Nu komt er beweging in dit standpunt. Tijdens de voorbereiding van de G7 conferentie vertelde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Marc Garneau, dat Canada nu de mogelijkheid bekijkt om zijn ongeveer 50 burgers terug te halen. Andere landen zoals de VS, Frankrijk en Duitsland hebben al burgers teruggehaald, en Canada gaat nu overleggen met andere G7 landen wat de mogelijkheden zijn.


Zweedse milieupartij wil ook moeders ophalen

Sveriges radio 5 mei 2021

Zweden stelde zich tot nu toe op het standpunt dat kinderen van IS-vrouwen eventueel wel opgehaald kunnen worden, maar de moeders niet. Die moeten volgens de Zweedse regering ter plaatse berecht worden (hetzelfde standpunt als Nederland). Dit heeft geleid tot een patstelling omdat de Koerden de kinderen niet willen scheiden van de moeders.  De Zweedse milieupartij (een minderheid in de regering) dringt er nu op aan dat Zweden ook bereid moet zijn moeders terug te nemen omdat er anders geen oplossing is voor de repatriëring van de kinderen.  


TV interview met André Seebregts en Thomas Rueb over terughalen vrouwen en kinderen

De Nieuws BV, 3 mei 2021 (Fragment van 5:40 – 15:15)

In een interview op NPO1 geven Thomas Rueb (auteur van het boek Laura H.) en André Seebregts (advocaat van een aantal vrouwen in Syrië) commentaar op het feit dat de NCTV zich in zijn advisering aan de minister en Tweede Kamer heeft laten beïnvloeden door de politieke wensen van beide partijen. Wanneer er naar de werkelijke adviezen van de NCTV deskundigen gekeken wordt, is het zonneklaar dat het voor de nationale veiligheid beter is om de vrouwen actief op te halen in plaats van te wachten tot zij uit de kampen ontsnappen en van de radar verdwijnen. Opvallend is dat beide deskundigen het veiligheidsaspect als belangrijkste motief noemen voor terughalen, en niet het humanitaire motief. Dat laatste motief blijkt de meeste mensen niet (meer) aan te spreken.


The return: Life after ISIS

Loud and Clear review, 17 maart 2021

CBC News, 30 april 2021

De Spaanse filmproducente Alba Sotorra Clua hoopt met haar nieuwe documentaire “The Return: Life After ISIS” begrip te kweken  voor westerse vrouwen en meisjes die zich bij IS aansloten en later spijt kregen van hun keuze. Zij hoopt dat haar film zal helpen de haat in het Westen tegen deze vrouwen te overwinnen, en bij zal dragen tot hun repatriëring. Er komen een aantal vrouwen aan het woord die vertellen hij zij ertoe kwamen zich bij IS aan te sluiten, en hoe zij achteraf spijt kregen van hun keuze. De film benadrukt de trauma’s die de vrouwen hebben opgelopen door het leven in de gevangenkampen, en de voortdurende afwijzing van hun verzoeken om terug te keren naar hun eigen land. De film werd voor het eerst vertoond op 17 maart op het SXSW film festival.


Oezbekistan haalt 24 vrouwen en 68 kinderen op

Tweet van Abdulkarim Omar, 30 april 2021

Abdulkarim Omar, de minister van buitenlandse zaken van de autonome Koerdische regio in Noord Syrië (AANES) twittert dat  24 vrouwen en 68 kinderen overhandigd zijn aan een officiële delegatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oezbekistan door het ondertekenen van een officieel document door beide partijen.

Waar blijft Nederland? Vinden wij het ophalen nog steeds te gevaarlijk?


Actie bij partijbureau CDA om IS-kinderen: ’Dat we hier staan, vinden ze gênant’

Noord-Hollands Dagblad, 30 april 2021

Het klinkt misschien onlogisch: een CDA’er die demonstreert ’tegen’ het CDA. Maar Ad Corten uit Uitgeest is vast van plan om elke maand actie te voeren op de stoep van het partijbureau in Den Haag. Net zo lang tot een groep Nederlandse vrouwen en kinderen wordt opgehaald uit Syrië.

Het CDA heeft volgens Corten – initiatiefnemer van het Platform kinderen terug uit kalifaat en het comité CDA’ers voor terughalen IS-kinderen – de sleutel in handen. ,,Een nette partij’’, zegt hij zelf. Hij kan er met zijn hoofd niet bij dat het CDA zich over dit onderwerp in het kamp van de rechtse partijen plaatst.

,,Op grond van de eigen christendemocratische principes zou mijn partij voor het terughalen van deze vrouwen en kinderen moeten zijn’’, zegt hij. ,,Wanneer het CDA om zou gaan, is er een meerderheid in de Tweede Kamer.’’


27 kinderen in kampen in Noordoost-Syrië komen in aanmerking om DNA-test af te leggen

Nieuwsblad België, 27 april 2021

In de Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië bevinden zich 27 kinderen die in aanmerking zouden komen om een DNA-test af te leggen, om zo de biologische afstamming van die kinderen vast te leggen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. Ze beklemtoonde dat de Nationale Veiligheidsraad daarnaast veel belang hecht aan wat gebeurt met deze personen na hun terugkeer naar België. “Denk maar niet dat we tijd verliezen”, zei Wilmès.

De repatriëring van Belgische kinderen die zich momenteel in Syrië bevinden, blijft een prioriteit voor de Belgische regering, klonk het. Verschillende commissieleden hadden de ministers vragen gesteld over de repatriëring van kinderen, en eventueel hun moeders, zoals begin maart aangekondigd door premier Alexander De Croo. Uit veiligheidsoverwegingen zei de minister geen details te kunnen geven over de praktische modaliteiten en timing van een mogelijke repatriëring. Na die terugkeer zal het aan de bevoegde ministers en overheidsdiensten zijn om ervoor te zorgen dat zij opgevolgd worden, en dat met de lange termijn in het achterhoofd. Er zijn op dit moment al kinderen uit Syrië teruggekeerd. Volgens de informatie die Wilmès in de Kamercommissie deelde, verloopt dat redelijk goed.


De NCTV: autonome terreurbestrijder of loopjongen van de minister

NRC, 26 april 2021

De NCTV (Nationaal coördinator terrorisme en veiligheid) blijkt in zijn adviezen aan de regering rekening te houden met de politieke wensen van de regering. Een van de voorbeelden daarvan is het evaluatie rapport over de veiligheidsrisico’s van het terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrië. De eerste versie van dit rapport, gemaakt in mei 2018 door ambtenaren van de NCTV, concludeerde de nationale veiligheid het beste gediend was met het terughalen van de vrouwen en kinderen. De toenmalige NCTV-baas Dick Schoof dacht dat dit niet het advies was waarop zijn minister zat te wachten. Hij legde het rapport in de la en stuurde in plaats daarvan een ander rapport aan de minister met een neutrale opsomming van de voor- en nadelen van repatriëring. Op basis daarvan oordeelde minister Grapperhaus dat de kinderen niet teruggehaald konden worden.

De conclusie van dit artikel is dat de vrouwen en kinderen al drie jaar geleden gerepatrieerd hadden kunnen worden wanneer de NCTV het werkelijke advies van zijn deskundigen aan de minister had gepresenteerd.

(Met dank aan Facebook Moslims in Dialoog / Telegram De Verloren Stem)

Opmerking: Wij hebben zelf enkele weken geleden ook een analyse gepubliceerd van de NCTV rapporten van de afgelopen 5 jaar. Daarin vroegen we ons af waarom de NCTV niet met een duidelijke conclusie kwam welke optie het beste was: wel of niet terughalen. Nu weten we dus waarom.


Nederland haalde zijn IS-vrouwen niet op. Nu ontsnappen ze

NRC, 26 april 2021

Naar aanleiding van de verdwijning van Ojone I. uit kamp al-Hol (zie eerdere NRC bericht van 14 april) komt de krant nu met een achtergrond artikel over de ontsnapping afgelopen jaar van meerdere vrouwen uit kamp al-Hol en de risico’s daarvan voor de Nederlandse samenleving. Conclusie is dat door de nalatigheid van de Nederlandse overheid om actief de vrouwen en kinderen te repatriëren het probleem intussen steeds groter wordt. Verschillende deskundigen geven aan hoe kortzichtig het beleid van de NL overheid tot nu toe geweest is, en hoe belangrijk het is dat daar snel verandering in komt.


Discussie in Denemarken over repatriëring van 4-jarig meisje met PTSS

Berlingske, 23 april 2021

In Denemarken is een felle discussie opgelaaid over de plannen tot repatriëring van een 4-jarig meisje dat lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Volgens alle deskundigen die het meisje onderzocht hebben moet het zo snel mogelijk teruggehaald worden naar Denemarken voor behandeling. Intussen heeft de Deense regering door een groep deskundigen laten onderzoeken of dit  mogelijk is zonder ook haar moeder en vijfjarige grote broer mee te nemen. De deskundigen zijn unaniem van oordeel dat dit zeer nadelig zou zijn voor het herstel van het kind.

Begin 2019 beloofde de Deense regering om de vrouw en haar twee kinderen te helpen terugkeren naar Denemarken. Maar na de parlementsverkiezingen van 2019 kwam er een rechtse regering aan de macht die besloot dat vrouwen en kinderen niet teruggehaald zouden worden. Volgens de advocaat van de vrouw zijn in Denemarken nu ” de wet, de conventies en de rechtsstaat in een bloedige strijd gewikkeld met het politieke populisme.”


Laatste Nederlandse vrouw verdwenen uit kamp al-Hol

NRC, 14 april 2021

De Nederlandse Ojone I., een vrouwelijke Syriëganger die getrouwd was met een kopstuk van Islamitische Staat (IS), is verdwenen uit het Al-Hol vluchtelingenkamp in Noordoost-Syrië. Dat meldt de Deense publieke omroep DR op basis van een intern kampdocument dat ook door NRC is ingezien. In dit document staat achter haar naam en die van haar 5-jarige zoon en 3-jarige dochter inmiddels het woord ‘non-actief’, wat erop wijst dat de drie zich niet meer in het kamp bevinden. Het lijkt erop dat de 24-jarige is ontsnapt of weg gesmokkeld. Waarheen precies, is vooralsnog onbekend. Volgens André Seebregts, de advocaat van meerdere zogenaamde ‘IS-vrouwen’, zijn er „voor zover bekend” sinds enkele maanden überhaupt geen Nederlandse vrouwen meer in Al-Hol. Dat I. nu op vrije voeten is, is volgens advocaat Seebregts des te wranger daar zijzelf eerder aangaf naar Nederland te willen terugkeren. I. was één van de 23 vrouwen die eind 2019 een kort geding tegen de staat aanspanden om te eisen dat Nederland zou helpen bij terugkeer. Vorige zomer bepaalde de Hoge Raad dat de overheid hier niet toe verplicht is. „Een gemiste kans”, aldus Seebregts. „Nederland had deze vrouwen op een gecontroleerde manier kunnen terughalen en hen hier kunnen berechten. Het scenario dat zich nu ontvouwt, is in niemands belang.”

Volgens Seebregts zitten er nu alleen nog zo’n 10 Nederlandse vrouwen met hun kinderen in Koerdische gevangenschap. Zij zitten in kamp Roj van waaruit ontsnappen veel moeilijker is.


Belgische moeders in Syrië willen kinderen afstaan voor repatriëring

Het Laatste Nieuws, 12 april 2021

Twee moeders in Syrië vragen België om dringend hun kinderen te repatriëren, ook zonder zichzelf. De moeders doen hun oproep nadat hun tent is afgebrand, en te midden van een corona-uitbraak in kamp Roj, in het noordoosten van Syrië. Het gaat om een moeder (51) en dochter (30) die samen nog 3 kinderen hebben in het kamp. Een zoontje van de dochter werd al in december teruggehaald naar België. Bij de brand konden de vrouwen en kinderen ontkomen maar de kinderen zijn nog in shock. De paniek is zo groot dat de vrouwen België vragen om hun drie kinderen zo snel mogelijk te repatriëren, zelfs zonder henzelf.


Artikel over 15-jarige Deense jongen die teruggehaald werd uit kamp al-Hol

Extra Bladet, 4 april 2021

Interview in de Deense krant Extra Bladet met de 15-jarige Deense jongen die in 2019 gerepatrieerd werd uit kamp al-Hol. Het artikel, waarvan de hoofdzaken al gerapporteerd werden door De Verloren Stem op 7 april, geeft verdere details van de jongen die medio 2019 door de Deense overheid werd teruggehaald uit Syrië. Het feit dat Extra Bladet nu met dit verhaal komt, wijst op een toegenomen belangstelling voor het onderwerp in Denemarken. Tot nu toe is Denemarken, samen met Nederland, een van de meest terughoudende landen waar het gaat om het repatriëren van vrouwen en kinderen. Het artikel, dat geïllustreerd is met tal van foto’s, geeft een beschrijving van de ellende die de jongen heeft meegemaakt, en van de barre omstandigheden in kamp al-Hol waar op dit moment nog steeds zijn moeder en zeven broertjes en zusjes verblijven. De jongen vraagt zich af waarom kinderen eerst in levensgevaar moeten komen voordat ze teruggehaald worden. Voor degenen die moeite hebben met het Deens is hier een vertaling te vinden van het artikel (met dank aan Google Translate).


Nederlandse vrouw besmet met corona

De Verloren Stem, 9 april 2021

De 52-jarige Nederlandse vrouw die met zware brandwonden in kamp Roj ligt, is positief getest op corona. Ze is in quarantaine geplaatst en mag haar tent niet uit. Ze is niet behandeld voor aan haar brandwonden en haar gezondheid wordt nu verder bedreigd door corona. Afgelopen week verwierp het gerechtshof in Den Haag haar hoger beroep tegen het besluit dat de Nederlandse staat niet verplicht is haar terug te halen. De vrouw zit met haar dochter en twee kleinkinderen al jaren vast in het kamp.


Corona in kamp Roj (2)

Informatie uit kamp Roj , 9 april 2021

Het kamp Roj is voor 5 dagen in lock down vanwege de corona besmettingen. Volgens de laatste berichten zijn 7-8 vrouwen in quarantaine, terwijl hun 14 kinderen opgevangen worden door andere vrouwen. Mondkapjes worden niet gebruikt. Onbekend is of ze niet beschikbaar zijn of dat het gebruik verboden is.


Verslag van de 15 jarige Ibrahim uit Denemarken

De Verloren Stem, 7 april 2021

Ibrahim is het enige Deense kind dat tot nu toe is teruggekeerd. Hij werd in 2019 gerepatrieerd enkele maanden nadat hij zwaar gewond was geraakt bij de slag om Baghouz. Daarna zat hij drie maanden zonder medische zorg in al-Hol. Vanwege zijn kritieke toestand besloot de Deense regering hem terug te halen. Zijn moeder en broers en zusjes moest hij achter laten in al-Hol. Hij is verlamd aan zijn benen en zit in een rolstoel. Hij vertelt over de verschrikkelijke omstandigheden in al-Hol en hij maakt zich ernstig zorgen om zijn moeders en broers en zusjes. Hij vraagt zich af waarom kinderen eerst in een kritieke situatie moeten komen voordat ze worden gerepatrieerd.  


Repatriëring van IS-strijders volgens experts sleutel tot het stoppen van radicalisering

Frontline, 6 apr 2021

Het Amerikaanse TV programma “Frontline” heeft gekeken naar de houding t.a.v. repatriëring van IS-strijders in de 10 landen waaruit de meeste buitenlandse IS-strijders afkomstig waren. De meeste buitenlanders waren afkomstig uit landen in het Midden-Oosten. De meeste van deze landen zijn wel bereid vrouwen en kinderen terug te halen, maar staan huiverig tegen het terughalen van mannelijke strijders. Van de West-Europese landen staan alleen Frankrijk en Duitsland in de internationale top-tien. Frankrijk is huiverig voor terughalen vanwege de bloedige IS-aanslagen in dat land. Duitsland maakt nu een begin met het terughalen van vrouwen en kinderen. In het licht van mogelijke veiligheidsrisico’s pleit de Duitse Hannah Neumann (Europarlement) voor een actievere rol van Duitsland. “Op een bepaald moment zullen deze mensen uiteindelijk ontsnappen, of worden vrijgelaten. Zelfs een Koerdische regering kan ze daar niet gedurende 10 tot 20 jaar houden. Ze hebben geen de-radicalisering programma ondergaan. Ze zijn vrij zwevend. We weten niet hoe ze zijn of waar ze zijn. Vanuit beveiligingsoogpunt is niets doen de slechtste van alle opties”.


Voorarrest twee teruggekeerde vrouwen verlengd

NL.nu, 6 apr 2021

De rechtbank in Rotterdam heeft het voorarrest verlengd van twee vrouwen die eind vorig jaar terugkeerden uit Syrië. Angela B., die zich uit eigen beweging meldde bij een Nederlandse post in Turkije, noemt haar vertrek naar Syrië in 2014 achteraf een naïeve actie. De andere vrouw, Audrey C., werd door Turkse militairen gearresteerd toen ze vanuit Syrië naar Turkije probeerde te vluchten. Zij werd na een tijdelijke gevangenschap in Turkije uitgezet naar Nederland.


Corona in kamp Roj

De Verloren Stem, 5 apr 2021

Het aantal corona gevallen in het kamp al Roj neemt met de dag toe. Veel van de vrouwen zijn ziek en vertonen symptomen van corona. De vrouwen met corona worden in aparte tenten geplaatst. De kinderen mogen niet met hun moeders mee in de tenten en worden opgevangen door andere vrouwen. Door deze maatregel verbergen vrouwen met corona hun symptomen in de hoop dat ze niet gescheiden worden van hun kinderen.


Berichten uit de kampen via De Verloren Stem

De Verloren Stem, 3 apr 2021

Het Telegram kanaal De Verloren Stem publiceerde de afgelopen dagen diverse berichten en foto’s van de Koerdische zuiveringsoperaties in kamp al-Hol. Ook zijn er foto’s van een brand in kamp Roj waarbij de tent van een Belgische vrouw volledig werd vernield en die van een Nederlandse vrouw beschadigd. De brand zorgde voor grote paniek in het kamp. Ook zijn er nu minstens 6 coronagevallen zijn in kamp Roj.

N.B. voor de meest recente berichten door scrollen naar onderen.  


Grootschalige anti-IS-operatie in Syrisch vluchtelingenkamp, tientallen opgepakt

NOS, 2 apr 2021

In het Syrische vluchtelingenkamp al-Hol zijn deze week meer dan zeventig mensen opgepakt. Duizenden Koerdische militairen, die de controle hebben over het kamp, zijn bezig met een grootscheepse veiligheidsoperatie. Het doel is om sympathisanten van terreurgroep Islamitische Staat op te pakken.

In het kamp verblijven tientallen Europese Syriëgangers. Peter Maurer hoofd van het Internationale Rode Kruis maakt zich grote zorgen. “Ik ben geschokt door de omstandigheden. Het is schandalig dat de internationale gemeenschap een kamp als dit laat voortbestaan”, zei hij tijdens een bezoek aan al-Hol vorige week.

Lange tijd verbleven er in het kamp ook Nederlandse vrouwen en kinderen, maar die blijken te zijn vertrokken. “Het lijkt erop dat er op dit moment helemaal geen Nederlandse vrouwen meer zijn”, zegt advocaat André Seebregts. “Een deel van de vrouwen is overgeplaatst naar een ander kamp, een deel is weggelopen en een enkeling is teruggekomen naar Nederland.”

Vladimir Voronkov, hoofd contraterreur van de VN, riep de internationale gemeenschap op om in ieder geval de kinderen te repatriëren. Zij lopen gevaar verder te radicaliseren als ze in Al-Hol blijven, omringd door IS-aanhangers en zonder enige vorm van normaal onderwijs of redelijk toekomstperspectief.

Ook Seebregts doet die oproep. “De kinderen valt niets te verwijten en lopen veel gevaar. De enige reden dat het nu niet gebeurt is politieke onwil, maar het is zeker mogelijk.” Hij verwijst naar België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, landen die kinderen wel actief terughalen.


125 vermeende IS-leden in de boeien geslagen in Syrisch vluchtelingenkamp

Algemeen Dagblad, 2 apr 2021

Koerdische strijdkrachten in Syrië hebben vrijdag bekendgemaakt tijdens een veiligheidsoperatie in het vluchtelingenkamp al-Hol 125 veronderstelde leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te hebben gearresteerd. In het kamp hebben zich onlangs een serie moorden en veiligheidsincidenten voorgedaan. In Al-Hol verblijven ook nog enkele Nederlandse Syriëgangsters.

Een woordvoerder van de Koerdische politie verklaarde dat ondanks de arrestaties ‘het gevaar nog niet is geweken’. Het ‘zal aanhouden zolang de internationale gemeenschap het kamp niet als een ernstig internationaal probleem beschouwt, waarvoor zij gepaste oplossingen moet aandragen.’


Nederland is niet verplicht een Nederlandse vrouw uit Noord-Syrië te repatriëren

Rechtspraak.nl, 30 maart 2021

Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse staat niet verplicht is een zwaar zieke Nederlandse vrouw op te halen uit kamp al-Hol. Het (gebruikelijke) argument is dat de situatie ter plaatse te gevaarlijk is om Nederlandse hulpverleners daarheen te sturen om de vrouw op te halen.

Het hof gaat daarbij voorbij aan het feit dat het Rode Kruis en het Amerikaanse leger al eerder hebben aangeboden om te assisteren bij het repatriëren van Nederlandse burgers. Zo lang er in Nederland geen politieke wil is om vrouwen en kinderen terug te halen, gaat de rechter de overheid daar blijkbaar ook niet toe dwingen.

Een eerder verslag van de situatie van de vrouw is te vinden op de Facebookpagina van Moslims in Dialoog van 11 december 2020.


Veiligheidsrisico’s van wel of niet terughalen IS-vrouwen en kinderen: dringend behoefte aan nieuwe evaluatie door NCTV

Kinderenteruguitkalifaat, 30 maart 2021

De Nederlandse veiligheidsdiensten NCTV en AIVD hebben de afgelopen jaren uitvoerig gewaarschuwd voor de risico’s van het terughalen van vrouwen en kinderen van IS-strijders uit Syrië, terwijl er nauwelijks gekeken is naar de risico’s van het niet terughalen. Dit terwijl veel organisaties nu juist waarschuwen dat de kinderen in de kampen radicaliseren wanneer wij ze niet snel terughalen. De laatste evaluatie van de NCTV van de risico’s van wel en niet terughalen dateert van drie jaar geleden en is gebaseerd op verouderde informatie. Er dringend behoefte aan een nieuwe evaluatie met een duidelijke conclusie welke optie voor Nederland het minst gevaarlijk is.


Nieuwe oproep Koerdische bevelhebber aan buitenlandse regeringen om hun burgers op te halen uit al-Hol

Twitter, 29 maart 2021

De opperbevelhebber van de Koerdische strijdkrachten Mazloum Abdî schrijft vandaag dat zijn troepen een humanitaire en veiligheidsoperatie begonnen zijn in kamp al-Hol om IS misdadigers te arresteren en burgers te beschermen. Hij doet opnieuw een beroep op andere landen om hun burgers terug te halen en om meer humanitaire hulp te geven om de toestand in het kamp te verbeteren.


Voorzitter van het ICRC bezoekt al-Hol en veroordeelt het falen van de wereld om burgers te repatriëren

Rudaw, 27 maart 2021

De voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) bezocht deze week al-Hol kamp in het noordoosten van Syrië (Rojava), waar hij er bij de internationale gemeenschap op aandrong samen te werken om praktische oplossingen te vinden voor wat te doen met de duizenden mensen uit over de hele wereld die in het kamp wonen.

“Dit is echt de plek waar de hoop zal sterven. Het is een van de grootste, zo niet de grootste kinderbeschermingscrisis waarmee we vandaag worden geconfronteerd, ”zei Peter Maurer in een video die in het kamp werd opgenomen en op vrijdag werd gepubliceerd.


Duizenden buitenlanders onrechtmatig vastgehouden in NO Syrië

Human Rights Watch, 23 maart 2021

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wijst in een uitgebreid persbericht op de schrijnende toestand van de vrouwen en kinderen die worden vastgehouden in Koerdische kampen. Volgens de organisatie gaan “Mannen, vrouwen en kinderen van over de hele wereld een derde jaar van onwettige detentie in onder levensbedreigende omstandigheden in het noordoosten van Syrië binnen, terwijl hun regeringen de andere kant op kijken. Regeringen zouden moeten helpen om gedetineerden die verdacht worden van ernstige misdrijven eerlijk te vervolgen en alle anderen vrij te laten, niet om een ​​nieuw Guantanamo te creëren.” Volgens de organisatie zijn regeringen die actief bijdragen aan deze beledigende opsluiting mogelijk medeplichtig aan de onwettige detentie en collectieve bestraffing van duizenden mensen, de meesten van hen vrouwen en jonge kinderen.


Europees Hof voor de Rechten van de Mens neemt twee zaken in behandeling

Sebastien Touze, 22 maart 2021

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft twee zaken in behandeling genomen met betrekking tot het verzoek om repatriëring van Franse onderdanen die met hun kinderen in een kamp in Syrië worden vastgehouden. De Franse ouders van de vrouwen hebben deze zaak ingediend nadat hun mogelijkheden in Frankrijk waren uitgeput. Eerder dienden Zweedse ouders al een klacht in bij het EHRM


Belgische NCTV pleit voor terughalen vrouwen en kinderen

OCAD, 5 maart 2021

In België heeft het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) begin deze maand verklaard dat een gecontroleerde terugkeer van vrouwen en kinderen de beste garantie biedt voor de nationale veiligheid. Volgens de dienst is de invloed van terreurgroep IS in de kampen nog steeds groot. “Als we niets doen, blijven deze kampen een broeihaard voor radicalisering. Een stabiele en veilige omgeving voor de kinderen vergroot hun kans op een betere toekomst in onze samenleving.”

De OCAD is de Belgische tegenhanger van onze NCTV.


Haal onze kinderen wel uit de Syrische kampen

Algemeen Dagblad, 20 maart 2021

Defence for Children vindt dat de Nederlandse overheid geen rekening houdt met de rechten en belangen van de kinderen in Syrië. Zij vinden dat onze overheid wel degelijk de plicht heeft om deze kinderen te beschermen nu hun ouders dit niet kunnen. Mirjam Blaak, directeur van de organisatie, doet een noodoproep aan de formerende partijen om het onderwerp mee te nemen in het formatie akkoord en te zorgen dat de kinderen opgehaald worden.


Koerden arresteren 10 IS-aanhangers in al-Hol kamp

Kurdistan 24, 19 maart 2021

Koerdische speciale troepen in samenwerking met de internationale coalitie hebben afgelopen week 10 IS-verdachten aangehouden in kamp al-Hol. De aanhouding volgde op het toenemend geweld in het kamp waar 42 mensen vermoord zijn sinds begin januari. De veiligheidssituatie in het kamp is een bron van grote zorg voor de Koerdische autoriteiten.   Het artikel wijst op de oproep van  Koerdische autoriteiten afgelopen donderdag aan de internationale gemeenschap om zijn vrouwen en kinderen terug te halen.


Oproep Koerden aan internationale gemeenschap om kinderen en hun moeders te repatriëren uit kamp al-Hol

AANES, 18 maart 2021

Het zelfbestuur van de Koerdische regio in Syrië (AANES) roept de internationale gemeenschap opnieuw op om hun kinderen en de moeders op te halen uit kamp al-Hol. De kinderen moeten uit de “radicale sfeer” van de kampen gehaald worden en de kans krijgen op een normaal leven. AANES heeft altijd de internationale regels gevolgd dat kinderen niet gescheiden mogen worden van de moeders. Men heeft daarom al verschillende keren de internationale gemeenschap opgeroepen om moeders te repatriëren die slachtoffer waren van IS en tegen wie geen bewijs bestond van misdaden. Het antwoord was echter teleurstellend, en veel landen willen alleen de kinderen zonder hun moeders terughalen.


Oproep van Amerikaanse diplomaat aan de wereld om kinderen op te halen uit Syrië

CBC news, 16 maart 2021

Een Amerikaanse diplomaat die erin geslaagd is om een 4-jaar oud Canadees meisje op te halen uit al-Hol doet een beroep op de wereld om de overige kinderen zo snel mogelijk terug te halen. De Canadese regering heeft tot nu toe geen enkel initiatief daartoe genomen. De moeder van het meisje is in het kamp achtergebleven. Het bericht bevat een interview met enkele Canadese moeders in kamp al-Hol die in zware tweestrijd staan of zij hun kinderen willen afstaan in het geval dat de enige manier is om hen in veiligheid te brengen. Sommige moeders verklaren dat zij niet verder kunnen leven zonder hun kinderen. Wanneer zij hun kinderen afstaan, is er voor hen weinig hoop meer op terugkeer omdat de Canadese regering weigert om vrouwen terug te nemen.


Vervolging van ISIS-strijders door de autonome regering van Noord- en Oost-Syrië

International Centre for Counter-Terorism, 16 maart 2021

Een rapport van het in Den Haag gevestigde ICCT waarin gekeken wordt naar de plannen van de Koerden om zelf IS-strijders te gaan berechten. Dit lijkt de enige optie omdat berechting in Syrië en Irak op bezwaren stuit (marteling en doodstraf), en een internationaal tribunaal niet in zicht is. De Koerden moeten echter een enorm aantal zaken behandelen, en in het tempo waarin dit momenteel gebeurt, zal het 13 jaar duren voordat ze aan buitenlandse strijders toekomen.

Intussen wordt de situatie voor de vrouwen en kinderen in de kampen volgens de VN steeds onhoudbaarder doordat “de toegenomen aanwezigheid van ISIS-gerelateerde dreiging in de smerige kampen geleid heeft tot meer geweld, sterfgevallen door ongevallen en de moord op 12 personen in januari”.


Dozens of French children await repatriation from jihadist camps in Syria

France 24, 23 maart 2021

Een Engelstalige video van de Franse TV zender France 24 waarin kinderen en moeders aan het woord komen die al jaren opgesloten zitten in een modderig kamp in Syrië. Frankrijk wil tot nu toe alleen kinderen terugnemen, en dan nog alleen in speciale gevallen. Aan het woord komen moeders die vrijwillig afstand hebben gedaan van hun kinderen om die laatste een kans te geven op een normaal leven in Frankrijk. Zelf mogen ze niet terugkomen, o.a. omdat sommigen van hen zich hebben laten gebruiken in propaganda filmpjes voor IS. Zij vragen zich af wat voor gevaar zij vormen voor hun thuisland. De video werp te de vraag op of de gedwongen scheiding van moeders en kinderen niet zal leiden tot verbittering en daarmee tot werkelijke veiligheidsrisico’s voor Frankrijk.


Zweedse IS-vrouwen keren terug naar huis na een jaar opsluiting in beruchte Syrische gevangenis

SVT Nyheter, 5 maart 2021

Twee Zweedse vrouwen en hun kinderen die ruim een jaar waren opgesloten in de beruchte Adra-gevangenis buiten Damascus zijn vandaag teruggekeerd in Zweden en zijn naar hun woonplaats Borås gebracht. De vrouwen waren indertijd ontsnapt uit kamp al-Hol maar daarna gevangen genomen door soldaten van Assad. De gevangenis bij Damascus waar ze een jaar hebben doorgebracht is berucht vanwege mishandeling en marteling. Familieleden van de vrouwen hebben elke maand geld naar hen gestuurd omdat de gevangenis hen niet van voedsel en voorraden heeft voorzien. Het incident laat zien welke risico’s vrouwen lopen die op eigen kracht uit de Koerdische kampen proberen te ontsnappen. De Zweedse regering benadrukt dat zij niet zelf de vrouwen heeft opgehaald maar dat ze door het Syrische regime zijn uitgezet.


Belgium to repatriate all children under 12 from Syria camps: foreign ministry

Rudaw, 4 maart 2021

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover het Koerdisch persbureau RUDAW bevestigd dat de Belgische regering de komende weken meer vrouwen en kinderen gaat terughalen uit de Koerdische kampen naar aanleiding van de verslechterde veiligheidssituatie. Na een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad op 4 maart gaat de regering kinderen tot 12 jaar “actief terughalen”.  De repatriëring van kinderen van 12-18 jaar, alsmede van de moeders, zal van geval tot geval bekeken worden. Het artikel bevat verdere informatie over de aantallen vrouwen en kinderen, en verklaringen van o.a. UNICEF en Artsen Zonder Grenzen.


België wil kinderen tot 12 jaar repatriëren uit IS-gevangenenkamp, IS-vrouwen worden “geval per geval bekeken”

VRT Nieuws België, 4 maart 2021

RTBF, 4 maart 2041

België wil de kinderen van IS-vrouwen tot 12 jaar laten terugkeren uit Syrische IS-gevangenenkampen. Dat heeft premier De Croo (Open VLD) gezegd in de Kamer. Voordien lag de leeftijdsgrens op 10 jaar. Dinsdag werd duidelijk dat er enkele Belgische IS-vrouwen en hun kinderen in het Syrisch IS-gevangenenkamp Al-Hol spoorloos zijn. Enkele Belgische artsen zeiden dat het kamp in handen van IS is gevallen. Ook opvallend: de regering denkt er aan om de IS-vrouwen zelf ook naar ons land te halen, al wordt dat “geval per geval bekeken”.


Syriëgangers hun nationaliteit ontnemen is wegduiken voor verantwoordelijkheid

Volkskrant, 2 maart 2021

Haal uitgereisde staatsburgers terug en berecht ze hier, want hun nationaliteit afpakken is niet effectief, betogen Christophe Paulussen en Laura van Waas. De Australische en Engelse regeringen proberen Syriëgangers buiten het land te houden (of te zetten) door hen hun nationaliteit te ontnemen. Dit vanwege veiligheidsredenen.  Ook Nederland trekt de nationale veiligheidskaart bij het afnemen van de nationaliteit van Syriëgangers. Maar is deze maatregel wel effectief? Het kabinet probeert dit beleid te rechtvaardigen door een beroep te doen op onze collectieve afkeer van de daden die aan een terreurorganisatie als IS worden toegeschreven. Het verbannen van een staatsburger uit de samenleving heeft misschien wel een krachtige symboliek, maar daarmee verdwijnt hij of zij niet van de aardbol. Een overheid die zich hard wil maken tegen straffeloosheid moet zich daarom niet laten verleiden tot deze maatregel.


Medewerker Artsen zonder Grenzen vermoord in Syrisch kamp Al-Hol

NOS, 2 maart 2021

Vorige maand is in het Syrische vluchtelingenkamp Al-Hol een medewerker van Artsen zonder Grenzen (AzG) gedood. De medische hulporganisatie geeft de identiteit en de nationaliteit van het slachtoffer niet vrij. Naar de omstandigheden waaronder de medewerker, op een vrije dag, in zijn of haar tent werd omgebracht wordt onderzoek gedaan. Artsen zonder Grenzen wijst op de zeer gespannen en gevaarlijke omstandigheden in het kamp, waar veel (oud)-aanhangers van Islamitische Staat zijn ondergebracht, onder wie ook Nederlanders. Twee op de drie kampbewoners zijn kinderen.  De situatie verslechtert snel, aldus de organisatie: sinds januari zijn er al dertig mensen vermoord. De meeste slachtoffers worden gedood door wapengeweld of door messteken. Ook lopen vrouwen en kinderen ’toevallig’ schotwonden op bij een vuurgevecht tussen kampbewoners. Na de dood van de medewerker heeft Artsen zonder Grenzen vanwege de risico’s besloten niet langer medische hulp te verlenen in de tenten van de bewoners, maar alleen in de kliniek van het kamp te werken.


Duizenden Syrische IS-vrouwen en kinderen vrijgelaten uit kamp al-Hol.

Volkskrant, 28 februari 2021

De Koerden zijn begonnen de Syrische vrouwen en kinderen uit het kamp al-Hol vrij te laten. Dit plan was maanden geleden al aangekondigd. De voornaamst reden voor de vrijlating is dat de Koerden de Arabische bevolking in de door hen bezette gebieden te vriend willen houden. Deze Arabieren drongen al lang aan op de vrijlating van hun dochters en kleinkinderen die uit de dorpen in het gebied afkomstig zijn. De vrouwen en kinderen gaan dus terug naar hun eigen dorpen waar ze door familie met open armen ontvangen worden. De meesten van hen zijn nog steeds aanhangers van de IS-ideologie. Zij beschouwen de Amerikanen die hun steden kapot gebombardeerd hebben, als veel erger dan IS.

Een tweede reden voor de Koerden om de Syrische vrouwen en kinderen te laten gaan, is dat de bewaking van al-Hol voor hen een steeds zwaardere last wordt door de overbevolking en de onveiligheid in het kamp dat uitgegroeid is tot een mini-kalifaat.

Ook te lezen als pdf


UNICEF roept op tot de veilige re-integratie en repatriëring van alle kinderen in het al-Hol-kamp

Unicef, 28 februari 2021

Ten minste drie kinderen kwamen om het leven en nog eens 15 raakten gisteravond gewond toen er brand uitbrak in het al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië. In en rond het al-Hol-kamp in het noordoosten van Syrië zijn er, naast vele duizenden Syrische kinderen, meer dan 22.000 buitenlandse kinderen van minstens 60 nationaliteiten die wegkwijnen in kampen en gevangenissen. De detentie van kinderen is een laatste redmiddel en zou zo kort mogelijk moeten zijn. Kinderen mogen niet worden vastgehouden uitsluitend op grond van vermoede familiebanden met gewapende groepen of het lidmaatschap van familieleden in gewapende groepen. We roepen alle lidstaten op om kinderen – die hun staatsburgers zijn of geboren uit hun onderdanen – civiele documenten te verstrekken om staatloosheid te voorkomen. Dit is in overeenstemming met de belangen van het kind en in overeenstemming met internationale normen.


Toespraak directeur Save the Children voor VN Veiligheidsraad

Save the Children, 25 februari 2021

In een toespraak tot de VN Veiligheidsraad heeft Sonia Khush, directeur van de organisatie “Save the Children” in Syrië, gewezen op het feit dat 2 miljoen kinderen in Noord-Syrië in vluchtelingenkampen verblijven en geen toegang hebben tot onderwijs, voldoende voedsel en medische zorg. Zijn vraagt speciale aandacht voor de kinderen in de gevangenkampen al-Hol en Roj waar meer dan 10.000 vrouwen en kinderen verblijven uit alle landen van de wereld. De kinderen hebben gespecialiseerde hulp nodig om te herstellen van de meedogenloze ervaring om de eerste slachtoffers van IS te zijn, fysiek en mentaal, en om te helpen weer normaal te worden. Het soort ondersteuning dat ze nodig hebben, is onmogelijk te bieden in een plaats als Al Hol. Daarom dringen we er bij alle lidstaten op aan om deze uiterst kwetsbare kinderen samen met hun gezinnen naar hun land van herkomst te repatriëren.


Samir A. blijft in voorarrest voor financieren terrorisme

Nieuws.Nl, 23 februari 2021

Samir A. blijft in voorarrest op verdenking van het financieren van terrorisme. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten tijdens een inleidende zitting in het strafproces tegen de 34-jarige Rotterdammer. Het OM verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Het OM beschuldigt A. ervan dat hij met behulp van een zogeheten hawalabankier 33 IS-vrouwen geld stuurde of hielp ontsnappen uit kampen in Syrië. Van hen staan er 22 op de nationale sanctielijst terrorisme.

Samir wilde dinsdag niet naar de rechtbank komen. Zijn advocaat Tamara Buruma vroeg de rechtbank met het oog op de naderende ramadan in april het voorarrest van A. op te heffen of te schorsen, maar de rechtbank ging hier niet in mee. Buruma wees onder meer op het belang van de drie kinderen die hun vader enorm missen en vanwege coronamaatregelen niet meer bij hem op bezoek mogen. Maar de rechtbank benadrukt de ernst van de verdenking, de aard ervan en de omvang. De persoonlijke omstandigheden van A. wegen hier niet tegenop.


Franse vrouwen in al-Hol beginnen hongerstaking om hun regering onder druk te zetten

New York Times, 21 februari 2021

In een wanhopige oproep aan de Franse regering begonnen zo’n 10 Franse vrouwen die zich bij de Islamitische Staat aansloten en nu in detentiekampen in Syrië worden vastgehouden, op zaterdag met een hongerstaking, uit protest tegen de weigering van de regering om hen naar huis te brengen voor berechting. De vrouwen behoren tot de tientallen Franse moeders en hun ongeveer 200 kinderen die al minstens twee jaar door Koerdische troepen zijn vastgehouden in smerige kampen en zich in een staat van legaal ongewisse bevinden. “We besloten om te stoppen met eten, ongeacht de risico’s, totdat we de juiste mensen hebben ontmoet om antwoorden te krijgen over onze toekomst”, zei een van de vrouwen in een gesproken bericht aan de New York Times.


Zweedse vrouwen en kinderen in Syrische kampen stappen naar het Europese Hof

Dagens Juridik, 19 februari 2021

Zweedse advocaten die een aantal vrouwen en kinderen in het Roj-kamp vertegenwoordigen, dienen vandaag een klacht in tegen Zweden bij het Europese Hof van Justitie.

De onmenselijke omstandigheden in de kampen al-Hol en Roj in het noordoosten van Syrië zijn al lang bekend. Een recent gepubliceerd rapport van Rights & Security International stelt dat zowel gevangenisbewaarders als andere gevangenen vrouwen en kinderen blootstellen aan zowel fysiek als seksueel geweld. Bovendien worden de kampen gekenmerkt door een gebrek aan basisvoedselproducten, slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende medische zorg. Minstens negen Europese kinderen zijn omgekomen in de kampen van ondervoeding, uitdroging, oorlogsgewonden en – in één geval – nadat ze waren overreden door een van de militaire voertuigen. Speciaal VN-gezant Fionnuala Ni Aolain heeft beschreven dat de erbarmelijke omstandigheden in de kampen gelijkgesteld kunnen worden met marteling.


Rutte ondermijnt onze rechtsstaat door Syriëgangers niet te repatriëren

Parool, 11 februari 2021

Twee Nederlandse academici wijzen erop dat de Nederlandse regering de principes van de rechtsstaat terzijde schuift door te weigeren om Syriëgangers terug te halen. Dit is in strijd met zowel het recht van de kinderen op bescherming als het recht van de vrouwen op een eerlijk proces. De weigering om de ouders en hun kinderen terug te halen ondermijnt ook de veiligheid van de burgers in Nederland.


Regering Biden steunt repatriëring ‘jihadisten’

Alarabiya News,10 februari 2021

De waarnemend Amerikaanse  ambassadeur voor speciale politieke zaken, Jeffrey DeLaurentis, heeft aangekondigd dat de regering Biden van mening is dat de VS ‘jihadisten’ en hun gezinnen moet terughalen uit Syrië om weerstand te bieden aan de dreiging van IS. De globale dreiging van IS zal toenemen wanneer de internationale gemeenschap zijn burgers niet terughaalt uit Syrië. Afgezien van het feit dat terughalen de beste optie is uit veiligheidsoogpunt, is het gewoon ook het enige juiste om te doen.

Het standpunt van de nieuwe Amerikaanse regering is niet verwonderlijk omdat de regering Trump ook al voorstander was van het terughalen van IS strijders.


VN-experts dringen er bij 57 staten op aan om vrouwen en kinderen te repatriëren uit smerige kampen in Syrië

UN OHCHR, 8 februari 2021

Deskundigen van de VN uiten hun ernstige bezorgdheid over de verslechterende veiligheid en humanitaire situatie in de kampen Al Hol- en Roj in Syrië. Zij dringen er bij 57 landen op aan om hun onderdanen onmiddellijk te repatriëren. “Het aantal betrokken landen en de erbarmelijke humanitaire omstandigheden in de kampen onderstrepen de noodzaak van collectieve en onmiddellijke actie om onherstelbare schade te voorkomen aan de personen die zich daar in een kwetsbare situatie bevinden “, aldus de experts. “Duizenden mensen die in de kampen worden vastgehouden, worden blootgesteld aan geweld, uitbuiting, misbruik en ontbering in omstandigheden die neerkomen op marteling of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing volgens het internationaal recht. Een onbekend aantal is al overleden als gevolg van de omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden.”


Bernard De Vos: “Het niet repatriëren van deze kinderen kan ertoe leiden dat ze wrok jegens België ontwikkelen

Middle East Eye, 2 februari 2021

In januari 2020 opgenomen interview met Bernard De Vos, Algemene Afgevaardigde voor de Rechten van het Kind in België. In juni 2019 nam De Vos deel aan de Belgische missie naar drie kampen in Syrië. Sindsdien waarschuwt hij voor de “extreme levensbedreigende situatie” waarin de kinderen in de kampen zich bevinden. Het standpunt van de Belgische regering (januari 2020) is dat de kinderen moeten worden gerepatrieerd, maar zonder de moeders. Dit is niet bespreekbaar met de Koerdische autoriteiten, die willen dat Europese staten al hun onderdanen repatriëren. Gezien de jonge leeftijd van de kinderen vormen ze bij repatriëring geen bedreiging voor de samenleving. Anderzijds kan niets doen ertoe leiden dat de kinderen een wrok jegens België ontwikkelen, wat een vruchtbare voedingsbodem zou kunnen vormen voor rekrutering door de jihadistische groeperingen die nog steeds actief zijn in deze gebieden en in de kampen.


VN vragen lidstaten dringend om 27.000 kinderen te evacueren uit kamp al-Hol

Al Jazeera, 30 januari 2021

Het hoofd van de VN afdeling voor counterterrorisme, Vladimir Voronkov vertelde vrijdag tijdens een informele bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad dat “de gruwelijke situatie van de kinderen in al-Hol een van de meest urgente kwesties in de wereld is”. De 27.000 kinderen “blijven gestrand, aan hun lot overgelaten”, kwetsbaar om te worden aangevallen door ISIL-handhavers, “en lopen het risico op radicalisering binnen het kamp”, zei hij.

Voronkov zei dat een aantal landen – waaronder Rusland en Kazachstan die de virtuele bijeenkomst hebben bijeengeroepen – “gezamenlijk bijna 1.000 kinderen en hun familieleden hebben gerepatrieerd”. De ervaringen van de terugkeerders worden gebundeld “en wat we tot nu toe zien, is dat de vrees voor veiligheidsrisico’s ongegrond is”.


Weer Nederlandse IS-vrouw met kinderen aangehouden op Schiphol

Algemeen Dagblad, 29 januari 2021

Een Nederlandse IS-vrouw is op 27 januari samen met haar drie kinderen vanuit Turkije overgebracht naar Nederland waar zij bij aankomst is aangehouden. Het gaat waarschijnlijk om de 29 jarige Audrey C. uit Den Haag die in 2013 was vertrokken naar Syrië. Zij werd samen met haar man en kinderen in december 2019 in Turkije opgepakt nadat ze vanuit Syrië dat land waren binnengekomen. Haar man Fouad Akrich is een bekende Belgische Syriëganger die in november 2020 door Turkije werd uitgezet naar België.


The Challenge of Foreign Fighters: Repatriating and Prosecuting ISIS Detainees

Middle East Institute, 27 januari 2021

Veel van de uitreizigers uit westerse landen in 2013 behoorden tot minderheidsgroepen die zich in eigen land gediscrimineerd voelden. Nu hun thuislanden weigeren hen terug te nemen, neemt dit gevoel van discriminatie verder toe. Sommige westerse landen ontnemen ex IS-aanhangers zelfs hun nationaliteit en dumpen hen in landen waar ze nog nooit geweest zijn. Dit beleid versterkt het gevoel bij deze mensen dat ze nergens gewenst zijn. De schrijfster Vera Mironova pleit voor snel terughalen van de gevangen naar hun thuislanden om te voorkomen dat ze ontsnappen en uit het zicht raken van de veiligheidsdiensten. Zij vreest dat weigering van westerse landen om hun burgers terug te halen zal leiden tot verdere radicalisering.

In de Syrische kampen hebben moeders minstens $ 300-500/maand extra nodig om voldoende voedsel voor zichzelf en hun kinderen te kunnen kopen. Vrouwen die openlijk hun steun aan IS blijven betuigen, krijgen van IS per maand $ 1000-2000. Vrouwen die zich gedistantieerd hebben van IS  zijn afhankelijk van geldzendingen van familie in de thuislanden.


New York Times podcast over kalifaat gebaseerd op verzinsels

Middle East Eye, 15 januari 2021

Een populaire podcast van de New York Times getiteld ‘Caliphate’ blijkt gebaseerd te zijn op verzinsels van een in Canada wonende  Pakistaan. Deze man maakte verslaggevers van de NYT wijs dat hij in Syrië gevochten had voor IS en daarbij twee mensen had vermoord. De verhalen van de man leidden tot een storm van verontwaardiging in Canada, met als gevolg dat plannen voor de repatriëring van Canadese IS-vrouwen en kinderen uit Syrië in de la verdwenen. Intussen heeft de krant toegegeven dat zij haar gegevens onvoldoende had gecontroleerd, en is de betreffende verslaggeefster van haar post ontheven. Deze affaire laat zien hoe nadelig de sensatiezucht van de media kan uitpakken voor de kansen op terugkeer van de vrouwen en kinderen uit Syrië.  


Verenigde Naties bezorgd over verslechterende veiligheid in kamp al-Hol

OCHA 21 januari 2021

Vertegenwoordigers van de VN rapporteren 12 moorden in kamp al-Hol tussen 1-16 januari. Het gaat daarbij om Syrische en Irakese gevangen, waaronder een vrouwelijke vluchteling. Een andere gevangene werd zwaargewond bij een gewelddadige aanval. Deze gebeurtenissen wijzen op een steeds meer onhoudbare veiligheidssituatie in het kamp. De toename van geweld in het kamp brengt ook de levering van hulp door de VN en humanitaire organisaties in gevaar.  


Orthopedisch chirurg Bart Conix over zijn bezoek aan de kampen

Voice, 22 januari 2021

Een zojuist gepubliceerd verslag van een bezoek van de Belgische chirurg Bart Conix aan drie Syrische kampen in juni 2019. De watervoorziening was beneden elk peil waardoor alle kinderen en de meeste moeders leden aan chronische diarree. Zeventig procent van de kinderen was chronisch ondervoed wat leidde tot blijvende achterstand in hun lichamelijke ontwikkeling. Conix beschrijft schrijnende gevallen van niet verzorgde wonden en de diepe mentale impact van het voortdurende gevaar op de kinderen, vooral in kamp al-Hol. Het bezoek aan de kampen vond anderhalf jaar geleden plaats, maar er is geen reden om aan te nemen dat de situatie intussen verbeterd is. Integendeel.


12 januari 2021

Europa heeft nu zijn eigen Guantanamo Bay

Vice News 12 januari 2021

Een handzame samenvatting door Vice News van het lijvige “Guantanamo rapport” (72 pagina’s) dat op 25 november 2020 gepubliceerd werd door Rights & Security International.  Het artikel laat een Franse vader aan het woord die 4 kleinkinderen heeft in kamp Roj. De Franse regering stond in 2019 op het punt alle vrouwen en kinderen terug te halen, maar liet het plan varen toen uit peilingen bleek dat hiervoor geen draagvlak was onder de bevolking. Nu wordt er van geval tot geval bekeken welke kinderen er het slechtst aan toe zijn, en worden er slechts sporadisch kinderen opgehaald.   


15 januari 2021

België haalt ontvoerd kind terug uit kamp in Syrië

Gepubliceerd door Brabant Dagblad op 25 december 2020

België heeft op eerste kerstdag een 9-jarige jongen uit Syrië gerepatrieerd. De moeder had het kind in 2014 tegen de wil van de vader meegenomen naar Syrië, waar ze zich wilde aansluiten bij radicaalislamitische IS-strijders in hun eigen staat (kalifaat). Het kind is op verzoek van de moeder weggehaald uit een gevangenenkamp in Roj, aan de  Syrisch-Turkse grens. Moeder en kind zaten daar samen vast, maar de moeder was bang dat haar zoon op termijn op zou worden genomen in een Koerdische strijdgroep, die de baas zijn in het gebied.

Dit is de eerste keer dat de Belgische regering actief een kind terughaalt uit Syrië


Frankrijk haalt 7 kinderen terug uit Syrië

Anadolu Agency, 13 januari 2021

Afgelopen week zijn 7 extra kwetsbare kinderen door Frankrijk opgehaald uit Syrië. Dit brengt het totaal aan gerepatrieerde wezen en zieke kinderen sinds 2019 op 35. Daarnaast zijn al eerder 200 Franse IS-strijders en familieleden teruggehaald die aangehouden waren in Turkije.  

In Frankrijk bestaat net als in Nederland grote politieke weerstand tegen het terughalen van vrouwen en kinderen. In het geval van hulpbehoevende kinderen wordt per geval bekeken of er noodzaak is ze terug te halen. Frankrijk onderneemt dus – in tegenstelling tot Nederland – wel actie bij het terughalen van schrijnende gevallen. De Nederlandse regering houdt tot nu toe vol dat ophalen van kinderen of zieke vrouwen te gevaarlijk is voor Nederlandse hulpverleners.


Marokkaanse vrouwen in kamp al-Hol wachten op terugkeer naar huis

Asharq Al-Awsat , 10 januari 2021

De in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al-Awsat beschrijft hoe Marokkaanse vrouwen in kamp al-Hol wachten op een visum om naar huis te kunnen terugkeren. Volgens de Facebook pagina Moslims in Dialoog wil Marokko al zijn onderdanen zo snel mogelijk terughalen. Eerder heeft topambtenaar Abdelhak Khiame op een persconferentie gezegd dat de 280 vrouwen en 391 kinderen geen terroristen zijn en nergens de schuld van kunnen krijgen. Ook heeft hij gezegd dat de terugkeer van de mannelijke strijders zou “verwelkomen”, maar in hun geval “hen aan de strafwet zal onderwerpen”.

In het bovengenoemde artikel beschrijft een 40-jarige Marokkaanse in kamp al-Hol hoe zij in 2013 tegen haar wil door haar man gedwongen werd om mee te gaan naar Turkije en daarna naar Syrië. Hoewel zij zelf sterk gekant was tegen de deelname van haar man aan de gewapende strijd, driegde deze de kinderen van haar af te nemen wanneer zij niet met hem mee ging.


De transformatie van Angela B.

VPRO radio, 9 januari 2021

Interessante radio uitzending van een uur met daarin een interview met de moeder en zus van Angela B. (een jaar geleden opgenomen); een gesprek met terrorisme expert Bibi van Ginkel over de verschillende aanklachten tegen Syriëgangers, en interviews met kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en de directrice van de gevangenis in Zwolle waar vrouwen worden ondergebracht die veroordeeld zijn voor terrorisme. De laatste vertelde over de speciale programma’s die gericht zijn op herintreding van de vrouwen. Alles staat al klaar in Nederland om de vrouwen en kinderen zo goed mogelijk op te vangen. Ze moeten nu alleen nog hierheen gehaald worden. En daartoe ontbreekt de politieke wil.


Teruggekeerde jihadbruid Angela B. uit Soesterberg getrouwd met berucht IS-kopstuk

Noord-Hollands Dagblad, 11 januari 2021

In dit artikel wordt uitvoerig ingegaan op de oorlogsmisdrijven van de mannen waarmee Angela B. getrouwd was in Syrië. Het artikel is kennelijk gericht op d e sensatielust van de lezers, en het vergroot waarschijnlijk de afkeer van het Nederlandse publiek van Angela B en andere IS-vrouwen. Het draagt daardoor niet bij aan een snelle terugkeer van de andere vrouwen en kinderen.  In het artikel wordt met geen woord gerept over het positieve feit dat het zoontje van Angela nu veilig terug is in Nederland


Nederland laat onschuldige kinderen van IS-strijders onder valse voorwendselen aan hun lot over

Trouw, 11 januari 2021

Minister Grapperhaus vindt de toestand van de kinderen bijzonder zorgwekkend, maar terughalen is volgens hem erg complex vanwege veiligheidsrisico’s voor hulpverleners en onze verhouding met andere landen. Deze bezwaren gelden blijkbaar niet voor de Duitsers en Finnen die voor de kerst een aantal IS-vrouwen en -kinderen uit de Koerdische kampen teruggehaald. De Nederlandse houding is een typisch geval van “waar geen wil is, is geen weg”.  


Syriëganger Angela B. vastgezet in Nederland

NOS Nieuws, 7 januari 2021

Syriëganger Angela B. is op 5 januari onder begeleiding van de marechaussee naar Nederland gevlogen, waar ze is aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Haar zoontje is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Angela B. vertrok in 2014 vanuit Soesterberg naar het strijdgebied in Syrië om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat. Ze trouwde er met een strijder en kreeg een dochter en een zoon. De dochter is inmiddels omgekomen, net als haar man. Na de val van IS kwam B. terecht in een gevangenenkamp, waaruit ze afgelopen zomer met een groep Nederlandse IS-vrouwen ontsnapte, waarna ze in Turkije terechtkwam. Onlangs meldde ze zich met haar 3-jarige zoon bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.


Ontsnapte IS-bruid wil niet terug naar Nederland

Algemeen Dagblad, 5 januari 2021

Eén van de Nederlandse vrouwen die deze zomer ontsnapt zijn uit kamp al-Hol doet anoniem haar verhaal in het AD. Zij heeft zelf via een inzamelingsactie op internet het geld bijeen weten te brengen voor haar ontsnapping (€ 8600). Ze woont nu in Idlib, als tweede vrouw van de man die haar heeft helpen te ontsnappen. Veel mannen in Idlib die op zoek zijn naar een vrouw komen op deze manier aan een vrouw (en aan geld). De vrouw wil niet terug naar Nederland omdat ze niet van haar dochter gescheiden wil worden, ook omdat ze nog steeds de radicale islam aanhangt. De Nederlandse vrouwen in Idlib kennen elkaar maar hebben onderling weinig contact. Hun bestaan is onzeker omdat de enclave Idlib omringd is door Syrische troepen die elk moment op het sein van Assad tot de aanval over kunnen gaan.


9 Ukrainians return home from Syrian refugee camps

KievPost, 5 januari 2021

Twee moeders met 7 kinderen werden op 31 december gerepatrieerd uit  Syrië. Dit gebeurde nadat familieleden hierop aan hadden gedrongen bij de Oekraïense regering. In juni 2019 waren de voorbereidingen hiervoor al begonnen, maar het werk was vertraagd door de corona epidemie. Het plaatsvervangend hoofd van het bureau van de president verklaarde dat de bevrijde vrouwen en kinderen “in een verschrikkelijke conditie verkeerden”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met het kantoor van de president, zal zijn uiterste best doen om ook de resterende Oekraïense burgers terug te halen


Belgisch medisch team gaat DNA monsters nemen van kinderen in Syrische kampen

Families for Repatriation International , 2 januari 2021

Medical team led by Prof G. Loots VUB will travel to NE Syria camps to collect DNA on children. Requested from the Court + authorised by Belgian government. A light at the end of the tunnel for Belgian children repatriation ?

FRI (Families for Repatriation International) is een nieuwe groep, opgericht in oktober 2020, die de ontwikkelingen rond de terugkeer van IS-vrouwen en kinderen dagelijks rapporteert op Twitter.


De Verloren Stem – aflevering 2. Leefomstandigheden Nederlandse vrouwen en kinderen in al-Hol

Moslims in Dialoog, 4 januari 2021

Een tweede video over de situatie in kamp al-Hol, gemaakt door de bewoners. Met behulp van naar binnen gesmokkelde telefoons (zwaar verboden) worden opnamen gemaakt en berichten naar Nederland gestuurd. Een beschrijving van de ontberingen tijdens  de winter wanneer tenten overstromen en alle bezittingen drijfnat worden. De vrouwen zijn doodsbang dat hun oudere jongens van 13-15 jaar worden afgepakt en naar speciale kampen worden gebracht. Daarom durven ze geen voedselpakketten op te halen die uitgedeeld worden door hulporganisaties, en leven ze alleen op brood. Financiële hulp van familie in Nederland voor het kopen van extra voedsel is streng verboden.

https://www.facebook.com/313367889339039/videos/203692778055818


Women and children continue to suffer in northeast Syria’s Al Hol camp

Artsen zonder grenzen, 16 mei 2019

Dit verslag van Artsen Zonder Grenzen uit 2019 beschrijft de situatie in kamp al-Hol enkele maanden na de aankomst begin 2019 van grote aantallen gevangen vrouwen en kinderen na de val van het laatste bolwerk van IS. De vrouwen en kinderen arriveerden in ernstig verzwakte toestand nadat ze maanden in de frontlinie hadden doorgebracht. De meesten zaten onder de modder, velen raakten gewond of leden aan een ziekte. Mensen hadden duidelijk honger en veel kinderen waren ondervoed.

Hoewel dit verslag al van ruim anderhalf jaar geleden dateert is het nog relevant vanwege de objectieve beschrijving van de situatie in kamp al-Hol. De Europese vrouwen en kinderen zitten opgesloten in een aparte afdeling van het kamp, de zogenaamde Annex. Hier hebben ze minder bewegingsvrijheid en minder toegang tot hulpdiensten. Een vertaling van het persbericht door Moslims in Dialoog staat hier


Verdere details over Nederlandse vrouw met zware brandwonden in kamp al-Hol

Moslims in Dialoog, 31 dec 2020

De vrouw die met al maanden met zware brandwonden in kamp al-Roj ligt, is een grootmoeder van 52 die in 2014 naar Syrië was gereisd om daar haar dochter bij te staan die net was bevallen van haar eerste kleinkind. De bedoeling was dat ze elkaar in Turkije zouden ontmoeten, maar omdat de dochter te ziek was om te reizen, is de moeder de Syrische grens overgestoken met de bedoeling haar dochter te helpen tot zij weer hersteld was. Daarna werd de Turks-Syrische grens echter gesloten en kon de moeder niet meer terug. Sindsdien zit ze opgesloten in een Koerdisch gevangenkamp, waar ze in eerder dit jaar ernstig gewond is geraakt bij een gasexplosie.


De Verloren Stem – aflevering 1. Nederlandse vrouw met zware brandwonden in kamp al-Roj

Moslims in Dialoog, 27 dec 2020

Een video met het ooggetuigenverslag van een gasexplosie eerder dit jaar waarbij een Nederlandse grootmoeder (de moeder van de vrouw die het verslag uitbrengt) zwaar gewond raakte. Er werd direct een verzoek om hulp verstuurd aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken maar die kon niets doen. Ook werd tevergeefs een rechtszaak aangespannen tegen de NL. Zelfs het opsturen van geld voor de broodnodige medicijnen werd verboden. De Nederlandse MIVD, die voorheen regelmatig de kampen bezocht, laat zich niet meer zien. De NL regering lijkt er zich bij te hebben neergelegd dat de vrouwen en kinderen gewoon doodgaan in de kampen.   


Ooggetuigenverslag nachtelijke patrouilles in al-Hol

Moslims in Dialoog, 22 dec 2020

Beschrijving van de beruchte nachtelijke patrouilles in kamp al-Hol. Deze hebben de vorm van een razzia, waarbij gewapende mannen (regelmatig dronken) onder valse voorwendselen met zaklampen willekeurig tenten bestormen waarin de vrouwen en hun kinderen verblijven. De vrouwen worden bestolen van de schamele bezittingen die ze hebben, die vervolgens op het kamp met woekerprijzen worden doorverkocht. Bij deze razzia’s worden agressieve en hongerige honden ingezet, waardoor er regelmatig sprake is van (hevige) bijtincidenten bij zowel de vrouwen als de jonge kinderen. Degenen die gebeten worden kunnen vervolgens op weinig tot geen medische zorg rekenen.


Duitsland en Finland halen vrouwen en kinderen terug uit Syrische kampen

DPA, 20 dec 2020

In een gezamenlijke actie hebben Duitsland en Finland een aantal vrouwen en kinderen teruggehaald uit Syrië. Bij Finland ging het om 2 moeders en 6 kinderen, en bij Duitsland om 3 moeders en 12 kinderen. De verheugde Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, verklaarde dat hij erop vertrouwde dat de overige vrouwen de komende weken/maanden ook teruggehaald konden worden. De Finse speciale gezant voor Buitenlandse Zaken die de moeders en kinderen op hun thuisvlucht vergezelde, verklaarde dat het veel te lang had geduurd om de terugkeer van de kinderen te regelen.


Oezbekistan repatrieert 25 vrouwen en 73 kinderen uit uit Syrië

Arabic.rt, 8 dec 2020

De regering van Tasjkent heeft aangekondigd dat vandaag 25 vrouwen en 73 kinderen zijn teruggestuurd naar haar grondgebied vanuit Syrië, waar ze in kampen verbleven met andere families van ISIS-strijders. Volgens “Reuters” zullen de nieuwe repatrianten eerst een medische faciliteit betreden en daarna hulp krijgen met banen en huisvesting. Terwijl veel westerse landen uitstellen om hun burgers terug te sturen uit angst voor mogelijke aanvallen, heeft Oezbekistan vorig jaar 220 vrouwen en kinderen uit Syrië gerepatrieerd.


Getuigenverklaring voormalig gevangene

Moslims in Dialoog, 18 dec 2020

Een voormalig gevangene van kamp al-Hol geeft een gedetailleerde beschrijving van de mishandelingen door Koerdische bewakers waaraan de vrouwen en kinderen in de kampen worden blootgesteld.

Ook te lezen als pdf


Tijd dringt voor ophalen IS-vrouwen  

Telegraaf, 12 dec 2020

De Telegraaf maakt zich zorgen dat Nederlandse IS-vrouwen hun straf voorgoed dreigen te ontlopen wanneer ze niet snel worden teruggehaald. Dit in verband met een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam afgelopen juni in een zaak aangespannen door Ilham B. uit Gouda. Tegen Ilham loopt al sinds 2016 een aanklacht wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zij wil terug naar Nederland om hier berecht te worden, maar de Nederlandse staat heeft daartoe nog steeds geen actie ondernomen. De rechtbank besloot in juni dat zij de strafzaak zou stoppen wanneer het Ministerie van Veiligheid en Justitie vóór het eind van dit jaar geen concrete stappen kan laten zien om haar terug te halen. In dat geval kan zij later niet nogmaals voor dezelfde zaak vervolgd worden.   


Samen optrekken bij het terughalen van IS-kinderen

NieuwWij, 10 dec 2020

Tot nu toe is er in Nederland opvallend weinig steun voor het terughalen van IS-vrouwen en kinderen uit Syrië. Christendemocraten, die de aangewezen personen zouden zijn om te pleiten voor terughalen, keren zich juist fel tégen terughalen. En binnen de moslimgemeenschap ligt de vraag over wel of niet terughalen helemaal gevoelig. Toch is terughalen de enige optie vanuit zowel christelijk als islamitisch oogpunt. Samen optrekken van christenen en moslims op dit punt zou een goede basis zijn voor meer samenwerking tussen beide partijen in de toekomst.


Hoog tijd voor serieuze aandacht voor IS-vrouwen en hun kinderen

NRC, 9 dec 2020

Nederland is geen voorstander van actieve repatriëring. Het heeft vorig jaar nog getracht een internationaal tribunaal op te richten, wat tot op heden niet is gelukt. De Koerden hebben onlangs geopperd om de buitenlandse IS-strijders lokaal te berechten, maar dit is problematisch omdat de Koerden geen internationaal-rechtelijk erkende staat hebben. Maar hoe langer de IS-vrouwen en hun kinderen in de kampen blijven, des te groter de kans dat ze nog verder radicaliseren. Of ze ontsnappen met of zonder financiële steun van familieleden in Nederland. Het wordt tijd dat Nederland het heft in eigen handen neemt. Het moet zich actief inzetten voor repatriëring en het kaf van het koren scheiden. Laat Nederland IS-vrouwen hier vervolgen die betrokken zijn bij het plegen van terroristische en mogelijkerwijs internationale misdrijven. Maar biedt de kinderen die slachtoffers zijn de nodige zorg en bereidt hen voor op re-integratie in de samenleving.

Ook beschikbaar als pdf voor degene die geen NRC abonnement heeft


One year later – Belgian children in Kurdish camps in North-East Syria

Voicing Youth at Social Risk, 9 dec 2020

Belgische onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussels onder leiding van Gerrit Loots vestigen nogmaals de aandacht op hun in juli 2020 gepubliceerde rapport over de situatie van de Belgische kinderen in Koerdische kampen, één jaar nadat zij daar al eerder geweest waren in 2019. In de tussentijd waren er in kamp al-Hol 588 personen overleden, waarvan 488 kinderen. De onderzoekers constateren dat er sinds 2019 steeds meer neiging bestaat bij West Europese landen om mensenrechten en rechten van het kind op te negeren, en de kinderen op te offeren teneinde de terugkeer van de moeder te voorkomen.


Probleem ongecontroleerde terugkeer IS-vrouwen is gecreëerd door overheid

Algemeen Dagblad, 8 dec 2020

Het feit dat op dit moment een aantal IS-vrouwen op eigen kracht terugkeert naar Nederland is te wijten aan de weigering van de Nederlandse regering om zelf het initiatief te nemen om de vrouwen en kinderen op te halen. Nu hebben de vrouwen met steun van IS de kampen weten te ontsnappen. Zij zijn verbitterd door de houding van Nederland, en het zal moeilijk zijn hen er ooit nog van te overtuigen dat Nederland een rechtsstaat is met humanitaire waarden. Vrouwen die IS hebben afgezworen worden niet geholpen om te ontsnappen en zij zitten nog steeds in de kampen. Nederland dient met spoed deze vrouwen en hun kinderen op te halen omdat juist deze vrouwen het minst te verwijten valt.  


Nederlandse moslims starten campagne voor terughalen vrouwen en kinderen

Moslims in Dialoog, 2 dec 2020

Onder het motto “Doorbreek het Zwijgen” roept een groep Nederlandse moslims hun organisaties en prominenten op om zich uit te spreken over het terughalen van de vrouwen en kinderen uit Syrië. Gewezen wordt op de uitspraak van premier Rutte uit 2015 dat Nederlandse Syriëgangers beter kunnen sterven in Syrië dan terugkeren naar Nederland. Onze huidige regering past dit streven ook toe op de vrouwen en kinderen die nu nog in Syrië zitten.


There are more European children currently detained in the detention camps than the entire population of Guantanamo Bay at its peak, and most of these children are under five years old. Like Guantanamo, they have no legal rights or protections while being forced to endure inhumane and brutal conditions.”

Familles unies, 30 nov 2020

Publicatie van de Franse actiegroep “Collectif des familles unies” met een verwijzing naar het recente rapport van RSI.

There are at present 640 European children and 230 women held in the Roj and al-Hol camps in north eastern Syria. Winter is arriving in Syria, and the children are getting cold in tents. It is 2 degrees at night in the camps now. The children are suffering. They are ill and their diseases cannot be properly cared for. The head of the International Committee of the Red Cross for the Middle East said a few days ago, regarding the camps in north eastern Syria where the French children are held: “The situation in the camps is unbearable. You only see children there. It’s shocking. It’s like a nursery school in hell.”


Documentairemaker Sinan Can en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz over het gevaar van terugkerende IS-vrouwen

NPO OP1, 3 december 2020

Documentairemaker Sinan Can waarschuwt dat steeds meer uitgereisde IS-vrouwen onderweg terug zijn naar Nederland. Bij Op1 bespreekt hij dit met Tweede Kamerlid voor de VVD Dilan Yeşilgöz – Zegerius. Zij vindt het een vreselijke gedachte en wil de wet aanpassen om hen alsnog te kunnen weren.


Vrouwelijke Nederlandse Syriëganger wil terug naar Nederland

NPO radio1, 27 november 2020

Discussie tussen strafrecht advocaat Tamara Buruma (verdedigt Samir A.) en VVD Kamerlid Dilan Yesilgoz. De laatste wil de IS vrouwen nooit meer terug laten keren naar Nederland, en desnoods hun nationaliteit afpakken. Opvallend is dat er tijdens het gesprek met geen woord gerept wordt over de kinderen die natuurlijk het grootste slachtoffer zijn.  


Oezbekistan gaat meer burgers terughalen uit overvolle Syrische kampen

Reuters, 27 november 2020

Volgens bronnen bij de regering van Oezbekistan gaat dit land weer een groep van naar schatting 100 burgers terughalen uit Syrië. De meesten van hen zijn vrouwen en kinderen onder de drie jaar. Die leven onder deplorabele omstandigheden en hebben moeilijk toegang tot water, voedsel en medicijnen. Volgens UNICEF waren er in augustus weer 8 kinderen overleden in kamp al-Hol, waar de omstandigheden verslechterd waren door COVID-19 infecties onder medewerkers in het kamp.  


Syriëganger Angela B. staat op het punt terug te keren naar Nederland

Trouw, 27 november 2020

B. zit momenteel in een Turkse gevangenis. Ze heeft zich onlangs bij het Nederlandse consulaat in Istanbul gemeld. Zodra de Turkse autoriteiten besluiten haar en haar meereizende zoontje uit te zetten – wat volgens het ministerie van buitenlandse zaken snel kan gebeuren – keert B. onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee terug naar Nederland. Op Schiphol zal ze direct worden aangehouden. Haar zoon wordt overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Naar verluid zou zij zijn vrijgekocht met geld dat ingezameld is door de van terrorisme verdachte Samir A.  Die zit sinds juni gevangen op verdenking van financiering van een terroristische organisatie.


Syria detention camps: European states accused over ‘Guantanamo for children’

Midle East Eye, 25 november 2020

Samenvatting van het Rights & Security rapport (zie onder) waarin de West-Europese landen beschuldigd worden van medeplichtigheid aan het in stand houden van een “Guantanamo voor kinderen”. Het rapport beschrijft de gewelddadige, onhygiënische en onmenselijke toestanden in de kampen die geleid hebben tot de nodeloze dood  van honderden baby’s  en kleuters.  

Deze samenvatting is makkelijker te lezen dan het zeer uitgebreide RSI rapport van 72 pagina’s hieronder.  


Europe’s Guantanamo: The indefinite detention of European women and children in North East Syria

Rights & Security International, 25 november 2020

Een uitgebreid rapport waarin de condities beschreven waaronder Europese IS-vrouwen en kinderen voor onbepaalde tijd gevangen gehouden worden, zonder dat er sprake is van een formele beschuldiging. Het rapport concludeert dat de situatie van de IS-vrouwen en kinderen in Syrië vergelijkbaar is met die van de Irakese gevangenen indertijd op de Amerikaanse  basis Guantanamo Bay. Op deze onwettige detentie is indertijd felle kritiek geleverd door de West-Europese landen, maar nu doen wij met de IS-vrouwen en kinderen precies hetzelfde. Saillant detail is dat de Amerikanen hun IS-gevangenen intussen al wel hebben opgehaald uit Syrië, en dat zij ons nu dringend vragen hetzelfde te doen.  

Het rapport bevat een gedetailleerde beschrijving van de ellende in de kampen al-Hol en Roj; de tekorten aan voedsel, water en medicijnen, de ziektes en sterfgevallen onder vrouwen en kinderen, en het brute optreden van de bewakers.

Voor een samenvatting van het 72 pagina’s tellende rapport, zie bovenstaand artikel van Middle East Eye van 25 november


European families stranded in northeastern Syria must be repatriated

Middle East Eye, 26 oktober 2020

Meer dan 200 Europese en Amerikaanse academici, waaronder 22 uit Nederland, vragen de Europese landen in een open brief onmiddellijk actie te ondernemen om hun burgers uit Syrië te repatriëren. Er bevinden zich nu nog 400 Europese volwassenen en 700 kinderen in de gevangenkampen. Koerdische autoriteiten hebben westerse landen al vele malen gevraagd hun onderdanen terug te halen. De vierkante weigering daartoe van de Europese landen getuigt van  een toenemende gebrek aan rechtvaardigheid en elementaire menselijke waarden. Volgens veiligheidsdiensten leidt dit tot een diepe wrok bij de gevangen jegens hun thuisland en het risico van vergelding.    


US offers to repatriate foreign nationals held in northeastern Syria

Middle East Eye, 17 november 2020

Een topambtenaar van het Amerikaanse State Department, Nathan Sales, heeft aangegeven dat de VS bereid zijn al hun bondgenoten te helpen bij het repatriëren van hun gevangen burgers uit Syrië. De VS zelf hebben daarin het voorbeeld gegeven, en zij dringen er nu bij hun bondgenoten op aan hetzelfde te doen. Dit is volgens hem de enige oplossing voor het probleem. Alles wat de Amerikanen nodig hebben, is een telefoontje van hun bondgenoten, en ze halen de gevangen op. De uitlatingen van Sales wijzen op een toenemend ongeduld bij de Amerikanen over het weigeren van hun bondgenoten om hun eigen burgers op te halen.


Why repatriating foreign terrorist fighters is a pan-European priority

European Policy Centre, 9 november 2020

Pleidooi van het in Brussel gevestigde “European Policy Centre” voor het terughalen van alle IS-strijders en hun vrouwen en kinderen. West-Europese landen mogen hun kop niet in het zand steken en de Koerden opzadelen met de berechting van hun IS-strijders. Het langer vasthouden van IS-kinderen in Koerdische kampen vergroot het gevaar van radicaliseren van deze kinderen. Wanneer Europese landen weigeren hun onderdanen terug te halen bestaat de kans dat deze ontsnappen en onder de radar terugkeren naar Europa om daar aanslagen te plegen.


Twee vrouwen op Schiphol aangehouden na terugkomst uit Syrië

NOS nieuws, 7 november 2020

Twee vrouwen van 27 en 30 uit Den Haag zijn dinsdagavond op Schiphol aangehouden. Ze verbleven de afgelopen jaren in Syrië en maakten daar volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een terroristische organisatie. Ze blijven in elk geval de komende twee weken vastzitten.

Volgens het NOS bericht zouden beide vrouwen vanuit een kamp in Noordoost-Syrië “op eigen gelegenheid via Irak naar Turkije zijn gereisd”. Daar meldden ze zich bij een Nederlandse diplomatieke post. Ze hadden geen kinderen bij zich. In het vliegtuig naar Nederland werden ze begeleid door marechaussees.

Opmerking: Volgens onze bronnen zijn de vrouwen vanuit Syrië rechtstreeks naar Turkije gereisd. Het bericht dat zij via Irak zouden zijn gereisd, is onjuist.  


Meer dan 600 Europese IS-kinderen gevangen in noordoost Syrië

 Middle East Monitor, 30 oktober 2020

Een onderzoek van het Belgische Egmont Instituut geeft aan dat er op dit moment nog 610 – 680 kinderen van Europese staatsburgers gevangen zitten in de kampen Roj en al-Hol. Zij wijzen erop dat de situatie van de kinderen en hun ouders lijkt op de die van de gevangenen in Guantamo Bay.

De kinderen zijn het slachtoffer van de keuzes van hun ouders; slachtoffer van de oorlog en de extreem zware leefomstandigheden in de kampen, en slachtoffer van de nalatigheid van Europese regeringen.


Staatsvijand nr. 1  BNNVARA, 19 oktober 2020

Interview met Samir A. door Sinan Can, opgenomen in November 2019. In het interview vertelt Samir dat hij geld inzamelt voor smokkelaars die vrouwen en kinderen van bevriende Nederlandse IS-strijders helpen ontvluchten uit de kampen in Syrië. Hij beschouwt dit als zijn religieuze plicht, en ook als een ereschuld aan zijn omgekomen vrienden. Hoewel hij nog steeds actief is in het milieu van moslim fundamentalisten ziet hij het plegen van aanslagen niet meer als middel om zijn doel (een samenleving gebaseerd op de sharia) te bereiken.


Russia evacuates 27 children from al-Hol camp with defence ministry plane Rudaw, 17 oktober 2020

Afgelopen donderdag heeft Rusland 27 kinderen in de leeftijd van 2-13 jaar opgehaald uit Syrië. Al eerder werden 26 kinderen opgehaald in augustus, en 15 in september. In totaal heeft Rusland nu 227 kinderen opgehaald sinds de zomer van 2017.


Wat te doen met kalifaatkinderen? Leeuwenwelpen in de kou Groene Amsterdammer, 14 oktober 2020

Inzamelingsacties via sociale media zorgden voor het geld waarmee tal van Europese IS-vrouwen erin zijn geslaagd zich uit de kampen in Koerdisch Syrië te laten smokkelen. Ze willen naar Turkije, maar door de coronacrisis zit de grens dicht. In augustus meldde de VN-kinderorganisatie UNICEF dat binnen enkele dagen acht kinderen waren gestorven. Ondervoeding, geweld en ziekte hebben in de afgelopen twee jaar aan zeker 240 kinderen het leven gekost. ‘


UN special rapporteurs slam failure to repatriate families from Syrian camps Reprieve, 12 oktober 2020

In een rapport aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bekritiseren VN Rapporteurs de Europese regeringen voor het selectief terughalen van slechts enkele IS-kinderen. Volgens de rapporteurs is dit een vorm van discriminatie en moeten alle kinderen zonder uitzondering worden gerepatrieerd. De rapporteurs schrijven dat de verantwoordelijkheid van de vrouwen als moeder nooit mag worden beschouwd als daadwerkelijke steun aan terrorisme.


ISIS-kinderen NSB-kroost van nu Nederlands Dagblad, 17 januari 2020

Oud-politietopman Kees Sietsma (74) maakt zich ernstige zorgen over de situatie van de IS-kinderen in Syrië. Hij doet met klem een beroep op de Nederlandse regering om snel in te grijpen. Hij vindt dat de huidige lijn van het kabinet nauwelijks menswaardig is te noemen. ‘Onbegrijpelijk’ noemt Sietsma het dat de regering de analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) naast zich neerlegt. Die pleit, evenals Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, voor het terughalen van jonge kinderen voordat ze totaal geïndoctrineerd zijn door een gewelddadige ideologie.


Kurdish authorities to remove Syrians from overcrowded al-Hol camp, leaving foreigners Middle East Eye, 5 okt 2020

De Koerdische overheid heeft verklaard dat het beheer van het overbevolkte al-Hol kamp voor hen een te zware last wordt. De Syrische burgers in het kamp zullen worden vrijgelaten, en de Koerdische overheid zal zich niet  langer verantwoordelijk voelen voor de overige bewoners van het kamp. Volgens de Koerden is het kamp een voortdurende bron van onrust, moord, en verkrachting. Volgens Human Rights Watch is het kamp smerig en zijn de condities onmenselijk en levensbedreigend.     


Albania establishes rehabilitation center for children to be repatriated from Syria Albanian Daily News 30 sept 2020

Albanië heeft een opvangcentrum gereed voor Albanese kinderen die uit Syrië gerepatrieerd worden. Er zitten nu nog 70 Albanese burgers in Syrië waaronder 51 kinderen. De Albanese overheid is van plan deze onderdanen op korte termijn naar huis te brengen.


Duizenden IS-vrouwen verlaten Koerdisch kamp zonder berechting NPO Radio1 5 okt 2020

Interview met oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen die zelf in kamp Al Hol is geweest. De Koerden zijn het zat om dit beruchte kamp nog langer te bewaken. Er zijn voortdurend problemen met fanatieke IS-vrouwen die de andere vrouwen terroriseren. De Koerden willen nu 25.000 Syriërs, meest vrouwen en kinderen, vrijlaten zonder dat die berecht zijn. Het besluit van de Koerden is ook bedoeld om druk te zetten op de westerse landen om hun eigen onderdanen terug te halen. Van een berechting in de regio kan geen sprake zijn omdat de Koerden niet over genoeg rechters beschikken.


‘Alle Syriërs in Al-Hol worden naar huis gestuurd’ NRC 5 okt 2020

De autoriteiten in Rojava (Syrisch Koerdistan) kunnen niet langer voor de tienduizenden inwoners van Al-Hol zorgen en willen daarom alle Syriërs vrijlaten. Dat heeft de voorzitter van het bestuur van de regio, Elham Ahmad, aangekondigd op twitter. Het plan is om alle Syriërs terug naar huis te sturen, en waar nodig een generaal pardon te verlenen.


France temporarily detains relatives of citizens trapped in Syria camps Middle East Eye 1 okt 2020

De Franse autoriteiten hebben tenminste 6 Franse burgers gearresteerd wegens het sturen van geld naar familieleden in Syrische gevangenkampen. Twee dagen later werden ze zonder beschuldiging weer vrijgelaten. In totaal werden 55 overvallen uitgevoerd door de Franse nationale anti-terrorisme eenheid als onderdeel van een campagne om “cyberfunding van terrorisme” te bestrijden. Familieleden in Frankrijk van gevangen vrouwen en kinderen hebben al jarenlang geld gestuurd naar hun dochters en kleinkinderen in de Syrische kampen om ze tenminste in leven te houden tot hun terugkeer naar Frankrijk.


U.S. Repatriates Last of Islamic State Suspects Believed Captured in Syria New York Times 30 sep 2020

De VS hebben de laatste gevangengenomen Amerikaanse IS-strijders teruggehaald uit Syrië. Met deze maatregel kan de Amerikaanse regering meer druk uitoefenen op andere landen om ook hun onderdanen terug te halen uit Syrië en waar nodig ze in eigen land te berechten.


Exclusive: Europe’s Children of ISIS Euronews 27 sep 2020

Indringende reportage met veel interviews met kinderen in kamp al-Hol. De reportage geeft de kinderen een gezicht; hij laat zien dat het gewone kinderen zijn, net als onze kinderen hier  in Nederland. Geen kinderen waarvoor wij bang hoeven zijn of die we kunnen haten. Zij koesteren de hoop dat zij ooit nog een keer naar hun ouders of grootouders in Europa mogen, en een toekomst krijgen net als alle andere kinderen.  


Duitse regering: vluchtelingenkamp Syrië broedplaats voor extremisme RTL Nieuws 18 jul 2020

Het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië is een broedplaats voor moslimextremisme geworden, zegt de Duitse regering. Zij spreekt over een gevaarlijke terreurschool. Een video geeft een beeld van het overvolle kamp al-Hol en van de kinderen die daar opgroeien. Het blijkt dat sommige van de al wat oudere kinderen sterk geïndoctrineerd zijn door IS.


Amerikaanse generaal wil kinderen van IS-strijders afleveren in thuislanden Stars and Stripes, 13 aug 2020

De hoogste generaal van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, Kenneth McKenzie, is zeer bezorgd dat het overbevolkte vluchtelingenkamp al-Hol in Syrië een broedplaats wordt voor toekomstige terroristen. Hij dringt er bij de bondgenoten op aan om hun burgers, en speciaal de kinderen, terug te halen omdat ze anders door de afgrijselijke condities in het kamp gevaar lopen te radicaliseren. Hij waarschuwt dat zonder ingrijpen en maatregelen om de kinderen te de-radicaliseren, de VS en zijn bondgenoten over 10-15 jaar waarschijnlijk moeten vechten tegen de kinderen van al-Hol.

Volgens de generaal is het kamp al-Hol met zijn 70.000 vrouwen en kinderen “een van de ergste plaatsen op de wereld”. Hij verklaart dat het Amerikaanse leger bereid is de vrouwen en kinderen terug te brengen naar hun thuislanden wanneer die bereid zijn hen te accepteren. “Ik wil met plezier de middelen beschikbaar stellen om hen verplaatsen. Ik kan ze op veilige en transparante wijze naar iedere plaats op de wereld brengen”.   

De generaal veegt hiermee de Nederlandse bezwaren van tafel tegen het ophalen van de kinderen. Onze regering verzet zich tegen terughalen vanwege veiligheidsrisico’s voor Nederlandse hulpverleners. Bovendien wil Nederland dat eerst de moeders berecht worden in de regio. Omdat hierop nog geen enkel zicht is, betekent dit dat de  kinderen nog jarenlang in de kampen moeten blijven, met de gevolgen die McKenzie schetst.


Eerste gevallen van corona in kamp al-Hol

Aljazeera, 6 aug 2020

Het VN kantoor voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) maakt bekend dat drie hulpverleners in kamp al-Hol besmet zijn geraakt met corona. Dit zijn de eerste gevallen in dit kamp. In reactie hierop heeft de kampleiding de toegang tot het kamp voor alle hulpverleners gesloten, met uitzondering van personeel dat voorzien is van persoonlijke beschermingsmiddelen. De Koerden zijn extra voorzichtig omdat ze nauwelijks buitenlandse steun krijgen bij hun strijd tegen corona. Omdat er in noordoost Syrië na 9 jaar burgeroorlog nauwelijks nog gezondheidszorg bestaat, vrezen de Koerdische autoriteten dat een uitbraak snel kan escaleren tot een epidemie in de hele Koerdische regio.


Koerden willen IS-strijders zelf gaan berechten

SRF, 31 jul 2020

Volgens de Zwitserse nieuwszender SRF zijn de Koerdische SDF nu van plan om IS-gevangen zelf te gaan berechten omdat er geen enkel schot zit in de organisatie van een internationaal tribunaal. Maar de Koerden verklaren ook dat de IS-strijders na hun veroordeling door hun eigen landen moeten worden opgehaald om daar hun straf uit te zitten. De Koerden zijn namelijk niet bereid om de veroordeelde IS-strijders nog jaren gevangen te houden. Dat is voor hen te riskant omdat de nog aanwezige actieve IS-cellen in het gebied alles in het werk zullen stellen om de gevangen IS-strijders te bevrijden zodat deze weer deel kunnen gaan nemen aan de strijd.


Jihadist Samir A. opnieuw opgepakt voor terrorismeverdenking

Algemeen Dagblad, 30 juli 2020

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft eind juni de bekende jhadist Samir A. uit Rotterdam aangehouden. De 33-jarige man wordt negen jaar na zijn vrijlating verdacht van terrorismefinanciering. Advocaat Tamara Buruma bevestigt de aanhouding na berichtgeving door NRC. Ze ontkent dat haar cliënt iets strafbaars heeft gedaan. ,,Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt terreurorganisaties heeft ondersteund. Hij heeft alleen vrouwen en kinderen in Syrië die in grote nood zijn geholpen.”


Het leven in het kamp al-Hol

Middel East Institute, 9 juli 2020

Dit uitgebreide rapport van een vooraanstaand Amerikaanse instituut beschrijft o.a. hoe vrouwen op verschillende manier het kamp al-Hol kunnen ontvluchten. Dit gebeurt voornamelijk met financiële steun van de IS-leiding die zich schuil houdt in Idlib. Om de gunst van de IS-leiding te verwerven, doen de vrouwen in het kamp alle moeite om zich op sociale media als fervente IS-aanhangers te profileren, terwijl ze dat in werkelijkheid vaak niet meer zijn. Vrouwen die geld ontvangen van IS beschuldigen andere vrouwen in het kamp van een gebrek aan geloof om op die manier het geld van IS niet met andere vrouwen te hoeven delen.


Can We Repatriate the ISIS Children?

HomelandSecurity Today, 9 juli 2020

Een zeer uitgebreid rapport op de website van de Amerikaanse veiligheidsorganisatie Homeland Security. Het rapport komt tot de conclusie dat het noodzakelijk is om alle IS-kinderen op systematische wijze te repatriëren, los van de publiciteit rond specifieke kinderen of moeders. Repatriëring is uit veiligheidsoogpunt de beste manier om te voorkomen dat deze kinderen de volgende generatie van militante jihadisten worden. Juridisch gezien zijn de moederlanden schuldig aan de verwaarlozing of zelf mishandeling van de kinderen door ze in barre omstandigheden te laten zitten waar ze blootstaan aan misbruik, ziekte en bombardementen. Vanuit moreel en humanitair gezichtspunt is het niet terughalen van deze kinderen een schending van hun fundamentele recht op bescherming en zorg. Alle experts zijn het daarover eens, maar de politieke angst om te handelen blijkt zwaarder te wegen.


In IS-kampen vallen honderden doden: Wat betekent dat voor de Nederlandse vrouwen en kinderen?

Trouw, 11 juli 2020

Door gebrek aan voedsel en medicijnen zijn in de afgelopen maanden zevenhonderd mensen overleden in de kampen in Noordoost-Syrië waar vrouwen en kinderen van IS-strijders gevangen worden gehouden. Dat heeft Vladimir Vorontsov van de Verenigde Naties (VN) donderdag gezegd tijdens een online conferentie. Volgens het VN-bureau voor terrorismebestrijding waar Vorontsov hoofd van is, zouden ook kinderen zijn overleden.


Advocaat Seebregts spant kort geding aan voor individuele vrouw

NPO radio 1, 9 juli 2020

Nu de Hoge Raad het hoger beroep van de 23 vrouwen verworpen heeft, rest alleen nog de mogelijkheid om in schrijnende situaties per individueel geval een verzoek tot repatriëring in te dienen. Een eerste verzoek voor een vrouw met ernstige brandwonden werd een week geleden afgewezen (zie persbericht 2 juli). Advocaat Seebregts heeft nu een verzoek ingediend voor een vrouw die leed aan psychose toen zij naar Syrië vertrok en die dus geen weloverwogen keuze heeft gemaakt. De vrouw heeft intussen een voet verloren en ligt in een tent te midden van haar eigen uitwerpselen terwijl kinderen stenen naar haar gooien. Seebregts hoopt nu dat de rechtbank haar situatie schrijnend genoeg vindt om haar terug te laten halen.


Eén jaar later: Belgische kinderen in Koerdische detentiekampen in Noordoost-Syrië

Gerrit Loots e.a, 3 juli 2020

Precies een jaar na het laatste bezoek van een Belgische missie naar de detentiekampen in Syrie maken Gerrit Loots en zijn collega’s de stand van zaken op rond de Belgische kinderen. Er leven nog steeds meer dan 7000 kinderen, waarvan de meerderheid jonger dan 6 jaar, opgesloten in dezelfde onmenselijke omstandigheden. Volgens recente cijfers van het Syrische Observatorium stierven er sinds begin 2020 103 personen in het detentiekamp Al Hol, waarvan 62 kinderen. Dit brengt het aantal doden sinds januari 2019 op 588, waarvan 488 kinderen. Loots en collega’s signaleren dat er het afgelopen jaar op politiek en juridisch vlak een verschuiving is opgetreden waarbij kinder- en mensenrechten steeds meer plaats maken voor krampachtige en harnekkige pogingen om de terugkeer van de moeders te vermijden ten koste van de kinderen.


Nederland hoeft IS-vrouw met ernstige brandwonden niet terug te halen

Volkskrant 2 jul 2020

De Nederlandse staat hoeft terrorismeverdachte Naima el O. niet terug te halen uit Syrië, oordeelde de rechtbank in Den Haag donderdag. De vrouw had in een kort geding repatriëring geëist, nadat zij eind mei ernstige brandwonden had opgelopen door een ontplofte gasfles in een tent.

De advocaat van Naima el O. zei twee weken geleden dat er sprake is van een dusdanig penibele gezondheidssituatie dat de Nederlandse overheid wel in actie moet komen. Maar volgens de rechtbank heeft de vrouw er willens en wetens voor gekozen zich in Syrië te vestigen. Daarmee heeft zij het risico aanvaard dat zij op een zeker moment aangewezen zou kunnen zijn op de lokale medische zorg, aldus de rechter.


Staat hoeft Nederlandse IS-vrouwen en kinderen niet terug te halen

Volkskrant, 26 jun 2020

Nederland hoeft 23 naar IS-gebied uitgereisde vrouwen en 56 kinderen niet terug te halen uit opvangkampen in Noord-Syrië, en zich daarvoor ook niet in te spannen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald, waarmee het een eerdere uitspraak van het gerechtshof bevestigt.

(Intussen heeft minister Grapperhaus op 18 juni zijn beleid t.a.v. het terughalen van IS-vrouwen al gewijzigd, en is hij in bepaalde gevallen bereid tot “actieve repatriëring” – zie persbericht van 18 juni)


Europarlement vraagt dringend hulp voor gevangen kinderen in Syrische kampen

Europarlement, 26 jun 2020

Volgens het Europarlement zijn EU lidstaten verplicht om Europese kinderen te repatriëren en maatregelen te nemen om hun gezondheid en re-integratie te waarborgen. Kinderen scheiden van de moeders is geen optie, en is niet in overeenstemming met het VN Verdrag over Kinderrechten, het meest geratificeerde internationale verdrag in de wereld.

Goede voorbeelden van succesvolle re-integratie bestaan.  Dit is de beste investering voor de toekomst van deze kinderen, en voor hun gezinnen en de veiligheid van onze Europese samenleving.